Traktor mini Belarus 132n, 152n

Peralatan Loji Traktor Minsk telah mendapat populariti sejak zaman pasca-Soviet. Semasa merancang traktor baru, pekerja biro reka bentuk dipandu oleh pengalaman mengendalikan model pelepasan sebelumnya. Jurutera mengambil kira ulasan pengguna sebenar dan kehendak mereka. Hasilnya, peralatan berkualiti tinggi muncul di pasaran yang dapat bersaing dengan jenama Eropah. Kini, traktor mini MTZ sangat diminati, dengan dimensi padatnya, mampu menggantikan mesin pertanian yang besar.

Rahsia populariti traktor mini Belarus

Mini traktor MTZ Belarus dihasilkan di kilang Minsk dengan pelbagai modifikasi, yang membolehkan pemiliknya membeli model yang sesuai. Populariti teknologi disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

  • Model traktor mini beroda paling lemah dilengkapi dengan enjin 12 hp. dari. Kekuatan penarik seperti itu cukup untuk melakukan tugas-tugas yang berkaitan dengan pemrosesan tanah pertanian, dengan luas hingga 1 hektar.
  • Membeli unit dengan kapasiti 22 liter. dengan., pemiliknya menerima mesin pertanian sepenuhnya yang mampu mengusahakan tanah seluas 12 hektar.
  • Lampiran memperluas fungsi peralatan. Unit ini digunakan oleh pembangun, utiliti, petani, penternak, dll.
  • Permintaan besar untuk traktor MTZ di lima puluh negara di dunia menunjukkan bahawa peralatan tersebut sangat diminati. Mana-mana model mudah dijaga, senang diperbaiki, menjimatkan dan mempunyai jangka hayat yang panjang. Harga traktor mini Belarus berpatutan walaupun untuk pengguna biasa.

Dari segi ciri teknikal, kemudahan penggunaan dan kos, peralatan Belarus bersaing dengan rakan sejawat China.

Kajian semula model popular

Loji Minsk mempunyai pelbagai peralatan. Setiap unit dirancang untuk melakukan berbagai tugas dan berbeza dalam ciri teknikal. Kami sekarang akan melihat model dan harga traktor mini yang paling popular.

MTZ-082

Pertama, mari kita mempertimbangkan traktor mini MTZ 082, yang boleh disebut sebagai pembantu penduduk musim panas. Model ini dikembangkan berdasarkan pengalaman menghasilkan motoblock berat. Unit ini dilengkapi dengan enjin petrol 12 hp. Di trek, traktor mini mampu mempercepat hingga 15 km / j.

Penting! Model 082BS yang lebih baik masih boleh didapati di pasaran. Traktor ini mempunyai motor yang lebih ekonomik dengan pengatur kelajuan.

Walaupun popularitinya, model ini telah dihentikan. Namun, pasaran masih menjual unit terpakai dalam keadaan baik. Harga untuk mereka berkisar antara 1400 - 1600 $.

MTZ-132N

Yang seterusnya dari segi kuasa adalah traktor mini Belarus 132n, yang, pada prinsipnya, menggantikan model sebelumnya dari segi ciri teknikalnya. Unit ini dilengkapi dengan enjin 13 hp. dari. Terdapat kunci pembeza tengah, serta transmisi pelbagai peringkat.

Penting! Ciri positif traktor mini MTZ 132n adalah keupayaan untuk menggabungkan kerja dengan alat tambahan yang dirancang untuk traktor berjalan kaki. Ini dicapai dengan meningkatkan parameter daya tarikan dan gandingan.

Harga traktor mini MTZ 132n berada dalam lingkungan $ 2900 - $ 3300. Untuk set unit yang lengkap, kosnya dianggap sebagai anggaran.

MTZ-152

Model ini dilengkapi dengan enjin petrol empat lejang 13 hp. dari. Enjin silinder tunggal Honda GX390 dimulakan dengan starter elektrik. Unit ini mempunyai pengedar hidraulik litar dua, 4 roda hadapan dan 3 gear terbalik.

Traktor mini MTZ 152 bertujuan untuk melakukan kerja pertanian yang berkaitan dengan penanaman tanah. Unit ini juga diminati di sektor perbandaran dan industri.

Model Belarus MTZ 152n digunakan di negara ini, di rumah hijau, kebun, dan lain-lain. Dimensi kecil membolehkan peralatan bergerak di tali pinggang hutan di antara pokok.

Kos model baru adalah sekitar $ 3700. Peralatan terpakai dalam keadaan baik boleh dibeli dengan harga $ 2,500 - $ 3,000.

MTZ-311

Walaupun kekuatannya 24 liter. dengan., traktor mini cukup ringan. Model ini dicirikan oleh kemampuan merentas desa dan kemampuan bergerak yang baik. Unit ini dilengkapi dengan enjin diesel yang ekonomik dan transmisi bertingkat. Kelebihan besar adalah kemampuan untuk bekerja dengan alat tambahan dari pengeluar yang berbeza.

Kos peralatan baru adalah dalam lingkungan $ 3000, tetapi mungkin berbeza bergantung pada peralatan model oleh pengeluar. Permintaan yang besar telah membataskan penjualan traktor baru, sehingga banyak peniaga swasta membeli peralatan terpakai bernilai $ 1,800-2,200.

Dalam video tersebut, tinjauan model MTZ 311:

MTZ 320

Traktor mini universal MTZ 320 mempunyai susunan roda 4x4 dan gandar pemacu depan. Unit ini dilengkapi dengan enjin diesel empat lejang tiga silinder dengan kapasiti penyejukan air 36 liter. dari. Untuk traktor mini, daya penarik seperti itu dianggap besar. Enjinnya adalah turbocharged LDW 1603 / B3.

Teknik ini digunakan untuk melakukan banyak pekerjaan di ladang, ladang, pengeluaran dan dalam bidang komunal. Traktor ini bagus untuk mengangkut barang dan membajak tanah. Terdapat fungsi penyesuaian tiga langkah jarak jarak baris. Kos model baru bermula pada $ 10,000.

Kelebihan teknologi Belarus

Ciri positif utama traktor Belarus adalah harganya yang berpatutan. Sekiranya kita membandingkan MTZ dengan unit Eropah yang mempunyai ciri yang serupa, maka kenaikan kosnya hampir 2 kali ganda. Dengan peralatan pengeluar China MTZ berada dalam kategori harga yang sama. Walau bagaimanapun, traktor Belarus kini berada di tempat pertama dari segi kualiti dan komponen pemasangan.

Kelebihan MTZ yang besar ialah terdapat banyak alat ganti dan barang habis pakai untuk semua jenama. Walaupun untuk MTZ 082 yang dihentikan, terdapat semua bahagian yang diperlukan untuk pembaikan yang dijual. Banyak alat ganti boleh diganti dari traktor pengeluar lain, yang membolehkan anda melakukan kerja pemulihan dengan cepat.

Skop MTZ

Mini-traktor MTZ mampu mengganti sepenuhnya peralatan besar, di mana tidak praktikal atau mustahil untuk menggunakannya. Walau bagaimanapun, pengeluar tidak menetapkan matlamat seperti itu untuk dirinya sendiri. Unit-unit itu hanya memenuhi kehendak teknologi kompak pengguna. Sebagai contoh, petani kecil atau pemilik swasta tidak dapat membeli kereta besar, dan mereka tidak memerlukannya. Di kompleks ternakan atau di rumah hijau, anda juga tidak boleh berpusing dengan traktor besar. Di sinilah unit kecil tetapi kuat untuk menyelamatkan.

Sangat diperlukan untuk traktor mini dalam kemudahan awam. Penjagaan rumput, membersihkan trotoar dan alun-alun dari salji, mengangkut air, kargo - semua ini berada dalam kekuatan peralatan mini. Kelebihannya yang besar adalah berat badannya yang rendah. Papan penuras dan rumput rumput tidak akan rosak di bawah roda.

Testimoni

Dan sekarang mari kita lihat ulasan sebenar pemilik MTZ, dari mana kita akan mengetahui bagaimana teknik ini berfungsi untuk mereka.

Sergey, petani kecil
Saya telah menggunakan MTZ-311 selama tiga tahun. Saya belum pernah membaiki peralatan, hanya melakukan penyelenggaraan. Semua nod terletak dengan senang dan senang diakses. Enjin mempunyai kuasa yang cukup untuk mengusahakan tanah seluas 4 hektar dengan cepat. Saya rasa satu-satunya kelemahan adalah reka bentuk, tetapi ia tidak mempengaruhi prestasi. Perkara utama ialah peralatan berfungsi dengan baik.
Vladimir Ivanovich, 60 tahun, Oryol
Lima tahun yang lalu saya membeli MTZ-152 terpakai dalam keadaan baik. Tekniknya hebat, bagus, tetapi enjinnya mesti diperbaiki. Semua alat ganti dijual. Ini sangat menggembirakan.Berikut adalah hanya kos pembaikan yang sedikit lebih rendah daripada kos motor baru, lebih-lebih lagi, motor proprietari.
Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan