Pengikis salji pada roda

Membersihkan salji pada musim sejuk menjadi beban berat bagi banyak penduduk sektor swasta. Semasa musim salji lebat, anda mesti membersihkan kawasan ini setiap hari, dan kadang-kadang beberapa kali sehari. Ia memerlukan banyak masa dan usaha. Proses penyingkiran salji dapat difasilitasi dan dipercepat dengan mekanisasi separa proses. Jadi, anda boleh menukar penyodok dan pengikis biasa dengan alat pada roda. Penambahan ringkas dalam bentuk roda akan membantu anda dengan mudah menggerakkan bola salji berat tanpa banyak usaha. Pengikis salji pada roda boleh dibeli atau dibuat dengan tangan. Nasihat yang baik untuk memilih inventori dan panduan terperinci mengenai cara membuatnya boleh didapati di artikel kami.

Cara Memilih Pengikis Roda yang Baik

Pengilang alat kebun sentiasa mengejutkan kami dengan produk baru mereka. Salah satunya ialah pengikis roda. Sekop jenis ini direka untuk penyingkiran salji yang berkesan. Seperti pengikis konvensional, ia mempunyai dulang salji yang besar dan pemegang atau cengkaman. Ciri peralatan seperti itu ialah gandar roda, terpaku di bahagian bawah sekop. Bahan pembuatan dan reka bentuk pengikis sedemikian mungkin berbeza untuk setiap model tertentu. Mari cuba fahami secara terperinci dalam pelbagai jenis pengikis roda.

Pengikis mana yang paling dipercayai

Ketahanan dan kebolehgunaan pengikis roda sangat bergantung pada bahan dari mana ia dibuat:

 • Sekop plastik sangat ringan dan selesa, tetapi, sayangnya, hanya bahan polimer berkualiti tinggi yang dapat menahan beku yang teruk. Kos penyodok plastik berkualiti tinggi.
 • Pengikis logam dapat berfungsi dengan jayanya walaupun selama beberapa dekad, tetapi kelemahan logam adalah struktur yang besar dan beratnya yang besar. Dari semua pilihan logam, pengikis yang diperbuat daripada aluminium dan duralumin telah membuktikan diri mereka yang terbaik.
 • Anda tidak akan dapat mencari pengikis kayu yang dijual, tetapi banyak tukang membuat peralatan seperti itu sendiri. Kelemahannya adalah kerapuhan, berat badan yang besar. Perlu diingat bahawa salji basah cenderung melekat pada permukaan kayu.

Semasa membeli pengikis pada roda, anda perlu menilai kesesuaian harga dan kualiti dengan betul. Sekiranya belanjawan yang diperuntukkan untuk pembelian adalah terhad, maka lebih baik membeli inventori logam. Tidak ada keraguan tentang kualitinya, dan harga sekop seperti itu cukup berpatutan. Sekop plastik berkualiti tinggi akan lebih senang digunakan, tetapi pembeliannya berharga kira-kira 2-5 ribu rubel.

Pelbagai model

Memilih mesin pengikis yang mudah dan cekap pada roda tidak begitu mudah, kerana pasaran menawarkan sebilangan besar model yang berbeza. Masing-masing mempunyai kelebihan, kekurangan, kelebihannya sendiri.

Selalunya, pengikis plastik dilengkapi dengan roda kecil yang membantu memindahkan salji dari pengumpulan ke simpanan dengan memiringkan sekop sedikit. Dalam foto di bawah ini anda dapat melihat pengikis seperti roda kecil:

Perlu diperhatikan bahawa peralatan seperti itu akan berfungsi dengan berkesan hanya pada permukaan rata dengan lapisan salji kecil, kerana kebolehtelapan roda kecil tidak besar.

Selalunya, pengeluar domestik dan asing menawarkan pengikis plastik pada roda kecil. Sebilangan besar nilai jenama boleh dilaburkan dalam harga inventori tersebut. Oleh itu, sekop, selebar 80 cm, diperbuat daripada plastik tahan fros dari syarikat itu Fiskars akan menelan belanja 4-5 ribu pembeli.rubel, sementara inventori pengeluaran domestik yang serupa hanya berharga 2 ribu rubel.

Pengikis dengan roda besar kadang-kadang disebut sebagai jentolak tangan. Bentuk baldinya tidak standard. Ia adalah permukaan logam yang melengkung dan lebar. Roda roda dan pegangan terpasang padanya, membolehkan anda menggerakkan struktur. Pengikis seperti itu, tanpa banyak usaha manusia, dapat menyekop salji dalam jumlah besar ke tempat penyimpanan, tetapi tidak mungkin mengangkat beban pada baldi tersebut.

Penting! Kos pengikis pada dua roda besar ialah 5 ribu rubel. Kos yang tinggi dibenarkan oleh kualiti dan ketahanan inventori yang sangat baik.

Pengikis boleh dilengkapi dengan dua atau empat roda. Kemudahan penggunaan dan kepatuhan sekop bergantung pada diameternya. untuk membersihkan salji.

Reka bentuk 4 roda mempunyai satu kelemahan yang ketara: baldi berada pada ketinggian tertentu dari tanah, yang tidak membenarkan salji dikeluarkan sebersih mungkin. Pangkalan empat roda yang tegar tidak membenarkan memiringkan atau mengangkat pengikis. Ciri ini menjadikan pengikis hanya sesuai untuk kerja di permukaan rata.

Versi lain dari pengikis roda diciptakan tidak lama dahulu di Eropah. Reka bentuknya hanya menyediakan satu roda diameter besar. Pemegang dilekatkan pada paksinya dengan menggunakan engsel. Baldi untuk mengumpulkan salji dipasang di salah satu hujung pemegang, dan pemegang di hujung yang lain. Anda dapat melihat struktur dan prinsip pengoperasiannya dalam foto:

Perlu diingat bahawa sangat senang bekerja dengan pengikis seperti itu: roda besar mempunyai kemampuan merentas desa yang baik, dan leverage yang besar memungkinkan anda membuang salji dari baldi dengan sedikit usaha. Pada pandangan pertama, reka bentuk besar mudah dibongkar dan tidak memerlukan banyak ruang semasa penyimpanan.

Sehingga kini, banyak pemilik ladang swasta sudah menghargai maruahnya pengikis salji pada roda. Bekerja dengan alat sedemikian membolehkan anda meringankan beban di bahu, lengan dan belakang pekerja. Berat salji dipindahkan ke roda semasa operasi. Perincian inilah yang perlu diberi perhatian khusus ketika membeli pengikis. Roda mesti dibuat dari bahan tahan lama. Paling baik, roda getah menahan hentaman, beban dan suhu rendah. Diameternya harus sebesar mungkin, kerana sifat struktur dan kemudahan penggunaan bergantung pada hal ini.

Pemegang pengikis adalah satu lagi objek perhatian yang penting. Pengikis dengan baldi lebar harus mempunyai pemegang berbentuk U. Ini akan memungkinkan usaha yang paling berkesan untuk menggerakkan baldi, tetapi peralatan seperti itu tidak akan memungkinkan penyodok diangkat dan membuat strukturnya tidak dapat dikendalikan. Pemegang berbentuk U dan pemegang berbentuk T mesti mempunyai pangkal getah untuk memegang alat tersebut. Lapisan tanpa slip khas akan menjadikan kerja anda selesa dan selesa.

Penting! Beban berat pada pemegang dapat dengan cepat menghancurkan alat, jadi lebih baik memilih peralatan dengan pemegang yang diperbuat daripada aluminium tahan lama dan ringan.

Membuat pengikis adalah mudah

Sekiranya tidak ada wang di dompet anda, dan salji semakin banyak menyapu halaman, maka inilah masanya untuk membuat mesin untuk membersihkan salji sendiri. Proses pembuatan alat sedemikian mudah dan tidak memerlukan pengetahuan atau pengalaman khusus. Oleh itu, kami akan menawarkan dua pilihan tukang untuk membuat pengikis pada roda.

Jentolak manual

Untuk membuat jentolak manual, anda memerlukan:

 • Dua roda. Mereka boleh dibeli atau diambil dari kereta dorong lama, troli.
 • Keluli lembaran. Sebaiknya gunakan kepingan dengan ketebalan sekurang-kurangnya 1 mm. Logam lembaran boleh diganti dengan paip dengan diameter 30-40 cm. Ia perlu dipotong.
 • Paip keluli, diameter 20-40 mm.
 • Gelung berpusing.

Untuk membuat pengikis seperti buldoser genggam, selain bahan, anda memerlukan mesin penggiling dan mesin kimpalan. Untuk pemahaman yang lebih baik, proses membuat pengikis dapat dijelaskan secara berperingkat:

 • Anda boleh membuat permukaan kerja dari kepingan keluli atau paip.Dimensi optimum permukaan kerja adalah 70 x 40 cm. Sebilangan dimensi yang diperlukan mesti dipotong dari lembaran dan dibengkokkan. Sekiranya diputuskan untuk menggunakan paip, tetapi perlu dipotong dengan penggiling dan diluruskan sedikit.
 • Potong 2 plat logam, berukuran 20 x 10 cm. Pada bahagian yang dihasilkan, buat 3 lubang, satu di atas satu. Kimpal pinggan di bahagian belakang klip kertas secara mendatar pada jarak 5-7 cm antara satu sama lain.
 • Potong pemegang dari tiub keluli yang sesuai dengan ketinggian pekerja.
 • Di hujung bawah pemegang, kimpal plat logam lain secara menegak ke permukaan bumi dan pada sudut 120-1300 ke paksi pemegang. Gandar roda dan bilah akan terpaku di atasnya.
 • Kimpal pemegang di hujung atas pemegang.
 • Potong kepingan sepanjang 60 cm dari paip dengan diameter 30 mm.Pipa yang dihasilkan mesti digunakan sebagai gandar roda.
 • Buat lubang di plat yang dikimpal pada pemegang, masukkan gandar roda dan las dengan betul.
 • Di hujung plat menegak yang bebas, kencangkan engsel pangsi. Betulkan kepak kedua di bahagian belakang permukaan bilah.
 • Buat cangkuk dari dawai tebal. Masukkan ke dalam lubang pelat yang terletak secara mendatar, dengan itu memperbaiki kedudukan bilah.

Anda dapat melihat pembinaan pengikis pada roda pada foto:

Membuat pengikis seperti itu dengan tangan anda sendiri sama sekali tidak sukar. Sesiapa sahaja dapat mengatasi tugas ini. Untuk ketepatan pembuatan yang lebih besar, disarankan untuk membuat gambar terlebih dahulu dan memikirkan urutan tindakan.

Pilihan lain untuk membuat pengikis pada roda dengan tangan anda sendiri dapat dilihat dalam video:

Video tersebut juga menunjukkan kesederhanaan dan kecekapan penggunaan inventori tersebut.

Kesimpulannya

Berkat usaha jurutera dan pengrajin amatur, reka bentuk sekop salji konvensional telah mengalami perubahan. Hari ini di pasaran, anda boleh menemui pelbagai pilihan untuk peralatan ini, termasuk penyodok pada roda. Mereka mempunyai lalu lintas dan produktiviti yang tinggi. Pengikis seperti itu boleh dibeli di kedai, di pasar, tetapi semasa membeli alat, anda harus memperhatikan kualitinya. Inventori buatan sendiri pasti paling senang digunakan dan boleh dipercayai.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan