Cara mengendalikan mesin pemotong rumput

Rumput besar berhampiran rumah memerlukan penyelenggaraan. Mesin pemotong rumput dapat memotong rumput dengan cepat, memberikan penampilan yang lebih kemas di kawasan ini. Walau bagaimanapun, membeli alat hanya separuh pertempuran. Anda perlu mengetahui cara bekerja dengan mesin pemotong rumput, dapat memulakannya dengan betul, menyesuaikan bilah dan mengekalkannya.

Sebab mengapa mesin pemotong rumput mungkin tidak bermula

Sebarang teknik memerlukan pengendalian dan kepatuhan terhadap peraturan operasi. Alat yang nampaknya berfungsi ketika mendaftar masuk di kedai berhenti bermula setelah dihantar ke rumah anda atau beberapa hari beroperasi. Sebelum menghubungi pusat khidmat, anda boleh cuba menyelesaikan masalahnya sendiri. Sebab-sebab kerosakan berfungsi untuk mesin pemotong rumput petrol dan elektrik.

Mesin pemotong rumput petrol tidak boleh dimulakan dengan alasan berikut:

 • Pertama sekali, sebelum menghidupkan enjin, anda perlu memeriksa bahan bakar di dalam tangki. Sebilangan kecil dari itu akan menimbulkan rasa lapang di dalam sistem, tetapi juga mustahil untuk mengisi tangki penuh hingga penuh. Semasa mengisi minyak, anda mesti mematuhi tanda tahap bahan bakar maksimum. Sekiranya mesin pemotong dihantar untuk penyimpanan musim sejuk, bahan bakar mesti dikeringkan kerana petrol cenderung menguap. Pengisian bahan bakar dilakukan menggunakan corong. Sehingga petrol yang tertumpah kering pada bahagian mesin pemotong, mesin tidak boleh dihidupkan, untuk mengelakkan pencucuhan cecair mudah terbakar.
 • Selalunya, mesin pemotong rumput tidak dapat dinyalakan kerana pengguna tidak tahu cara memulakannya dengan betul. Sebelum memulai, tuas diatur ke kecepatan maksimum, dan kemudian petrol dipam ke karburator dengan primer. Kabel pemula ditarik perlahan ke arahnya sendiri, dan kemudian ditarik dengan tajam.
 • Setelah percubaan tidak berjaya untuk menghidupkan mesin, anda boleh mencuba menukar busi. Selalunya alasannya terletak tepat di dalamnya. Sekiranya tidak ada lilin ganti, dan yang lama ditutup dengan simpanan karbon berat, ia mesti dibersihkan dengan kertas halus yang halus.
 • Penapis udara yang tersumbat membawa kepada penyediaan campuran bahan bakar berkualiti rendah, dan mesin mula berhenti atau sama sekali tidak menyala. Selesaikan masalah dengan mencuci penapis yang dibuang dengan mudah dengan petrol bersih dan kemudian mengeringkannya dengan udara. Penapis udara harus dibilas setiap 25 jam operasi, walaupun mesin pemotong tidak berhenti.
 • Sejurus selepas menghidupkan, enjin boleh berhenti kerana piston atau poros engkol yang dirampas. Setelah mencabut palam pencucuh dengan kord starter, perlu beberapa kali mengeluarkan mesin. Ada kemungkinan bahagian yang bergerak akan berkembang dan masalahnya dapat diperbaiki.
 • Paras minyak engkol yang rendah dapat mengelakkan enjin hidup.

Mesin pemotong rumput elektrik juga mempunyai masalah mereka sendiri yang mudah diselesaikan:

 • Sebab biasa bahawa motor elektrik mesin pemotong rumput tidak berfungsi mungkin kekurangan elektrik atau voltan rendah. Anda dapat mengetahui apakah ada arus dalam rangkaian menggunakan penunjuk pemutar skru, tetapi anda memerlukan multimeter untuk mengukur voltan.
 • Mesin pemotong elektrik dilengkapi dengan perlindungan motor termal. Lubang pengudaraan yang tersumbat dengan rumput akan menyebabkan pelindung beroperasi secara berterusan, sehingga motor tidak dapat berjalan. Selesaikan masalah dengan mudah dengan membersihkan lubang pengudaraan.
 • Suis yang rosak mungkin menjadi sebab motor pemotong tidak berfungsi. Di sini anda perlu menghubungi pusat servis atau mengganti bahagian yang rosak sendiri.

Sekiranya tidak ada petua di atas yang membantu memulakan unit, anda tidak perlu menyentuh perkara lain, tetapi lebih baik menghubungi pakar.

Video tersebut menceritakan mengenai penyediaan mesin pemotong rumput untuk pelancaran:

Cara memilih minyak dan cara mengisinya di mesin pemotong rumput

Untuk mengetahui jenis minyak yang perlu digunakan oleh mesin pemotong rumput, anda perlu mengetahui jenis enjin unit ini. Untuk enjin dua lejang, ada minyak khas yang diencerkan dengan petrol dalam bahagian tertentu. Iaitu, campuran bahan bakar sedang disiapkan. Untuk mesin pemotong rumput dengan enjin empat lejang, minyak yang digunakan sama sekali berbeza, dan diisi secara berasingan dari petrol.

Perhatian! Campuran bahan bakar yang disediakan untuk mesin dua lejang tidak boleh disimpan lebih dari dua minggu dan tidak boleh disimpan dalam botol PET. Dari ini, produk penguraian muncul dalam bahan bakar, yang menyebabkan deposit karbon pada busi dan di ruang pembakaran.

Reka bentuk enjin dua dan empat lejang berbeza. Setiap unit kerja memerlukan minyak dengan konsistensi tertentu. Oli mana yang boleh dituangkan ke dalam mesin mencerminkan manual arahan untuk mesin pemotong rumput.

Anda tidak boleh mengutamakan minyak hanya dengan harganya. Harganya bergantung pada ramuan yang digunakan. Minyak adalah mineral, separa sintetik dan sintetik. Dari 5 hingga 15% di masing-masing tempat disediakan untuk bahan tambahan. Mereka bertanggungjawab untuk sifat pelincir minyak dan keupayaan untuk mengekalkan kelancaran pada suhu rendah. Untuk setiap jenis enjin, minyak dengan kelikatan tertentu dan dengan bahan tambahan yang diperlukan dihasilkan. Dalam enjin empat lejang, minyak dicemari oleh kerja menggosok bahagian, oleh itu, ia diganti setiap 50 jam.

Nasihat! Sekiranya tidak ada minyak yang disyorkan oleh pengilang untuk mesin pemotong rumput, pilih syarikat lain, tetapi mengikut kepatuhan untuk mesin dua atau empat lejang.

Mencampurkan dan mengisi minyak enjin dua lejang

Enjin dua lejang tidak beroperasi dengan petrol tulen. Mereka mesti menyediakan sendiri campuran bahan bakar. Bensin hanya boleh digunakan dengan peringkat oktan yang disyorkan oleh pengilang. Tidak perlu menggunakan minyak hanya dari pengeluar mesin pemotong rumput. Mana-mana jenama akan dilakukan, selagi ia adalah produk untuk mesin dua lejang.

Mana-mana manual pemotong rumput mengandungi maklumat mengenai nisbah komponen campuran bahan bakar, iaitu minyak dengan petrol. Sebagai contoh, untuk minyak mineral angka ini adalah 1:35, tetapi sekarang jarang dihasilkan untuk mesin dua lejang. Selalunya, produk sintetik didapati dijual. Untuk menyiapkan campuran bahan bakar, nisbah 1:50 dipatuhi.

Cukup mudah untuk menyiapkan campuran bahan bakar. Bensin tulen dituangkan ke dalam tabung pengukur dan sejumlah minyak ditambahkan menggunakan dispenser. Selanjutnya, masih tertutup rapat tutup penutup tabung, goncangkan cecair dan bahan bakar akan siap. Ia tetap dengan bantuan corong untuk menuangkan campuran yang telah disediakan ke dalam tangki gas dan anda boleh memulakan mesin pemotong rumput.

Untuk kemudahan penyediaan bahan bakar, lebih mudah menggunakan meja.

Mengisi semula mesin pemotong rumput empat lejang

Banyak mesin pemotong rumput beroda dilengkapi dengan enjin empat lejang. Untuk unit sedemikian, campuran bahan bakar tidak perlu disediakan. Oli diisi ke dalam lubang pengisi yang berasingan dan terletak di engkol mesin. Hanya petrol tulen yang dituangkan ke dalam tangki, selepas itu mesin pemotong siap bekerja.

Enjin empat lekapan mesin pemotong tidak mempunyai penapis minyak. Oleh kerana ketiadaan mekanisme pembersihan, minyak menjadi cepat kotor dan memerlukan penggantian setelah 50 jam operasi. Keseluruhan proses penggantian adalah mudah. Enjin dibiarkan berhenti selama 15 minit untuk memanaskan badan. Lubang saliran terletak di engkol. Ia ditutup dengan penutup skru.Mesin pemotong dipasang pada lereng ke arah lubang pembuangan, bekas diletakkan untuk mengumpulkan minyak bekas, dan kemudian palamnya ditutup. Apabila semua minyak kotor telah habis, palam ditutup rapat, mesin pemotong diletakkan di tempat yang rata dan minyak baru dituangkan melalui lubang pengisi atas. Untuk enjin empat lejang, gred 10W40 biasanya digunakan. Periksa aras dengan tongkat lekapan. Apabila tanda yang dikehendaki dicapai, lubang pengisi ditutup rapat dengan penyumbat.

Video menunjukkan proses menukar minyak di mesin pemotong rumput:

Peraturan untuk bekerja dengan mesin pemotong rumput dari A hingga Z

Bekerja dengan teknik apa pun memerlukan kemahiran tertentu dan membiasakannya. Sekiranya anda tidak perlu menangani operasi mesin pemotong rumput sebelumnya, maka lebih baik anda terlebih dahulu membiasakan diri dengan arahan yang dilampirkan pada mesin. Ini akan membantu anda memahami tujuan setiap tuas, maka semua yang dipelajari dapat disatukan dengan latihan.

Nasihat! Sebaiknya berlatih memotong rumput di halaman yang terletak di belakang rumah, di tempat yang kurang kelihatan.

Rumput mesti dipilih walaupun tanpa lubang dan lebam. Setelah anda merasa senang dengan mesin pemotong rumput, anda boleh mula berusaha memotong rumput dengan ketinggian yang berbeza dan belajar untuk mengelakkan halangan.

Kerja bermula dengan menghidupkan motor

Oleh itu, mesin pemotong rumput dipenuhi dengan minyak dan petrol, tidak ada yang mengalir ke mana-mana, kami meneruskan ujian pertama mesin:

 • Perkara pertama yang perlu dilakukan sebelum menghidupkan mesin pemotong ialah memeriksa kedudukan tombol laju. Sekiranya transmisi dihidupkan, ia mesti dimatikan, jika tidak, sebaik sahaja mesin dihidupkan, mesin pemotong akan mula bergerak sendiri.
 • Dengan pencucuhan dimatikan dengan starter atau tali berliku (semuanya bergantung pada reka bentuk mesin pemotong rumput), batang motor diputar. Dalam kes ini, peredam udara berada dalam kedudukan terbuka.
 • Langkah seterusnya terdiri dari menghidupkan pencucuhan dan menutup peredam udara. Pemula mesin pemotong rumput dimulakan dengan butang Sekiranya mesin mempunyai tali berliku, ia mesti ditarik tajam ke arah anda.
 • Jika, setelah beberapa percubaan yang tidak berjaya, mesin tidak dapat dinyalakan, pengapian dimatikan, peredam udara dibuka, dan beberapa pendarahan menganggur dibuat untuk membersihkan ruang pembakaran.
 • Setelah selesai membersihkan diri, ulangi langkah yang sama seperti yang terakhir kali dilakukan semasa menghidupkan motor.

Apabila mesin pemotong rumput berjaya dihidupkan, ia berfungsi secara monoton tanpa menyentak, tuas berkelajuan tinggi diatur ke posisi dengan revolusi yang diperlukan, dan pergerakannya bermula.

Perhatian! Jangan mula memotong segera setelah menghidupkan mesin untuk kali pertama. Motor yang sedang berjalan mesti memanaskan badan sekurang-kurangnya 5 minit, jika tidak, jangka hayatnya akan berkurang.

Menyelaraskan ketinggian pemotongan rumput

Untuk mencapai ketinggian pemotongan yang diperlukan pada mesin pemotong rumput, terdapat tuas khas yang membolehkan anda menaikkan dan menurunkan bilah. Bergantung pada model, mungkin ada dua tuas, dan jumlah langkahnya berbeza. Sebagai contoh, penyesuaian 7 langkah membolehkan anda menyesuaikan ketinggian pemotongan dari 20 hingga 70 mm.

Harus diingat bahawa lebih mudah memotong rumput lembut dengan kedudukan pisau rendah. Untuk rumput yang sukar, bilah mesti diangkat dan badan pemotong mesti disesuaikan ke hadapan. Mengubah sudut kecondongan badan mengimbangi pesongan pemotong semasa pemegang ditekan dengan kuat. Pada pemotong rumput pemacu roda depan, jangan memiringkan badan ke hadapan, jika tidak, mesin akan meninggalkan celah rumput yang tidak dipotong.

Kami menetapkan pemegang pemotong mengikut ketinggiannya

Untuk menjadikan pemotongan kurang meletihkan, ketinggian pemegang pemotong mesti disesuaikan dengan betul. Kedudukan pemegang yang optimum adalah 3 cm di atas pusat graviti badan. Walaupun setiap orang memilih lokasi pegangan mesin pemotong rumput secara individu mengikut ketinggian dan fizikalnya. Terdapat skru khas pada pemegang untuk penyesuaian.

Kesimpulannya

Adalah perlu untuk memotong rumput tanpa banyak usaha. Mesin pemotong mesti bergerak di rumput dengan sendirinya, ia hanya perlu dipandu.Pada bahagian yang sukar, lebih baik beralih ke rpm yang lebih rendah, ubah arah pergerakan dengan menggerakkan pemegang dengan lancar ke kiri atau kanan. Usaha yang berlebihan pada seseorang semasa operasi akan menyebabkan cepatnya penghantaran dan ubah bentuk pisau di tanah.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan