Kalendar lunar tukang kebun untuk Mac 2021

Pada bulan pertama musim bunga, pekebun dan tukang kebun bukan sahaja dapat menanam benih hampir semua sayur-sayuran, tetapi juga dapat merawat anak benih yang tumbuh di ambang tingkap atau di rumah hijau tertutup. Tarikh yang betul untuk acara akan membantu menetapkan kalendar lunar tukang kebun untuk Mac 2021.

Anda boleh menanam benih dan merawat anak benih pada hari-hari tertentu dalam kalendar lunar.

Bagaimana fasa bulan mempengaruhi pertumbuhan dan hasil tanaman

Fasa bulan disebut perubahan berkala dalam penampilan bahagian satelit yang diterangi oleh matahari dari permukaan Bumi. Untuk kitaran penuh, yang berlangsung selama 29.5 hari suria, bulan melalui empat fasa, sama ada menjauh dari permukaan planet, kemudian menghampirinya, sementara ia mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan tanaman dengan cara yang berbeza:

 1. Bulan baru dan bulan purnama. Ini adalah tempoh peralihan dari menurun ke meningkat (dan, sebaliknya), di mana organisma tumbuhan berada dalam keadaan rehat dan oleh itu tidak bertindak balas dengan cara terbaik untuk campur tangan manusia. Pada masa ini, lebih baik meninggalkan semua kerja berkebun, satu-satunya pengecualian adalah penyingkiran rumpai dan mengikat.
 2. Bulan Sabit Waxing. Pada masa ini, jus dan tenaga bergerak ke arah dari akar ke puncak. Ini adalah tempoh yang baik untuk penanaman tanaman dan ladang terbuka yang masak di atas permukaan tanah. Tanaman kebun diberi makan pada bulan yang sedang tumbuh, mereka terlibat dalam keratan, serta mencangkok pohon dan semak berry.
 3. Bulan hilang. Pergerakan jus dan tenaga berlaku pada arah yang bertentangan, iaitu dari atas ke bawah. Ini adalah masa yang sesuai untuk menanam tanaman yang berada di bawah permukaan tanah. Pada bulan yang semakin berkurang, disarankan untuk memerangi rumpai dan perosak.
Perhatian! Menanam tanaman mengikut kalendar lunar akan membantu meningkatkan hasil.

Tumbuhan dianjurkan untuk ditanam sesuai dengan fasa bulan, ini akan membantu mencapai pertumbuhan dan hasil yang cepat.

Kalendar lunar tukang kebun untuk Mac 2021

Pada bulan Mac 2021, tempoh penurunan bulan akan berterusan dari 1 hingga 12 dan dari 29 hingga 31. Pada masa ini, anda boleh mula menanam tanaman akar dan tanaman buluh. Fasa bulan waxing akan bermula pada 14 Mac dan berakhir pada 27 Mac. Pada masa ini, tukang kebun dapat menyemai benih tomato, terung, lada, kubis dan bawang pada bulu. Bulan baru bulan ini adalah pada 13 Mac dan bulan purnama pada 28 Mac. Untuk tempoh ini, lebih baik menahan diri daripada melakukan kerja berkebun.

Perhatian! Pakar astrologi tidak mengesyorkan bekerja dengan "organisma" tumbuhan bukan sahaja pada bulan baru dan purnama. Hari-hari sebelumnya dan seterusnya juga dianggap tidak baik, pada awal musim bunga adalah 12-14 Mac, 27-29 Mac.

Kalendar lunar selalu disusun dengan mengambil kira fasa-fasa badan surgawi.

Kalendar lunar tukang kebun untuk Mac 2021

Pemilik rumah hijau yang ditutup tidak akan bosan pada bulan Mac. Pada bulan pertama musim bunga, hampir semua tanaman sayur dapat ditanam.

17, 18, 22 dan 23 Mac adalah tarikh yang baik untuk menyemai timun, zucchini, zucchini, labu di rumah hijau, serta menanam anak benih terung, tomato dan paprika. Sekiranya anda tidak dapat menyemai sayur-sayuran ini pada tarikh yang dinyatakan, anda boleh melakukannya pada 3, 4, 30 atau 31. Pada hari yang sama dan, di samping itu, pada 1 dan 2 Maret, ketika bulan berada di Libra (tanda kesuburan rata-rata), anda boleh menanam anak benih dari semua jenis kubis.

Pada 3 dan 4, juga pada 30 dan 31, ketika badan syurga memasuki buruj Scorpio yang subur, sudah tiba masanya untuk menyemai tanaman akar di rumah hijau - daikon, lobak, bit, wortel, pasli akar dan saderi. Kurang berjaya, dari sudut pandang penyusun kalendar lunar, tetapi dibenarkan menanam tanaman ini adalah tempoh 5-11 Mac.

Dari 19 hingga 21 tahun, anda boleh menanam kekacang di rumah hijau.

Pada 5 dan 6 bulan ini, bulan akan bergerak ke buruj Sagitarius yang kurang produktif. Walau bagaimanapun, hari ini anda boleh menanam daun bawang, pasli, dill dan herba untuk penyulingan. Ini juga dapat dilakukan antara 15 dan 26 Mac.

17 dan 18 Mac, serta 22 dan 23 Mac adalah hari yang baik untuk meletakkan kentang untuk tumbuh.

Penting! Tumbuhan akan tumbuh dan berbuah secara normal jika anda menjaganya pada hari-hari tertentu dalam kalendar lunar.

Jadual kerja untuk menjaga sayur-sayuran kelihatan seperti ini:

 1. Merosak tempat tidur dan menipis anak benih boleh dilakukan pada 1, 2, 9, 10, 11, 15, 16 dan 29 Mac.
 2. Dianjurkan untuk menyelam anak benih pada tanggal 1, 2 dan 29, tetapi dalam tempoh dari 9 hingga 11 dan dari 17 hingga 21 Mac tidak digalakkan bekerja dengan akar. Selain itu, tanaman 5, 6, 24 dan 25 tidak boleh disematkan atau dicubit.
 3. Anda boleh melonggarkan tanah pada 1, 2, 9-11, 15, 16, 19-21, 24, 25 dan 29, dan tarikh 17 dan 18 dianggap tidak sesuai untuk acara ini.
 4. Lebih baik membuang rumpai pada 1, 2 dan dalam tempoh dari 9 hingga 11 Mac.
 5. Tukang kebun akan sibuk memberi makan pada tanggal 1, 2, 7, 8, 17 dan 18 (pada masa ini, disarankan untuk menggunakan baja mineral), dan kemudian pada 22 dan 23 Mac, apabila tiba waktunya bahan organik. 9-11, 24 dan 25 tanaman pembajaan tidak digalakkan.
 6. Menyiram tanaman juga tidak boleh dilakukan setiap hari. Tarikh yang sesuai untuk kelembapan tanah adalah 1, 2, 17, 18, 22-26 Mac. Hari yang dilarang oleh kalendar lunar adalah 12, 13, 14, 27, 28, 29 bulan ini.
 7. Pada 1, 4, 7, 8, 22 dan 23 Mac, tukang kebun dapat merendam benih sayur untuk disemai, tetapi pada 9-11 lebih baik tidak melakukan ini.
 8. Masuk akal untuk membersihkan tanah di kawasan akar dan menumpuk tanaman pada 10, 11, 15 dan 16 Mac.
 9. Pencipta kalendar lunar mengesyorkan merancang memerangi penyakit dan perosak pada 15, 16, 19, 20 atau 21 Mac. Pada dua hari pertama dalam bulan, dan juga pada 22, 23 dan 29, lebih baik berhenti menggunakan racun perosak.

Terdapat lebih sedikit kerja di kebun sayur pada awal musim bunga daripada di rumah hijau yang dipanaskan. Semasa bulan semakin berkurang, masuk akal untuk mempersiapkan bumi untuk musim pendaratan.

Sekiranya cuaca mengizinkan, tukang kebun dari 4 Mac hingga 13 Mac dapat menggali tempat tidur dan menambahkan bahan organik, dan pada 30 dan 31, mereka dapat mengisi semula simpanan mineral di dalam tanah. Di wilayah selatan, pada akhir bulan (30 dan 31), mungkin menanam bawang putih musim bunga di kebun.

Terdapat banyak kerja di rumah hijau untuk ahli agronomi sebenar pada bulan Mac

Kalendar lunar untuk menyemai anak benih untuk bulan Mac 2021

Untuk mendapatkan hasil panen sayur yang baik, anda perlu menanamnya pada hari-hari tertentu dalam kalendar lunar. Ahli astrologi telah membuat rancangan untuk menyemai anak benih untuk bulan Mac.

Hari-hari yang menguntungkan

Berikut ini dianggap berjaya mengikut kalendar lunar pada bulan semasa:

 • tomato, lada, terung dan kubis - 15-18, 22-24;
 • bawang - 1-9, 30-3.
Amaran! Kalendar lunar mengandungi tarikh yang paling berjaya. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa benih sayuran untuk anak benih tidak dapat disemai pada hari-hari lain, kecuali biji yang dilarang (12, 13, 14, 27, 28 dan 29).

Hari-hari buruk

Ahli astrologi telah mengenal pasti bukan hari yang paling berjaya untuk menanam benih untuk anak benih:

 • tomato, lada, terung dan kubis - 1-14, 27-31;
 • bawang - 12-26, 27-29.

Anak benih yang ditanam pada hari yang tepat akan kuat dan tahan lasak.

Kalendar lunar tukang kebun untuk Mac 2021

Pekerja plot peribadi pada bulan Mac juga tidak akan bosan. Pada 5, 6, 24 dan 25 bulan, anda boleh memulakan kawalan perosak dengan tali pinggang perangkap. Di wilayah selatan dan di kawasan lain, jika suhu udara tidak turun di bawah +5 ° C, masuk akal untuk merawat pokok dan pokok renek dengan persiapan khas terhadap perosak.

Pemutihan pokok pemutihan, yang akan membantu melindungi tanaman dari terbakar sinar matahari dan memusnahkan larva serangga berbahaya yang telah terlalu banyak musim sejuk, dibenarkan dalam cuaca baik pada bila-bila masa sepanjang tahun.Pada bulan Mac, para pencipta kalendar lunar menasihatkan agar melakukan ini pada 5, 6, 17 dan 18. Pada hari-hari yang sama, anda dapat membersihkan dan merawat luka di pokok dengan padang kebun.

Ahli astrologi mengesyorkan menggunakan baja mineral ke tanah pada 22 atau 23 Mac, dan baja organik pada 3, 4, 30 atau 31 bulan ini. Kotoran lembu kompos dan busuk digunakan sebagai yang terakhir.

Di wilayah selatan negara ini pada bulan Mac, tukang kebun mengusahakan bibit pokok buah dan pokok renek. Menguntungkan untuk ini adalah 30 dan 31. Pada hari yang sama, anda boleh menanam currants dan gooseberry.

Pada bulan Mac, sekiranya tidak ada salji, anda boleh memulakan persiapan aktif untuk musim baru.

Memangkas pokok pada bulan Mac mengikut kalendar lunar

Sekiranya seseorang tidak mempunyai masa untuk memotong dahan pokok yang kering dan rosak pada bulan Februari, inilah masanya untuk melakukannya pada bulan Mac ini.

1, 2, 7, 8, 9, 10, 11, 15 dan 16, penanam akan membuang pertumbuhan muda dan melakukan pemangkasan kebersihan. 28 dan 29 anda boleh membersihkan bukan sahaja pokok, tetapi juga pokok renek.

Perhatian! Pada 24 dan 25 Mac, pokok buah dan pokok renek tidak dapat ditebang.

Pemangkasan formatif mengikut kalendar lunar paling baik dilakukan pada separuh kedua bulan. Ahli astrologi menamakan 17, 18, 22 dan 23 Mac sebagai hari yang paling sesuai untuk acara ini.

Keratan, vaksinasi pada bulan Mac mengikut kalendar lunar pada bulan Mac 2021

Sekiranya pokok dan pokok renek dicantumkan dan dicantumkan pada hari-hari tertentu dalam kalendar lunar, mereka akan cepat menyesuaikan diri dengan keadaan baru dan mula mendapat jisim vegetatif. Lebih-lebih lagi, tanaman seperti itu akan kurang rentan terhadap penyakit biasa. Pakar mengesyorkan agar tukang kebun terlibat dalam mencangkok pokok buah pada 3, 4, 7, 8, 17, 18, 22, 23, 30 atau 31 Mac.

Sebaiknya jangan menanam tanaman 1, 2 dan 29, tetapi hari ini sangat sesuai untuk menuai keratan. Pemotongan juga boleh dilakukan pada 3, 4, 7, 8, 17, 18 Mac.

Pokok dipangkas dengan ketat sebelum permulaan aliran getah

Kesimpulannya

Kalendar lunar tukang kebun untuk Mac 2021 adalah jadual kerja yang disyorkan oleh ahli astrologi untuk tukang kebun dan ahli agronomi. Penanaman dan perawatan mengikut fasa cahaya malam akan membantu anda menanam tanaman yang sihat dan menghasilkan hasil yang baik.

Komen (1)
 1. Apa artikel yang bagus!

  03/22/2019 pada 12:03
  Helena
Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan