Pengikis-pengikis Snowxpert 143021

Pergerakan salji secara signifikan menyukarkan pergerakan orang dan kereta pada musim sejuk, jadi setiap penduduk negara ini berusaha melawan salji hingga satu tahap atau yang lain. Menjadi kebiasaan membersihkan jalan, tempat letak kenderaan dan kawasan dengan penyodok salji. Alat tangan jenis ini mempunyai banyak jenis, tetapi pilihan yang paling mudah adalah drag scraper. Sekop ini mempunyai baldi yang besar dan mampu mengambil banyak salji, yang meningkatkan produktiviti. Pengikis-seret untuk penyingkiran salji boleh dibuat dari pelbagai bahan dengan pengenalan beberapa ciri reka bentuk. Dalam artikel kami, kami akan cuba membincangkan jenis pengikis yang paling terkenal, menentukan kelebihan dan kekurangannya, dan juga memberikan maklumat terperinci mengenai cara membuat pengikis dengan tangan anda sendiri.

Apakah perbezaan antara pengikis dan penyodok konvensional

Pengeret seret adalah analog moden penyodok salji... Ini adalah reka bentuk sederhana di mana baldi besar dipasang dengan betul pada pemegangnya. Lebar baldi bervariasi dari 70 hingga 120 cm. Parameter ini membolehkan anda menyekop salji dalam satu "lorong".

Pada pengikis, reka bentuk pemegangnya sangat penting. Ia boleh berbentuk T atau berbentuk U. Pemilihan pilihan ini atau pilihan tersebut sangat bergantung pada dimensi baldi: lebih mudah untuk memindahkan sejumlah besar salji dengan dua tangan, oleh itu baldi lebar sering dilengkapi dengan pemegang berbentuk U, yang membolehkan anda melakukan ini.

Perlu diingat bahawa semua seretan hanya bertujuan untuk menyalutkan salji ke longgokan. Tidak mungkin mengangkat dan membuang salji dengan pengikis. Ini adalah perbezaan utama antara pengikis-pengikis dan penyodok salji konvensional.

Pelbagai jenis pengikis

Banyak pengeluar alat kebun sedang berusaha untuk membuat penyodok salji yang paling mudah, boleh dipercayai dan pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, kualiti, kos dan kemudahan penggunaan sangat bergantung pada bahan dari mana alat itu dibuat. Juga penting untuk memperhatikan reka bentuknya ketika memilih penyodok salji. Pada pandangan pertama, beberapa nuansa yang tidak ketara dalam reka bentuk model tertentu dapat menjadi pembantu yang boleh dipercayai dalam pekerjaan anda.

Bahan untuk membuat

Untuk pembuatan pengikis seret, pengeluar menggunakan logam, plastik dan kayu. Ketahanan, berat sekop, kemudahan penggunaan banyak bergantung pada bahan:

Pengikis seret plastik

Baldi seret plastik boleh dibuat dari polipropilena murah atau polikarbonat yang lebih mahal. Kos bahan mempengaruhi kos pengikis itu sendiri. Tetapi perlu diingat bahawa ketika membeli sekop, kos yang lebih tinggi kemungkinan besar akan dibenarkan: peralatan polipropilena mampu menahan gegaran dan frost yang kuat hingga -400Tanpa kerosakan, sementara polipropilena yang murah pasti akan gagal pada perlanggaran pertama dengan salji berlapis.

Semua jenis penyodok plastik mempunyai dua kelebihan utama:

 • Plastik tidak boleh terkena kakisan dan reput.
 • Berat sekop yang lebih kecil memudahkan membersihkan kawasan.

Pengilang pengikis plastik cuba melindungi alat mereka dari kerosakan sebanyak mungkin, sehingga banyak model mempunyai plat logam di sepanjang pinggir baldi, yang dirancang untuk memotong ketebalan salji. Kehadiran pemegang berbentuk U juga merupakan sejenis peneguhan dalam keseluruhan reka bentuk sekop.

Pengikis seret kayu

Hanya beberapa pengeluar yang menghasilkan sisa kayu untuk penyingkiran salji. Masalahnya ialah, bersama dengan kos rendah, sekop kayu mempunyai banyak kekurangan:

 • Pengikis kayu mempunyai jisim yang besar.
 • Salji basah sering melekat pada permukaan kayu.
 • Apabila terkena kelembapan, kayu menyerap air, akibatnya ia berubah bentuk, membengkak, dan menambah berat badan.
 • Pokok itu terdedah kepada reput.
 • Dengan penggunaan biasa, pengikis kayu akan pecah dan rosak.

Oleh itu, pengikis seret kayu mempunyai kos yang berpatutan, tetapi penggunaannya bukanlah pilihan terbaik untuk penyingkiran salji.

Penting! Anda boleh memanjangkan jangka hayat pengikis kayu dengan mengeringkannya secara berkala.

Pengikis salji

Banyak pengeluar membuat pengikis seret dari aloi keluli atau aluminium. Bahan-bahan ini sangat dipercayai dalam operasi. Tempoh penggunaannya praktikal tidak terhad. Jenis logam yang dicadangkan agak ringan, salji tidak mematuhinya. Kos penyodok salji logam ada.

Semasa membeli pengikis logam, anda perlu memperhatikan bahagian belakang baldi. Untuk kebolehpercayaan dan ketahanan yang lebih besar, pengeluar yang berhati-hati menyediakan kehadiran pengeras khas, yang tidak termasuk ubah bentuk kepingan logam lebar.

Logam untuk pembuatan pemegang

Semasa pengikis berfungsi, beban yang sangat besar jatuh bukan hanya pada baldi meraih itu sendiri, tetapi juga pada pemegangnya. Bagaimanapun, prinsip operasi pengikis didasarkan pada hakikat bahawa pekerja bersandar pada pegangan, sehingga menggerakkan penyodok dan menyekop salji.

Paling senang bekerja dengan pengikis-seret dengan pemegang berbentuk U. Untuk pembuatannya, plastik atau logam boleh digunakan. Pilihan yang paling dipercayai ialah pemegang aluminium ringan.

Baldi pengikis yang tidak terlalu lebar boleh dilengkapi dengan pemegang lurus biasa atau T-bar. Dalam kes ini, pengeluar boleh menggunakan bukan sahaja plastik atau logam, tetapi juga kayu.

Pemegang pengikis, diperbuat daripada logam, boleh teleskopik atau dilipat. Reka bentuk teleskopik membolehkan anda "menyesuaikan" ukuran peranti dengan ketinggian pekerja tertentu, dan menyelesaikan beberapa masalah khas. Sebagai contoh, pemegang teleskopik yang boleh ditarik membolehkan salji dibersihkan dari bumbung.

Pemegang yang boleh dilipat menjadikan penyodok salji sangat padat dan senang disimpan. Kelebihan ini juga terdapat pada peralatan dengan pemegang teleskopik.

Reka bentuk atau ergonomi

Beberapa model pengikis mungkin kelihatan asing bagi pembeli kerana bentuknya yang tidak biasa. Tetapi penampilan asalnya dapat dibenarkan bukan hanya dengan pendekatan reka bentuk, tetapi juga oleh keperluan ergonomik. Baldi atau pemegang yang melengkung sering membantu pekerja menyelesaikan tugas. Ukuran, bentuk, satah setiap elemen dalam kes ini mempunyai makna tersendiri:

 • Baldi pengikis rata tidak mampu mengambil salji dalam jumlah besar. Untuk mengekalkan ketebalan penutup salji, pengeluar menyediakan kehadiran pembatas di tepi belakang dan dinding sisi. Semakin tinggi dinding dan semakin dalam baldi, semakin banyak salji yang dapat bergerak.
 • Bentuk baldi yang melengkung memungkinkan anda mengatasi rintangan kecil dengan senyaman mungkin, untuk menggerakkan penutup salji tanpa usaha.
 • Pemegang pengikis sering melengkung untuk memaksimumkan daya yang dikenakan untuk menggerakkan penyodok.

Oleh itu, sekop yang paling "indah" sangat senang digunakan. Benar, seseorang hanya dapat yakin akan hal ini melalui pengalaman peribadi.

Pengikis pada roda

Beberapa model pengikis dilengkapi dengan kastor. Elemen mekanisasi ini membolehkan anda mengurangkan beban seseorang semasa bekerja. Untuk mengatasi beberapa halangan, pengikis dapat diangkat sedikit dengan meletakkan pada gandar roda. Bekerja dengan pengikis pada roda adalah mudah dan sederhana. Gambar inventori seperti ini dapat dilihat di bawah:

Penting! Sangat senang menggunakan pengikis pada roda, kerana walaupun dengan pengisian baldi maksimum, anda selalu dapat menyandarkan sekop pada roda dan menyeretnya dengan mudah ke tempat penyimpanan salji yang jauh.

Jentolak tangan adalah alternatif yang baik untuk pengikis. Mereka adalah bilah logam yang dipasang dengan ketat pada troli beroda. Peranti ini membolehkan anda menyekop salji. Malangnya, beban dengan peranti seperti itu tidak dapat dilakukan.

Varian lain dari pengikis tersebar luas di luar negeri, yang memperuntukkan pemasangan pemegang dengan engsel pada roda berdiameter besar. Pengikis sedemikian membolehkan anda menggerakkan dan mengalihkan penutup salji dengan berkesan. Reka bentuknya dibezakan oleh kemampuan merentas desa yang tinggi.

Pengikis yang sangat khusus

Anda perlu menghilangkan salji pada musim sejuk bukan sahaja dari laluan dan platform pejalan kaki, tetapi juga dari bumbung rumah dan tingkap kereta. Untuk keperluan tersebut, alat khas disediakan, yang juga disebut pengikis.

Pengikis salji adalah baldi sempit yang rata yang dipasang pada pemegang teleskopik panjang. Reka bentuk ini membolehkan atap dibersihkan di tingkat loteng.

Anda dapat melihat pembinaan pengikis asal lain untuk membersihkan salji dari bumbung yang beroperasi pada video:

Pengikis (pengikis) untuk membersihkan tingkap kereta dibezakan oleh dimensi padat dan bahan pembuatannya yang lembut, adanya pegangan ergonomik yang selesa. Bilah pengikis mesti dibuat dari bahan polimer yang boleh dipercayai yang dapat menghilangkan salji dengan cekap tanpa merosakkan kaca.

Pengenalan kepada beberapa model pengikis

Setelah memahami sedikit mengenai reka bentuk, bahan dan tujuan pengikis, anda dapat memperhatikan beberapa model umum peralatan ini, menilai kos, kelebihan dan kekurangannya.

SnowXpert 143021

Model Scraper SnowXpert 143021 boleh dipanggil salah satu yang paling dipercayai. Ia dihasilkan oleh syarikat terkenal Fiskars. Baldi pengikis diperbuat daripada plastik tahan fros dengan kekuatan tinggi. Baldi selebar 72 cm. Pelek dilindungi oleh plat logam. Pemegang sekop diperbuat daripada aluminium ringan dan tahan lama. Sekiranya perlu, pemegang boleh disesuaikan dengan ketinggian. Pengikis drag SnowXpert berharga kira-kira 3.5 ribu rubel. Antara kelemahan model ini ialah kurangnya kemampuan mengatur penyodok untuk penyimpanan kompak.

Gardena 3260

Pengikis plastik berkualiti tinggi lain boleh didapati dengan nama jenama Gardena 3260. Lebar kerjanya ialah 70 cm. Tepi pengikis dilindungi oleh pisau yang tahan lama dan boleh dipercayai. Pegangan inventori aluminium boleh dipanjangkan atau dilipat mengikut keperluan. Mungkin satu-satunya kelemahan model ini adalah terlalu mahal, iaitu 5.5 ribu rubel.

SibrTech

Pengikis logam pengeluaran domestik dengan permukaan kerja melengkung dicirikan oleh kos dan kebolehpercayaan yang berpatutan. Lebar baldi ialah 75 cm. Bahan pembuatannya adalah aloi keluli. Kelemahan utama model adalah ketiadaan pad getah pada pemegang dan ketiadaan sisi. Kos pengikis adalah kira-kira 900-1000 rubel.

Pengikis untuk membersihkan bumbung Instrum-Agro

Pengikis untuk membersihkan salji dari bumbung mempunyai baldi sempit dan pemegang teleskopik, panjangnya boleh ditingkatkan hingga 6.4 m. Baldi pengikis itu sendiri terbuat dari polipropilena. Kos inventori tersebut ialah 1.5 ribu rubel.

Kos pengikis agak tinggi, dan peranti ini dibezakan dengan kesederhanaannya. Itulah sebabnya mengapa banyak tukang lebih suka membuat peralatan mereka sendiri untuk membersihkan salji.

Cara membuat pengikis dengan tangan anda sendiri

Sekiranya dikehendaki, pengikis yang boleh dipercayai dan tahan lama boleh dibuat dengan tangan. Ini memerlukan bahan yang boleh diakses, beberapa alat dan sedikit masa. Kami hanya akan menawarkan satu pilihan mudah untuk membuat pengikis buat sendiri:

Untuk membuat sekop logam dengan baldi lebar, anda memerlukan:

 • Kepingan logam (lebih disukai aluminium), berukuran 60 * 40 atau 70 * 40 cm.
 • Pita logam setebal 3 mm.
 • Shank.
 • Rivet.

Prinsip membuat pengikis adalah seperti berikut:

 • Potong 3 keping dari pita logam. Betulkan salah satunya berserenjang dengan bilah utama di pinggir belakang baldi dan dua di sisinya. Adalah perlu untuk mengikat logam dengan keling.
 • Buat lubang untuk pemegang di tepi menegak belakang.
 • Buat potongan serong pada pemegang dari satu tepi. Pasang ke pangkal sekop dan pasangkannya dengan skru mengetuk sendiri.
 • Selain itu, pemegang harus dipasang ke pangkal baldi dengan plat logam dan paku keling.

Pilihan lain untuk pengikis buatan sendiri dapat dilihat dalam video:

Panduan pembuatan terperinci akan membantu bahkan seorang master baru untuk menangani tugas yang sedang dilakukan.

Kesimpulannya

Pengikis seret adalah pengganti yang layak untuk penyodok salji biasa. Perbezaan utamanya adalah kemudahan penggunaan dan prestasi tinggi. Dengan peralatan yang sederhana, kawasan yang paling besar dapat dibersihkan dengan cepat dan mudah. Kerana kecekapannya yang tinggi, sekop jenis ini tidak hanya digunakan di bangunan persendirian, tetapi juga di kemudahan awam. Setiap orang pasti akan dapat memilih model pengikis yang tepat dari pelbagai jenis model di pasaran. Dan jika anda mahu, anda boleh membuat inventori yang boleh dipercayai untuk kegunaan peribadi. Kami menawarkan semua maklumat yang diperlukan untuk membuat pembelian yang berjaya atau membuat alat dengan cekap dengan tangan kami sendiri.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan