Kalendar lunar tukang kebun untuk Mei 2020

Kalendar lunar tukang kebun untuk Mei 2020 adalah pembantu yang sangat berguna ketika merancang kerja musim bunga. Dengan mengikuti saranannya, adalah lebih mudah bagi tukang kebun untuk mengurus tanaman, melaksanakan semua langkah agroteknik tepat pada waktunya. Penyusunan kalendar berdasarkan pengetahuan sains muda biodinamik, yang mengkaji irama semula jadi organisma. Kalendar lunar dikeluarkan setiap tahun, jadi tidak akan sukar untuk memutuskan kerja pada Mei 2020. Penerbitan ini tidak hanya mempertimbangkan pengalaman para petani yang sudah berabad-abad lamanya, tetapi juga pengetahuan ilmiah moden mengenai pengaruh fasa-fasa bulan terhadap perkembangan tanaman.

Fasa bulan pada Mei 2020

Untuk memahami kesan Bulan terhadap tanaman kebun, anda perlu mengetahui beberapa asasnya. Tumbuhan tumbuh dalam irama yang berbeza bergantung pada tanda zodiak di mana Luminary berada. Hari-hari bulan purnama, bulan baru, dan juga gerhana ditandai sebagai tidak berjaya untuk aktiviti kebun. By the way, gerhana tidak hanya diambil kira bulan, tetapi juga matahari. Ini adalah hari-hari penting di mana sinaran bulan berubah, sehingga tanaman terpaksa dibina semula. Banyak tenaga dibelanjakan untuk penyusunan semula irama, dan kadar pertumbuhannya menurun. Sekiranya anda menjalankan prosedur biasa hari ini - menyemai, menanam anak benih atau melakukan pemindahan, maka tanaman mengalami beban ganda.

Dari saat bulan "baru" mulai ke fasa yang bertentangan, bulan purnama, terdapat kemasukan cecair di bumi atau tarikan air ke atas. Pada tanaman, aliran getah dari akar ke bahagian udara diperhatikan. Apabila bulan sudah penuh, tanaman mempunyai tenaga yang paling besar. Mereka menunjukkan daya tahan yang baik terhadap sebarang kesan buruk, mempunyai bekalan nutrien terbesar di semua organ vegetatif. Oleh itu, hasil maksimum buah-buahan di atas tanah dikeluarkan pada hari-hari bulan purnama itu sendiri dan satu hari kemudian.

Tahap seterusnya menunjukkan pergerakan terbalik cecair - dari atas ke bawah. Pengumpulan tenaga vital tumbuhan yang paling besar jatuh pada sistem akar. Oleh itu, sebarang tindakan yang mempengaruhi akar sangat tidak diingini. Tukang kebun mengelakkan penanaman atau penanaman semula tanaman hari ini. Sensitiviti akar meningkat, mereka tidak dapat menahan kerosakan sedikit pun. Pada hari ini, anda harus menahan diri dari acara penanaman.

 

Jadual hari yang baik dan tidak baik

Kalendar menyemai bulan untuk bulan Mei adalah alat yang sangat baik untuk petani. Terdapat kerja di laman web ini setiap hari. Oleh itu, pengetahuan mengenai hari-hari yang menguntungkan menurut kalendar lunar memungkinkan bukan hanya untuk menjimatkan masa yang berharga, tetapi juga untuk mengendalikan tanaman dengan cekap. Kesedaran tentang hari-hari yang tidak menyenangkan membantu melindungi tanaman kebun dari kejutan yang tidak perlu, dan tukang kebun dari kerugian yang tidak dijangka. Semasa satu kitaran, Bulan berpindah dari satu tanda zodiak ke zodiak yang lain. Sebahagian daripadanya menghalang proses dalam tanaman, sementara yang lain mengaktifkannya. Yang paling tidak baik pada Mei 2020 adalah hari bulan purnama dan bulan baru. Cadangan kalendar menyemai bulan untuk Mei 2020 harus ditangani tanpa fanatik. Sudah tentu, anda tidak boleh berfikir bahawa tidak ada yang dapat dilakukan hari ini. Anda hanya perlu mengehadkan aktiviti, perhatian khusus mesti diambil pada 12 jam pertama selepas acara. Sebagai tambahan kepada tarikh-tarikh ini, 12 Mei dan 26 Mei tidak sesuai menurut kalendar lunar, iaitu hari-hari akhir suku pertama dan ketiga.

Juga, jadual kalendar lunar untuk Mei 2020 mengandungi arahan pada hari-hari yang baik untuk tukang kebun dan tukang kebun. Anda boleh melakukan sebarang kerja tanpa rasa takut merosakkan tanaman pada 9 Mei, 14 Mei, 24 Mei dan 29 Mei.

Kalendar pendaratan lunar untuk Mei 2020

Selanjutnya, akan disajikan prosedur mana yang disarankan untuk dilakukan pada hari-hari tertentu bulan Mei, dan mana yang lebih baik untuk ditolak. Secara semula jadi, terdapat hubungan yang luar biasa antara semua peristiwa. Memerhatikan pengaruh planet atau buruj terhadap perkembangan tanaman, anda dapat mengumpulkan cadangan untuk tukang kebun. Bergantung pada tanda zodiak mana bulan berada, anda dapat melakukan karya tertentu:

 1. Aries tidak menasihati untuk melantik penanaman pada masa mereka, tetapi bekerja dengan tanaman dewasa akan membuahkan hasil.
 2. Taurus menyokong penanaman pokok buah-buahan, pokok renek, dan juga tanaman bulat.
 3. Si kembar membuat latar belakang yang baik untuk kawalan perosak, menanam kekacang.
 4. Kanser menasihatkan untuk tidak memulakan penuaian, tetapi sangat baik untuk menanam atau merawat tanaman.
 5. Leo membenarkan penyiangan dan melonggarkan, tetapi menasihatkan untuk menangguhkan prosedur lain.
 6. Virgo bekerjasama dengan Leo, memperkenalkan sekatan yang sama.
 7. Libra adalah tanda yang paling baik bagi petani. Anda boleh menanam, membersihkan.
 8. Scorpio menawarkan lebih banyak untuk menjadualkan penuaian daripada menanam.
 9. Capricorn bagus untuk bekerja dengan akar dan kekacang.
 10. Aquarius melarang sama sekali menanam sebarang tanaman.
 11. Ikan tidak dibenarkan menanam dan menanam tanaman pada zaman mereka.

Ini adalah nilai utama kalendar. Ini memungkinkan untuk merancang terlebih dahulu seluruh ruang kerja selama sebulan, dengan mempertimbangkan pengaruh bulan. Jadual yang difikirkan dengan baik akan menyelamatkan anda dari situasi yang tidak dijangka.

Kalendar lunar untuk Mei 2020 untuk tukang kebun

Kerja musim bunga utama untuk tukang kebun adalah menanam, menanam, memangkas dan memproses tanaman. Untuk merancang setiap tindakan dengan betul, anda harus memperhatikan cadangan kalendar lunar tukang kebun untuk bulan Mei.

 

Maklumat tersebut dapat dilihat dengan lebih jelas dalam jadual, disusun mengikut kalendar lunar:

 

Tanda zodiak di mana bulan berada

Karya yang dibenarkan

 

Ikan

Ia dibenarkan menanam anggur, strawberi, raspberi, blackberry, semak beri, mengeluarkan kumis dari strawberi, dan menanam pokok.

Tidak digalakkan memotong dan memproses kultur dengan ubat-ubatan.

 

Aries

Dapat diubati terhadap perosak dan penyakit, mengurangkan pertumbuhan.

Jangan menyiram, memberi makan, memotong tanaman kebun.

 

Bulan Baharu

Dianjurkan untuk menangguhkan kerja berkebun.

 

Kembar

Pemangkasan kebersihan, cantuman tanaman, dan penanaman strawberi akan dilakukan tanpa masalah. Ini adalah prosedur yang boleh dilakukan oleh tukang kebun tanpa sekatan.

 

Kanser

Pemindahan dan penanaman pokok atau pokok renek akan berjaya. Anda boleh melakukan ganti mineral, menyiram taman.

Walau bagaimanapun, racun perosak tidak boleh digunakan untuk rawatan.

 

seekor singa

Tidak disyorkan untuk memindahkan, memberi makan, air.

 

Virgo

Hari yang baik untuk menanam pinggul mawar, anggur, pokok buah-buahan. Pokok renek mudah disebarkan dengan lapisan atau keratan.

Pemangkasan tidak digalakkan.

 

Libra

Rooting strawberi dan misai strawberi, pelapisan semak.

Tidak boleh dirawat untuk penyakit dan perosak, cantuman atau pemangkasan.

 

Scorpio

Pada hari-hari ini, pokok buah-buahan, pokok renek harus ditanam, dicangkokkan, dicambuk kumis stroberi, pokok renek yang disebarkan dengan lapisan hijau.

Jangan memangkas atau mencubit tanaman.

 

Bulan penuh

Hari rehat untuk tukang kebun

 

Sagitarius

Anda boleh melantik menanam anggur, memotong akar, menyiangi plot kebun.

Jangan menyiram atau memangkas tanaman anda.

 

Capricorn

Masa yang sesuai untuk penanaman, pemangkasan kebersihan atau cantuman.

Tidak digalakkan mengganggu akarnya.

 

Aquarius

Tindakan yang paling optimum ialah pemangkasan, pemangkasan pokok renek, memotong pertumbuhan yang berlebihan.

Taman tidak memerlukan penyiraman dan memberi makan.

 

anak lembu

Penanaman, pengendalian perosak dan penyakit, penyebaran tanaman dengan pelapisan, penangkapan misai strawberi akan berjaya.

Adalah tidak diinginkan untuk melakukan pelonggaran di zon akar.

Hari yang baik untuk berehat

Di antara hari-hari Mei 2020, hari-hari tersebut adalah hari bulan baru dan bulan purnama, iaitu ke-5 dan ke-19. Tukang kebun perlu tahu bahawa mereka tidak boleh mengganggu tanaman satu hari sebelum dan satu hari selepas bulan baru. Dalam tempoh ini, mereka masih lemah dan tidak bertolak ansur dengan aktiviti penting. Rehat bulan purnama berlangsung satu hari.

Kesimpulannya

Kalendar lunar tukang kebun untuk Mei 2020 bukan hanya berguna, tetapi pembantu yang diperlukan untuk merancang kerja. Mengingat cadangannya, sangat mudah untuk mengelakkan banyak masalah. Sekiranya anda melakukan aktiviti pada hari-hari yang menguntungkan, tanaman dapat bertoleransi dengan mudah, bertindak balas dengan baik terhadap tindakan tukang kebun.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan