Kalendar lunar tukang kebun untuk ogos 2020

Ogos bukan sahaja bulan yang hangat, tetapi juga masa untuk kerja intensif di kebun. Ini adalah penuaian dan penyediaan pemuliharaan, penyediaan tempat tidur untuk penanaman musim sejuk. Dan agar hasil kerja dapat memberikan hasil yang positif, anda perlu mempelajari kalendar lunar tukang kebun dengan berhati-hati untuk bulan Ogos 2019.

Kalendar lunar tukang kebun dan tukang kebun untuk ogos 2019

Pada hari-hari musim panas yang lalu, penduduk musim panas mengambil tanaman yang ditanam, kerana jika anda terlambat dengan pengumpulannya, buah-buahan, sayur-sayuran, tanaman herba dan tanaman yang terlalu cepat cepat merosot, disimpan lebih sedikit dan kehilangan persembahan.

Pada bulan Ogos mereka mengumpulkan:

 • varieti buah masak awal;
 • timun, terung, lada;
 • hijau;
 • buah beri;
 • tomato;
 • kentang;
 • zucchini, labu, labu;
 • bawang putih bawang.

Juga pada bulan Agustus, tempat tidur disusun rapi, pupuk hijau disemai, tanaman tahunan ditanam, pokok dan pokok renek dipuji.

Semasa bekerja di kebun, perlu mengambil kira hari-hari makmur pada bulan Ogos mengikut kalendar lunar.

Fasa bulan

1 Ogos - bulan baru. Pada masa ini, tukang kebun mengambil cuti satu hari.

Dari 2 hingga 14, semasa pertumbuhan bulan, disarankan untuk melakukan:

 • pemindahan semak hiasan dan beri;
 • memetik buah beri dan buah;
 • menyemai sayur masak awal, lobak, daikon dan kubis Cina;
 • koleksi ramuan pedas dan herba perubatan untuk penyimpanan;
 • pemangkasan pokok renek;
 • penyediaan keratan untuk pembiakan.

15 Ogos - bulan purnama. Hari ini adalah untuk bersantai dan bersenang-senang.

16-29 - bulan yang berlepas. Acara berikut diadakan pada hari ini:

 • penyediaan katil;
 • koleksi akar dan beri;
 • penyediaan makanan penutup untuk musim sejuk;
 • pemangkasan misai, pemindahan strawberi dan strawberi;
 • memetik kentang;
 • penanaman dirawat untuk perosak dan penyakit;
 • pembiakan varieti yang anda suka dengan mencantum;
 • menuai tanaman akar yang terkumpul untuk penyimpanan.

30 Ogos - bulan baru. Pada masa ini, pekebun sedang berehat.

31 Ogos - bulan yang menghidupkan semula. Pada masa ini, anda dapat menghabiskan:

 • menyemai baja hijau;
 • pemprosesan pokok dan pokok renek;
 • pemangkasan bunga ros;
 • keratan akar;
 • pemangkasan kebersihan;
 • menggali tanah;
 • katil strawberi mulsa;
 • menanam anak benih muda.

Bulan purnama dan bulan baru - puncak bulan. Dalam tempoh ini, perlu meninggalkan pekerjaan di pondok musim panas, kerana ini tidak akan bermanfaat, tetapi, sebaliknya, akan menyebabkan tanaman menjadi layu dan kematiannya.

Bulan yang semakin meningkat - pada masa ini, tanaman mendapat daya hidup. Fasa ini memberi kesan positif kepada penuaian buah beri, bijirin dan kekacang, sayur-sayuran.

Bulan yang semakin berkurang - mempunyai kesan positif pada tanaman yang berbuah dari tanaman akar.

Jadual hari yang baik dan tidak baik pada bulan Ogos

Untuk menanam tanaman semula, anda hanya perlu menanam jenis yang cepat matang dan mengambil kira keadaan cuaca. Kalendar penanaman benih untuk Ogos 2019:

Budaya

Hari yang baik untuk penanaman pada bulan Ogos

Biru, tomato, hijau dan paprika

8, 9, 16-18, 27, 28

Salib

1, 4, 5, 8, 9, 27, 28, 31

Tunduk

4, 5, 8, 9, 14, 21-23

Bawang putih

8, 9, 21-23, 27, 28

Penting! Zelentsy, paprika, biru dan tomato hanya ditanam di rumah hijau atau di bawah tempat perlindungan filem, kerana pada bulan Ogos hari-hari tetap hangat dan malam menjadi sejuk.

Hari yang tidak menyenangkan untuk bekerja di kebun adalah: 10-12, 26.

Tanda-tanda rakyat:

 1. Sekiranya mendung pada 1 Ogos, hujan akan turun sepanjang bulan.
 2. Cuaca hujan pada 2, 14 Ogos dan 27 September menjanjikan berbuah lebat pada musim berikutnya.

Kalendar lunar tukang kebun untuk Ogos 2019

Pada hari-hari hangat terakhir, setelah berkenalan dengan kalendar tukang kebun, penduduk musim panas terus melakukan kerja menyemai. Untuk ini, tanaman dengan tempoh pematangan awal digunakan dan ketika menanam, perlu mengikuti ramalan cuaca.

Kalendar penaburan lunar untuk Ogos 2019

Pada bulan Ogos, penduduk musim panas menanam semula dill, lobak, selada dan kubis Cina. Oleh kerana semakin pendek waktu siang dan malam lebih sejuk, semakin cepat benih akan bercambah dan hasil panen yang baik dapat dituai. Dill, tumbuh dalam cuaca yang lebih sejuk, tumbuh subur, harum, tidak mekar lama. Pemotongan dilakukan tepat pada waktunya, kerana cendawan serbuk dapat muncul pada tanaman pada akhir musim panas, dan tanaman yang sakit tidak dapat disimpan.

Sekiranya keluarga mempunyai anak, maka, mengikuti kalendar penaburan lunar untuk bulan Ogos, anda boleh menanam kacang manis yang sudah masak lebih awal. Ini bukan sahaja dapat menggembirakan ahli rumah tangga, tetapi juga memperkaya tanah dengan mikronutrien.

Juga pada bulan Ogos, dengan mempertimbangkan kalendar lunar, anda dapat menanam jenis timun yang sangat awal. Tetapi pada akhir bulan, untuk melindungi tanaman dari penurunan suhu, mereka ditutup dengan agrofibre atau filem.

Penting! Sekiranya anda mengikuti semua cadangan kalendar menyemai untuk bulan Ogos 2019, maka hasil panen yang dihasilkan akan bertahan lama, penduduk musim panas akan dapat menanam sekumpulan tanaman masak awal dan membuat persiapan yang lazat dan sihat.

Sekiranya tanaman dituai, tempat tidur tetap kosong, maka bulan Ogos adalah masa ketika anda perlu menyemai baja hijau. Sekiranya tempat itu dimaksudkan untuk menyemai lebih awal, sayur musim bunga, maka disemai dengan barli, gandum atau phacelia. Anda juga boleh menggunakan kekacang. Penanaman sawi harus ditangguhkan hingga waktu kemudian ketika serangan kutu salib mereda.

Penting! Mustard tidak disemai di tempat tidur di mana lobak, daikon dan kubis akan tumbuh pada masa akan datang.

Bulan hangat terakhir adalah masa untuk menyediakan tempat tidur bawang putih musim sejuk. Untuk ini, tempat di mana kentang, kekacang, timun, salib dan tomato digunakan untuk tumbuh. Penting agar laman web ini tidak dibanjiri semasa pencairan salji dan terletak di atas bukit. Sekiranya tempat tidur bebas, dan bawang putih ditanam pada akhir bulan September, maka ia boleh digunakan dengan baik. Untuk melakukan ini, menanam siderate, yang akan mempunyai masa untuk masak sebelum bermulanya fros: kacang, kacang polong atau kacang buncis. Sekiranya tidak ada masa untuk menanamnya, maka tempat tidur kebun semasa menggali dipenuhi dengan kompos, superfosfat dan kalium sulfat. Dos dikira dengan ketat mengikut arahan.

Kalendar lunar tukang kebun untuk Ogos 2019

Ogos adalah masa untuk menuai buah, buah-buahan, sayur-sayuran, herba dan tanaman akar. Pada akhir bulan, hampir semua tanaman buah dan beri berhenti berbuah. Dengan mengambil kira kalendar penanaman bulan untuk bulan Ogos, epal, pir, plum ceri, gooseberry, currant, buckthorn laut dan banyak lagi dituai di kebun. Petua untuk tukang kebun pemula:

 1. Epal dan pir - untuk simpanan jangka panjang, buah-buahan dituai belum matang. Untuk menyediakan makanan kecil untuk musim sejuk, mereka mesti matang sepenuhnya.
 2. Plum dan ceri dikeluarkan pada awal pagi, sementara buah-buahan dipisahkan bersama tangkainya. Buah yang dikumpulkan mesti dimakan segar segera atau disediakan untuk musim sejuk.

Selain penuaian, terdapat banyak tunggakan kerja sebelum musim sejuk. Seperti:

 1. Penjagaan strawberi. Pada 15 Ogos, pengumpulan varieti sisa selesai dan penanaman misai yang telah dipotong bermula. Setelah menuai, daun yang rosak dikeluarkan dari semak tua, kumis yang berlebihan dikeluarkan, pembuahan kalium-fosforus dilakukan, tempat tidur disenyawakan dengan jerami atau dedaunan kering.
 2. Pemangkasan raspberi. Varieti yang tidak diperbaiki memerlukannya. Semua pucuk berbuah, rosak dan kering dipendekkan di bawah tunggul yang tidak lebih dari 10 cm. Untuk tidak membebani semak dan mendapat banyak buah beri untuk tahun berikutnya, anda tidak perlu meninggalkan tidak lebih dari 15 kuat, sihat, pucuk muda.
 3. Rawatan kebun dari perosak dan penyakit.

Hari yang menggembirakan untuk pembiakan tanaman buah dan beri

Pada bulan Ogos, keratan kismis dan gooseberry yang berakar dikeluarkan dari tempat perlindungan, diikuti dengan penanaman di tempat yang tetap. Tapak pendaratan harus cerah dan terlindung dari angin berangin. Juga pada bulan ini, penanaman cabang dan pembiakan dengan membahagikan belukar dilakukan.

Juga, pada awal bulan, pohon buah batu dibiakkan dengan cantuman. Kaedah yang paling biasa adalah berbentuk T. Pada akhir bulan, mereka memeriksa kadar kelangsungan hidup dan mula menyiapkan pokok untuk musim sejuk yang panjang.

Untuk berjaya, anda perlu membiasakan diri dengan kalendar menyemai bulan untuk bulan Ogos. Hari yang menggembirakan untuk penyebaran semak berry: 2, 3, 14, 15 Ogos.

Hari yang baik untuk berehat

Ogos kaya dengan cuti Ortodoks, di mana anda perlu menangguhkan kerja di kebun dan di kebun. Cuti apa yang menanti para ahli agronomi pada bulan terakhir musim panas:

 1. 14 Ogos. Spa Pertama - ketika bekerja di kebun, hasilnya akan menjadi sifar.
 2. 19 Ogos. Penyelamat Kedua - pada hari ini anda perlu berehat dan bersenang-senang, dan juga lupa bekerja di kebun. Percutian ini diselimuti oleh tanda-tanda rakyat: jika anda makan sebiji epal dan membuat permintaan yang dihargai, itu akan menjadi kenyataan. Apa pun cuaca (cerah atau mendung) pada masa ini, perkara yang sama dapat dijangkakan pada bulan Januari, jika hari itu hujan, maka kebanyakan hari musim sejuk akan mendung.
 3. 28 Ogos. Asrama - pada hari ini, mengikut kalendar lunar, "musim panas India muda" bermula. Pada percutian ini, tukang kebun berehat dan berdoa untuk menuai hasil yang baik. Sekiranya cuaca cerah, bulan September akan mendung dan hujan. Sekiranya anda menolong mereka yang memerlukan pada hari ini, maka buah yang dikumpulkan akan mengekalkan khasiatnya yang bermanfaat dan akan bertahan lama.

Kesimpulannya

Kalendar lunar tukang kebun untuk bulan Ogos 2019 adalah pembantu yang sangat diperlukan untuk penduduk musim panas yang menanam tanaman. Sekiranya anda menanam pada hari yang baik, maka anda tidak akan ditinggalkan tanpa tanaman. Dan jika anda mengabaikan fasa bulan baru dan bulan purnama, maka semua kerja akan sia-sia. Ia juga harus diingat bahawa bulan yang tumbuh mempunyai kesan yang baik terhadap tanaman yang menghasilkan tanaman di atas tanah, dan bulan yang memudar mempunyai kesan yang baik terhadap tanaman akar.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan