Blower salji DIY untuk traktor + gambar berjalan di belakang

Sekiranya terdapat traktor berjalan kaki atau penanam motor di ladang, pemiliknya berusaha menggunakan peralatan tersebut secara maksimum pada bila-bila masa sepanjang tahun. Contohnya, pada musim sejuk, unit ini dapat membersihkan kawasan salji dengan cepat. Tetapi untuk melaksanakan kerja-kerja ini, awalan diperlukan untuk traktor berjalan di belakang. Lekapan buatan kilang tidak murah, jadi tukang sering membuatnya sendiri. Kumpulkan di rumah peniup salji untuk traktor berjalan di belakang terdapat empat jenis.

Perbezaan antara peniup salji buatan sendiri mengikut reka bentuk

Bajak salji buatan rumah dianggap serba boleh. Mereka dapat digunakan sebagai alat tambahan untuk traktor mini, traktor berjalan kaki atau kultivator motor. Sekiranya tiada alat tarikan, mekanisme penyingkiran salji dilengkapi dengan mesin. Dari produk buatan sendiri, salji salji diperolehi. Terlepas dari alat tarikan daya yang digunakan, reka bentuk setiap jenis peniup salji tidak berubah:

  • Blade - hanya digunakan sebagai alat tambahan untuk traktor berjalan kaki atau traktor mini. Pasang ke braket yang terletak di bingkai mekanisme daya tarikan.
  • Bajak salji auger boleh bertindak sebagai muncung atau mesin bebas, jika strukturnya dilengkapi dengan mesin. Blower salji seperti itu untuk traktor berjalan kaki dianggap paling berkesan.
  • Blower salji putar juga dipanggil blower salji udara atau kipas. Ia juga mampu bekerja dengan motornya sendiri atau digunakan sebagai alat tambahan.
  • Blok salji auger atau gabungan mempunyai reka bentuk yang paling kompleks. Ia menggabungkan skru dan mekanisme pemutar di dalam satu perumahan.

Blower salji gabungan untuk traktor berjalan kaki adalah yang paling produktif, tetapi sangat sukar untuk membuatnya. Selalunya, tukang lebih suka muncung auger.

Peralatan semula traktor berjalan ke jentolak

Yang paling mudah penghembus salji buatan sendiri untuk traktor berjalan kaki, pisau dipertimbangkan. Sekop adalah contoh. Ia dilekatkan pada braket kait pada kerangka mesin, sehingga menghasilkan jentolak kecil. Pisau dilengkapi dengan mekanisme yang membolehkan anda mengubah sudut putaran sekop untuk memindahkan jisim salji ke sisi.

Buat peniup salji seperti itu Traktor berjalan di belakang DIY boleh dari sekeping paip dengan diameter 270 mm atau silinder gas lama. Untuk melakukan ini, bahan kerja ditandakan sepanjang garis untuk membuat tiga segmen. Salah satu elemen dipotong dengan penggiling, selepas itu rod dan mekanisme treler dikimpal di bahagian belakang.

Prinsip pisau itu sederhana. Apabila traktor berjalan dengan peniup salji bergerak ke hadapan, sekop menyapu penutup salji. Dan kerana ia dipasang pada sudut, salji merata ke arah jalan. Sekiranya traktor berjalan di belakang perlu kembali ke posisi awal, bilah dinaikkan dan kelajuan terbalik dihidupkan. Untuk meneruskan penuaian, sekop sekali lagi diturunkan ke tanah dan bergerak maju dengan gear pertama.

Nasihat! Agar tidak merosakkan trotoar dengan sekop, pisau getah dari tali sawat diletakkan di bahagian bawahnya. Untuk cengkaman yang lebih baik pada permukaan licin pada primer, roda getah traktor berjalan diganti dengan tali logam.

Peniup salji Auger

Blower salji untuk traktor pejalan kaki jenis auger mempunyai prestasi yang tinggi. Muncung terdiri daripada badan separuh bulatan logam - baldi. Di dalam, auger berputar pada galas. Reka bentuknya menyerupai bahagian penggiling daging. Pisau bulat dikimpal ke batang dalam lingkaran. Mereka terdiri daripada dua bahagian, yang saling bergantian ke bahagian tengah.Di tempat ini di poros terdapat plat segi empat tepat - bilah. Tepat di atas mereka, di bahagian atas badan, lubang lebar dibuat - muncung, yang dihubungkan dengan paip cawangan ke lengan pelepasan dan pelindung panduan. Pisau tetap dilekatkan di bahagian bawah baldi untuk memotong lapisan salji.

Penting! Untuk membuat pergerakan peniup salji lebih mudah, bahagian bawah baldi dilengkapi dengan selip yang menyerupai ski.

Blok motor blower salji jenis auger berfungsi seperti berikut:

  • Semasa pergerakan ke depan muncung, pisau pegun memotong penutup salji, dan jatuh ke bahagian dalam baldi. Di sini auger menghancurkan jisim dengan pisau dan pada masa yang sama menggerakkannya ke pusat badan.
  • Pisau berputar dengan auger dan mengambil salji yang masuk. Seterusnya, mereka mengeluarkannya melalui muncung.
  • Pengendali menyesuaikan arah lemparan salji dengan visor.
Perhatian! Jarak lemparan salji bergantung pada kelajuan auger.

Untuk menghubungkan salji salji seperti itu dengan traktor berjalan, mekanisme terpinggir digunakan. Tork dari enjin ke auger dihantar oleh pemacu tali pinggang atau rantai.

Badan peniup salji senang dibuat. Ia dibengkokkan dari logam lembaran apa pun. Sisi boleh dipotong walaupun dari papan lapis tebal. Habnya dilekatkan di bahagian tengah. Galas yang dipasang pada batang auger akan dimasukkan di sini. Lebih sukar untuk membuat drum dengan pisau itu sendiri. Dalam foto tersebut, kami mencadangkan untuk melihat gambar-gambar peniup salji untuk traktor berjalan dengan tangan kita sendiri, atau, lebih tepat lagi, gambarajah auger itu sendiri.

Strukturnya terdiri daripada batang di mana pin dikimpal di sepanjang tepi. Ia dilengkapi dengan galas jenis tertutup. Sprocket rantai dipasang pada salah satu trunnion. Takal boleh digunakan untuk menyambung dengan tali pinggang.

Pisau bulat dipotong dari logam. Pertama, cincin dibuat, kemudian mereka digergaji dan diregangkan ke arah yang berbeza untuk membentuk putaran spiral. Pisau dilekatkan pada batang ke arah bilah.

Terdapat beberapa pilihan untuk membuat pisau:

  • cakera dari tali sawat atau tayar kereta sesuai untuk membersihkan salji yang longgar dan baru turun;
  • cakera keluli dengan tepi rata akan mengatasi penutup berlapis dan basah;
  • cakera logam bergerigi mampu mengisar strata beku.

Untuk auger yang dibuat dengan pisau apa pun, adalah penting bahawa terdapat jarak yang sama antara belokan. Kegagalan untuk berbuat demikian akan menyebabkan tiup salji berkeliaran.

Peniup salji kipas

Untuk menghilangkan sejumlah kecil salji yang longgar, salji kipas jenis kipas digunakan untuk traktor berjalan kaki. Elemen kerja utama muncung adalah pemutar. Foto menunjukkan lukisannya.

Rajah menunjukkan bahawa rotor adalah struktur poros di mana dua galas dipasang. Pendesak adalah pendesak dengan bilah. Terdapat lima daripadanya dalam lukisan, tetapi anda boleh meletakkan dua, tiga atau empat keping. Tork dipancarkan dari traktor berjalan kaki melalui takal dengan tali pinggang-V.

Hab galas pemutar dipasang pada hujung badan bulat dari tiup salji. Ia sering dibuat dari tong logam. Untuk melakukan ini, potong bahagian wadah setinggi 15-20 cm bersama dengan bahagian bawah. Pendesak dipasang pada poros rotor, yang memanjang ke perumahan. Lubang dipotong di rak sisi di bahagian atas, di mana paip cawangan dengan visor panduan dikimpal. Untuk membuat kipas salji kipas keluar dari traktor berjalan di belakang, lampiran digabungkan ke bingkai unit dan pemacu tali pinggang dilengkapi.

Prinsip pengoperasian blower salji blower adalah berdasarkan sedutan salji. Baling-baling panduan dikimpal ke bahagian depan badan. Melangkah ke hadapan, muncung menangkap salji bersama mereka. Bilah kipas mengisar dan campurkan dengan udara. Jisim yang dihasilkan didorong keluar melalui paip cawangan oleh aliran udara yang kuat dan terbang ke sisi pada jarak hingga 6 m.

Nasihat! Kelemahan dari kipas salji kipas adalah kemustahilan menggunakannya pada penutup yang dibungkus, serta cengkaman sempit kawasan dalam satu hantaran.

Peniup salji gabungan

Pertimbangkan secara terperinci, cara membuat blower salji buat sendiri jenis auger, tidak masuk akal. Reka bentuk ini terdiri daripada dua lampiran yang bersambung. Blower salji auger untuk traktor berjalan di belakang diambil sebagai asas, setelah itu diselesaikan. Menurut arahan yang dipertimbangkan, muncung kipas dibuat, hanya baling-baling panduan di bahagian depan casing yang tidak dikimpal. Pada ketika ini, ia disambungkan ke bahagian belakang baldi peniup salji auger.

Semasa operasi, auger menghancurkan salji dan memasukkannya ke dalam perumahan muncung kipas. Di sini, aliran udara yang kuat dibentuk oleh bilah pendesak, yang mendorong jisim melalui lengan pelepasan.

Video menunjukkan peniup salji buatan sendiri:

Testimoni

Sebagai rumusan hasil peniup salji, mari baca ulasan para tukang yang secara bebas membuat reka bentuk sedemikian.

Mikhail, Kemerovo
Blower salji pertama saya adalah muncung kipas untuk traktor berjalan kaki. Ia berfungsi dengan baik, tetapi ketika saya terlepas untuk mengeluarkan salji segar, saya terpaksa mengambil sekop. Dia tidak dapat mengatasi jisim berais. Agar tidak membuang rotor, saya juga memasang muncung skru dan menghubungkan semuanya ke dalam satu struktur. Kini gabungan salji meniup segalanya.
Sergey, pemastautin sektor swasta
Saya membeli muncung skru untuk traktor berjalan kaki saya dengan banyak wang. Berfungsi dengan hebat. Dalam satu jam saya membersihkan kawasan yang luas berhampiran halaman. Saya menyesal kerana saya tidak memilih model dengan auger dengan pisau bergerigi. Ini juga potongan yang baik, tetapi bermasalah untuk mengatasi kerak es yang tebal.
Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan