Kalendar lunar tukang kebun-tukang kebun untuk Ural untuk 2021: jadual penanaman mengikut bulan, hari lunar yang baik dan tidak menguntungkan

Di kawasan dengan keadaan cuaca yang sukar, perlu terlebih dahulu membuat persiapan untuk kerja penanaman. Kalendar lunar untuk tahun 2021 untuk Ural akan membantu merancang kerja di kebun dan kebun sayur. Ia disusun dengan mempertimbangkan semua ciri, mencerminkan kesan fasa lunar individu terhadap kitaran pertumbuhan dan pengembangan tanaman. Dengan menggunakan kalendar yang betul, anda dapat memperoleh hasil yang baik, melindungi tanaman dari penyakit dan perosak.

Ciri-ciri iklim di rantau ini

Kerana lokasi geografinya, iklim Ural tidak stabil dan sering berubah. Bahkan dalam satu hari, perubahan global dapat berlaku yang mempengaruhi keadaan tanaman. Contohnya, salji boleh turun pada waktu pagi, maka tiba-tiba hujan dan membawa angin sejuk. Dan pada waktu petang matahari yang cerah akan keluar. Tetapi bukan hanya ini yang membimbangkan para tukang kebun Ural, di setiap bahagiannya panjang musimnya berbeza. Di Kutub Kutub, musim panas tidak lama dan berlangsung tidak lebih dari 1.2-2 bulan, tetapi di Ural Selatan, cuaca hangat berlangsung sekitar 5 bulan.

Oleh kerana ciri-ciri inilah, sukar untuk menanam tanaman kebun dan tanaman buah dan beri. Untuk membantu penduduk musim panas, diperlukan kalendar pendaratan, yang disusun dengan mempertimbangkan iklim Ural dan menunjukkan hari-hari yang baik untuk bekerja pada tahun 2021.

Kalendar menabur lunar untuk tahun 2021 untuk Ural

Bulan mempunyai 4 fasa, masing-masing mempengaruhi perkembangan tanaman dengan caranya sendiri, menghalang atau merangsang pertumbuhannya:

  • bulan baru, apabila perlu menangguhkan semua kerja dan menyediakan alat;
  • bulan yang tumbuh, yang merangsang pertumbuhan semua pucuk, daun dan dahan;
  • bulan purnama apabila proses diperlahankan;
  • bulan yang semakin berkurang, yang merangsang pertumbuhan tanaman akar, proses selebihnya terhambat.

Untuk menanam anak benih di Ural, bulan yang tumbuh dan berkurang adalah penting dalam kalendar, yang pada tahun 2021 jatuh pada hari-hari tertentu yang ditunjukkan dalam jadual. Mengetahui tarikh-tarikh ini, anda dapat merancang kerja menyemai dengan selamat.

 

Kalendar penaburan bulan untuk Februari 2021 menunjukkan bahawa sudah mungkin untuk memulakan penanaman tanaman sayur-sayuran di Ural, jika mereka akan ditanam di rumah hijau yang dipanaskan. Tidak perlu menyediakan benih dan mengujinya untuk percambahan. Pada separuh pertama bulan Februari, lebih baik menanam tanaman dengan musim yang panjang: lada, terung. Pada dekad kedua, mereka mula menyemai bit, wortel untuk pengeluaran rasuk awal. Menyemai lada dan terung untuk penanaman luar diteruskan. Mereka mula menaburkan bawang untuk anak benih, saderi tangkai.

Pada awal bulan Mac, menurut kalendar penaburan bulan 2021, untuk Ural, mereka menaburkan semua jenis sayur-sayuran, tomato, kubis putih, kubis Brussels dan kubis Peking dari pelbagai jenis. Lebih dekat ke pertengahan bulan, teruskan menaburkan lada untuk anak benih. Pada dekad ketiga bulan Mac mengikut kalendar lunar, tanaman akar ditanam, kentang benih bercambah.

Pada awal April, ia dibenarkan menyemai tanaman tahan sejuk, misalnya lobak, kubis. Pada dekad kedua, mereka merancang untuk menanam kacang polong, herba dan bawang pada bulu. Menjelang akhir bulan April, mereka menyemai kentang di rumah hijau, bit, dan wortel.Penanaman kekacang, timun, zucchini dan labu dibenarkan.

Perhatian! Selepas tarikh 10 bulan, ini adalah masa yang baik untuk menanam ceri dan plum.

Pada awal Mei, kentang dan herba ditanam di Ural, dan strawberi ditransplantasikan. Menjelang pertengahan bulan, penaburan lada dan terung untuk berbuah berterusan, pokok buah dan semak sedang ditanam. Pada akhir bulan Mei, tiba giliran tanaman akar untuk penyimpanan jangka panjang.

Pada bulan Jun, semua tanaman akar, sayur-sayuran, dan bijirin ditanam. Pada dekad ketiga, mereka terlibat dalam pemindahan tanaman beri. Pada bulan Julai, menurut kalendar lunar, mereka mula menabur tanaman musim sejuk dan musim luruh, misalnya, lobak hitam.

Pada bulan Ogos dan September, tanaman dill, pasli dan musim sejuk lain disemai untuk penggunaan awal. Sejak pertengahan bulan Ogos, mereka telah menanam pokok strawberi, pokok buah-buahan dan pokok renek di Ural.

Kalendar lunar tukang kebun dan tukang kebun untuk 2021 untuk Ural oleh bulan

Semua kerja sesuai dengan kalendar lunar di kebun dan kebun sayur untuk menjaga pokok dan pokok renek di Ural bermula setelah pembentukan suhu positif. Masa terbaik untuk ini adalah pada bulan yang semakin berkurang.

Januari

Menurut kalendar bulan menyemai untuk bulan Januari, dalam tempoh ini di Ural mereka hanya bersiap untuk kerja penanaman. Sudah tiba masanya untuk merancang penanaman, menyediakan alat kebun, membeli benih, dan menyusun barang di kedai.

Februari

Pada akhir bulan, sesuai dengan kalendar lunar penanaman di Ural, mereka memangkas pokok dan semak.

Mac

Pada awal bulan Mac, dari 1 hingga 3, mereka menyiapkan rumah hijau:

  • basuh dan proseskan dinding;
  • menyuburkan tanah;
  • melonggarkan katil;
  • rumpai rumpai.

Dari 7 Mac hingga 14 Mac, lebih banyak perhatian diberikan kepada pencangkokkan tanaman buah dan buah dan pemangkasan. Dekad ketiga adalah masa yang tepat untuk memberi makan dan mengawal perosak. Pada musim bunga, lebih baik memberi makan pokok dan semak dengan bahan organik.

April

Menurut kalender penaburan bulan, pada awal April 2021, mereka terlibat dalam memberi makan kebun dan tanaman hortikultura. Sudah tiba masanya untuk membentuk permatang untuk menanam anak benih. Dari 5 April, mereka mula bekerja dengan stok tersebut, bersiap untuk vaksinasi. Pada akhir bulan April, mereka mulai mengendalikan hama pada pohon buah-buahan dan semak berry, melakukan pembersihan dan pemangkasan kebun. Masa yang baik untuk pembentukan gooseberry, honeysuckle, currants. Mereka menyiapkan rumah hijau dan rumah panas untuk musim penanaman, membuang serpihan lama dari lokasi.

Mungkin

Dari 11 hingga 14 Mei, sudah tiba masanya untuk mula menyediakan tapak untuk penanaman. Dari pertengahan bulan, menurut kalendar penanaman lunar, tempoh yang baik bermula untuk penyiraman dan pembajaan di Ural tengah. Pada akhir bulan Mei, lebih baik memperhatikan usaha memerangi perosak musim sejuk.

Amaran! Penyemburan paling baik dilakukan sebelum putus putus.

Jun

Awal Jun adalah masa yang baik untuk merumput, melonggarkan, menyiram dan memberi makan. Selepas 15hb, perlu diulangi aktiviti, selain itu, untuk melakukan kawalan perosak.

Julai

Menurut kalendar penaburan bulan untuk Ural, sehingga 10 Julai adalah waktu terbaik untuk pengendalian perosak dan penyakit, persenyawaan dan pelonggaran tanah. Selepas tarikh 18, mereka mula membuang anak tiri pada tomato.

Ogos

Hampir sepanjang bulan Ogos mereka terlibat dalam menjaga tanaman, menyiapkan tanah untuk menanam tanaman musim sejuk. Pakaian berpakaian sesuai dengan kalendar lunar di Ural dihentikan bulan ini sehingga tanaman mempunyai masa untuk bersiap untuk musim sejuk dan bertolak ansur dengan fros.

September

Awal September adalah masa yang tepat untuk membersihkan taman secara rutin. Pokok dan pokok renek dipangkas, dan tanaman disiapkan untuk musim sejuk. Pada dekad ketiga, sudah tiba masanya untuk memberi makan buah-buahan dan buah beri pada musim luruh. Sekiranya cuaca kering, anda perlu ingat mengenai pengairan yang mengecas air. Ia dilakukan sebelum fros pertama.

Oktober

Pada awal bulan Oktober, mereka terlibat dalam mengorek batang pokok dan beberapa pokok renek. Pada pertengahan bulan, taman ini disiapkan dengan rapi untuk musim sejuk. Mereka mula melindungi tanaman yang tahan terhadap fros.

November

Kalendar penanaman bulan menunjukkan bahawa sepanjang bulan November adalah masa yang baik untuk melindungi tanaman tahunan. Anda boleh melakukan pembaikan peralatan, merancang penanaman masa depan.

Disember

Pada musim sejuk, waktu rehat bermula untuk tukang kebun dan tukang kebun Ural. Wilayah ini dikeluarkan dari salji, penutup salji dilemparkan di bawah batang pokok, dan juga memanaskannya. Jangan lupa tentang rumah hijau. Untuk mengelakkan tanah kering dan retak, salji dituangkan ke tempat tidur pada musim sejuk. Semasa mencair, ia juga akan membasahi tanah.

Hari apa anda harus menahan diri dari bekerja di kebun dan kebun

Setiap tukang kebun harus tahu bahawa pada bulan baru dan bulan purnama, mustahil untuk menanam atau menyelam. Dalam tempoh ini, satelit mengambil semua daya hidup dari tumbuhan dan pulih. Satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan di kebun hari ini adalah memerangi rumpai.

Pada bulan yang semakin berkurang, semua kekuatan tanaman diarahkan ke bawah, jadi hanya tanaman akar yang ditanam, tanaman lain tidak dapat disemai atau ditransplantasikan.

Di samping itu, tanda-tanda zodiak mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman. Ketika bulan berada di Aries, Gemini, Virgo, Leo dan Aquarius, kerja menyemai dan menanam tidak perlu. Anda boleh melihat tarikh-tarikh ini dalam versi kalendar bercetak.

Komen! Semua tarikh yang tidak termasuk dalam kalendar lunar dianggap berkecuali dan tidak memberi kesan pada tanaman.

Kesimpulannya

Kalendar lunar untuk tahun 2021 untuk Ural adalah pembantu yang sangat baik dalam merancang kerja. Ia menggambarkan hari yang paling baik untuk menyemai, menanam, memetik, memberi makan dan mengawal perosak. Di samping itu, jadual menunjukkan hari-hari yang tidak diingini apabila anda perlu meninggalkan kerja di kebun dan kebun sayur di Ural.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan