Kalendar penanaman bawang putih untuk tahun 2021: pada bulan Oktober, sebelum musim sejuk

Kalendar lunar untuk menanam bawang putih pada tahun 2021 akan memberitahu pekebun apa yang menyumbang untuk mendapatkan hasil panen sayur pedas yang sangat baik. Seluruh planet, tumbuh-tumbuhan, mamalia dan organisma yang lebih sederhana sensitif terhadap perubahan kedudukan satelit Bumi - Bulan. Pengalaman popular menunjukkan bahawa pendaratan tepat pada masanya mengikut kalendar astrologi memberikan koleksi kepala dan gigi yang kuat.

Kalendar penanaman bawang putih untuk musim sejuk pada tahun 2021

Tanaman musim sejuk ditanam sebelum cuaca sejuk, bermula pada bulan September. Di kawasan dengan iklim yang hangat, kerja dilakukan pada bulan November. Kalendar lunar akan memberitahu anda kapan menanam bawang putih sebelum musim sejuk pada tarikh bulan tersebut.

Hari yang baik untuk bawang putih pada bulan September

Sejak awal musim luruh, gigi benih mula ditanam di kawasan-kawasan di mana embun beku datang lebih awal. Terdapat peraturan umum untuk menanam sebelum musim sejuk - selewat-lewatnya 2 minggu sebelum bermulanya cuaca sejuk. Tetapi kerana fakta bahawa sekarang cuaca sukar untuk diramalkan dengan tepat, di lorong tengah mereka dipandu oleh petua seperti itu, dengan mempertimbangkan pada masa yang sama bagaimana menanam bawang putih sesuai dengan kalendar lunar pada tahun 2021:

 • 2 penanaman sayur pedas dilakukan - pertama yang lebih awal, dari 20 September, kemudian sebulan kemudian;
 • lebih baik memberi tumpuan kepada suhu tanah - agar gigi tidak bercambah, ia mesti turun hingga 12-14 ° C.

Setelah perhitungan seperti itu, saranan ahli nujum juga diikuti, yang berpendapat bahawa masa yang baik untuk menanam bawang putih turun dari 1 hingga 3, 24, 25, 29, dan juga pada 30 September.

 

Hari-hari yang baik untuk bawang putih pada bulan Oktober

Pada bulan kedua musim luruh, penanaman diduplikasi untuk memastikan penuaian sayur-sayuran pedas. Kalendar lunar untuk menanam bawang putih pada bulan Oktober menunjukkan tarikh yang baik. Kerja-kerja dijalankan pada 23, 25, 26 dan 27 Oktober. Bersama dengan perundingan kalendar, perlu diperiksa ramalan jangka panjang ahli meteorologi. Lagipun, waktu yang dipilih dengan tidak betul berbanding keadaan tanah dan suhu udara ketika menanam bawang putih pada bulan Oktober mengikut kalendar yang dibuat oleh ahli nujum mengancam, jika bukan kerugian, maka penurunan hasil yang ketara:

 • gigi yang ditanam lewat tidak akan melepaskan akar dan akan mati dalam keadaan beku;
 • penempatan benih pramatang di tanah yang hangat akan menyebabkan perkembangan kultur yang cepat dan pembekuan bulu halus.

Hari-hari yang baik untuk bawang putih pada bulan November

Sekiranya hari-hari yang baik untuk menanam bawang putih pada Oktober 2021 terlewat kerana cuaca panas, kerja akan dilakukan kemudian. Pada pra-musim sejuk, bawang putih musim sejuk sentiasa ditanam mengikut kalendar hanya di selatan negara ini. Ada tahun-tahun ketika embun beku menjelang akhir bulan Disember atau bahkan selepas cuti Tahun Baru. Tahun ini, ahli nujum meramalkan tarikh yang baik untuk bulan November dari awal bulan: 2 dan 3 hari. Dan juga pada 21, 23, 24, 28 dan 30 November.

Kalendar penanaman bawang putih untuk musim bunga

Spesies musim bunga ditanam di semua kawasan pada musim bunga. Dengan tanaman ini, bersama kacang polong dan bawang, kerja lapangan memulai kitaran tahunan baru sesuai dengan kalender penanaman. Varieti musim bunga dibezakan oleh gigi dan nuansa aroma yang lebih kecil. Kepala kedua-dua jenis ini juga mempunyai struktur yang berbeza:

 • 4-7 cengkih besar tanaman musim sejuk dikumpulkan di sekitar anak panah peduncle yang terletak di tengah;
 • 10-16 cengkih kecil dari spesies musim bunga juga dikumpulkan secara sepusat, tetapi peduncle tidak ada.

Budidaya tahan sejuk, jadi tukang kebun menanam gigi benih lebih awal, hingga tanah kering setelah diproses. Kerja bermula sekiranya suhu tanah meningkat hingga 5-6 ° C.

Menurut kalendar lunar 2021, penanaman bawang putih sangat baik pada hari-hari berikutnya:

Komen! Untuk menanam tanaman musim bunga, hanya bahagian luar yang lebih produktif diambil dari kepala.

Ciri-ciri menanam bawang putih di kawasan yang berlainan (wilayah Moscow, wilayah Leningrad, Siberia, Ural)

Tukang kebun dari pelbagai kawasan di negara ini perlu menggunakan petunjuk astrologi, dengan mengambil kira keadaan cuaca tempatan. Untuk penanaman spesies musim sejuk atau musim bunga yang berjaya, tarikh terdekat dipilih. Dalam kes ini, pastikan anda melihat ramalan jangka panjang dari pakar meteorologi.

Di rantau Moscow, jangka masa kerja penanaman dengan bawang putih jatuh pada dekad ketiga bulan September. Pada bulan Oktober, suhu menjadi lebih sejuk, dan kemudian, setelah 2-3 minggu, embun beku berterusan. Sekiranya musim sejuk sudah lewat, cengkih akan ditanam pada akhir bulan September atau awal bulan depan. Penanaman musim bunga sering kali bertepatan dengan tanda-tanda kalendar rakyat, yang bergantung pada perubahan dalam perkembangan pokok dan rumput. Kurma yang paling kerap disukai jatuh pada bulan April, tetapi penanaman pada awal Mei akan memastikan hasil panen yang baik dengan penjagaan yang betul.

Wilayah Barat Laut tidak dicirikan oleh perubahan cuaca berterusan mengikut kalendar. Oleh itu, di Wilayah Leningrad, penanaman bawang putih musim sejuk dilakukan secara praktikal selama sebulan - dari pertengahan September hingga 15-20 Oktober. Kadang-kadang spesies musim bunga dapat ditanam pada akhir bulan Mac dan sepanjang April, hingga 10 Mei.

Musim panas Siberia tidak lama, kerana ini, pada musim bunga, budaya mula berkembang sebaik sahaja tanah menjadi panas. Biasanya ini adalah separuh pertama bulan April, walaupun ia ditanam pada awal Mei. Kerja musim luruh diselaraskan dengan kalendar lunar dan musim sejuk yang akan datang pada bulan pertama dan awal musim kedua di luar musim.

Secara geografis, wilayah Ural dipengaruhi oleh keadaan cuaca yang berbeza, yang menentukan syarat untuk tukang kebun:

 • di Ural Selatan, rempah jenis musim sejuk ditanam pada 8-12 Oktober;
 • di wilayah Urals Tengah - dari 20 September hingga 6 Oktober;
 • di Ural Utara lebih sejuk lebih awal, jadi penanaman sebelum musim sejuk di sini diselaraskan dengan cadangan ahli nujum hingga 5-20 September;
 • pada musim bunga, kerja menanam sayur-sayuran pedas dapat dimulakan pada akhir bulan April dan berterusan hingga Mei, bahkan menjelang hari pertama bulan Jun.
Penting! Masa masak rempah panas ialah 3.5 bulan.

Hari-hari yang baik untuk penjagaan bawang putih

Menurut ahli nujum, tidak cukup untuk mengikuti kalendar lunar hanya ketika menanam bawang putih musim sejuk. Kesan yang lebih besar adalah mungkin jika tukang kebun juga memeriksa semua pekerjaan penjagaan mengikut cadangan. Semua grafik dibina tidak hanya sesuai dengan pergerakan bintang malam, tetapi juga dengan mempertimbangkan laluan satelit Bumi sehubungan dengan tanda-tanda zodiak:

 • penanaman dilarang dalam 2 hari sebelum dan mengikuti tarikh bulan baru dan bulan purnama;
 • tarikh berlalunya bulan di Sagittarius adalah baik untuk menanam cengkih benih pedas;
 • adalah baik untuk air dan memberi makan tanda-tanda air ketika Bulan berada di Pisces, Cancer, Scorpio;
 • ketika bulan berada di tanda air, panen tidak dituai;
 • masa terbaik untuk menggali kepala rempah adalah tempoh Bulan di Leo, Sagittarius dan Aquarius;
 • pada hari bulan baru, lebih baik tidak menggali hasil panennya;
 • mempromosikan penyimpanan kepala yang baik dengan menuai jenis sayur pedas musim bunga dan musim sejuk pada fasa bulan kedua dan keempat.
Nasihat! Semua data bagi mereka yang berminat boleh didapati dalam kalendar pemisah.

Kalendar lunar penuaian bawang putih

Untuk menentukan masa penuaian tanaman pedas dengan betul, ikuti cadangannya:

 • daun secara beransur-ansur berubah menjadi kuning dan menjadi kering;
 • pada beberapa baki spesies musim sejuk, mentol udara hancur.

Melihat tanda-tanda kematangan kepala ini, mereka menilai sejauh mana nasihat kalendar lunar untuk menuai bawang putih sesuai untuk pekerjaan yang mendesak.

Amaran! Adalah mustahil untuk menunda penuaian kepala yang matang, kerana keadaan gigi semasa menggali mempengaruhi keselamatan mereka.

Musim Sejuk

Spesies musim sejuk matang lebih cepat, ia digali pada pertengahan musim panas. Menurut kalendar lunar, waktu terbaik untuk menuai adalah separuh kedua bulan Julai, bermula pada 18 hingga akhir bulan.

Yarovoy

Kepala spesies musim bunga digali dua hingga tiga minggu kemudian daripada musim sejuk. Dalam kalendar tahun semasa, disarankan untuk memulakan penuaian sayur pedas juga pada separuh kedua bulan Ogos - mulai 16hb.

Hari-hari yang tidak menyenangkan pada tahun 2021 kerana bekerja di tempat tidur bawang putih

Kalendar juga menunjukkan masa penanaman yang tidak diingini.

Kesimpulannya

Kalendar lunar untuk menanam bawang putih pada tahun 2021 hanyalah nasihat, tetapi bukan syarat untuk mematuhi ketat. Selalunya pengalaman penduduk berdasarkan keadaan tanah dan suhu udara.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan