Kalendar lunar tukang kebun untuk April 2020

Tukang kebun moden tidak akan menjejakkan kaki tanpa memeriksa kalendar lunar. Sains telah membuktikan bahawa satelit Bumi mempunyai kesan yang besar terhadap alam, tumbuh-tumbuhan dan juga kesejahteraan manusia. Dalam kitaran bulan terdapat hari-hari yang baik, neutral dan tidak baik untuk setiap jenis kerja berkebun. Anda boleh mempercayainya atau tidak, tetapi latihan menunjukkan bahawa orang yang mematuhi cadangan selalu mendapat hasil terbaik. Oleh itu, kalendar lunar tukang kebun untuk bulan April 2020 pasti mendapat perhatian.

Fasa bulan pada bulan April 2020

Satelit Bumi tidak hanya bergerak mengelilingi planet besar, Bulan memberi kesan serius pada banyak aspek kehidupan kita: ia bertanggungjawab terhadap pasang surut dan mengalir di lautan, dapat mempercepat atau memperlambat pertumbuhan rambut, mempengaruhi tekanan darah dan lain-lain aspek kesihatan. Tetapi bagi tukang kebun dan tukang kebun, kemampuan Bulan yang lain jauh lebih penting - untuk mempengaruhi tanaman.

Ketika berkebun, terdapat empat fasa utama bulan, seperti:

 • bulan Baharu;
 • bulan penuh;
 • Bulan Sabit Waxing;
 • bulan berkurang.

Dalam setiap fasa, disarankan untuk melibatkan diri hanya dalam pekerjaan berkebun jenis tertentu. Pada setiap bulan dalam setahun, ada hari-hari di mana pemiliknya lebih baik hanya berehat dan tidak mendekati tanaman.

Pada bulan April 2020, fasa bulan akan bergantian mengikut urutan ini:

Perhatian! "Resep" Bulan adalah panduan universal untuk semua penduduk Rusia. Walau bagaimanapun, perlu dipertimbangkan ukuran negara yang besar dan kehadiran zon waktu yang berbeza di dalamnya. Oleh itu, tukang kebun dari Timur dinasihatkan untuk menambahkan satu hari pada kalendar.

Apa yang perlu dilakukan untuk tukang kebun mengikut kalendar lunar pada bulan April 2020

Tukang kebun tidak akan mempunyai masa untuk bosan pada bulan April. Pada pertengahan musim bunga, matahari sudah mulai panas, tanah sudah mencair - tiba masanya untuk kerja persiapan di lokasi dan menanam tanaman awal. Sebelum melakukan apa-apa, anda perlu menyemak kalendar lunar tukang kebun untuk April 2020. Menurut fasa satelit, cadangan untuk bulan ini adalah seperti berikut:

 1. Semasa bulan baru, anda perlu membersihkan tahun lalu rumpai, penanaman tanah dengan racun perosak dan racun perosak, mencubit anak benih, permukaan tanah yang melonggarkan, penyiraman kecil. Pada masa ini, anda tidak boleh menyemai dan menanam tanaman yang ditanam, mengusahakan tanah secara mendalam.
 2. Pada bulan yang semakin meningkat, kalendar mengesyorkan menggali tanah dengan baik, menyemai, menanam dan memindahkan tanaman yang berbuah di atas tanah. Pada fasa pertumbuhan, pengaruh satelit pada bahagian bawah tanah, akar, sebahagian tanaman adalah minimum. Pada hari-hari ini, anda perlu memberi makan tanah dengan baja mineral, menyiram kebun dan anak benih.
 3. Pada bulan purnama, menurut kalendar, perlu menipiskan penanaman, tempat tidur kebun rumpai, "mengisytiharkan perang" terhadap rumpai dan perosak. Pada hari-hari bulan purnama (tiga hari sebelum bulan purnama dan tiga hari selepas itu), anda tidak boleh mencubit anak benih dan mencubit tanaman di rumah hijau.
 4. Bulan yang memudar mempunyai kesan yang baik pada bahagian akar tanaman. Oleh itu, dalam fasa kalendar ini, anda harus mula menanam tanaman akar, kekacang, tanaman buluh. Sudah tiba masanya untuk menipis anak benih, memulakan kawalan perosak, memberi makan tanaman kebun dan anak benih dengan bahan organik.

Komen! Hasil yang lebih besar dapat dicapai jika kerja kebun dilakukan dengan mempertimbangkan tanda zodiak di mana bulan berada pada hari tertentu. Telah diketahui bahawa terdapat tanda-tanda yang lebih subur seperti Scorpio, Pisces (1-3 April) dan Kanser (11-12).

Hari-hari yang menguntungkan

Perhatian khusus harus diberikan kepada kalendar menyemai dan cadangannya semasa menanam tanaman. Agar benih dapat tumbuh dengan baik, anak benihnya ramah dan sihat, dan penuaiannya murah hati, hanya hari yang baik dari kitaran bulan yang harus dipilih untuk menyemai benih.

Kalendar penanaman bulan untuk bulan April boleh dibahagikan mengikut jenis tanaman. Tukang kebun yang berpengalaman tahu bahawa semasa tempoh penurunan (fasa ketiga dan keempat), satelit merangsang tanaman untuk mencapai ke bawah - untuk mengembangkan sistem akar. Pada masa ini, anda boleh melakukan kerja seperti itu:

 • menyemai lobak, bawang di rumah hijau;
 • dapatkan penanaman kentang untuk pemeliharaan;
 • tanam tanaman yang tahan sejuk (wortel, daikon, bawang putih, pasli akar) di bawah filem.

Pada fasa pertama dan kedua (masa pertumbuhan), Bulan mempunyai kesan yang baik pada bahagian tanaman di atas tanah: semua kehijauan, sebagaimana adanya, membentang ke atas. Oleh itu, kalendar itu mengesyorkan tukang kebun untuk menangani tanaman yang berbuah di atas tanah. Tempoh bulan ini adalah masa yang tepat untuk pekerjaan berikut:

 • menyemai anak benih tomato, lada, terung;
 • menyelam dan mencubit tanaman sayuran di rumah hijau;
 • menyemai sayur, kubis, selada air di bawah filem.

Hari-hari buruk

Kalendar lunar tumbuhan untuk April 2020 memberi "lampu hijau" tukang kebun hampir setiap hari dalam sebulan. Tidak akan ada tempoh yang tidak baik dalam kitaran ini. Tetapi pada hari-hari bulan baru dan bulan purnama, Bulan April tidak mengesyorkan melakukan kerja kebun seperti:

 • menyemai benih;
 • menanam anak benih di tanah;
 • menyelam anak benih;
 • memindahkan tanaman.

Nasihat! Anda tidak boleh menipu alam. Anda boleh berehat dua hari dalam sebulan. Sekiranya anda benar-benar ingin bekerja di kebun, lebih baik melakukan sesuatu yang berkecuali: penyiangan, mulsa, pembajaan.

Kalendar menyemai lunar untuk April 2020

Pada bulan April, sudah tiba masanya untuk mula menyelam anak benih, menyemai hijau, beri hitam di tanah yang dihangatkan, menanam jenis kentang awal - anda tidak perlu duduk diam! Setiap tanaman kebun mempunyai hari-hari lunar "kegemaran" tersendiri, jadi lebih baik pemiliknya mengikuti saranan dari jadual.

Tanam

Hari dalam sebulan

Timun

7, 11, 12, 18

Salad dan sayur-sayuran

8, 12, 18

Tomato

8, 11, 18

Lada loceng

7, 12, 18

Terung

8, 11, 12

Squash, labu, zucchini

7, 12, 18

Kentang

2, 3, 21, 24, 26, 29, 30

Lobak, daikon, lobak

2, 20, 23, 25, 26, 29

Bit, wortel

3, 20, 21, 24, 25, 30

Melon dan labu

7, 11, 12, 18

Kekacang

8, 11, 12, 18

Kobis

7, 8, 11, 12, 18

Tunduk

2, 3, 20, 21, 23, 24, 25, 26, 29, 30

Apa yang perlu dilakukan untuk tukang kebun mengikut kalendar lunar pada bulan April 2020

Mereka yang lebih suka kebun daripada kebun tidak akan duduk diam pada bulan April. Kerja kebun bermula dengan kehangatan pertama musim bunga: sebaik sahaja salji mencair dan bumi mencair, sudah tiba masanya untuk pemangkasan dan penyapu.

Kalendar lunar tukang kebun dan tukang kebun untuk bulan April 2020 mengatur jadual berikut:

 1. Dari 9 hingga 16, tempoh yang baik untuk penangkapan kumis dalam strawberi, lapisan raspberi dan kismis, serta pohon buah yang baru tumbuh.
 2. Pada 4-16 dan 18-20 April, tukang kebun dapat melakukan penyiangan, penipisan dan pemangkasan misai yang tidak perlu.
 3. Pada 4 dan 6, kalendar lunar menetapkan pembentukan mahkota dan pokok renek (memotong taman), menipis dahan, mencubit tunas muda.
 4. Dari 9 April hingga 16 April, anda boleh menggunakan baja di akarnya. Pokok dan pokok renek disiram dengan larutan kompleks mineral atau organik digunakan.
 5. Nombor 1-3 dan 23-30 - tempoh di mana kalendar lunar memberi para tukang kebun lebih awal untuk memberi makan daun.
 6. Dalam tempoh 9-16.04, satelit ini menyokong segala pekerjaan darat (penanaman tanah, menggali kebun, menggiling semak dan pohon muda, membajak rumput).
 7. Sehingga pertengahan April, kalendar lunar mengesyorkan menjaga rumput (menyemai rumput baru dan memotong rumput lama).

Satelit ini membolehkan penanaman pokok dan pokok renek baru di kebun pada separuh pertama bulan - dari 9 hingga 16.Pada fasa pertumbuhan, mana-mana tanaman berakar lebih baik, berakar lebih cepat, dan mati lebih jarang.

Penting! Menurut kalendar lunar, hari yang paling baik untuk tukang kebun pada bulan April adalah: 8, 11 dan 12 - untuk pokok buah-buahan, 7, 8 dan 12 - untuk bekerja dengan tanaman renek dan tanaman beri.

Hari yang menggembirakan untuk cantuman dan cantuman tanaman

Tukang kebun tahu bahawa bahagian paling sukar dari pekerjaan mereka adalah mencangkok dan memotong pokok, anggur dan pokok renek. Pengeluaran semula tanaman yang ditanam dengan cara sedemikian memerlukan banyak pengalaman, pengetahuan yang mendalam dan banyak keberuntungan. Kalendar lunar dan hari yang dipilih berdasarkannya dapat membawa tuah kepada tukang kebun.

Pada bulan April 2020, tempoh yang paling baik untuk cantuman dan cantuman adalah hari dari 9 hingga 16. Satelit Bumi menjamin bahawa pada masa ini tanaman akan berakar dengan baik, kerana daya hidup tanaman dalam tempoh bulan ini berada di puncaknya.

Hari-hari yang baik untuk berehat

Tukang kebun dan tukang kebun tidak akan mempunyai masa untuk berehat pada bulan April - bulan ini sangat baik untuk semua jenis pekerjaan di laman web ini. Kalendar pendaratan bulan untuk April 2020 menunjukkan bahawa anda boleh bekerja di tanah hampir setiap hari.

Pemilik kebun sayur atau kebun hanya dapat bersantai pada hari bulan baru dan purnama.

Kesimpulannya

Kalendar lunar tukang kebun untuk April 2020 akan menjadi penolong yang sangat baik bagi pemilik yang baik. Pada hari-hari ketika pendampingnya menyokong, tanaman berakar lebih baik, tumbuh lebih cepat, menyerap baja dari tanah dengan baik, bertolak ansur dengan tunas, mencangkok dan mencubit dengan lebih mudah. Mengetahui hari-hari yang baik dan tidak baik dalam bulan itu dan mematuhi cadangan kalendar lunar, tukang kebun akan dapat memperoleh hasil yang sangat baik di laman webnya.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan