Mesin pemotong rumput petrol: penarafan model terbaik

Mesin pemotong rumput telah lama melayani kemudahan awam, dan mereka juga diminati oleh pemilik rumah negara. Pemilihan model bergantung pada kawasan penanaman. Sekiranya kawasan yang luas terletak jauh dari rumah, mesin pemotong rumput petrol sendiri akan menjadi jalan penyelesaian terbaik untuk masalah memotong rumput.

Ciri-ciri peranti mesin pemotong yang digerakkan sendiri

Keselesaan menggunakan mesin pemotong rumput sendiri adalah bahawa ia tidak perlu didorong di hadapan anda semasa bekerja. Kereta itu memandu sendiri, dan pengendali hanya memandu ke arah yang betul. Pada mesin pemotong yang digerakkan sendiri, tork dari enjin petrol dihantar ke roda. Berkat ini, teknik ini dapat dikendalikan oleh orang yang tidak mempunyai kekuatan fizikal yang hebat.

Penting! Mesin pemotong rumput petrol mempunyai berat badan yang mengagumkan. Fungsi self-propelled membantu mengatasi mesin dengan baik tanpa terlalu berusaha.

Semua model kendiri dibahagikan kepada dua kumpulan:

  • Mesin pemotong roda belakang tidak tergelincir. Kereta dicirikan oleh kemampuan merentas desa yang tinggi, perjalanan dengan lebam dan lubang yang sangat baik.
  • Mesin pemotong roda depan lebih mudah dikendalikan, tetapi memerlukan medan tahap untuk perjalanan yang baik. Mesin-mesin ini senang digunakan di halaman rumput di mana terdapat pokok, tempat tidur bunga, trotoar dan halangan lain.
Penting! Banyak mesin pemotong roda depan dilengkapi dengan bakul pemotong belakang. Maklum balas dari banyak pengguna mengatakan bahawa apabila pengumpul diisi, pusat graviti beralih. Roda depan mula terangkat ketika memandu, dan pengendali harus melakukan usaha ekstra untuk dikendalikan.

Mesin pemotong rumput petrol sendiri dengan badan logam dan plastik dihasilkan. Komponen telah ditambahkan ke dalam plastik untuk meningkatkan kekuatannya. Perumahan ini tahan kakisan, tidak pudar di bawah sinar matahari dan ringan. Tetapi plastik yang paling tahan lama tidak tahan hentaman kuat. Dan mereka sering berlaku ketika pisau meraih batu di halaman.

Yang paling dipercayai ialah mesin pemotong rumput petrol dengan badan logam. Lebih-lebih lagi, aloi aluminium mempunyai jangka hayat yang panjang. Badan keluli tahan karat dan lebih berat.

Lebar tapak mesin pemotong rumput petrol bergantung pada model. Untuk keperluan domestik, adalah optimum untuk memilih model di mana indikator ini berada dalam jarak 30-43 cm. Mesin pemotong sendiri yang profesional dirancang untuk memotong rumput yang besar. Secara semula jadi, lebar jalur mereka meningkat lebih dari 50 cm.

Perhatian! Ukuran roda adalah parameter penting. Tapak lebar inilah yang menyebabkan lebih sedikit kerosakan pada rumput.

Semasa memilih mesin pemotong rumput yang digerakkan sendiri, anda perlu mengambil kira ciri-cirinya. Terdapat model yang dikurniakan fungsi mulsa. Adalah biasa bagi setiap mesin pemotong untuk memiliki sejumlah langkah beralih yang mengatur ketinggian pemotongan tumbuh-tumbuhan hijau. Pengumpul boleh didapati dalam bentuk keras dan lembut. Bakul plastik lebih senang dibersihkan dan beg kainnya ringan.

Pengumpul rumput juga tersedia dengan dan tanpa penunjuk kepenuhan. Pilihan pertama lebih senang kerana pengendali tidak perlu kerap menghentikan mesin untuk memeriksa bakul.

Penting! Mesin pemotong profesional dilengkapi dengan enjin petrol yang kuat yang membuat banyak bunyi semasa operasi. Fon kepala biasanya disertakan dengan mesin ini.

Video tersebut memberikan gambaran keseluruhan mesin pemotong yang bergerak sendiri untuk memotong tumbuh-tumbuhan tinggi:

Penilaian mesin pemotong rumput petrol yang popular

Peringkat kami berdasarkan maklum balas daripada pengguna yang telah mengenal pasti mesin pemotong rumput petrol terbaik untuk diri mereka dari segi prestasi dan parameter lain.

Model self-propelled Husqvarna R 152SV

Peringkat populariti diketuai oleh kereta pacuan roda belakang, yang boleh disebut sebagai kereta perhiasan. Mesin pemotong bergerak dengan sempurna di rumput dengan bentuk geometri yang kompleks. Kelajuan pemanduan maksimum adalah 5 km / jam, tetapi peraturan yang halus memungkinkan mesin pemotong rumput untuk naik ke tempat tidur bunga dengan tumbuh-tumbuhan dan semak-semak yang halus.

Mesin pemotong yang dilengkapi sendiri dilengkapi dengan mesin petrol 3.8 kuasa kuda. Mengasah pisau khas membolehkan anda memotong bukan sahaja rumput, tetapi juga dahan kecil yang tersekat di jalan. Pembuangan rumput dapat diatur ke sisi, ke belakang atau dengan menggunakan penangkap rumput. Beg kain direka untuk kapasiti 70 liter. Ketinggian pemotongan boleh disesuaikan dengan suis lapan langkah dan berkisar antara 3.3 hingga 10.8 cm. Lebar pemotongan adalah 53 cm. Terdapat fungsi mulsa.

Dalam ulasan pengguna, hanya satu kelemahan yang ditunjukkan - kadang-kadang muncung tersumbat di mana rumput dikeluarkan ke dalam beg.

Husqvarna LB 448S yang kuat

Di kedudukan kedua, penilaian populariti kami diketuai oleh model pemacu roda depan yang kuat yang direka untuk penggunaan yang kerap dan berterusan. Dari segi kos, mesin pemotong tergolong dalam kategori pertengahan. Sebilangan besar ulasan positif berlaku khusus untuk mesin. Enjin petrol dari pengeluar Honda dicirikan oleh permulaan yang pantas dan lancar.

Pisau yang diperbuat daripada silumin menahan pukulan terhadap batu yang jatuh di halaman. Ini membolehkan mesin pemotong digunakan di kawasan yang sukar dan juga kotor. Pengatur ketinggian pemotongan mempunyai 6 langkah. Rumput dikeluarkan ke belakang. Terdapat fungsi mulsa. Lebar pemotongan adalah 48 cm. Pelindung roda getah berpola dalam memastikan daya tarikan yang boleh dipercayai di tanah.

Banyak pengguna menganggap kekurangan pengatur kecepatan sebagai kelemahan, begitu juga penangkap rumput.

Mesin pemotong ringkas McCULLOCH M46-125R

Mesin pemotong buatan Amerika mempunyai berat 28 kg. Mesin pacuan roda depan dicirikan oleh kemampuan bergerak, yang memudahkan anda melalui banyak halangan di rumput dan rumput. Mesin pemotong ini digerakkan oleh enjin petrol 3.5 kuasa kuda. Motor dicirikan oleh permulaan yang pantas. Kelajuannya satu - 3.6 km / jam dan tidak dikawal.

Mesin pemotong ini dilengkapi dengan pengatur ketinggian pemotongan 6 langkah dengan jarak 3-8 cm. Pemotongan dikeluarkan ke sisi atau penangkap rumput 50 liter digunakan. Bakul boleh dibuat dari kain atau plastik. Lebar memotong adalah 46 cm.

Kekurangannya, pengguna menyoroti keperitan minyak, dan juga kekurangan fungsi mulsa. Kelebihannya dianggap reka bentuk moden dan kos yang berpatutan.

HYUNDAI L 4300S ringkas dan murah

Mesin pemotong rumput ringan yang sesuai untuk kegunaan peribadi. Kereta pacuan roda belakang dilengkapi dengan enjin 4 kuasa kuda. Berat unit ini kira-kira 27 kg. Kelebihan besar ialah adanya sistem anti getaran dan penekanan bunyi. Mesin yang mudah digerakkan secara praktikal tidak membosankan tangan anda semasa kerja jangka panjang. Julat penyesuaian ketinggian pemotongan adalah 2.5-7.5 cm. Elemen pemotong adalah pisau empat mata. Kepak membuat aliran udara yang membuang tumbuh-tumbuhan yang dipotong ke dalam beg kain.

Dari kualiti positif, pengguna menonjolkan penggunaan bahan bakar yang ekonomik, serta permulaan mesin yang mudah dan lancar. Kelemahan utama adalah kekurangan kawalan kelajuan. Mesin pemotong yang dapat digerakkan dengan motor yang kuat bergerak dengan cepat di halaman yang rata, yang memaksa pengendali untuk mengikuti perkembangannya.

CRAFTSMAN 37093 yang sangat berkuasa

Sekiranya penilaian mesin pemotong rumput dibuat dari segi daya tarikan, maka model ini akan mengambil kedudukan utama.Mesin ini dilengkapi dengan motor 7 kuasa kuda. Pemacu roda belakang adalah kelebihan yang lebih besar. Dengan ciri-ciri ini, mesin pemotong akan memproses kawasan yang luas dengan kawasan yang sukar tanpa rehat.

Motor yang kuat bukan halangan untuk pergerakan yang selesa. Pengawal kelajuan membolehkan mesin disesuaikan dengan kehendak pengendali. Radius roda besar menyumbang kepada kelancaran dan kerosakan minimum pada rumput. Alat kawalan pemotongan lapan peringkat membolehkan anda menetapkan ketinggian dalam lingkungan dari 3 hingga 9 cm. Lebar memotong adalah 56 cm. Penangkap rumput besar dirancang untuk 83 liter.

Kelemahan pengguna adalah jumlah tangki bahan bakar yang kecil, kerana 1.5 liter tidak cukup untuk enjin yang begitu kuat. Mesin pemotong rumput mempunyai berat 44 kg, yang juga banyak. Tetapi mesin itu bergerak sendiri, jadi jisimnya yang besar tidak menimbulkan masalah dalam operasi.

Sports AL-KO Highline 525 VS

Mesin pemotong rumput mempunyai reka bentuk moden dan sporty. Model ini dilengkapi dengan mesin petrol 3.4 kuasa kuda. Berkat pemacu roda belakang dan diameter roda yang besar, mesin pemotong mempunyai kestabilan yang sangat baik pada rumput yang tidak rata. Keratan dikeluarkan ke sisi atau belakang. Pemungut tegar mempunyai kapasiti 70 liter. Kelebihan besar ialah kehadiran penunjuk kepenuhan bakul. Pisau mempunyai lebar 51 cm. Kawalan pemotongan tujuh peringkat mempunyai jarak antara 3 hingga 8 cm.

Badan keluli dicirikan oleh bentuk yang baik, yang menyebabkan aliran udara, yang dilemparkan ke dalam bakul rumput, meningkat. Di samping itu, kereta boleh bergerak dengan kuat ke sebarang halangan.

Kelemahan pengguna adalah ketinggian pemotongan yang rendah. Untuk enjin yang begitu kuat, julat ini dapat diperpanjang.

Testimoni

Mengakhiri penilaian kami, mari baca ulasan pengguna mengenai mesin pemotong petrol sendiri.

Anatoly, pekerja syarikat utiliti
Syarikat itu memperoleh mesin pemotong petrol CRAFTSMAN 37093 dua tahun lalu. Mesin itu binatang. Pada waktu bekerja, kami hanya berehat pada waktu makan tengah hari. Enjin tidak terlalu panas, ia mula cepat. Kami memotong tanpa masalah di kawasan yang tidak rata. Batu sering dijumpai, tetapi badan dan pisau belum menderita. Semuanya difikirkan di mesin pemotong, kecuali tangki kecil. Kita sering perlu mengisi minyak.

Nikita, pemilik kawasan pinggir bandar
Berhampiran rumah saya mempunyai kawasan bersebelahan seluas 11 ekar. Perapi Memotong rumput di kawasan seperti itu sukar, jadi saya membeli mesin pemotong rumput McCULLOCH M46-125R. Untuk musim penggunaan, tidak ada keluhan. Mesin pemotong itu ringan, selesa, menunggang seperti mainan di halaman.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan