Sekop salji bumbung teleskopik

Hujan salji lebat semakin banyak menyebabkan bumbung runtuh. Struktur rapuh, kerana keruntuhan atau kesalahan yang dibuat semasa pembinaan, tidak tahan dengan tekanan penutup salji lebat. Keruntuhan hanya dapat dicegah dengan membersihkan atap tepat pada masanya. Pada masa yang sama, tidak perlu memanjat ke bumbung, mempertaruhkan kesihatan anda, kerana terdapat banyak alat yang berbeza yang memungkinkan anda mencapai titik tertinggi di rabung, berdiri dengan yakin di atas tanah. Ini mengenai peranti seperti itu yang akan dibincangkan dalam artikel di bawah.

Apa yang mengancam salji di bumbung

Sepanjang musim sejuk, ketebalan penutup salji di bumbung hanya bertambah. Beratnya boleh mencapai beberapa tan. Pergantian pencairan dan pembekuan secara berkala menimbulkan pembentukan ais. Sebilangan besar salji dan ais bergerak ketika tumbuh, dan dapat merosakkan bahan bumbung, saluran paip pengudaraan, merobek elemen pengikat, selokan. Kejatuhan salji dari bumbung secara spontan boleh menyebabkan bencana.

Tempoh pencairan salji pada musim luruh juga merupakan ujian untuk atap. Salji lebat dan lebat perlahan-lahan berubah menjadi air dan mengalir ke celah-celah yang paling terpencil di bumbung. Akibatnya, bahagian kasau basah, proses pembusukan bermula. Dalam keadaan seperti itu, sebilangan kecil cecair boleh menyebabkan kerosakan yang besar.

Hujah di atas adalah alasan yang baik bagi setiap pemilik rumah persendirian untuk menjaga kebersihan atap. dari salji... Bagaimanapun, walaupun atap baru yang berkualiti tinggi di bawah pengaruh penutup salji mungkin menderita. Dalam keadaan seperti itu, tidak perlu dibincangkan mengenai bangunan lama di kompleks perumahan.

Perlu diperhatikan bahawa banyak bangunan baru dilengkapi dengan sistem penahan salji khas yang mencegah salji turun secara spontan. Sesungguhnya, kehadiran alat sedemikian memberikan kesan tertentu dan tidak membenarkan jisim berat bergerak secara aktif, tetapi ini tidak bermaksud sama sekali anda boleh menolak membersihkan bumbung, kerana masih ada ancaman kerosakan serius. Perkara yang sama berlaku untuk sistem pemanasan kabel untuk sistem saliran. Mereka tidak membenarkan pengumpulan salji dan ais di sepanjang perimeter bumbung, tetapi kawasan utama bumbung masih akan mengalami tekanan salji.

Peralatan pembersihan bumbung

Terdapat sebilangan besar alat universal dan khas untuk membersihkan bumbung. Untuk tujuan ini, pemilik rumah menggunakan penyodok konvensional dan klip kertas khas. Sebelum menggunakan alat ini atau itu, anda perlu ingat beberapa perkara penting:

  • Sebarang peralatan boleh digunakan di bumbung rata rumah bertingkat dan rumah persendirian. Penyodok biasa dan peniup salji elektrik akan berlaku. Mengerjakan permukaan mendatar cukup mudah.
  • Tidak selamat untuk tinggal dan bergerak di atas bumbung bernada pada musim sejuk, oleh itu disarankan untuk menggunakan pengikis khas yang dilekatkan pada pemegang teleskopik. Mereka membenarkan, berdiri di atas tanah, untuk menghilangkan salji walaupun dari bumbung lantai loteng.
  • Sekiranya tidak ada pengikis khas, anda boleh membersihkan atap bernada dengan sekop dengan pemegang teleskopik yang sama. Dalam kes ini, anda harus naik ke bumbung, tetapi anda boleh melakukan tindakan dari satu titik tanpa bergerak di sepanjang bumbung bernada.
  • Padam salji dari bumbung mungkin dengan peranti buatan sendiri, peranti dan teknologi untuk penciptaan yang akan kami tawarkan di bawah.

Setiap jenis inventori yang dicadangkan mempunyai ciri, kelebihan dan kekurangan tersendiri yang perlu anda perhatikan.

Ciri-ciri penggunaan penyodok konvensional

Sekop untuk mengeluarkan salji dari bumbung semestinya ringan dan nyaman, dan baldinya harus lapang. Sekop kayu, logam dan plastik digunakan untuk membersihkan bumbung. Kesemuanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing:

  • Penyodok logam cukup berat dan besar. Apabila dikendalikan di atas bumbung, mereka mengeluarkan bunyi khas yang juga didengar di dalam rumah. Logam yang boleh dipercayai boleh merosakkan beberapa elemen bumbung.
  • Sekop kayu berat dan besar, tetapi tidak boleh merosakkan permukaan bumbung. Dengan kos yang agak rendah, sekop kayu dicirikan oleh jangka masa penggunaan yang pendek.
  • Sekop plastik sangat ringan dan selesa, tetapi, sayangnya, di bawah pengaruh suhu rendah, plastik berkualiti rendah cepat habis dan pecah. Alat yang boleh dipercayai agak mahal dan tidak rasional untuk membelinya terutama untuk membersihkan bumbung.

Ini adalah sekop biasa yang paling sering digunakan untuk membersihkan salji di bangunan persendirian, kerana setiap pemilik memiliki peralatan seperti itu. Dan walaupun anda perlu membeli sekop, ia tidak hanya berguna untuk membersihkan bumbung, tetapi juga untuk membersihkan jalan dan platform.

Ciri-ciri penting keratan

Sekop yang terbuat dari bahan apa pun boleh dilengkapi dengan pegangan yang baik, yang akan sangat memudahkan proses mengeluarkan salji dari bumbung. Sudah tentu, pilihan ideal dalam kes ini adalah pemegang teleskopik, yang dapat dilanjutkan beberapa meter. Tetapi walaupun menggunakan pemegang konvensional, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

  • Shank harus boleh dipercayai dan ringan mungkin. Lebih baik memilih pemegang yang diperbuat daripada aluminium atau plastik berkualiti tinggi.
  • Keratan kayu sangat berat dan halus. Mereka dapat dengan mudah keluar dari tangan orang yang bekerja.
  • Pada keratan plastik, kayu dan logam, perlu disediakan kehadiran lapisan getah khas yang tidak akan memungkinkan penyodok keluar dari tangan.
Penting! Sekop bumbung teleskopik boleh mencapai panjang 9 m.

Untuk memperoleh sekop pegangan panjang yang selesa, tidak perlu membeli inventori berjenama yang mahal, kerana akan jauh lebih murah untuk membeli peranti teleskopik yang terpisah dan memasang pemegang moden pada sekop yang ada.

Penting! Pemegang teleskopik berharga dari 1.5 hingga 2 ribu rubel. sementara sekop yang dilengkapi dengan alat sedemikian berharga 2 kali lebih banyak.

Pengikis khas untuk membersihkan bumbung

Semua pengikis bumbung khusus mempunyai peralatan yang hampir sama. Mereka terdiri daripada pengikis dan pemegang teleskopik. Dalam beberapa model, pemegang teleskopik digantikan oleh tiub aluminium khas 3-4 batang. Panjang setiap batang ini boleh menjadi 1.2-1.5 m. Pengikis itu sendiri diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi yang dapat menahan suhu hingga -400C. Dimensi permukaan kerja untuk setiap model tertentu mungkin istimewa. Penting untuk diperhatikan bahawa pengikis tidak mempunyai satah rata dan berada pada sudut sedikit. Gelongsor khas di permukaan kerja tidak membenarkan kerosakan pada bumbung semasa operasi.

Pengikis bumbung khas ini cukup ringan. Berat badan mereka, sebagai peraturan, tidak melebihi 3 kg.

Penting! Reka bentuk dengan bar yang dilipat sesuai untuk membersihkan bumbung, kerana jika tidak diperlukan, anda dapat melepaskan beberapa kaki pemegang, sehingga mengurangkan berat inventori.

Beberapa pengeluar membuat pengikis bumbung sedikit berbeza, menggantikan pengikis plastik dengan pelucut logam. Ini adalah kontur yang dilekatkan pada pemegang teleskopik. Semasa operasi, peralatan ini memotong sebahagian salji yang bergulir di sepanjang tali pinggang gelangsar yang melekat pada bahagian bawah struktur. Hasil pengikis seperti ini dapat dilihat dalam video:

Cara membuat pengikis atap do-it-yourself

Untuk sekali lagi mempengaruhi anggaran keluarga, anda boleh membuat pengikis atap sendiri. Untuk melakukan ini, anda memerlukan wayar dengan diameter 10 mm atau lebih. Adalah perlu untuk membengkokkan bingkai segi empat tepat daripadanya. Semasa membongkok, pertimbangkan fakta bahawa hujung wayar harus menyatu di tengah-tengah sisi lebar bingkai.

Pemegang teleskopik atau profil aluminium boleh digunakan sebagai pemegang pengikis. Sebaiknya buat pegangan buatan rumah dari beberapa bahagian sehingga anda dapat menambah dan mengeluarkan sejumlah lutut jika perlu.

Sekeping selip filem panjang hendaklah digantung di bahagian bawah bingkai. Di bahagian atas kontur, betulkan pemegangnya, yang akan menghubungkan hujung wayar bebas. Dengan cara mudah ini, anda boleh membuat pengikis yang boleh dipercayai dan praktikal untuk membersihkan salji dari bumbung di rumah.

Ternyata sangat mudah untuk membersihkan atap pada musim sejuk. Untuk melakukan ini, tidak perlu menyanjung tinggi dan membahayakan kesihatan anda, kerana anda boleh membeli atau membuat pengikis tangan panjang anda sendiri, yang akan mencapai titik tertinggi dari bumbung bumbung, dan menghilangkan seluruh ketebalan salji lebat . Sekiranya anda tidak membersihkan atap tepat pada waktunya, maka anda boleh mendedahkan keluarga dan rakan anda kepada bahaya, merosakkan atap atau unsur pengudaraan, saliran. Satu salji salji yang besar dengan ais boleh menyebabkan kerosakan yang besar pada bangunan itu sendiri dan orang-orang yang tinggal di dalamnya. Setuju, risiko serius dalam situasi ini tidak wajar.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan