Pencincang taman elektrik DIY

Untuk memproses dahan pokok, puncak tanaman kebun dan tumbuh-tumbuhan hijau lain, mereka datang dengan pembantu mekanikal yang sangat baik - mesin pencincang. Dalam beberapa minit, timbunan sampah akan digunakan sebagai bahan mentah untuk kompos atau tempat tidur untuk unggas untuk musim sejuk. Unit buatan kilang itu sangat mahal, oleh itu para tukang belajar memasangnya sendiri. Bagi mereka yang berminat, kami sarankan mempertimbangkan cara membuat mesin pencincang kebun dengan tangan anda sendiri dengan kos minimum.

Unit utama mesin pencincang

Mesin pencincang rumput dan dahan terdiri daripada tiga unit utama: motor, mekanisme pemotongan - mesin penyumbat, dan hopper pemuatan. Semua ini terletak pada kerangka keluli dan ditutup untuk keselamatan dengan selongsong. Beberapa model penghancur buatan kilang boleh dilengkapi dengan hopper tambahan untuk mengumpulkan jisim yang dicincang. Semasa bekerja dengan penggiling, alat tambahan digunakan: penolak bahan organik dan ayakan yang membantu memisahkan pecahan kecil. Sisa besar yang diayak, jika perlu, dimasukkan ke dalam tong sampah untuk dikitar semula.

Mesin pencincang buatan kilang dilengkapi dengan gulungan, penggilingan, tukul dan mesin pencincang lain. Pencincang kebun buatan sendiri biasanya berfungsi dengan mekanisme pemotongan yang dibuat dari satu set pisau atau gergaji bulat.

Pemacu pencincang

Sebarang pencincang rumput dan dahan digerakkan. Hanya ada dua pilihan di sini: motor elektrik atau mesin petrol. Mesin pencincang elektrik jauh lebih lemah dan lebih direka untuk mengisar bahan organik halus. Mesin pencincang berkuasa ICE jauh lebih hebat. Mereka mampu mengatasi dahan setebal hingga 8 cm.

Semasa membuat mesin pencincang kebun dengan tangan anda sendiri, motor elektrik dapat dikeluarkan dari peralatan yang digunakan. Adalah wajar bahawa kuasanya sekurang-kurangnya 1.1 kW. Sesiapa yang mempunyai traktor berjalan kaki, mesin pencincang boleh disambungkan menggunakan pemacu tali pinggang ke mesin pembakaran dalaman. Sekiranya tidak ada motor, mesin pencincang anda mesti dilengkapkan dengan unit yang dibeli di kedai.

Nasihat! Harga mesin baru sama dengan sebahagian besar kos mesin penghancur buatan kilang. Dengan rumusan soalan ini, faedah dari mesin pencincang buatan sendiri akan menjadi kecil.

Penghancur organik lembut, secara amnya, tanpa pemanduan. Seseorang menggerakkan mereka dengan kekuatan tangannya. Pilihan untuk mekanisme sedemikian ditunjukkan dalam foto.

Lukisan model pencincang yang berbeza

Untuk membuat mesin pencincang rumput, anda perlu mempunyai cetak biru yang tepat. Kami mencadangkan untuk mempertimbangkan beberapa pilihan untuk skema pencincang.

Pencincang hammer chipper dianggap universal. Mekanisme ini akan mengatasi jisim hijau yang lembut, dahan pokok, puncak tanaman kebun yang tebal dan juga biji-bijian.

Penting! Reka bentuk tukul untuk pengeluaran sendiri agak rumit. Banyak kerja berpusing diperlukan.

Kaedah termudah untuk memasang alat pemotong untuk cabang dan rumput adalah dari gergaji bulat. Blueprint pun tidak diperlukan untuk chipper seperti itu. Gergaji bulat dalam jumlah 15 hingga 30 keping didorong ke batang, diketatkan di kedua sisi dengan kacang, diisi dengan galas, selepas itu seluruh struktur dipasang pada bingkai keluli.

Mesin pencincang kembar berganda juga senang dihasilkan. Ini dapat disahkan dengan gambar yang dibentangkan. Chipper terdiri daripada dua batang di mana pisau keluli dipasang dari atas. Dalam pembuatan rumah, mereka dibuat dari mata air trak dan dimasukkan ke dalam 3-4 keping.Poros pada gandar dan galas dipasang selari antara satu sama lain sehingga pisau tidak melekat semasa berputar.

Perhatian! Mesin pencincang dua-gulung hanya boleh digerakkan oleh motor berkuasa dengan kelajuan berkurang.

Video menunjukkan mesin pencincang buatan sendiri dengan peralatan:

Arahan pemasangan untuk model pencincang yang berbeza

Mereka mula memasang mesin pencincang kebun buatan sendiri setelah semua bahagian disiapkan mengikut gambar. Terlepas dari reka bentuk yang dipilih, karya tersebut meliputi: pembuatan rangka, hopper, chipper dan sambungan motor.

Pembinaan gergaji pekeliling

Cawangan pemotong kebun seperti itu terdiri daripada gergaji bulat yang dipasang menjadi satu struktur. Anda mesti membelinya di kedai. Bilangan gergaji ditentukan secara individu. Biasanya dimasukkan dari 15 hingga 30 keping. Penting untuk mengambil kira satu nuansa di sini. Dengan lebih banyak gergaji, lebar chipper bertambah, yang bermaksud bahawa pemacu yang lebih kuat diperlukan.

Gergaji bulat dipasang pada poros, dan mesin basuh antara dengan ketebalan 10 mm diletakkan di antara masing-masing. Anda tidak dapat mengurangkan jurang, jika tidak, kawasan kerja akan berkurang. Juga tidak digalakkan meletakkan mesin basuh lebih tebal. Cabang-cabang nipis akan tersekat di celah besar antara gergaji.

Poros dihidupkan pelarik. Perlu menyediakan benang untuk kacang untuk mengikat set gergaji dan takal kerja. Kerusi galas dimesin di kedua-dua hujung batang.

Perhatian! Sebelum mengepit satu set gergaji dengan kacang di poros, anda perlu memastikan bahawa gigi mereka tidak sebaris. Susunan gigi kacau yang optimum. Ini mengurangkan beban pada mesin pencincang dan motor pencincang.

Lebih baik menggunakan motor elektrik untuk pemacu. Sekiranya mesin pencincang elektrik taman yang dipasang sendiri beroperasi dari rangkaian 220 volt, maka ia hanya dapat mengisar cawangan nipis dan jisim hijau. Untuk memproses cawangan tebal, motor elektrik tiga fasa diperlukan. Sebagai pilihan, mesin pencincang boleh disesuaikan untuk dihubungkan dengan tali pinggang ke takal motor traktor berjalan di belakang.

Rangka penggiling dikimpal dari profil keluli, saluran atau sudut. Pertama, buat pangkalan segi empat tepat untuk chipper. Di sini, adalah mustahak untuk memperbaiki tempat duduk galas supaya tidak ada penyelarasan yang tidak betul, dan paksi motor elektrik dan batang dengan gergaji bulat mestilah berada dalam satah selari. Sokongan penyokong dikimpal ke pangkal siap untuk chipper, yang akan bertindak sebagai kaki penggiling.

Hopper pencincang dibuat dari keluli lembaran dengan ketebalan sekurang-kurangnya 1 mm. Timah nipis tidak perlu diambil, kerana ia akan berubah bentuk dari serpihan terbang. Ketinggian hopper dibuat lebih besar daripada panjang lengan. Ini untuk keselamatan diri.

Mesin pencincang yang dibuat dari satu set gergaji akan mengatasi sebarang bahan organik. Walau bagaimanapun, chipper perlu dibersihkan dengan kerap.

Memasang pencincang dengan cakera pisau

Pencincang pisau ini hanya mampu memproses organik lembut. Ia lebih bertujuan untuk penyediaan makanan hijau untuk unggas dan haiwan. Bunker dibengkokkan dari timah. Anda boleh menyesuaikan baldi atau kotak galvanis dari teknologi lama, seperti kipas. Bunker akan berubah menjadi fleksibel, tetapi kekuatan yang hebat tidak diperlukan di sini. Lagipun, pencincang rumput tidak akan merobek dahan.

Chipper diperbuat daripada keluli lembaran tebal 3-5 mm. 4 slot dipotong pada cakera dengan penggiling. Seterusnya, mereka mengambil sekeping spring kereta, mengasahnya dan menggerudi 2 lubang. Terdapat juga 4 pisau seperti itu, selepas itu dimasukkan ke dalam slot pada cakera dan diikat. Lubang digerudi di tengah cakera. Hujung poros berulir dimasukkan ke dalamnya, selepas itu diketatkan dengan kuat dengan kacang. Poros itu sendiri dengan galas dilekatkan pada bingkai, dan takal diletakkan di hujung yang lain.

Untuk memotong rumput, cukup menyambungkan mesin pencincang dengan motor elektrik 1 kW.

Memasang Twin Roll Shredder

Untuk mengumpulkan mesin pencincang taman dua gulungan bermula dengan bingkai. Pertama, struktur segi empat tepat dikimpal. Di dalam bingkai, empat pengikat poros dikimpal pada anggota sisi. Mereka diposisikan sehingga gendang pemotong sejajar.

Nasihat! Sekiranya anda ingin menjadikan mesin pencincang itu bergerak, segera las gandar untuk roda ke bingkai.

Selanjutnya, menurut skema yang disajikan, 2 batang dengan drum pemotong dibuat. Untuk tiga pisau, anda perlu mencari tempat kosong bulat. Kotak besi digunakan untuk 4 pisau. Walau apa pun, tepi poros diasah dalam bentuk bulat untuk galas.

Pisau dibuat dari spring kereta. Dua lubang pengikat untuk bolt digerudi pada setiap elemen. Setiap pisau diasah pada sudut 45mengenai, dipakaikan pada batang dan tandakan titik lekatan. Sekarang masih ada lubang yang sesuai dengan tanda, potong benang dan pasangkan semua pisau. Drum pemotong sudah siap.

Langkah seterusnya adalah memasang chipper. Untuk ini, lubang digerudi di dinding seberang kotak keluli. Di sekitarnya, sarang terbentuk dari jalur keluli, di mana galas dimasukkan bersama dengan batang. Semasa berpusing, gendang tidak boleh saling melekat dengan pisau.

Gear dipasang pada setiap batang. Mereka diperlukan untuk menyegerakkan pergerakan. Chipper yang sudah siap dilengkapkan ke empat dalaman yang dikimpal ke bingkai. Hopper dikimpal dari keluli lembaran dengan ketebalan 1-2 mm. Katrol tali pinggang dipasang pada batang drum pemotong dan mesin. Anda boleh menggunakan penghantaran rantai. Kemudian, bukannya katrol, bintang diletakkan.

Mesin pencincang dua gulungan boleh digerakkan oleh motor elektrik tiga fasa atau motor traktor berjalan kaki. Dalam kes ini, kekuatan yang cukup untuk memproses cawangan setebal 8 cm.

Kesimpulannya

Dalam pembuatan penggiling buatan sendiri, tukang menggunakan penggiling, gerudi, pembersih vakum dan juga mesin basuh. Sudah tentu, mesin pencincang seperti itu akan menjadi lemah, tetapi mungkin memotong rumput untuk makanan burung.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan