Cara memilih penyodok salji pada roda

Pada musim sejuk, pemilik rumah persendirian dan kawasan pinggir bandar berehat: semua kerja di taman dan di taman berhenti. Satu-satunya perkara yang harus dilakukan oleh setiap penduduk Rusia secara berkala adalah membersihkan halaman rumahnya dari salji. Musim sejuk berbeza: kadang-kadang penyapu atau penyapu sudah cukup, dalam satu tahun lagi anda perlu mendapatkan penyodok salji khas dengan baldi yang luas. Atau mungkin ini tidak mencukupi, maka peralatan khas untuk penyingkiran salji akan sangat berguna.

Peranti mekanikal paling mudah untuk penyingkiran salji - sekop pada roda - akan dibincangkan dalam artikel ini.

Apakah penyodok salji

Sudah tentu, pilihan yang paling produktif dianggap sebagai jentolak atau traktor mini, yang mampu mengatasi jisim salji yang besar dalam beberapa minit, dan ini dapat dilakukan secara praktikal tanpa usaha dari seseorang. Namun, di rumah tangga swasta, traktor penyingkiran salji agak berlebihan, kerana wilayah di sini agak terhad.

Selalunya, penduduk sektor swasta menggunakan alat berikut untuk melawan salji:

 1. Sekop kayu atau logam rata dengan pegangan panjang, dengan senang mengikis kerak beku dan mengeluarkan ais.
 2. Sekop tangan plastik baldi, yang ringan dan berkapasiti besar. Dengan peranti seperti itu, adalah mudah untuk menyalurkan salji yang longgar, membuang overhang besar dan salji.
 3. Dalam kes yang lebih rumit, alat penyingkiran salji auger digunakan, yang mampu menangkap salji sendiri dan mengeluarkannya ke sisi menggunakan skru skru yang menyerupai bahagian dalam penggiling daging. Walau bagaimanapun, peranti sedemikian hanya sesuai untuk lapisan salji yang tipis; augers tidak akan dapat mengatasi ais.
 4. Penyodok salji pada roda adalah penyelesaian praktikal untuk pemilik pekarangan besar dan ladang negara. Berkat teknik ini, bahagian belakang seseorang dibongkar, semua yang diperlukannya adalah mengarahkan sekop yang bergerak sendiri ke arah yang betul.
Perhatian! Reka bentuk peranti pada roda boleh berbeza dengan ketara: jumlah roda, penampilan, dimensi dan berat baldi.

Klasifikasi dan model

Teknik menggunakan roda membolehkan anda membersihkan kawasan salji yang sangat besar, dan ini dilakukan tanpa banyak tekanan bagi seseorang. Model penyodok roda untuk penyingkiran salji boleh dilengkapi dengan motor, tetapi alat sedemikian akan lebih mahal.

Mekanisme roda paling mudah adalah jenis manual. Teknik seperti itu mesti didorong oleh seseorang, sekop bergerak mengikut prinsip kereta.

Terdapat beberapa reka bentuk sekop yang paling biasa pada roda:

 • penyodok empat roda untuk membersihkan salji sering disebut jentolak mini. Ia terdiri daripada bingkai logam dengan roda di setiap sisi. Terdapat bilah logam besar di hadapan kenderaan. Anda boleh menyesuaikan sudut pisau, dengan itu mengumpulkan salji dalam satu arah atau yang lain dari peralatan. Troli beroda empat yang berat akan dapat berfungsi walaupun dengan salji basah dan lebat.
 • Model ringkas hanya ada dua roda, ia kelihatan seperti kereta sorong taman. Sekop semacam itu kurang produktif, tetapi lebih mudah untuk bekerja dengannya. Sekiranya tidak rata di permukaan, orang itu hanya mengangkat pisau untuk mengelakkan kesan.
 • Model yang paling moden disebut "serigala salji". Dia kelihatan agak lucu, tetapi sebenarnya dia menunjukkan dirinya dengan sempurna. Peniup salji dengan satu roda dan baldi plastik sangat mudah dikendalikan dan ringan, mudah dikendalikan. Teknik ini sesuai untuk membersihkan jalan yang sempit dan tempat yang sukar dijangkau di halaman.
Penting! Langkah seterusnya dalam evolusi penyodok salji adalah model elektrik, tetapi teknik ini jauh lebih mahal.

"Elektromash"

Hampir semua baldi salji pada roda yang terdapat di kedai domestik dibuat di Rusia. Model syarikat Electromash tidak terkecuali.

Model logam ini mempunyai ciri tersendiri, seperti:

 • pembinaan sederhana;
 • bilah yang diperbuat daripada keluli tahan lama, tebal 2 mm;
 • roda getah;
 • kemungkinan memusingkan baldi;
 • keupayaan pemegang untuk mengubah ketinggian dan kecenderungan, menyesuaikan diri dengan ketinggian orang itu;
 • kehadiran sudut yang berterusan, berkat sekop tidak akan jatuh ke salji.

Lebar baldi sekop pada roda adalah 0,7 meter, yang memungkinkan membersihkan salji dari bukan hanya jalan, tetapi juga jalan atau halaman yang lebih luas. Berat keseluruhan strukturnya sekitar 11 kg, yang, berkat roda getah, praktikalnya tidak terasa.

"Jentolak"

Reka bentuk syarikat "Bulldozer" dibezakan oleh produktiviti yang lebih tinggi, kerana baldi model ini lebih lebar - 80 cm. Seseorang yang mempunyai fizikal dan tahap kecergasan fizikal akan dapat mengendalikan peralatan dengan roda.

Model ini mempunyai kelebihan:

 • pengikis yang dipasang di baldi akan membantu mengatasi kerak ais dan melindungi baldi itu sendiri daripada kerosakan;
 • keseluruhan struktur diperbuat daripada logam, yang secara signifikan memperpanjang jangka hayatnya dan meningkatkan kekuatannya;
 • bilah boleh disesuaikan, berhenti di beberapa posisi (kedudukan kanan atau kiri yang melampau atau mendatar);
 • pemegangnya juga boleh disesuaikan baik dalam ketinggian dan kecondongan.

Perhatian! Sangat mungkin untuk membuat peniup salji pada roda buat sendiri... Untuk melakukan ini, anda memerlukan paip atau sudut logam untuk pemegang dan kerangka, sepasang roda dari kereta lama atau basikal kanak-kanak, keluli lembaran atau paip berdiameter besar (kira-kira 40-50 cm) untuk membuat baldi.

Kesimpulannya

Sekop pada roda akan menjadi penolong yang sangat baik dalam penyingkiran salji. Ia sangat berguna di mana musim sejuk sangat teruk, dengan ribut salji dan salji salji yang kerap, dan juga sesuai untuk pemilik kawasan pinggir bandar yang besar. Bekerja dengan penyodok kuasa jauh lebih mudah dan pantas daripada sekop tangan konvensional.

Komen (1)
 1. Helo! Di mana saya boleh membeli penyodok salji atau sekop BULLDOZER

  02/12/2018 pada 01:02
  Helena
Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan