Penjana asap untuk merokok sejuk dengan tangan anda sendiri

Banyak pengeluar membuat daging asap menggunakan asap "cair" dan bahan kimia lain yang tidak benar-benar merokok daging, tetapi hanya memberikan bau dan rasa tertentu. Kaedah ini tidak banyak berkaitan dengan merokok tradisional. Untuk penyediaan makanan lazat, bahan mentah berkualiti tinggi dan teknologi yang diuji masa digunakan.

Produk salai sejuk disimpan dalam jangka masa yang sangat lama dan mengekalkan rasa asapnya yang unik. Anda boleh membuat makanan istimewa di rumah, satu-satunya perkara yang anda perlukan adalah pemasangan asap. Pemasangan seperti itu tidak murah, anda boleh menjimatkan banyak dengan mengumpulkan penjana asap buat sendiri.

Tujuan peranti

Penjana asap adalah alat di mana ikan dan daging tepu dengan asap untuk waktu yang lama. Selalunya, penjana asap untuk merokok sejuk dihidupkan oleh gas. Jet bahan bakar dibekalkan ke rongga merokok di bawah tekanan tinggi.

Peranti perokok berbeza dari segi ruang merokok, jangka masa operasi dan jumlah asap yang dihasilkan. Sekiranya anda merancang untuk menghasilkan makanan istimewa untuk diri sendiri dan keluarga, persediaan kecil akan mencukupi. Penjana asap dapat dimuat hingga lima kilogram daging atau ikan dalam satu masa.

Perhatian! Memasang kamera memerlukan ruang khusus. Lebih baik melengkapkan laman web ini sendiri. Keadaan utama pemasangan adalah cerun tanah yang semula jadi.

Penjana asap buat sendiri

Untuk membuat penghasil asap untuk merokok sejuk dengan tangan anda sendiri, anda dapat melihat gambar yang sudah siap.

Mereka akan membantu anda semasa anda bekerja. Litar penjana asap akan berfungsi sebagai pembantu sepanjang semua peringkat pembinaan struktur.

Kesemuanya mempunyai badan logam berbentuk silinder. Bahan api pepejal diletakkan di dalamnya, di mana ia membara. Ini disebabkan oleh pembakaran kerepek yang perlahan di dalam badan sehingga asap terbentuk. Pelbagai penyisipan kayu digunakan sebagai bahan bakar untuk penghasil asap: epal, pir dan spesies lain.

Agar kerepek membakar perlahan, mereka mesti diletakkan dengan cara yang istimewa. Untuk menyalakan bahan mentah, lubang dipasang di bahagian bawah badan.

Bentuk asap di dalam kotak api penjana asap. Prosesnya dapat dilanjutkan dengan dua cara yang berbeza:

 • Aliran udara perlahan memasuki badan penjana asap, kerana bahan bakarnya membara. Peredam pada tingkap struktur membolehkan anda mengatur tahap bekalan oksigen.
 • Dua kamera disusun dalam reka bentuk. Tempat untuk bahan bakar dipasang di bawah ruang merokok, dan bahan bakar diletakkan di palet logam dari bawah. Kerana susunan ini, asap memasuki ruang atas perumahan.

Di ruang merokok, daging diletakkan pada tahap yang berbeza. Diisi dengan asap, tangki dan makanan di dalamnya tepu dengan bau. Penting untuk memantau proses ini dengan teliti. Tungku gas dan elektrik akan membantu memudahkan merokok.

 

Penting! Untuk mengelakkan produk pembakaran merosakkan rasa makanan istimewa, paip ekzos khas dipasang di badan penjana asap.

Kaedah penyejukan penjana

Merokok sejuk, seperti namanya, memerlukan asap sejuk. Walau bagaimanapun, pada awalnya asap hangat terbentuk semasa pembakaran, sehingga disejukkan. Anda boleh membina penjana asap untuk tempat merokok yang sejuk dengan tangan anda sendiri dengan cepat. Untuk ini, gambar dan arahan dibuat terlebih dahulu.

Penyejukan air

Untuk membuat penjana asap yang disejukkan dengan air untuk merokok sendiri, anda memerlukan dua tangki. Dalam kes ini, salah satunya terletak di dalam kedua.Air mengalir di kapal luar; untuk mengurangkan penggunaan, kadar makanan dikurangkan.

Bekas air dalam menyejukkan asap. Menyentuh dindingnya yang sejuk, aliran air menjadi sejuk. Untuk asap seragam berkualiti tinggi, tekanan air yang kerap diperlukan.

Penyejukan udara

Proses penyejukan itu sendiri dilakukan kerana pertukaran haba penjana asap. Kelebihan pemasangan seperti itu adalah alatnya yang murah dan sederhana. Gegelung penjana asap boleh mempunyai panjang dan diameter apa pun.

Nasihat! Bahan terbaik untuk paip penyejuk adalah logam dengan kekonduksian terma yang tinggi.

Untuk menjimatkan wang, gegelung pemasangan diletakkan di sekitar kotak api. Peredaran massa udara yang baik diperlukan, jika tidak, sarung panas tidak akan membiarkan asap menjadi sejuk.

Pemasangan penjana asap

Untuk merancang penghasil asap untuk merokok sejuk dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan gambar.

Untuk pembinaan, anda perlu memilih bahan:

 • paip keluli profil untuk membekalkan asap dengan diameter 2-5 cm;
 • paip persegi atau bulat;
 • corak atau sarung logam untuk paip keluar;
 • penyesuai tee;
 • pemampat;
 • pendawaian.

Untuk pemasangan, anda memerlukan peralatan kimpalan dan penggiling. Semasa memasang penjana asap, anda perlu mengambil kira nuansa berikut:

 • Sekiranya bahagian bawah struktur dikeluarkan, pintu di sisi sarung tidak dibuat;
 • Tudung di bahagian atas casing tidak dilengkapi dengan pengudaraan dan bukaan lain; struktur tahan api khas dipasang di atasnya;
 • Saluran asap dipasang di bahagian atas unit dengan mengimpal pemasangan tegak lurus ke dinding.
 • Potong benang kelengkapan penjana asap.
 • Sebaik sahaja bahagian cerobong dipasang, elemen tee disambungkan.
 • Garis pemampat dilekatkan pada paip cawangan.
 • Kipas diganti dengan penyejuk komputer.

Tee mesti dipasang di penutup. Penting agar integriti dinding tidak terganggu.

Penting! Untuk memberikan kestabilan unit, kaki keluli dipasang pada bahagian bawah produk.

Reka bentuknya boleh digabungkan. Dalam kes ini, beberapa bahagian dibeli di kedai, sebahagiannya dibuat dari bahan sekerap. Pemasangan seperti itu boleh disimpan di ruang bawah tanah atau garaj. Isi padu bekas secara langsung mempengaruhi jumlah produk yang boleh dihisap di dalamnya.

Peranti berfungsi seperti ini:

 • Peranti dipasang pada dasar tahan panas. Ini biasanya adalah papak konkrit.
 • Strukturnya memanas dengan cepat.
 • Lebih kurang 0.8 kg habuk papan diletakkan di dalam bekas.
 • Penutup struktur ditutup.
 • Paip cabang pemampat disambungkan kepadanya, dan cerobong disambungkan ke ruang merokok.
 • Bahan bakar dinyalakan melalui bukaan sisi.
 • Kipas dihidupkan.

Termometer boleh digunakan untuk menentukan suhu di penjana asap. Semasa pembinaan struktur sedemikian, bahan-bahan yang ada digunakan. Untuk membuat smokehouse dengan tangan anda sendiri, periuk dan bekas silinder yang serupa boleh berguna. Cerobong dibuat dari paip yang ada di tangan. Pemasangan sedemikian boleh dikendalikan tanpa kipas. Dalam kes ini, daya tarikan akan menjadi lebih lemah.

Sekiranya terdapat banyak bahan yang ada, serta pengalaman dalam membuat struktur seperti itu, tidak sukar untuk membina penjana asap untuk merokok sejuk.

Ciri pemasangan penjana asap

Untuk memastikan udara sentiasa dibekalkan ke peranti, pam dipasang. Sekiranya tidak, pemampat akuarium dapat menangani tugas tersebut. Kipas rumah juga boleh digunakan untuk tujuan ini. Hanya perlu menyambungkan sumber udara ke botol plastik. Elemen itu kini boleh dianggap siap. Peranti penjana asap cukup mudah, namun memerlukan perhatian khusus.

Perbezaan utama antara alat merokok adalah bahawa kayu dari hampir semua spesies sesuai untuk bahan bakar. Pinus dan cemara harus ditinggalkan, kerana mengandungi banyak resin yang mengganggu bau pinggan. Seberapa besar kerepek itu tidak menjadi masalah.Walau bagaimanapun, jika habuk papan cukup kecil digunakan sebagai bahan bakar untuk penghasil asap, strukturnya harus dilengkapi dengan memasang mata air di mana asap akan melewati lapisan habuk papan.

Suhu asap di penjana asap sangat penting untuk hasil akhirnya. Aroma dan penampilan produk bergantung pada penunjuk ini. Banyak model penghasil asap membolehkan anda menyesuaikan suhu mengikut budi bicara anda. Adalah mungkin untuk mengurangkan atau menambah panjang paip cawangan. Terdapat pelbagai produk untuk dipilih untuk smokehouse utama. Pemasangan dan penyambungan pemampat sendiri untuk penjana asap adalah proses yang agak rumit yang harus dipertanggungjawabkan kepada pakar. Anda dapat mengetahui cara membuat penghasil asap dalam proses penyediaan bahan.

Selalunya silinder gas digunakan untuk gudang asap penjana asap. Tong logam juga berguna. Peti sejuk yang tidak berfungsi boleh disesuaikan untuk merokok sejuk. Ini disebabkan oleh fakta bahawa struktur sedemikian ditutup dengan rapat. Mereka terlindung dengan sempurna dan dapat mengekalkan suhu tertentu di dalam diri mereka.

Seperti yang anda lihat, membina penjana asap yang sejuk dengan tangan anda sendiri tidaklah sesukar yang disangka. Anda hanya memerlukan masa lapang dan imaginasi anda sendiri. Struktur sedemikian dibuat secara praktikal dari bahan sekerap.

Untuk memahami proses membuat penghasil asap, lebih baik menonton video di mana demogenerator yang sudah dibuat dipersembahkan.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan