Sekop + gambar keajaiban DIY

Tukang kebun telah mencipta pelbagai alat yang memudahkan penanaman tanah. Beberapa penemuan telah diletakkan di barisan pemasangan dan sedang dihasilkan dalam jumlah besar. Alat ini merangkumi sekop ajaib yang membolehkan anda menggali kebun secara manual tanpa sakit belakang.

Bagaimana alat keajaiban berfungsi

Gambar rajah yang ditunjukkan menunjukkan simpul mana yang terdiri daripada sekop ajaib. Sekarang mari kita fikirkan bagaimana ia berfungsi:

 • Untuk mula menggali kebun, pemegang alat diletakkan dengan tegak secara menegak. Bersama dengannya, gigi garpu berfungsi memperoleh kedudukan yang sama. Seseorang perlu berdiri dengan kakinya di hentian atau jambatan atas garpu kerja dan menolak dengan badannya.
 • Apabila gigi dicucuk sepenuhnya ke tanah, pemegang sekop ditarik ke belakang. Melalui jalinan, garpu kerja mengangkat lapisan tanah, mendorongnya melalui gigi hentian atas pegun. Pada masa ini, tanah dilonggarkan.
 • Selanjutnya, sekop keajaiban untuk menggali bumi ditolak kembali ke kawasan yang belum berfungsi, dan semua tindakan diulang.

Penduduk musim panas tidak selalu membeli alat seperti itu, kerana senang membuatnya sendiri. Projek ini tidak memerlukan penggubalan yang kompleks. Cukup dengan berpandukan gambar rajah, anda perlu memahami intipati alat penyodok ajaib, dan kemudian mengelasnya dari logam, memilih dimensi yang sesuai dengan keperluan anda.

Pelbagai penyodok ajaib

Peranti dan prinsip operasi penyodok keajaiban yang berbeza hampir sama. Terdapat hanya beberapa pengubahsuaian reka bentuk. Mari lihat beberapa contoh alat seperti itu:

 • Penyusun tanah klasik adalah sekop ajaib satu segmen. Alat ini terdiri daripada garpu kerja dengan pemberhentian belakang. Sekop ini membolehkan anda meningkatkan produktiviti tenaga kerja dengan keletihan minimum, tetapi ia tidak sepenuhnya memecah gumpalan bumi kerana tidak adanya segmen pegun kedua dengan gigi. Setelah menggali, tanah juga harus dipatahkan dengan menyapu. Alat klasik sesuai untuk mengusahakan chernozems yang sentiasa ditanam. Dalam kes ini, adalah wajar berat pekerja berada dalam lingkungan 80 kg.
 • Sekop klasik tidak sempurna, kerana ketika menggali gumpalan bumi yang keras, mereka tidak melonggarkannya. Setelah beberapa pengubahsuaian, instrumen tersebut mempunyai segmen kedua. Contoh utama adalah sekop yang disebut Ploughman. Sebenarnya, ia adalah penyapu tanah. Panjang gigi garpu kerja tidak melebihi 25 cm. Biasanya ia dibuat pada 10-15 cm. Garpu kerja menaikkan lapisan atas bumi, memecahkannya pada gigi segmen pegun kedua. Pembajak tidak dimaksudkan untuk menggali tanah dara. Kecekapan alat diperhatikan apabila jisim orang yang bekerja adalah dari 60 kg.
 • Peranti serupa mempunyai sekop yang disebut Mole. Ciri khas adalah backgauge. Sekiranya Ploughman memilikinya berbentuk T, maka penekanan tahi lalat dibuat dalam bentuk busur. Segmen pegun kedua dengan gigi berbeza. Perhentian depan dinaikkan di sini. Panjang gigi tahi lalat sekurang-kurangnya 25 cm. Ini memungkinkan penggalian mendalam. Kerana penggalian yang mendalam, sukar untuk bekerja dengan Mole, terutama di tanah liat dan tanah berumput.

Dijual anda boleh menemui sekop Tornado atau alat keajaiban serupa tanpa nama. Semuanya mempunyai gambar dan dimensi yang hampir sama. Panjang gigi hanya boleh berbeza dan pengubahsuaian badan yang tidak ketara.

Ripper klasik buatan sendiri

Foto menunjukkan gambar sekop ajaib dengan tangan anda sendiri dari satu segmen. Alat ini terdiri daripada padang rumput kerja yang berfungsi.Kecekapan dan kemudahan operasi bergantung pada jarak hentian. Semakin lama, semakin sukar untuk menggali tanah. Walau bagaimanapun, langkah awal bergantung pada panjang hentian. Ukuran optimum dianggap sebagai pemberhentian dengan panjang 15-20 cm, tetapi semuanya bergantung pada keadaan fizikal pekerja.

Mekanisme engsel dan segmen pegun kedua tidak ada dari sekop. Oleh kerana itu, strukturnya lebih senang dibuat. Walaupun bekerja dengan ripper klasik lebih sukar daripada sekop yang terdiri daripada dua segmen.

Nasihat! Sekiranya orang yang berbeza bekerja dengan alat pemotong, panjang pemegang dan penahannya boleh disesuaikan.

Membuat sekop klasik dengan tangan anda sendiri agak mudah. Sukar di sini hanya memberi gigi bentuk khas, seperti yang ditunjukkan dalam gambar rajah. Oleh kerana selekoh ini, daya dibahagikan secara merata pada pin dan lebih mudah bagi seseorang untuk menggali. Gigi dibuat dari besi yang dikeraskan. Adalah optimum untuk menggunakan perkhidmatan penempaan atau, dalam kes yang teruk, mencari alat kelengkapan. Badan itu sendiri dikimpal dari paip bulat atau persegi. Batang tidak boleh digunakan untuk tujuan ini, kerana alat ini akan menjadi tidak terkawal.

Sekop buatan sendiri dari dua segmen

Lebih sukar untuk membuat sekop ajaib do-it-yourself dari dua segmen. Tetapi alat seperti itu lebih cekap dan lebih mudah untuk mereka bekerjasama. Strukturnya boleh dikimpal mengikut skema Ploughman atau Mole. Ini adalah pilihan peribadi pemilik. Semua bahagian utama sekop ditunjukkan dan diberi nombor di bawah dalam foto. Dengan panduan gambar rajah ini, kita akan melihat bagaimana membuat alat keajaiban di rumah:

 • Mari mulakan dengan bingkai. Lebarnya, tidak perlu lebih dari 50 cm. Kerana penangkapan luas tanah yang besar, kelajuan penggalian akan berkurang kerana keletihan pekerja yang cepat. Lebar optimum garpu kerja adalah 35-40 cm. Lebih baik membengkokkan bingkai dari tiub keluli persegi.
 • Semasa membongkok bingkai, ingat bahawa bar berhenti depan adalah lanjutan dari bingkai. Dalam rajah, mereka ditunjukkan dengan nombor 1. Anggota silang dikimpal ke elemen sisi. Gigi bahagian kedua garpu pegun, yang ditentukan oleh nombor 2, akan dipasang padanya. Akibatnya, kerangka utama diperoleh, di mana semua penyusun sekop akan dipasang.
 • Backgauge, yang ditentukan oleh nombor 3, dikimpal ke bingkai pada sudut kira-kira 100mengenai... Ia dibuat beberapa sentimeter lebih lebar dari padang rumput kerja. Hentian mesti kuat, kerana beban utama ditanggung di atasnya ketika mengangkat lapisan bumi dengan garpu. Bentuk perhentian bergantung pada pilihan peribadi. Anda boleh membuat struktur berbentuk T mengikut prinsip Mole, seperti yang ditunjukkan dalam rajah. Pilihan ini dianggap ringan. Sekiranya anda menyukai bentuk pemberhentian Ploughman, maka busur yang menyerupai huruf P dibengkokkan keluar dari paip.
 • Untuk pembuatan garpu kerja, yang ditentukan oleh nombor 4, ambil sekeping paip persegi. Sekeping paip bulat dengan diameter 50 mm dikimpal di tengah untuk batang kayu. Garpu kerja adalah elemen yang boleh digerakkan, oleh itu ia dilekatkan pada kerangka umum dengan pendakap yang ditandai dengan nombor 5. Unit penyambung terdiri daripada dua bahagian: satu dikimpal ke bingkai dan satu lagi ke pemegang untuk pemegangnya. Untuk pembuatan pendakap, baja lembaran dengan ketebalan sekitar 5 mm digunakan. Kedua-dua elemen tersebut dihubungkan dengan bolt biasa, tetapi jangan diketatkan dengan ketat sehingga garpu kerja dapat bergerak.
 • Untuk pembuatan pin garpu kerja, yang ditandai dengan nombor 6, batang besi yang dikeraskan diambil. Satu hujung gigi diasah pada sudut 30mengenai, dan tepi yang lain dikimpal ke tiub persegi dengan unit bergerak yang menghubungkan. Untuk melonggarkan tanah dengan lebih baik, pin dibengkokkan pada sudut sekitar 150mengenai... Gigi garpu pegun kedua diperbuat daripada tetulang. Tidak perlu mengasah tepi. Pin dikimpal ke bahagian silang bingkai utama. Gigi garpu kerja hendaklah lebih dari 1. Jarak antara pin bergantung pada lebar bingkai, tetapi tidak kurang dari 100 mm.
 • Setelah menyambungkan kedua elemen tersebut, pemegang kayu dimasukkan ke bahagian paip bulat yang dikimpal. Panjangnya mestilah sedikit di bawah dagu orang yang bekerja. Palang berbentuk T dilekatkan pada pemegang dari atas. Sekiranya dikehendaki, pemegang sekop ajaib dapat dibuat berbentuk U.Kemudian dua keping paip bulat dikimpal ke palang garpu kerja di sepanjang tepinya. Dua keratan dimasukkan ke dalamnya, dan dari atas mereka disambungkan dengan pelompat. Dalam foto, pemegang berbentuk U ditunjukkan di bawah nombor 3.

Untuk memudahkan orang bekerja dengan sekop ajaib buatan sendiri, hentian belakang dan pemegang mesti dibuat dengan penyesuaian panjang. Di sini anda perlu menunjukkan imaginasi. Anda boleh memotong sisipan dari paip, dan menggerudi lubang untuk pin cotter.

Nasihat! Sekiranya, semasa ujian pertama sekop keajaiban, lenturan gigi garpu diperhatikan, mereka mesti dikalsikan merah-panas di atas api, dan kemudian dicelupkan tajam ke dalam bekas logam dengan air alkali.

Dalam video, lihat prosedur membuat sekop yang mengagumkan:

Testimoni

Buat masa ini, mari baca ulasan mengenai alat ini.

Irina Anatolyevna, 46 tahun
Ketika saya dan suami membeli kawasan pinggir bandar, kami segera membeli sekop ajaib. Perlu menggali tanah perawan, tetapi alat ini tidak dapat mengatasi pekerjaan ini. Saya terpaksa bekerja dengan sekop bayonet. Ketika kebun menjadi lebih bersih dari rumput, sekop ajaib digunakan. Sebagai penyusun, ini adalah alat yang hebat, tetapi anda harus menghirupnya.
Vladislav, 39 tahun
Sebelum membeli sekop ajaib, saya mengambilnya untuk ujian dari jiran. Sepanjang seharian bekerja, dia tidak menarik perhatian saya. Pertama, alat itu berat dan tangan letih. Kedua, ia melonggarkan dengan baik, tetapi akarnya rumpai kekal di tanah. Kita mesti menggali dengan sekop bayonet.
Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan