Pembersih vakum taman untuk mengumpulkan daun

Adalah mudah untuk membuang rumput yang dipotong, daun yang jatuh dan hanya sampah dari jalan dan rumput dengan peniup khas. Alat berkebun jenis ini telah lama bertapak di luar negara. Di negara kita, kebanyakan pemilik rumah masih menggunakan penyapu dan penyapu yang biasa, tidak menghargai kelebihan automasi. Tetapi sebenarnya, dengan menggunakan peniup, anda dapat membersihkan kawasan dengan sangat mudah dan cepat, menjimatkan masa dan usaha.

Pasar menawarkan sebilangan besar pembersih vakum taman, dari pilihan termudah hingga model yang sangat berfungsi. Kos alat bergantung pada produktiviti dan peralatan peralatan tertentu, tetapi secara umum, rata-rata orang Rusia mampu memiliki mesin seperti itu di ladang. Kami akan cuba memberitahu anda tentang jenis, kelebihan dan kekurangan blower dengan seberapa terperinci yang mungkin, supaya semua orang dapat menavigasi dalam pelbagai model dan memilih yang terbaik untuk diri mereka sendiri.

Ciri-ciri fungsional

Semasa memilih peniup kebun untuk halaman belakang rumah anda, anda perlu memutuskan fungsi apa yang harus dilakukan. Sesungguhnya, selain aliran udara standard, mesin kebun boleh mempunyai fungsi penyedut dan pemotongan:

 • Aliran udara membolehkan anda membersihkan jalan dari debu dan batu kecil, menghalau dedaun dari halaman dengan menggunakan aliran udara yang kuat. Fungsi ini adalah asas untuk semua model blower. Kekuatan aliran udara bergantung pada kekuatan mesin mesin itu sendiri. Beberapa varian teknik ini mampu menggerakkan sebilangan bata.
 • Pembersih vakum taman, selain meniup, mempunyai fungsi penyedut, yang sangat mudah digunakan ketika bekerja dengan dedaunan dan bahan organik lain. Model sedemikian dilengkapi dengan beg khas, yang mengumpulkan sampah dan dedaunan yang disedut. Penumpuk ini dimasukkan ke dalam kit blower dan dapat dibersihkan dengan mudah semasa mengisi. Pembersih vakum taman untuk menuai daun mempunyai butang yang membolehkan anda menukar mesin dari mod hembusan ke mod vakum dan sebaliknya.
 • Fungsi mencincang dapat melengkapkan pembersih vakum taman. Daun dan rumput pecahan halus memenuhi isipadu utama beg dengan seefisien mungkin, kerana bahan organik yang dihancurkan memerlukan 5, dan kadang-kadang ruang 15 kali lebih sedikit daripada bahan organik yang tidak diproses. Kompos dari sampah sayur seperti itu cepat dipanaskan semula.

Perlu diingat bahawa dalam beberapa model fungsi penggilingan dihidupkan secara serentak dengan fungsi penghisap dan tidak dapat dimatikan. Walau bagaimanapun, terdapat peniup yang dilengkapi dengan tiga fungsi yang berasingan. Pada ketika ini, anda perlu memberi perhatian semasa membeli pembersih vakum taman.

Penting! Bergantung pada kekuatannya, beberapa jenis peniup kebun mampu menghisap dan menghancurkan bukan sahaja daun dan rumput, tetapi juga dahan, kerucut, biji-bijian, dan buah berangan.

Fungsi peniup sangat menentukan kos peralatan kebun: semakin banyak unit yang dilengkapi, semakin mahal harganya. Tetapi ada pengecualian, misalnya, pengeluar domestik "Zubr" menawarkan pembersih vakum taman yang kuat yang dilengkapi dengan semua fungsi terbaru untuk menuai daun dengan hanya 2.5 ribu rubel. Kos mesin buatan asing, serupa dalam fungsi, mungkin melebihi angka yang ditunjukkan beberapa kali.

Bagaimana peniup berfungsi

Reka bentuk peniup taman berbeza sedikit bergantung pada fungsinya.Peralatan standard unit termudah termasuk paip peniup dan motor. Sekiranya kita bercakap mengenai pembersih vakum taman, maka mesin seperti itu akan dilengkapi dengan beg sampah tambahan. Untuk mengisar bahan organik, pengeluar menggunakan pisau khas. Prinsip operasi dan reka bentuk konvensional pembersih vakum taman dengan fungsi memotong dapat dilihat pada gambar di bawah:

Foto menunjukkan paip berganda. Satu saluran dalam peranti sedemikian dirancang untuk membekalkan aliran udara semasa meniup. Saluran kedua beroperasi dalam mod pembersih vakum dan mengeluarkan serpihan dengan sendirinya. Reka bentuk ini menguntungkan apabila banyak blower hanya mempunyai satu saluran di muncung untuk beroperasi dalam dua mod.

Kelebihan dan kekurangan blower dengan pelbagai jenis pemacu

Ciri teknikal blower dan kemudahan penggunaannya sangat bergantung pada motor yang dipasang. Oleh itu, peniup boleh digerakkan oleh petrol atau motor elektrik.

Blower dengan motor elektrik mempunyai sejumlah ciri dalam operasi:

 • Kelebihan penting peniup elektrik ialah kekompakan unit dan beratnya yang rendah (2.5-4 kg).
 • Tidak ada asap ekzos yang dikeluarkan semasa bekerja dengan peralatan elektrik.
 • Berbanding dengan mesin berkuasa petrol, blower elektrik menghasilkan bunyi dan getaran yang lebih sedikit.
 • Unit ini hanya dapat digunakan dengan akses langsung ke saluran elektrik. Bekerja dengan peralatan sedemikian dicirikan oleh pergerakan rendah. Oleh kerana, selain pembersih vakum kebun itu sendiri, anda perlu mengawasi pergerakan tali lanjutan.
 • Kos elektrik boleh lebih tinggi daripada kos bahan bakar petrol untuk merawat kawasan yang sama dengan mesin dengan kekuatan yang sama.

Analisis operasi peniup kebun petrol membolehkan kita menyoroti nuansa berikut:

 • Blower petrol mudah alih, mampu beroperasi tanpa mengira lokasi sumber kuasa. Ini memungkinkan untuk menggunakan unit untuk membersihkan kawasan taman dan taman yang besar.
 • Kehadiran tangki dan enjin petrol menjadikan unitnya besar dan berat.
 • Dalam proses operasi, peniup petrol menghasilkan kebisingan dan getaran yang tinggi, dan mengeluarkan gas yang mencemarkan alam sekitar.

Memilih alat peniup pembersih vakum taman, adalah perlu untuk menilai keadaan yang ada di mana anda perlu bekerja dengan alat ini. Sekiranya kawasan di laman web ini kecil dan tidak ada akses ke grid kuasa, maka anda boleh memilih unit dengan pemacu elektrik dengan selamat, kerana dialah yang dapat membuat kerja menjadi selesa. Analog petrol lebih kerap digunakan untuk membersihkan kawasan kebun yang besar.

Penting! Beberapa pengeluar peralatan kebun membekalkan blower tanpa wayar ke pasar. Mereka berfungsi secara senyap dan persekitaran, tetapi, sayangnya, bateri mereka hanya cukup selama setengah jam operasi berterusan dalam keadaan "lapangan".

Pengelasan Blower mengikut jenis penggunaan

Untuk memudahkan kerja pembersih vakum kebun, pengeluar peralatan berusaha melengkapkan alat mereka dengan alat penahan seberapa banyak yang mungkin, yang akan melepaskan beban badan pekerja. Jadi, mengikut jenis penggunaan, peniup dapat diklasifikasikan sebagai berikut:

 • Blower vakum taman genggam tidak mempunyai alat penahan. Alat sedemikian senang digunakan untuk menuai daun di kawasan kecil. Sebagai peraturan, tanpa pengikat khas, penghembus yang dilengkapi dengan fungsi penghapusan sahaja dihasilkan.
 • Pembersih vakum blower yang dipasang mempunyai tali yang boleh digantung di bahu, yang sebahagiannya meringankan beban pekerja dan membebaskan tangannya.
 • Blower beg galas mempunyai dua tali bahu. Elemen penahan semacam itu sering dilengkapi dengan pembersih vakum taman petrol profesional yang dirancang untuk membersihkan kawasan yang luas.
 • Blower roda pembersih vakum kurang mudah alih daripada pilihan peralatan kebun yang dicadangkan di atas, tetapi ia membolehkan anda membebaskan sepenuhnya tangan pekerja, yang juga penting. Pada masa yang sama, perlu diperhatikan prestasi tinggi blower beroda, kerana dalam satu lorong mereka dapat membersihkan sehelai rumput dengan lebar 40 hingga 80 cm, namun unit seperti itu tidak akan dapat masuk sudut terpencil "di belakang gudang" jika tidak ada muncung tambahan dalam kit dalam bentuk selang.

Harus diingat bahawa semua pilihan blower, kecuali model beroda, cukup padat, sesuai dengan penutup khas dan menjadi tidak kelihatan secara harfiah di rak di dalam almari. Pembersih vakum taman beroda besar dan besar, hanya ada tempat untuknya di gudang yang luas.

Anda dapat melihat hasil kerja peniup taman dengan pelbagai jenis pemacu dan ciri teknikal dalam video:

Tinjauan sedemikian akan membantu menentukan lebih jauh pilihan model yang diperlukan.

Perkara apa yang perlu anda perhatikan semasa membeli

Setiap blower, selain fungsi asasnya, mempunyai ciri teknikal yang khusus. Jadi, untuk peniup gas kebun, petunjuk utama adalah kelajuan aliran yang dikeluarkan. Sebaiknya, jaraknya dalam 300-320 km / j. Sekiranya parameter ini kurang dari 270 km / jam, maka harus difahami bahawa pemasangan dengan pengambilan daun akan sukar ditangani.

Laju aliran udara dan tekanan udara bergantung secara langsung pada kuasa enjin. Penunjuk ciri yang tinggi menunjukkan prestasi peralatan yang baik. Namun, semasa memilih peniup taman elektrik, ingat bahawa kuasa motor lebih dari 2.5 kW akan memerlukan kabel khas dengan keratan rentas sekurang-kurangnya 1.5 mm.2.

Sebagai tambahan kepada daya dan tekanan, ketika memilih peniup taman, Anda harus memperhatikan parameter berikut:

 • Beg daun boleh dari 40 hingga 80 liter. Semakin besar isipadu, semakin jarang beg perlu dibersihkan, sementara bekas berisi besar sukar dipindahkan.
 • Adalah mungkin untuk mengumpulkan daun dalam satu ayah baptis yang besar dan rapi hanya jika dapat mengatur kelajuan dan tekanan aliran udara. Jika tidak, ketika menghampiri sekumpulan daun, peniup hanya akan menyebarkannya.
 • Beberapa jenis peniup moden dilengkapi dengan pelindung batu untuk memanjangkan umur alat kebun.
 • Semasa bekerja dengan penghembus gas, getaran yang tinggi menyebabkan ketidakselesaan yang ketara, kerana setelah 10 minit mengoperasikan peralatan, sensasi yang tidak menyenangkan akan muncul di tangan. Oleh itu, anda juga harus memperhatikan parameter getaran ketika membeli blower.
 • Kehadiran roda pada paip penghisap menjadikannya lebih mudah untuk mengawal dan menggerakkan elemen utama blower, meletakkannya di atas tanah.

Sekiranya, ketika membeli peralatan kebun, pertimbangkan semua kriteria yang disenaraikan dan pilih unit pemasangan berkualiti tinggi aplikasi peniup akan selesa dan selesa, dan peralatan itu sendiri akan berfungsi selama bertahun-tahun.

Peniup taman: mitos dan kenyataan

Dalam beberapa sumber, anda boleh menemui banyak maklumat palsu mengenai kemampuan peniup kebun dan pembersih vakum. Kami akan cuba menghilangkan beberapa mitos dan menekankan keupayaan sebenar meriam udara:

 • Pembersih vakum taman benar-benar mampu mengambil serpihan pembinaan kecil, misalnya, serutan kayu, habuk, serpihan busa.
 • Aliran udara bertekanan dapat digunakan untuk pengeringan cepat dinding setelah melukis dan dirawat dengan berbagai bahan cair.
 • Dengan peniup taman, anda dapat membersihkan bahagian dalam kereta anda dengan jayanya.
 • Penutup salji, setinggi 10 cm, dapat dikeluarkan oleh tekanan udara.
 • Membersihkan rumput menggunakan aliran udara membolehkan tanaman dioksigenkan.
 • Dedaunan yang terkumpul kelembapan tidak dapat dikeluarkan dengan pembersih vakum taman.
 • Paip cawangan pembersih vakum taman, ketika terlalu dekat dengan permukaan tanah, menangkap debu dan pasir, yang mencemarkan komponen dalaman pemasangan.
 • Daun beg boleh dilapisi debu, sehingga awan kelabu dapat dilihat ketika menuai.
 • Motor petrol peniup taman adalah rakus.

Hasil

Oleh itu, kami telah berusaha memberikan maklumat yang paling benar dan boleh dipercayai mengenai pelbagai peniup kebun. Kini, setelah menilai fakta yang dicadangkan dan membiasakan diri dengan harga di pasaran, bakal pembeli akan dapat memilih model terbaik untuk diri mereka sendiri atau sepenuhnya meninggalkan idea dan menggunakan sapu dan penyapu dengan cara lama. Pada masa yang sama, banyak ulasan menyatakan bahawa agak sukar untuk kembali ke alat tradisional setelah alat automasi seperti itu, kerana seseorang cepat terbiasa dengan segala yang baik.

Maklum balas

Petrova Ekaterina, 32 tahun, Krasnoyarsk
Kami mempunyai taman besar di laman web ini dengan banyak semak dan tempat tidur bunga. Anda boleh mengurus penanaman seperti itu secara manual atau menggunakan pembersih vakum taman. Dengan menyapu sukar untuk merangkak di bawah semak atau mengeluarkan dedaunan antara tanaman berbunga. Untuk pembersihan kebun secara berkala, saya telah menggunakan yang paling sederhana selama bertahun-tahun. peniup elektrik dan saya mengesyorkannya kepada semua orang.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan