Pengikis salji teleskopik

Dengan bermulanya musim sejuk, pemilik sektor swasta dan pekerja utiliti mempunyai kebimbangan baru - Penyingkiran salji... Lebih-lebih lagi, perlu membersihkan bukan hanya trotoar, tetapi juga bumbung bangunan. Banyak alat telah diciptakan untuk melaksanakan karya-karya ini. Setiap pengikis salji berbeza dari segi bentuk, ukuran, dan bahan dari mana ia dibuat.

Pelbagai penyodok salji

Alat penyingkiran salji yang paling biasa dan biasa bagi semua orang adalah penyodok. Bentuk dan reka bentuk inventori termudah ini sentiasa diperbaiki. Sekop moden yang moden mempunyai pegangan lipat, diperbuat daripada bahan ringan dan bahkan dilengkapi dengan roda.

Mari mulakan tinjauan kami mengenai peralatan penyingkiran salji dengan alat kayu. Sekop ini dicirikan oleh sudu lebar dan pemegang panjang. Model klasik boleh digunakan sebagai pengganti pengikis. Untuk mengelakkan pinggir papan lapis mengelupas, ia dibingkai dengan pita keluli.

Penting! Kelemahan peniup salji kayu adalah penyerapan kelembapan. Sekop menjadi lebat dari salji basah.

Penyodok logam lebih dipercayai, tetapi kemudahan penggunaannya bergantung pada bahan pembuatannya. Keluli biasa tidak sesuai untuk alat. Salji yang direndam air akan terus melekat pada sudu, serta kerentanan terhadap kakisan. Sekop galvanis tidak berkarat, tetapi selagi lapisan pelindung tetap utuh. Aluminium adalah bahan yang sangat baik untuk penyodok salji. Skop logam sedemikian tahan terhadap kakisan, ringan dan tidak melekat pada salji.

Penting! Ramai orang menganggap kekurangan sekop aluminium sebagai gemuruh kuat yang terdengar ketika menyekop salji.

Plastik komposit adalah bahan yang popular untuk penyodok salji moden. Salji tidak melekat pada sudu seperti itu, ia cukup tahan lama, dan yang paling penting, mempunyai berat ringan. Penyodok plastik tidak menghakis atau menyerap air dari salji basah. Tepi sudu dilindungi dari lelasan oleh tepi keluli. Dengan sikap berhati-hati, sekop plastik akan bertahan selama lima tahun.

Penting! Dalam fros yang teruk, kerapuhan plastik meningkat. Sendok tidak boleh diketuk atau cacat, jika tidak, ia akan pecah.

Sekop plastik lipat paling sering diminati oleh peminat kereta. Alat ini sesuai dengan bagasi dan anda sentiasa boleh membawanya bersama anda. Pemegang terdiri daripada dua bahagian yang dihubungkan oleh mekanisme engsel. Untuk memperbaiki elemen dalam susunan kerja, terdapat lengan gelongsor pada pemegangnya.

Varian lain dari sekop lipat berbeza dalam reka bentuk pemegangnya. Ia dibuat secara teleskopik. Inventori sedemikian juga senang digunakan untuk pengangkutan di bagasi kereta. Anda boleh membawa sekop dengan dacha di dalam beg.

Pernahkah anda melihat sekop salji di roda? Ya, ada contoh seperti itu. Lebih tepat lagi, reka bentuknya mempunyai satu roda diameter besar. Ia dipasang pada pemegang pada paksi pada titik di mana sendi engsel kedua elemen pemegang berada. Peranan sudu dimainkan oleh baldi plastik, yang merupakan sekop dan pada masa yang sama pengikis. Pemegang basikal dilekatkan pada hujung kedua pemegang. Semasa bekerja, seseorang menggulung alat di seluruh laman web, dan salji disusun ke dalam baldi. Untuk memunggah, anda hanya perlu menekan pemegang ke bawah. Pada masa ini, baldi dengan salji naik dan melemparkannya ke hadapan.

Pengikis salji

Selepas penyodok, alat kedua yang popular untuk membersihkan salji adalah pengikis.Jenis inventori ini juga mempunyai reka bentuk sederhana dengan pemegang atau mekanisme kompleks pada roda.

Mari mulakan tinjauan model kami dengan pengikis termudah, yang disebut pengikis. Alat penyingkiran salji juga mempunyai nama lain - pengikis. Pengikis terdiri daripada baldi lebar, yang mana pemegang berbentuk U dipasang. Semasa operasi, pengikis ditolak ke hadapan dengan tangan. Salji dikumpulkan di dalam baldi, yang kemudian dibongkar dengan mengetuk pengikis.

Penting! Seretan plastik hanya sesuai untuk salji yang longgar. Pengikis tidak akan mengatasi jisim berlapis atau berais.

Bagi mereka yang ingin menggunakan pengikis sebagai sekop, pengeluar telah menyediakan alat yang diubah suai. Ciri reka bentuk adalah bentuk sudu. Baldi boleh menyodok dan membuang salji.

Pengikis auger adalah alat penyingkiran salji mekanikal. Kelebihannya ialah tidak perlu memunggah salji. Mekanisme kerja pengikis adalah skru dengan pisau spiral. Semasa putaran, mereka menyerupai penggiling daging. Lelaki itu menolak pengikis di hadapannya. Auger berputar menyapu salji dan melemparkannya ke sisi. Alat ini hanya berkesan untuk menghilangkan salji yang longgar hingga setebal 15 cm. Alat ini tidak akan mengambil lapisan tebal dan berlapis.

Buldoser genggam pada empat roda telah dibuat untuk membersihkan kawasan salji yang luas. Reka bentuk pengikis menyerupai troli dengan pemegang. Pisau dipasang di hadapan. Sudut stereng dikawal oleh rod. Pengikis kuasa ini dapat mengatasi salji yang sejuk.

Jentolak manual pada dua roda boleh dikendalikan. Pengikis mudah diangkat dengan pemegangnya untuk mengatasi lebam di jalan. Terdapat model dengan putaran pisau yang boleh disesuaikan dan tidak boleh disesuaikan.

Pengikis salji elektrik

Pengikis elektrik membantu melawan arus salji dengan berkesan. Mereka dapat dirancang sebagai peniup salji yang lengkap atau sebagai mesin pencukur kecil dengan pemegang yang dilanjutkan. Mekanisme kerja adalah auger. Motor elektrik bertanggungjawab untuk putarannya. Pisau spiral meraup salji, menghancurkannya, dan kemudian membuangnya ke sisi melalui sarung.

Pengikis elektrik digunakan untuk pembersihan salji dari bumbung, tetapi mustahil untuk naik ke atap bernada dengan alat seperti itu. Blower salji dan mesin pencincang manual membersihkan bumbung rata besar bangunan tinggi dan bangunan perindustrian.

Pengikis salji teleskopik untuk bumbung bernada

Mengeluarkan salji dari bumbung selalu menimbulkan banyak masalah. Sukar untuk memanjat dengan sekop sederhana di permukaan yang licin, tetapi dari bumbung bernada, Anda secara umum dapat terbang. Untuk mengatasi masalah ini, terdapat reka bentuk khas pengikis pemegang yang boleh dilanjutkan. Pemegang teleskopik membolehkan pengikis mencapai titik tertinggi bumbung bernada langsung dari tanah. Seseorang memanjangkan pegangan mengikut prinsip pancing lipat ke panjang yang dikehendaki. Reka bentuk pengikis itu sendiri boleh dibuat dalam bentuk kepingan plastik segi empat tepat, terpasang tegak pada pemegangnya. Kelemahan pengikis seperti itu adalah kos buruh yang tinggi, serta risiko kecederaan kepala akibat salji jatuh dari bumbung.

Pengikis teleskopik mempunyai reka bentuk yang lebih senang, bahagian kerjanya dibuat dalam bentuk kerangka. Jalur terpal panjang, plastik atau sebarang kain sintetik dilekatkan pada lapisan bawah. Semasa bekerja, seseorang menolak bingkai di sepanjang permukaan bumbung dari bawah ke atas. Elemen bawah bingkai memotong lapisan salji, dan meluncur ke tanah di sepanjang jalur gantung.

Bekerja dengan pengikis bingkai memerlukan tenaga kerja yang minimum. Malah orang tua atau remaja boleh menolak alat tersebut. Rangka tidak akan merosakkan penutup bumbung. Anda hanya perlu berhati-hati ketika menghampiri bar rabung. Dengan penekan pengikis yang kuat, ia dapat dilepaskan dan anda pasti harus naik ke bumbung.

Kelemahan pengikis teleskopik adalah skopnya yang terhad.Pengikis hanya diperlukan untuk menghilangkan salji dari bumbung. Ia tidak akan berguna untuk sebarang pekerjaan lagi.

Peraturan untuk memilih peralatan penyingkiran salji

Alat yang dipilih dengan tidak betul bukan sahaja dapat melambatkan masa membersihkan salji, tetapi juga menyebabkan sakit di bahagian belakang, dan juga pada sendi pinggul. Sebelum membeli atau membuat pengikis, anda perlu membiasakan diri dengan jumlah kerja yang akan datang. Selepas itu, jenis alat ditentukan, dengan mengambil kira ciri reka bentuknya:

  • Berat adalah parameter penting. Terutama - ini berlaku pada sekop. Lebih baik memberi keutamaan kepada model plastik atau aluminium. Semakin ringan sekopnya, semakin sedikit usaha yang perlu anda lakukan untuk membuang salji. Pengikis dan bilah beroda lebih senang dalam perjalanan. Sebahagian daripada berat badan mereka terletak pada tangan manusia.
  • Ukuran baldi mempengaruhi kelajuan pembersihan. Semakin luas dan dalam, semakin banyak salji yang dapat ditangkap dalam satu hantaran. Namun, harus diingat bahawa perlu untuk meningkatkan usaha, yang menyumbang kepada keletihan yang cepat. Kemudahan kawalan alat bergantung pada ukuran dan bentuk pegangan. Pegangan yang buruk akan membebani tubuh manusia semasa bekerja, walaupun dengan baldi kecil.
  • Bentuk dan reka bentuk baldi mempengaruhi keselesaan alat dan kualiti pembersihan. Bahagian kerja semua pengikis dan penyodok dilengkapi dengan satu atau tiga sisi. Jenis penyodok pertama lebih ditujukan untuk menyodok salji. Melempar dengan sekop seperti itu tidak selesa, kerana satu pintu belakang tidak dapat menahan banyak salji yang longgar. Papan sisi tambahan dari jenis sudu kedua menghalang jisim salji daripada jatuh di sisi. Terdapat pengikis buatan sendiri walaupun tanpa bahagian belakang. Mereka tidak akan dapat melemparkan salji, tetapi hanya untuk memajukannya. Semasa memilih pengikis untuk pengikis atau sekop plastik, anda perlu memastikan bahawa ada pengeras. Mereka meningkatkan kekuatan sudu, dan juga berfungsi sebagai ski. Berkat lorong-lorong ini, baldi bergerak dengan lebih mudah di salji.
  • Tepi biasanya dipasang pada penyodok dan pengikis. Jalur aluminium digunakan pada sudu plastik dan kayu. Ia melindungi permukaan kerja dari lelasan. Tepi plastik boleh ditanggalkan. Muncung seperti itu cepat habis, tetapi ia diperlukan untuk membersihkan lembaran paving, atap, dan objek yang dicat dengan lembut. Tepi keluli direka untuk menghilangkan salji beku dan bersalut.

Dengan mempertimbangkan semua nuansa yang dipertimbangkan, ia akan memilih alat yang sesuai dan berkesan untuk bekerja.

Video tersebut memberikan gambaran keseluruhan penyodok salji:

Banyak pemilik terbiasa membuat peralatan penyingkiran salji mereka sendiri. Ternyata tidak lebih buruk daripada rakan kilang, dan kadang-kadang bahkan melampauinya.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan