Blower-grinder: kajian semula model, ulasan

Sebilangan orang suka musim luruh kerana huru-hara warnanya dan daya tarikan luar angkasa, bagi yang lain tidak dapat ditanggung melihat kematian alam semula jadi tahunan, tetapi tidak ada yang akan berpendapat bahawa di mana-mana kebun pada musim gugur selalu ada yang harus dilakukan untuk tangan yang tidak kenal lelah bersedia melakukan segala-galanya sehingga pada musim bunga kebun dihidupkan semula.dan senang dengan kesegaran dan keindahan. Permaidani daun yang bergemuruh dan berwarna-warni hanya baik pada cuaca cerah dan tenang, dan dengan munculnya hujan, angin kencang dan kencang yang berputar-putar dan melemparkan semua keindahan ini ke bangunan berhampiran, pemandangan daun gugur berhenti untuk menyenangkan mata. Lebih-lebih lagi, jika anda ingat bahawa serpihan tumbuhan dalam bentuk aslinya adalah tempat perlindungan terbaik bagi banyak musuh kebun, maka anda ingin membuangnya secepat mungkin. Dan yang terbaik adalah bukan hanya untuk membuangnya, tetapi juga memprosesnya agar tetap dapat melayani kebun.

Belum lama ini, unit-unit yang ringkas dalam reka bentuknya muncul, yang dapat memudahkan kerja tukang kebun, bukan hanya membersihkan kebun dari serpihan tanaman, tetapi juga untuk memprosesnya. Maksudnya, di pintu keluar anda mendapatkan bahan siap untuk tempat tidur mulsa atau membina timbunan kompos. Khabar angin popular disebut unit pembersih vakum kebun dengan analogi dengan peralatan isi rumah. Tetapi bagaimanapun, kedua-dua luas permukaan yang dirawat dan jumlah sampah di luar rumah sama sekali tidak dapat dibandingkan dengan keadaan rumah, oleh itu, kerja pembersih vakum kebun dapat dilakukan bukan hanya berdasarkan elektrik, tetapi juga enjin pembakaran dalaman petrol digunakan untuk tujuan ini. Perlu diingat bahawa model pembersih vakum kebun dengan mesin petrol telah lama wujud, tetapi kerana ciri-cirinya, ia digunakan terutamanya oleh para profesional ketika membersihkan objek besar: taman, jalan dan dataran. Tetapi pembersih vakum taman dengan mesin pencincang untuk kegunaan peribadi masih merupakan perkara baru, yang dengan cepat memenangkan hati para pekebun dan penduduk musim panas.

Kaedah operasi

Model yang paling popular di kalangan pengguna dilengkapi dengan set bahagian yang lengkap yang membolehkan pembersih vakum taman berfungsi dalam tiga mod.

  • Mod tiupan atau kipas menghasilkan aliran udara arah yang kuat yang membolehkan anda meniup pelbagai sisa tumbuhan ke dalam satu timbunan, menyapu serpihan dari jalan dan bumbung, dan bahkan menyalakan api di dalam ketuhar.
  • Mod sedutan menyerupai operasi pembersih vakum biasa. Biasanya ia digunakan setelah sisa-sisa tanaman dikelompokkan menjadi timbunan berasingan. Selalunya mempunyai permukaan permukaan paip yang terlalu sedikit untuk menyedut serpihan yang tersebar.
  • Cara memotong sangat berguna bagi tukang kebun yang menggunakan prinsip pertanian organik di laman web mereka. Tidak perlu membeli mekanisme yang berasingan - pembersih vakum taman dapat mengisar sampah yang disedut dengan sendirinya, dan di pintu keluar anda akan menemui jisim homogen siap pakai yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan baja organik.

Komen! Fungsi ini, dengan mengurangkan jumlah sampah, membolehkan anda mengumpulkan lebih banyak sampah dalam satu masa.

Pembersih vakum taman - apa adanya

Terdapat beberapa klasifikasi pembersih vakum taman. Sebagai contoh, mengikut kaedah penggunaan, semua unit tersebut dibahagikan kepada:

  • Manual;
  • Rongsokan;
  • Beroda.

Penduduk musim panas biasa atau pemilik sebidang kecil seluas 6-10 ekar akan berminat, pertama sekali, dengan pembersih vakum genggam.Oleh kerana kedua-dua beg sandang dan terutama roda beroda pembersih vakum taman lebih cenderung menjadi peralatan profesional yang dibuat untuk membersihkan kawasan yang luas.

Pembersih vakum pegang tangan

Unit ini berukuran kecil dan ringan - dari 1.8 hingga 5-7 kg, sehingga yang paling ringan dapat dikendalikan hanya dengan satu tangan. Untuk kemudahan penggunaan, mereka biasanya dilengkapi dengan pegangan yang selesa, dan yang lebih berat dari 4 kg termasuk tali bahu tambahan yang dapat disesuaikan, yang memudahkan pengangkutan pembersih vakum kebun dari jarak apa pun. Biasanya, model manual mudah dikendalikan, semua mekanisme dihidupkan dan dimatikan dengan jelas, dan komponen dikeluarkan dan diganti.

Tetapi mereka tidak begitu sesuai untuk membersihkan kawasan seluas lebih dari 10 ekar, kerana pembersih vakum kebun itu sendiri dan beg sampah yang diisi akan menimbulkan tekanan di bahagian belakang. Sekiranya beg sampah sayur itu kecil, maka begini mesti dibuang atau diubah terlalu kerap.

Di samping itu, kerana dalam reka bentuk pembersih vakum kebun seperti itu, pengeluar pada awalnya menggunakan volume pembersihan yang agak kecil, kekuatan motor yang digunakan dalam model genggam tidak dapat dibandingkan dengan pembersih vakum lain. Walaupun pembersih vakum taman genggam boleh menggunakan enjin elektrik atau petrol. Model dengan motor elektrik hanya mempunyai satu kelemahan - pemasangan pada saluran keluar dan kabel elektrik, yang mungkin tidak menyenangkan dalam beberapa kes. Jika tidak, mereka tenang, ringan, mudah dikendalikan, selamat untuk persekitaran.

Contoh unit tersebut ialah pembersih vakum taman Worx wg 500 e. Walaupun beratnya rendah 3.8 kg, ia berjaya menggabungkan ketiga fungsi utama pembersih vakum taman, dan anda tidak perlu menggunakan alat untuk beralih dari satu mod ke mod yang lain. Semua berlaku hanya dengan sentuhan suis yang mudah.

Mempunyai pembersih vakum taman elektrik Dengan mesin pencincang Worx wg 500e, terdapat 7 mod kelajuan pergerakan aliran udara, yang membolehkan anda menyesuaikan kelajuan meniup dan menghisap agar tidak mengambil sesuatu yang berlebihan dari sampah. Oleh itu, kuasa boleh berbeza dari 2.5 hingga 3 kW.

Kelajuan aliran udara maksimum adalah 93 m / s, isipadu tong sampah adalah 54 liter, nisbah penghancuran sisa tanaman adalah 10: 1.

Terdapat juga model tanpa wayar di antara pembersih vakum genggam taman. Mereka selesa kerana mereka boleh bekerja tanpa kabel elektrik. Tetapi kekuatan mereka, sebagai peraturan, meninggalkan banyak yang diinginkan. Di samping itu, hanya ada beberapa model yang berjaya menggabungkan ketiga fungsi pembersih vakum taman: penyedut, penghembusan udara dan pengisaran. Dalam sebilangan besar kes, pengeluar pembersih vakum taman tanpa wayar hanya terhad kepada satu fungsi - meniup, kerana unit ini paling sering disebut sebagai blower.

Perhatian! Antara lain, masa operasi dengan satu cas pembersih vakum taman tanpa wayar juga singkat, antara 15 hingga 60 minit untuk model yang berbeza.

Pembersih vakum kebun petrol dianggap lebih berkuasa dan mudah alih daripada yang elektrik, tetapi pilihan manualnya masih setanding dengan prestasi dan kuasa dengan rakan elektrik. Kelemahan utama pembersih vakum taman bertenaga petrol adalah bunyi dan getaran semasa operasi. Dan gas ekzos tidak meningkatkan keseluruhan gambaran keseluruhan. Tetapi anda mampu bergerak bersamanya ke mana-mana sudut kebun yang terpencil dan tidak terganggu untuk mengisi semula.

Champion GBV 326S adalah contoh yang baik dari pembersih vakum kebun berkuasa petrol. Walaupun terdapat enjin petrol, model ini tidak mengeluarkan suara yang sangat kuat, mungkin disebabkan oleh kuasa enjin 750 watt yang rendah. Walaupun begitu, dia cukup mengatasi tugas-tugas yang diberikan kepadanya untuk meniup dedaunan, menghisapnya dan memotongnya.

Ciri ini blower pencincang juara gbv 326s adalah diameter paip yang cukup besar, yang mengurangkan masalah yang berkaitan dengan penyumbatan dengan dedaunan. Berat model ini ialah 7.8 kg, yang tidak begitu banyak untuk pembersih vakum petrol. Tali bahu yang disertakan menjadikan tugas lebih mudah.

Ulasan Pelanggan mengenai Pembersih Vakum Taman Elektrik

Maklum balas daripada pembeli pembersih vakum kebun dengan mencincang agak positif. Banyak yang menyatakan bahawa, walaupun terdapat idea yang baik, pemasangan dan pelaksanaan pembersih vakum sendiri tidak sesuai dengan harapan mereka.

Oleg, 48 tahun, Samara
Pada prinsipnya, saya menyukai idea itu sendiri, dan saya membeli pembersih vakum taman - 3 dalam satu - sehingga saya tidak perlu lagi bermain-main dengan membersihkan kawasan itu pada musim luruh. Sebagai peniup, saya rasa dia dapat bekerja dengan lebih baik, tetapi sebagai pembersih vakum dia dapat mengatasi tugasnya. Benar, ranting panjang sering menyumbat paip, tetapi semuanya nampaknya mudah dikeluarkan dan dibersihkan. Bahagian terbaiknya ialah anda memasukkan isi beg terus ke kompos dan anda tidak tahu apa-apa kebimbangan.

Igor, 32 tahun, Dmitrov
Saya terkejut kerana enjinnya cukup kuat, dengan mudah mengangkat gumpalan kecil dari tanah liat dan batu. Namun, tidak ada perlindungan yang terlalu panas, dan zarah-zarah kecil memasuki mesin. Setelah beberapa jam beroperasi, enjinnya dipusingkan, dan tempat duduk harus dibongkar dan diluruskan. Dan di tempat kerja, secara amnya, saya berpuas hati, walaupun saya mengharapkan yang terbaik.

Tatiana, 39 tahun, Tula
Saya sangat senang bekerja dengannya, semua mod berfungsi dengan baik, namun saya tidak menggunakannya ketika basah. Jadi ringan, tenang, dan selesa. Dan pada musim sejuk, bahkan salji dari beranda dengan cepat dibersihkan dengannya. Dan kemudian dia sampai ke bumbung. Secara amnya, saya berpuas hati.

Kesimpulannya

Banyak penemuan baru-baru ini tidak selalu memenuhi harapan pengguna, tetapi harus diingat bahawa setiap perkara dirancang untuk jenis pekerjaan tertentu. Dan jika ia tidak sesuai dengan anda, maka yang lain mungkin sangat menyukainya.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan