Kalendar lunar tukang kebun untuk Jun 2019

Lokasi Bulan relatif dengan Bumi dan tanda-tanda zodiak mempunyai kesan positif atau negatif terhadap tumbuh-tumbuhan tanaman hortikultur sayur-sayuran dan buah-buahan dan buah beri. Fasa menentukan arah aliran getah, ini adalah kriteria utama yang dipandu oleh ahli nujum. Kalendar lunar tukang kebun untuk bulan Jun 2019 akan membantu anda merancang masa dengan betul untuk bekerja di negara ini dan di kebun.

Fasa bulan pada bulan Jun 2019

Badan cakerawala tidak hanya mempengaruhi keadaan lautan dunia, menentukan surut dan alirannya, tetapi juga mempunyai kesan yang sama terhadap flora. Pada bulan yang sedang tumbuh, aliran getah naik ke atas, memastikan pertumbuhan daun di atas pokok dan pembentukan tunas. Apabila satelit Bumi menurun, pergerakan getah berubah arah, memberikan nutrisi pada sistem akar. Kalendar lunar disusun agar tidak merosakkan pokok semasa pemangkasan dan sayur-sayuran semasa penyiangan.

Kalendar lunar menentukan waktu kerja penanaman pada bulan Jun, ini menunjukkan hari mana yang sesuai untuk setiap jenis budaya dan kapan lebih baik tidak memulakan kerja di kebun atau di plot peribadi. Dalam praktiknya, telah terbukti bahawa kadar hasil dan pertumbuhan jauh lebih baik jika anda memusatkan perhatian pada fasa-fasa benda langit.

Jadual hari yang baik dan tidak baik pada bulan Jun 2019

Semasa menyusun jadual, lokasi badan cakerawala mengikut tanda-tanda zodiak diambil kira, beberapa di antaranya dianggap subur, yang lain tidak.

Subur

Sedang subur

Tidak subur

Tidak subur

anak lembu

Virgo

Kembar

Aquarius

Ikan

Capricorn

Aries

 

Kanser

Libra

seekor singa

 

Semasa menanam mengikut kalendar lunar di kebun dan di lokasi, perhatian tidak hanya diberikan pada fasa, tetapi pada tanda apakah satelit Bumi.

Gambaran umum hari-hari yang sesuai pada bulan Jun mengikut kalendar lunar

Bulan baru berlangsung 1 hari, bagi tukang kebun mereka menentukan 3 hari, yang terakhir dalam fasa berkurang dan yang pertama dalam fasa tumbuh pada 2-4 Jun. Pada masa ini, menurut kalender lunar, disarankan untuk tidak menanam sayur-sayuran dan menanam pokok, sistem akar pada masa ini lemah. Anda boleh mengumpulkan akar, biji. Bersihkan kawasan itu, potong dahan kering. Perlu dielakkan daripada melonggarkan dan merumput.

Kerja utama kalendar lunar dilakukan pada hari-hari pertama pertumbuhan bulan, iaitu pada 5-9 Jun. Semasa musim tanam, semua nutrien diarahkan ke bahagian atas tanaman, arah pertumbuhan utama menuju pembentukan tunas, tunas muda dan jisim hijau. Pada masa ini, anda boleh:

 • menanam tanaman sayur-sayuran, menanam jenis tanaman;
 • untuk melonggarkan tanah dan rumpai rumpai;
 • potong tanaman buah dan beri;
 • menuai;
 • pindahkan anak benih ke laman web;
 • air dan makanan.
Perhatian! Pemangkasan pokok buah-buahan hanya boleh dilakukan pada 5 Jun.

5 hari berikutnya, gangguan dalam pembentukan mahkota tidak diingini. Semua nutrien menuju ke pertumbuhan pucuk muda, pemangkasan akan melemahkan tanaman.

Penyiraman dan pemberian makanan dapat dilakukan pada 10 Jun, anda harus menahan diri dari pekerjaan lainnya, kerana hari mengikut kalendar lunar tidak baik, terutama untuk tanaman sayuran.

Dari 11 hingga 16 Jun 2019 mengikut kalendar menyemai bulan - puncak utama tumbuh-tumbuhan aktif. Pada masa ini, anda dapat menghabiskan:

 • penyediaan tanah untuk penanaman;
 • penyingkiran rumpai dari laman web;
 • melonggarkan tanah tanaman sayur-sayuran;
 • penuaian;
 • menanam anak benih;
 • menyiram, memberi makan;
 • rawatan tanaman dari jangkitan dan perosak.

Masa untuk kerja yang bermanfaat. Satu-satunya pekerjaan yang tidak digalakkan menurut kalendar lunar tukang kebun dan tukang kebun 2019 pada bulan Jun dalam fasa tumbuh adalah memotong pokok dan pokok renek.

Pada bulan purnama dan pada dua hari berikutnya (17-19 Juni), tidak ada pekerjaan yang dilakukan di kebun dan di tempat tidur.

Fasa seterusnya mengikut kalendar lunar semakin berkurang. Aliran getah diarahkan ke sistem akar. Masa untuk menuai tanaman akar masak. Pada 20 Juni 21, tidak dianjurkan manipulasi dengan tanah, mustahil untuk menyiangi atau melonggarkan tanah agar tidak merosakkan akar pada saat tumbuh-tumbuhan aktif. Pekerjaan yang dibenarkan adalah berpakaian akar.

Tarikh 22-27 sesuai untuk bekerja dengan bahagian tanaman di atas tanah:

 • anda boleh mencubit budaya;
 • membentuk mahkota;
 • tanam pokok;
 • menjalankan keratan, membuat lapisan;
 • menuai tanaman awal, seperti artichoke Yerusalem, lobak;
 • menanam sayur-sayuran yang membiak dengan mentol;
 • menyemai benih.
Perhatian! Penyiraman, penyiangan dan pelonggaran yang berlebihan harus dielakkan.

Dalam tiga hari terakhir (28-30) bulan yang semakin berkurang, lebih baik tidak melakukan manipulasi aktif. Anda boleh menyiram atau memberi makan tanaman. Ikat spesies seperti liana, angkat pucuk sampingan dari tomato atau timun. Menurut kalendar, penanaman dan penyemaian akan menjadi kurang produktif daripada pada pertengahan fasa.

Kalendar pendaratan lunar untuk Jun 2019

Kalendar fasa bulan adalah pembantu yang tidak dapat diganti semasa bekerja di laman web ini. Namun, anda tidak boleh mengikuti cadangannya secara membuta tuli. Setiap zon iklim pada bulan Jun mempunyai keadaan cuaca sendiri, terutamanya dipandu oleh mereka.

Lebih baik menanam sayur-sayuran yang ditanam di benih, tomato, terung, lada di rumah hijau pada hari-hari pertama kalendar lunar, di kawasan yang tidak dilindungi kemudian. Anak benih kubis lebih tahan fros, sebagai peraturan, mereka ditanam di tanah terbuka, oleh itu, mereka dipandu oleh cuaca.

Hari pendaratan yang disyorkan berdasarkan fasa lunar. Menurut kalendar, tanaman akar ditanam di bulan yang semakin berkurang: wortel, kentang, lobak, bit. Tumbuhan yang membentuk buah di bahagian atas tanah - pada bulan yang sedang tumbuh (tomato, kekacang, timun, kubis).

Pekerjaan menanam pokok di kebun, sebagai peraturan, dilakukan lebih awal, sebelum getah mengalir. Pada bulan pertama musim panas, tanaman dijaga, dipotong, dicangkokkan, dan jika perlu, anak benih muda diedarkan di laman web ini.

Kalendar lunar untuk Jun 2019 untuk tukang kebun

Bulan Jun adalah bulan kerja aktif di kebun dan di kebun. Hasil musim luruh semasa menuai bergantung sepenuhnya pada bulan pertama musim pertumbuhan aktif:

 • selesai menanam anak benih di rumah hijau atau katil taman;
 • menyemai sebahagian besar tanaman sayur-sayuran dan sayur-sayuran;
 • menuai tanaman musim sejuk: bawang putih, wortel, lobak awal, hijau;
 • arah utama pada awal musim tumbuh adalah penjagaan tanaman.

Kalendar lunar akan membantu anda memperuntukkan masa untuk faedah maksimum untuk sayur-sayuran:

Jenis pekerjaan

Nombor bulan Jun

Memetik, memindahkan, mendarat

5-7,14-16,23,24

Merumput dan melonggarkan

21,25,27,29

Menyiram

Sekiranya perlu

Rawatan

3-5,7-9

Pembentukan Bush, mencubit

20,25,29

Hilling

11,13,15

Berpakaian akar

23-27

Kalendar lunar untuk Jun 2019 untuk tukang kebun

Di kebun, bulan musim panas pertama adalah kerja aktif di laman web ini. Kalendar fasa satelit dirancang untuk jenis aktiviti tertentu. Kerja yang diperlukan di kebun pada awal musim tanam utama untuk tanaman:

 1. Untuk anak benih muda: jika penanaman semasa penanaman nutrien tidak mencukupi, pembalut atas dilakukan. Setelah berbunga, pokok buah yang matang juga memerlukan pembuahan, acara tersebut akan memberi kesan yang baik terhadap pembentukan buah-buahan pada masa akan datang.
 2. Penyiraman anak benih muda dilakukan, ukurannya tidak relevan untuk tanaman dewasa.
 3. Pada tanaman muda, lingkaran akar dilonggarkan ketika tanah mengering.
 4. Bahagian dummy pada jarak 1.5 m dari tanah dicat putih dengan kapur atau cat berasaskan air.
 5. Mencegah pertumbuhan rumpai; setelah merumput, ia dapat digunakan sebagai mulsa untuk pokok renek dan pohon muda.
 6. Rumput dipotong di seluruh kebun, ia akan digunakan untuk kompos.
 7. Dari ceri, pokok epal, plum dan tanaman lain yang dicantumkan ke dalam tanaman liar, tunas yang terbentuk di bawah cantuman dikeluarkan.
 8. Keratan yang dicantumkan ke mahkota mulai tumbuh secara intensif, mereka terbentuk, dan pucuk berlebihan dikeluarkan.
 9. Pada awal musim panas, kebanyakan perosak diaktifkan; setelah berbuah, tanaman beri dirawat dari serangga parasit.
 10. Sekiranya perlu, sokongan dipasang di bawah dahan pokok buah-buahan.
 11. Mereka melonggarkan dan mengeluarkan kumis berlebihan dari strawberi, hanya membiarkan bahan penanaman untuk pembiakan, mulsa dengan habuk papan atau jarum di antara baris.
 12. Belukar raspberry mula membentuk pucuk muda, meninggalkan yang paling kuat, selebihnya dipotong.

Terdapat banyak kerja pada awal musim panas di laman web ini, kalendar lunar untuk bulan Jun untuk tukang kebun akan membantu menyebarkannya dengan betul.

Hari yang baik untuk berehat

Menurut kalendar lunar, hanya beberapa hari di mana tidak diinginkan untuk melakukan kerja di laman web ini. Mereka berkaitan dengan penanaman jenis sayur-sayuran dan buah serta buah dan teknologi pertanian mereka:

 • 06. - bulan berada dalam fasa penurunan terakhir;
 • 06. - bulan baru, kerja pada masa ini tidak produktif;
 • 06. - fasa pertama pertumbuhan badan cakerawala, aliran getah baru bermula ke bahagian atas;
 • 06. - bulan purnama, tumbuh-tumbuhan dalam keadaan tidak aktif;
 • 06. - tahap penurunan terakhir, tanaman belum sepenuhnya disusun semula ke arah aliran getah yang lain.

Selama 5 hari ini, hanya jika perlu, anda boleh menyiram anak benih dan anak benih atau memprosesnya dari jangkitan. Lebih baik melakukan semuanya sebelum atau selepasnya. Sekiranya anda mahu, anda boleh membersihkan kawasan itu, menyediakan bekas untuk beri awal.

Kesimpulannya

Kalendar lunar tukang kebun untuk bulan Jun 2019 dikira dengan mengambil kira kedudukan satelit relatif dengan Bumi. Terdapat tarikh bulan Jun yang paling sesuai untuk mendarat dan pergi, ia disebarkan antara naik dan turunnya bulan. Hari-hari akan berbeza untuk tanaman akar, pokok dan sayur-sayuran yang membentuk buah-buahan di bahagian bawah tanah.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan