Perapi "Makita"

Elektrik dan petrol perapi mendapat populariti di kalangan pengguna kerana kemudahan penggunaan. Alat ini sesuai untuk memotong rumput di tempat yang sukar dijangkau di mana mesin pemotong rumput tidak dapat mengendalikannya. Pasar menawarkan pengguna banyak pilihan model dari syarikat yang berbeza. Hari ini kita akan menganggap pemotong Makita, sebagai salah satu jenama paling popular yang menggabungkan penunjuk penting - harga / kualiti.

Apa kelebihan perapi

Apabila pembeli berhadapan dengan tugas memilih mesin pemotong atau pemotong rumput, perlu mempelajari kemampuan setiap alat. Mesin pemotong rumput sesuai untuk memotong rumput di kawasan yang luas dan rata. Semua kawasan lain mesti diberi kepercayaan kepada perapi. Kuat dan mudah dikendalikan, alat ini akan mengatasi sebilangan rumput. Cakera logam khas dapat dengan mudah memotong pertumbuhan pokok renek yang masih muda.

Nasihat! Sekiranya tidak ada pengalaman dalam menggunakan peralatan dengan mesin petrol, lebih baik memberi keutamaan kepada alat kuasa. Perapi elektrik mudah dikendalikan dan ringan. Malah seorang wanita atau remaja boleh bekerja untuk mereka.

Mari kita lihat kelebihan utama perapi berbanding mesin pemotong rumput:

  • Kelebihan utama perapi adalah kemudahan penggunaannya. Alat ini dapat menangani kawasan di dekat jalan, memotong rumput di tempat tidur bunga kecil, dekat tepi jalan, di kawasan berbukit dengan permukaan yang tidak rata. Secara amnya, perapi akan mengatasi di mana mesin pemotong rumput tidak akan macet.
  • Kemudahalihan alat ini membolehkannya dibawa ke mana sahaja. Pemangkas bahkan boleh diangkut dengan basikal, dan dapat didaki ke ketinggian dengannya.

Sekiranya ladang sudah memiliki mesin pemotong rumput, pemangkas tidak akan berlebihan, kerana anda masih harus memotong sisa rumput.

Varieti perapi "Makita"

Semasa membeli perapi Makita, penjual pasti akan bertanya untuk tujuan apa alat itu diperlukan. Walaupun pandangan umum unit diwakili oleh tiub aluminium, di atasnya terdapat motor, dan di bahagian bawah mekanisme pemotongan, pemotong Makita mempunyai banyak perbezaan. Alat ini berbeza dari segi daya, berat, jenis bekalan kuasa, fungsi, dimensi, dll. Unsur pemotong adalah tali pancing atau pisau logam. Mereka semestinya ditutup dengan penutup pelindung.

Nasihat! Penggunaan tali pancing dibenarkan di tempat yang sukar dijangkau di mana pisau boleh berubah bentuk, misalnya, di tepi jalan. Dari tiupan pancing, tidak akan ada tanda bahkan di pagar yang terbuat dari papan beralun. Dengan cakera logam dengan penjual, anda boleh memotong pertumbuhan pokok renek yang masih muda.

Perapi "Makita", seperti semua alat serupa, dibahagikan kepada tiga jenis:

  • Alat petrol juga dipanggil pemotong berus. Unit ini dilengkapi dengan enjin dua lejang dan beroperasi berdasarkan prinsip gergaji besi.
  • Unit elektrik berfungsi dari rangkaian 220 volt. Alat ini dilengkapi dengan motor elektrik, jauh lebih ringan daripada rakan petrol.
  • Perapi tanpa wayar - ini adalah model elektrik yang sama, hanya dilengkapi dengan bateri. Setelah mengecas semula bateri, sabit elektrik dapat berfungsi tanpa terikat ke soket.

Untuk menentukan pilihan perapi Makita yang sesuai, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan model yang berbeza.

Pemotong gas "Makita"

Dari segi populariti, mesin pemotong petrol mengatasi rakan elektrik. Dari awal musim bunga hingga akhir musim luruh, anda dapat mendengar perkhidmatan awam yang bekerja menghijau di jalan-jalan. Pekerja menggunakan perapi petrol.

Mari kita ketahui apa kelebihan pemotong petrol Makita:

  • Pemotong petrol tidak diikat pada saluran keluar. Unit ini boleh dikendalikan di mana-mana kawasan, yang utama ialah selalu ada stok bahan bakar.
  • Enjin petrol jauh lebih berkuasa daripada analog elektrik, yang bermaksud bahawa produktiviti alat lebih besar.
  • Tertakluk pada peraturan penggunaan, model petrol dibezakan oleh ketahanan, kemudahan penggunaan dan kemudahan penyelenggaraannya.

Anda tidak boleh melakukan tanpa keburukan, dan mereka adalah:

  • Untuk mengisi minyak enjin, anda perlu membeli petrol dan minyak. Ini adalah kos tambahan. Selain itu, minyak jenama Makita berkualiti untuk pemotong petrol sangat mahal.
  • Pengoperasian alat ini disertai dengan banyak bunyi, serta asap ekzos. Kerja jangka panjang dengan instrumen mempengaruhi kesejahteraan seseorang.

Kelemahan lain adalah berat alat. Sekiranya kita membandingkan perapi elektrik dan petrol "Makita" mengikut berat, yang pertama akan menang dalam hal ini.

Menurut ulasan pengguna, pemotong berus Makita terbaik adalah model EM2500U. Berat unit kurang dari 5 kg, mudah digunakan dan dijaga. Semua kawalan terletak berhampiran hendal yang selesa menyerupai stereng. Alat ini dilengkapi dengan enjin 1 liter. dari. Pancing atau pisau logam digunakan sebagai elemen pemotong.

Jalinan elektrik "Makita"

Dalam banyak aspek, perapi elektrik mengatasi rakan petrol. Unit ini lebih ringan, berfungsi lebih senyap, tidak memerlukan pengisian bahan bakar dengan petrol dan minyak mahal. Orang yang bekerja tidak menyedut gas ekzos. Satu-satunya kelemahan adalah pemasangan pada saluran keluar. Ya, dan tali lanjutan itu sendiri mesti terus diseret bersama anda, di samping itu, anda mesti berjaga-jaga agar tidak mengganggu secara tidak sengaja.

Pemimpinnya, menurut ulasan penduduk musim panas, antara brek elektrik "Makita" adalah model UR350. Unit ini dilengkapi dengan motor elektrik 1 kW yang terletak berhampiran dengan pemegang dengan mekanisme penyesuaian. Kelajuan putaran pisau - 7200 rpm. Sabit elektrik mudah digunakan kerana beratnya hanya 4.3 kg.

Perapi tanpa wayar "Makita"

Model tanpa kabel menggabungkan semua kualiti terbaik perapi petrol dan elektrik. Mereka melakukan tanpa pengisian bahan bakar, tidak terikat ke outlet, beroperasi dengan tenang, dan tidak mengeluarkan gas ekzos. Walau bagaimanapun, pek bateri kurang popular kerana berat bateri, yang mesti selalu dipakai, ditambah dengan harganya yang tinggi. Biasanya, model bateri berkuasa rendah dan tidak sesuai untuk mengurangkan pertumbuhan.

Di antara pengguna alat pemotong tanpa wayar Makita, model BBC231 UZ mempunyai ulasan terbaik. Unit Jepun dilengkapi dengan bateri Li-Ion dengan kapasiti 2.6 A / j dan voltan 36 volt. Lebih-lebih lagi, set ini merangkumi 2 bateri. Kelajuan putaran pisau - 7300 rpm. Hanya orang yang kuat yang dapat bekerja dengan alat ini, kerana berat unit adalah 7.1 kg.

Ulasan dua perapi elektrik Makita yang popular

Perapi elektrik Makita lebih diminati oleh penduduk musim panas. Menurut banyak ulasan, 2 model terkemuka, yang sekarang akan kita pertimbangkan.

Model UR3000

Jalinan elektrik ini mampu menyaingi model FSE 52 terkenal yang dihasilkan oleh Shtil. Dengan kekuatan enjin 450 W, sabit elektrik akan mengatasi rumput kecil tanpa masalah. Lebar tangkapan ialah 300 mm. Walau bagaimanapun, semasa memotong, tumbuh-tumbuhan mesti kering tanpa embun. Tidak disyorkan untuk mengoperasikan unit dalam cuaca berkabus. Motor tetap tidak membenarkan sudut kecondongan diubah untuk kemudahan operasi. Alat ini beratnya hanya 2.6 kg.

Perhatian! Kehadiran lubang pengudaraan pada badan memberikan penyejukan intensif pada motor elektrik, yang membolehkan penggunaan perapi untuk jangka masa yang panjang.

Video menunjukkan gambaran keseluruhan UR3000:

Model UR 3501

Sabit elektrik mudah digunakan berkat poros bengkok, yang membolehkan pemotongan di tempat yang sukar dijangkau. Motor 1 kW yang kuat mengendalikan kebun dengan mudah di sekitar pokok. Sabit elektrik beratnya 4.3 kg. Lebar tangkapan - 350 mm.

Kesimpulannya

Perapi elektrik "Makita" telah membuktikan diri mereka dari sisi terbaik sebagai alat yang paling dipercayai.Perkara utama adalah memilih model yang tepat untuk skop kerja yang diharapkan.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan