Sekop salji keajaiban dengan auger

Keluarkan salji seperti biasa penyodok keras dan panjang. Alat seperti itu boleh digunakan di kawasan kecil. Untuk membersihkan kawasan yang luas, digunakan alat penyingkiran salji mekanikal. Katakan, jika anda menggunakan sekop dengan auger untuk penyingkiran salji, maka kerja itu dapat dilakukan beberapa kali lebih cepat dan dengan kos buruh yang lebih sedikit.

Pelbagai sekop skru

Walaupun terdapat banyak sekop auger, alat ini mempunyai mekanisme yang serupa dalam reka bentuk dan prinsip operasi - auger. Dialah yang bertanggungjawab menangkap, mengisar dan membuang salji. Sekiranya kita menganggap alat penyingkiran salji ini secara umum, maka sekop auger untuk penyingkiran salji adalah:

 • Model satu peringkat hanya mempunyai satu auger sebagai mekanisme kerja dengan pisau bulat dipintal dalam lingkaran. Semasa putaran dram, bilah menangkap salji, menggilingnya dan memasukkannya ke bilah, yang mendorong jisim salji melalui sarung keluar.
 • Model dua tahap mempunyai alat yang serupa, hanya sebelum salji dilemparkan, salji melewati mekanisme pemutar. Pendesak berputar kehilangan jisim dengan bilahnya dan mendorongnya keluar melalui sarung keluar dengan aliran udara.

Mengikut jenis pemacu, sekop auger adalah:

 • Fungsi alat tangan menyerupai pengikis pisau, hanya salji di dalam tubuhnya yang digiling dengan auger. Pemacu di sini adalah kekuatan fizikal pengendali. Lelaki itu hanya menolak sekop di hadapannya.
 • Alat mekanikal dikuasakan oleh motor. Selain itu, ia boleh menjadi enjin pembakaran elektrik atau dalaman. Sekop mekanikal mungkin tidak dilengkapi dengan mesin, tetapi berfungsi sebagai penyekat traktor berjalan kaki atau traktor mini. Dalam kes ini, pemacu auger disambungkan ke motor unit daya tarikan. Jangkauan lemparan salji di sekop daya dapat mencapai 15 m. Alat tangan tidak mempunyai parameter seperti itu. Dia hanya menolak salji. Sekop auger mekanikal berbeza dalam jenis pergerakan:
 • Alat yang tidak bergerak sendiri biasanya mempunyai ski dan bukannya roda. Dia bergerak dari usaha mendorong seseorang. Motor hanya bertanggungjawab untuk putaran auger.
 • Alat pendorong sendiri boleh didapati di roda dan trek crawler. Mesin sedemikian bergerak sendiri, dan orang itu hanya mengendalikan pemegangnya.

Walaupun terdapat perbezaan reka bentuk yang ketara, prinsip pengoperasian sekop auger adalah sama.

Apabila penghembus salji mula bergerak, tanpa mengira jenis pemacu, auger berputar mengambil salji dan kemudian membuangnya melalui sarung. Jarak lontaran bergantung pada kelajuan mekanisme kerja. Pengendali menyesuaikan arah lemparan dengan visor putar.

Penting! Mengubah sudut kanopi mempengaruhi jarak lemparan salji.

Sekop ajaib Auger FORTE QI-JY-50

Sekop biasa dapat membersihkan kawasan salji yang kecil, tetapi proses ini masih sukar. Jisim yang ditangkap oleh baldi mesti diangkat di hadapan anda untuk dilemparkan ke sisi. Beban besar dari kerja seperti itu menuju ke lengan dan belakang. Direka dengan tangan sekop ajaib adalah alat penyingkiran salji mekanikal. Satu ciri reka bentuknya ialah auger yang dipasang di dalam tong sampah.

Model FORTE QI-JY-50 adalah wakil alat ini. Bilah itu sendiri diperbuat daripada plastik tahan lama. Lebar tangkapan - 60 cm. Auger terpaku pada bilah. Ia mula berputar apabila seseorang menolak sekop di hadapannya. Pada masa ini, bilah berbentuk spiral mengambil salji dan melemparkannya ke sisi. Terima kasih kepada auger, seseorang berusaha untuk menolak penyodok.Ini mengurangkan beban pada tulang belakang.

Nasihat! Sekop keajaiban genggam berkesan menghilangkan salji yang baru jatuh. Sekiranya tidak banyak, maka kerja di udara segar akan menjadi pemanasan yang mudah.

Secara konvensional, dua jenis penutup salji dapat dibezakan, dengan mana sekop ajaib dapat mengatasi:

 • Ia sejuk di luar, dan tanah ditutup dengan salji yang lebat setebal 15 cm. Tidak ada cuaca yang lebih baik untuk bekerja dengan alat tangan. Sekop akan mudah bergerak di permukaan tanah, dan auger akan meraih keseluruhan ketebalan penutup. Semasa bekerja, anda perlu mencari sudut kecenderungan alat yang betul berbanding dengan tanah. Auger tidak boleh menyentuh tanah, jika tidak, ia akan merosakkan.
 • Penutup salji dipenuhi, dan pada malam hari tumbuh hingga 30 cm Sekop tidak dapat mengatasi lapisan seperti itu. Auger hanya akan terperangkap di salji dan tidak akan berpusing. Hanya orang yang kuat secara fizikal dapat memindahkan ketebalan seperti itu. Orang tua atau remaja tidak akan menguasai karya ini.

Namun, ada jalan keluar dari situasi terakhir. Pengrajin telah belajar untuk menaikkan sekop FORTE QI-JY-50. Untuk ini, pisau tambahan dipasang di hadapan auger pada ketinggian 15 cm. Apabila seseorang mula mendorong alat gabungan seperti itu, pengikis depan mengikis lapisan salji atas. Sekop yang mengikuti keajaiban dengan mudah menangkap baki penutup setebal 15 cm.

Sekop auger mekanikal buatan sendiri

Blower salji kilang agak mahal, oleh itu banyak tukang membuat penyodok mekanikal sendiri. Motor boleh digunakan elektrik, tetapi ada ketidaknyamanan apabila terpasang pada outlet. Selain itu, kabel sentiasa terjerat di bawah kaki. Cari enjin petrol berpendingin udara terbaik. Motor dari traktor berjalan kaki sempurna.

Pembuatan sekop mekanik dilakukan mengikut urutan berikut:

 • Anda perlu mencari batang untuk auger. Paip logam biasa setebal 20 mm akan berlaku. Di tepinya, pin dikimpal di mana galas jenis tertutup No. 305 dipasang. Segera anda perlu memutuskan jenis pemacu. Sekiranya ia adalah pemacu tali pinggang, maka takal diletakkan di salah satu trunnion. Untuk penghantaran rantai, gunakan sprocket dari moped atau basikal. Dua plat keluli berukuran 12x27 cm dikimpal di tengah paip. Mereka akan memainkan peranan sebagai bilah bahu. Pisau bulat boleh dipotong dari tali sawat atau tayar kereta. Anda memerlukan empat cincin dengan diameter 28 cm. Mereka dipasang pada batang dengan berpusing ke arah bilah.

  Pisau bulat yang baik dibuat dari keluli. Sekiranya anda memotong tepi yang bergerigi, auger akan dengan mudah mengambil salji dengan kerak es.
 • Rangka penyodok mekanikal dikimpal dari sudut. Anda boleh menggunakan sambungan baut. Terdapat jumper pada bingkai yang akan berfungsi sebagai pelekap untuk mesin.
 • Baldi dibengkokkan dari kepingan keluli selebar 50 cm. Oleh kerana diameter pisau adalah 28 cm, badan separuh bulatan di dalamnya harus mempunyai ketinggian 30 cm. Dinding sisi papan lapis tebal diikat dengan keling atau baut. Pilihan kedua lebih baik kerana kemampuan untuk membongkar baldi jika perlu. Lubang dipotong di bahagian tengah dinding sisi, dan di sini hub untuk galasnya dilekatkan. Lubang dengan diameter 160 mm dipotong dari bahagian atas baldi dengan jigsaw. Ia mesti terletak di bahagian tengah badan, tepat di atas bilah bahu. Paip cabang tergalvani dilekatkan pada lubang. Lengan pelempar salji akan diletakkan di atasnya.
 • Sebelum memasang semua komponen penyodok mekanikal, anda perlu melengkapkan pemacu. Sekiranya tanda bintang diletakkan pada batang auger, maka PTO motor mesti dilengkapi dengan bahagian yang serupa. Perkara yang sama dilakukan dalam kes menggunakan takal.
 • Pemasangan sekop dimulakan dengan pemasangan auger di dalam baldi. Untuk ini, poros dengan galas dimasukkan ke dalam hub yang terpaku pada elemen sisi perumahan. Baldi siap dengan auger dilekatkan ke bahagian depan bingkai. Paip tergalvani atau PVC dengan visor diletakkan pada paip keluar.
 • Motor pada bingkai diposisikan sehingga penyelarasan takal pemacu atau sproket dipertahankan. Pemasangan enjin mesti digerakkan pada bingkai.Ini akan membolehkan tali pinggang atau rantai diregangkan secara optimum.
 • Casis boleh berupa roda atau ski. Pilihan pertama adalah wajar untuk digunakan untuk kenderaan sendiri. Dalam kes ini, diperlukan dari mesin untuk membuat pemacu lain ke roda roda. Lebih mudah meletakkan kereta yang tidak bergerak sendiri pada selipar kayu. Jalan-jalan ski akan lebih mudah berjalan di salji dan tidak akan dilalui di sepanjang salji salji yang besar.

Apabila semua komponen sekop daya dipasang, yang tinggal hanyalah memasang pemegang kawalan. Ia dibuat dari paip setebal 15–20 mm. Mereka memberikan sebarang bentuk yang sesuai untuk pengendali. Biasanya menyerupai huruf "P" atau "T".

Video menunjukkan peniup salji buatan sendiri:

Mesin penyodok mekanikal dihidupkan setelah memeriksa semua komponen. Auger mesti berputar dengan bebas dengan tangan di dalam baldi, dan bilah tidak boleh menangkap di dindingnya. Selepas ujian, disarankan untuk menutup unit pemacu dengan penutup untuk keselamatan anda sendiri.

Kelajuan penyingkiran salji dengan sekop auger tinggi. Bagi seseorang, pekerjaan seperti itu akan menjadi hiburan yang lebih berguna di udara segar daripada aktiviti yang membosankan.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan