Perapi Husqvarna

Rumput yang indah dan rapi telah menjadi kawasan yang biasa di kawasan pinggir bandar atau pondok musim panas. Rumput yang dipotong dengan lancar mengelilingi katil bunga dan pokok, bangku di taman dan air pancut - sukar untuk membayangkan reka bentuk landskap moden tanpa rumput. Tetapi rumput tidak tumbuh sama rata, lapisan memerlukan perawatan biasa, atau lebih tepatnya, potongan rambut.

Untuk memotong rumput, perapi dan pemotong berus telah dibuat. Sekiranya sabit adalah alat yang lebih kuat dan kompleks untuk memotong rumpai dan pokok renek, perapi hanya boleh memotong rumput yang lembut.

Mengenai ciri instrumen ini, mengenai model Sweden Huskvarna dan jenis lampiran untuknya - dalam artikel ini.

Apa yang istimewa

Husqvarnoy senang digunakan - reka bentuk alat ini difikirkan dengan baik sehingga proses memotong rumput adalah satu keseronokan.

Di Sweden, syarikat Husqvarna telah terkenal selama lebih dari seratus tahun, salah satu aktivitinya adalah pembuatan mesin pemotong dan pemotong berus.

Alat buatan Sweden dianggap salah satu alat yang paling boleh dipercayai - hampir tidak ada yang boleh pecah di perapi. Oleh itu, peranti sangat jarang berakhir di kedai-kedai pembaikan, jika ada kesesakan, maka, kemungkinan besar, salah satu bahagian yang boleh habis digunakan (lilin, tali pancing, pisau, penapis bahan bakar).

Sangat mungkin untuk mengganti barang habis pakai sendiri, kos alat ganti cukup berpatutan.

Perapi Husqvarna dibahagikan kepada beberapa kategori. Pertama, ia boleh menjadi peralatan rumah tangga atau profesional. Untuk bekerja di kawasan pinggir bandar kecil atau pondok musim panas, cukup mencukupi alat rumah tangga - mereka berbeza dengan kuasa yang lebih rendah, masing-masing, lebih murah. Kedua, untuk kerja berskala besar - memotong rumput yang luas - lebih baik membeli yang lebih mahal, tetapi sangat berkuasa perapi profesional.

Pengelasan pemangkas Husqvarna

Seperti semua pengeluar, syarikat ini menghasilkan alatnya dengan pelbagai jenis motor. Prestasi, kos dan penampilannya sangat bergantung pada pemacu alat.

Jadi, mereka membezakan:

Peranti elektrik

Mereka dikuasakan oleh rangkaian. Peranti sedemikian mempunyai banyak kelebihan, termasuk: operasi mesin yang tenang, ketiadaan gas ekzos, berat rendah, prestasi yang mencukupi. Satu-satunya kelemahan pemangkas elektrik adalah kabel kuasa. Kabel hidup menjadi pendamping berbahaya bagi instrumen - sebarang pergerakan yang cuai boleh merosakkan wayar. Nuansa lain adalah pergantungan pada sumber kuasa. Perapi tidak akan dapat bekerja jauh dari rumah.

Perapi bateri

Alat-alat ini lebih mudah dikendalikan - ia tidak terikat dengan outlet atau pembawa kuasa. Kos peranti yang boleh dicas semula jauh lebih tinggi daripada alat elektrik konvensional. Tetapi syarikat Husqvarna menghasilkan bateri lithium-ion yang baik, pengisian sepasang bateri tersebut cukup untuk seharian operasi pemangkas berterusan. Untuk mengecas semula bateri, anda memerlukan pengecas khas dan masa sekurang-kurangnya 35 minit.

Perapi petrol

Ia dianggap sebagai alat yang lebih profesional. Kekuatan peranti dengan enjin pembakaran dalaman sering melebihi 1 kW, garis yang lebih panjang dan tebal dipasang di atasnya, yang membolehkan anda memotong rumput kasar, rumpai dan bahkan pokok renek dan dahan pokok setebal sehingga 15 mm.Kelemahan alat dengan mesin petrol termasuk keperluan untuk mengisi bahan bakar biasa (setiap 45 minit operasi berterusan), tahap kebisingan tinggi, berat berat, dan adanya gas ekzos.

Nasihat! Anda perlu memilih perapi berdasarkan ukuran tapak dan tumbuh-tumbuhan di atasnya. Dengan membeli peranti yang lebih hebat, anda boleh mendapatkan masalah tambahan dalam bentuk tahap kebisingan tinggi dan jisim alat yang besar.

Model pemangkas Husqvarn

Dengan mengambil kira keperluan pelanggan yang berbeza, syarikat ini menghasilkan beberapa model perapi. Yang pertama dan paling terkenal adalah mereka

Husqvarna 128 R

Model ini dilengkapi dengan beberapa jenis tali pancing, yang paling tebal ialah 2mm. Perapi dianggap sebagai alat rumah tangga, kekuatannya cukup untuk memotong rumput, mengeluarkan rumpai dari tapak dan memotong semak kecil.

Huskvarna 122 LD

Ia mempunyai pelbagai lampiran yang membolehkan anda melakukan beberapa proses yang berbeza: dari memotong cawangan hingga memotong rumput. Perapi mempunyai saiz yang lebih padat dan lebih murah daripada model asas. Lampiran boleh diubah berkat bar split.

Huskvarna 323 R

Ia dianggap sebagai model profesional, lebih kecil dan lebih produktif. Perapi dilengkapi dengan sistem permulaan yang lembut dan motor dua lejang yang kuat. Berat alat sedemikian tidak melebihi 4.5 kg, lebih mudah bagi mereka untuk bekerja, berkat tali bahu dan pegangan ergonomik.

Ciri-ciri tambahan

Alat Husvarn membolehkan anda melakukan bukan sahaja operasi standard - memotong rumput. Dengan bantuan alat tambahan, pemangkas dapat dengan mudah diubah menjadi alat multifungsi yang mampu melakukan pelbagai tugas pertanian.

Beberapa lampiran yang paling biasa untuk alat Husqvarn:

  • Kepala dengan barisan - lampiran standard, yang terdapat pada semua model perapi. Ini adalah garis yang memotong rumput yang lembut. Semakin tebal garis, semakin sukar rumput yang dapat dipotong oleh alat itu.
  • Logam Pisau 4-tepuk mampu menghilangkan pokok renek kecil, merumput rumpai, memotong lindung nilai.
  • Pemotong tiang membantu mengawal mahkota pokok renek dan pokok kecil, memotong ranting berdiameter hingga 15 mm.
  • Muncung gunting bertujuan khusus untuk memotong lindung nilai
  • Beveler mereka memproses tepi rumput, memotong rumput di dekat dinding rumah, berhampiran pagar dan di tempat lain yang sukar. Alat yang sama dapat menghilangkan rumpai yang merayap di tanah.
  • Penanam anda boleh membajak sebidang tanah kecil yang bertujuan untuk menyemai rumput atau bunga rumput.
  • Menghembus penting untuk peringkat penuaian terakhir - aliran udara yang kuat akan menghilangkan dedaunan dan memotong rumput dari jalan.

Apabila memilih model pemangkas, perlu mempertimbangkan parameter laman web, kekerapan alat yang diharapkan, jenis tumbuh-tumbuhan.

Pemangkas Husqvarna boleh dipercayai, dengan membeli alat ini, anda pasti dapat memastikan prestasi dan operasi tanpa masalah.

Cukup mudah untuk mengoperasikan peranti - alat ini mempunyai tali yang mudah digunakan untuk memasang perapi di belakang dan pemegang dalam bentuk hendal basikal.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan