Kalendar Tukang Kebun untuk September 2019

Kalendar tukang kebun untuk bulan September 2019, begitu juga dengan tukang kebun, akan membantu menjalankan kerja pertanian musim luruh dengan produktiviti tertinggi. Bulan pertama musim luruh melaporkan bahawa musim sejuk "hampir tiba". Tiba masanya untuk menuai, menyiapkannya untuk simpanan.

Kalendar lunar tukang kebun untuk September 2019

Dengan permulaan bulan pertama musim luruh, tanaman mula bersiap untuk musim sejuk. Masa jatuh daun semakin hampir. Tukang kebun dan petani lori mempunyai lebih banyak kerja yang perlu dilakukan. Perlu ada masa untuk melakukan pemangkasan pokok renek dan pokok. Pertama sekali, semua cawangan kering dan berpenyakit dikeluarkan. Tempat pemotongan dirawat dengan varnis taman. Untuk membuat pemangkasan tanpa rasa sakit dan memberikan hasil yang positif, kalendar tukang kebun untuk bulan September akan membantu, tetapi ia juga berguna untuk tujuan lain.

Musim luruh adalah masa untuk menuai cendawan, buah beri, ramuan perubatan, dan tanaman kebun dan hortikultur lain

Bulan ini sesuai untuk menanam anak benih raspberi, gooseberry, currant dan pokok renek lain. Mereka akan mempunyai masa untuk berakar sebelum musim sejuk, dan musim menanam akan bermula pada awal musim bunga. Sekiranya anda perlu menyebarkan gooseberries atau currants, sekali lagi kalendar akan menyelamatkan. Pada hari-hari yang baik, pucuk tahunan dipotong dari pokok renek untuk keratan. Mereka ditanam segera di tanah yang disiapkan atau disimpan hingga musim bunga. Bulan September adalah baik untuk menanam strawberi, strawberi. Tumbuhan juga mempunyai masa untuk berakar sebelum musim sejuk.

Penting! Setelah dipangkas, semua dahan, daun yang jatuh dikeluarkan lebih jauh dari penanaman dan dibakar untuk memusnahkan perosak.

Penanam sayur tidak dapat melakukannya tanpa kalendar tukang kebun untuk bulan September. Bulan musim luruh memulakan penuaian tanaman akar, tomato, terung dan sayur-sayuran lain. Di selatan, anda masih boleh menanam lobak, hijau untuk salad dan mendapatkan hasil panen sebelum musim sejuk tiba. Kalendar akan membantu tukang kebun dengan menanam bawang putih lebih awal. Mereka menanamnya hingga kedalaman 12 cm sehingga mempunyai waktu untuk berakar, tetapi tidak naik hingga musim sejuk.

Menurut kalendar, pada bulan pertama musim luruh, anda sudah dapat menggali tanah di kawasan kosong, menambah kompos, humus atau baja. Sudah tiba masanya untuk menyiapkan tempat tidur untuk musim berikutnya.

Fasa bulan pada bulan september 2019

Terdapat 8 fasa secara keseluruhan:

 1. Bulan Baharu. Asal bulan hampir tidak kelihatan di langit.
 2. Bulan muda dilihat dalam bentuk separuh bulatan nipis.
 3. Pada suku pertama, 50% bulatan kuning kelihatan.
 4. Dalam fasa tinggal, lebih daripada separuh bulan dapat dilihat dengan jelas.
 5. Bulan purnama adalah waktu sibuk, apabila bulatan kuning keseluruhannya dapat dilihat dengan jelas di langit.
 6. Fasa berkurang berlangsung dari bulan purnama hingga saat separuh bulan dapat dilihat di langit.
 7. Sepanjang suku terakhir, anda dapat memerhatikan bagaimana separuh bulatan kuning yang tinggal perlahan-lahan berkurang dari segi ukuran.
 8. Fasa terakhir adalah bulan penuaan. Dalam tempoh ini, ia berkurang dan menjadi tidak dapat dilihat sepenuhnya di langit.

Pertumbuhan bulan pada bulan September diperhatikan dari 1 hingga 13, dan bulan baru jatuh pada 28.

Setiap fasa mempunyai kesan positif atau negatif terhadap aktiviti berkebun tertentu. Mengetahui hari ini membantu kalendar tukang kebun untuk bulan September 2019.

Hari yang menggembirakan dan tidak disukai: jadual

Hari-hari yang baik memberi kesan positif terhadap prestasi pekerjaan tertentu. Dalam tempoh ini, penaburan dilakukan, anak benih ditanam. Untuk mempermudah perjalanan tukang kebun dan tukang kebun, semua hari yang sesuai untuk penanaman di kalendar telah dipindahkan ke meja.

Tanaman yang ditanam pada hari kalendar yang baik akan berakar dengan baik, mempunyai masa untuk berakar sebelum musim sejuk

Hari yang paling tidak baik dalam kalendar, dilarang menyemai dan menanam anak benih, adalah angka 14, 27, 28, 29. Tukang kebun dan tukang kebun tidak perlu menanam apa-apa hari ini. Lebih baik menggunakannya untuk kerja pertanian lain.

Kalendar tukang kebun untuk bulan september 2019

Dengan permulaan musim luruh, tukang kebun mempunyai banyak kebimbangan. Sudah tiba masanya untuk mengambil kalendar dan mempunyai masa untuk menyelesaikan semua kerja di laman web anda.

Kalendar menyemai tukang kebun untuk bulan September

Pada musim gugur, tukang kebun menyemai tanaman musim sejuk, dan juga tanaman yang tumbuh di rumah hijau. Kalendar menunjukkan hari yang baik untuk setiap sayur dan sayur akar. Namun, ini tidak bermaksud bahawa mereka tidak dapat disemai pada masa lain. Anda hanya perlu mengelakkan hari-hari terlarang.

Adalah dipercayai bahawa tanaman yang disemai oleh tukang kebun mengikut kalendar pada hari-hari yang baik akan membawa hasil panen yang banyak.

Petua menjaga sayur-sayuran pada bulan September

Pakar menasihati tukang kebun untuk mengambil kubis pada bulan September. Bulan pertama musim luruh dianggap penting untuk sayur ini. Kepala varieti sederhana dan lewat mula mendapat kekuatan. Sekiranya kubis tidak tumbuh dengan baik, tukang kebun perlu memberi makan pada bulan September. Pilihan yang paling murah dan paling mudah adalah menyediakan penyelesaian pengairan dari 10 liter air dan 20 g soda.

Untuk memberi makan kubis pada bulan September, tukang kebun boleh menggunakan persediaan khas dari kilang

Sekiranya seorang tukang kebun menanam pucuk Brussels, maka pada bulan September dia memerlukan perhatian khusus. Budaya menanam kepala kubis sebelum bermulanya cuaca sejuk. Ketiadaan kepala diperhatikan dengan kekurangan kelembapan dan panas yang kuat. Kubis perlu disiram. Untuk mempercepat pembentukan kepala kubis, cubit bahagian atasnya.

Sayuran biasa yang lain tidak memerlukan penjagaan khas pada bulan September. Pada masa ini, tukang kebun sudah menuai, pengetinan, membuat persiapan untuk musim sejuk. Masih ada tomato, terung, zucchini, lada di tempat tidur. Sekiranya bulan September panas, maka sayur-sayuran hanya memerlukan penyiraman.

Pengumpulan dan penyediaan benih pada bulan September

Dengan bermulanya musim luruh, kebanyakan tanaman kebun membentuk biji. Ada masa ketika tukang kebun perlu mengumpulkannya, dan sekali lagi kalendar yang tidak dapat diganti akan membantu dalam hal ini.

Penting! Semasa mengumpulkan biji sayur, tukang kebun pemula harus tahu bahawa mereka tidak dapat dituai dari kacukan. Benih seperti itu tidak akan tumbuh untuk musim berikutnya atau tanaman yang ditanam akan menghasilkan panen yang buruk.

Sekiranya anda menggunakan kalendar menyemai tukang kebun untuk bulan September 2019, maka hari-hari berikutnya dianggap baik untuk mengumpulkan biji:

 1. Dari 1 September hingga 2 September, bulan yang tumbuh berada di buruj zodiacal Libra, yang dianggap sebagai tanda kesuburan rata-rata. Sebagai tambahan kepada biji, tukang kebun pada hari ini mengikut kalendar dapat memilih ubi kentang penanaman.
 2. Tempoh dari 10 hingga 11 September adalah bulan yang tumbuh di Aquarius. Tidak digalakkan menanam apa-apa mengikut kalendar. Tumbuhan akan mati atau gagal menghasilkan. Bagi tukang kebun, ini adalah masa yang paling sesuai untuk mengumpulkan biji.
 3. Dari 25 September hingga 26 September, bulan yang semakin berkurang di Leo. Tanda zodiak benar-benar tidak subur. Tukang kebun dapat mengumpulkan biji.

Masa untuk mengumpulkan benih dapat dilakukan oleh tukang kebun pada hari lain, tanpa mengira cadangan kalendar, kecuali 15-16-17. Perkara utama ialah mereka masak. Percambahan untuk musim akan datang bergantung kepada perkara ini.

Pengumpulan dan penyimpanan tanaman pada bulan September

Dengan permulaan musim luruh, kebanyakan tanaman akar dan sayur-sayuran masak. Terdapat musim panas untuk tukang kebun yang berkaitan dengan penuaian musim sejuk. Sekiranya anda dipandu oleh kalendar lunar tukang kebun untuk bulan September 2019, maka lebih baik menuai dan menyimpannya pada hari-hari berikut:

 1. 3-4 September, bulan yang semakin meningkat di Scorpio. Tukang kebun menuai wortel, jagung, bit.
 2. Pada 5-6-7 September, bulan yang semakin meningkat di Sagittarius. Tukang kebun menggali sayur-sayuran akar, daun bawang, batun, meletakkan sayur-sayuran untuk disimpan.
 3. 8-9 September, bulan yang semakin meningkat, tanda zodiak - Capricorn. Bagi tukang kebun, masa yang tepat untuk menuai akar.
 4. 10-11-12 September bulan yang semakin meningkat, tanda zodiak - Aquarius. Tukang kebun menuai tanaman masak dari semua tanaman, menggali bawang tahunan, dan meletakkannya di tempat simpanan.
 5. 13 September bulan yang semakin meningkat, tanda zodiak - Pisces. Tukang kebun menggali tanaman akar untuk penyulingan musim sejuk, membuang kucai, batun.
 6. 15-16-17 September, bulan yang semakin berkurang, tanda zodiak - Aries. Tukang kebun menuai dari semua tanaman, tetapi mengikut kalendar, tidak digalakkan meletakkannya di atas biji.
 7. 18-19 September, bulan yang semakin berkurang, tanda zodiak - Taurus. Masa yang optimum bagi tukang kebun untuk menggali akarnya.
 8. 20-21 September, bulan yang semakin berkurang, tanda zodiak - Gemini. Tukang kebun menuai sayur-sayuran, tanaman akar, termasuk kentang jenis akhir. Tanaman dihantar untuk simpanan jangka panjang.
 9. 25-26 September, bulan yang semakin berkurang di Leo. Tukang kebun menuai semua sayur dan akar yang matang, termasuk kentang. Tuai mengikut kalendar sesuai untuk penyimpanan jangka panjang.
 10. Bulan waxing 30 September, tanda zodiak Libra. Tukang kebun menuai akar untuk penyimpanan jangka panjang.

Bulan pertama musim luruh dikaitkan dengan penuaian tomato secara besar-besaran.

Sayuran masak utama pada musim gugur adalah tomato. Tukang kebun menuai dalam jumlah yang banyak. Tomato dalam tin, buah-buahan hijau dihantar untuk masak. Terdapat jenis musim sejuk. Tomato yang belum masak seperti itu diletakkan di dalam kotak, dihantar ke ruang bawah tanah kering yang sejuk. Mereka masak pada awal musim sejuk.

Bawang dituai hanya dengan varieti yang sudah masak. Sekiranya bulu hijau ada dan leher masih tebal, hentikan penyiraman. Bawang seperti itu boleh digali untuk salad buat masa ini.

Hari apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan secara kosong

Suri rumah tahyul menggunakan kalendar walaupun untuk pemuliharaan. Dipercayai bahawa jika penutup tin membengkak, kandungannya menjadi hitam atau pemeliharaan ternyata tidak terasa, hari-hari yang tidak menyenangkan harus dipersalahkan.

Adalah dipercayai bahawa sayur-sayuran yang dituai atau di dalam tin pada hari-hari yang menguntungkan mengikut kalendar adalah yang paling lazat dan disimpan dalam jangka masa yang lama.

Menurut kalendar lunar tukang kebun untuk bulan September 2019, perlu menangani perkara kosong, mematuhi peraturan berikut:

 • acar sayur dan buat jem ketika bulan di Leo atau Aries;
 • anda tidak boleh memetik, menggulung, kubis sauer, buah-buahan manisan ketika bulan berada di Pisces, Virgo dan Kanser;
 • kubis masam ketika bulan berada di Aries, Sagittarius, Capricorn atau Taurus.

Dengan bermulanya bulan purnama, pergerakan cecair berhenti. Pemuliharaan yang dibuat pada masa ini tidak akan disimpan dalam jangka masa yang lama. Semasa gerhana matahari atau bulan, serta sehari sebelum dan sesudah kejadian, anda tidak boleh garam, masak jem.

Nasihat! Hari netral tidak sesuai untuk pemeliharaan, yang mesti disimpan dalam jangka masa yang lama. Tempoh ini paling baik digunakan untuk mengasinkan sayur-sayuran yang dimaksudkan untuk dimakan sepanjang bulan.

Bersedia untuk musim seterusnya

Dari bulan September, tukang kebun memulakan persiapan untuk musim berikutnya. Kerja ini dihubungkan dengan membersihkan kawasan kebun yang dikosongkan dari rumpai, merancang tempat tidur, membajak tanah dan menggunakan baja, menanam siderate, menyemai sayur di rumah hijau.

Menurut kalendar tukang kebun, hari-hari berikutnya pada bulan September adalah baik:

 1. 3-4 nombor di tukang kebun rumah hijau menaburkan tomato, kembang kol dan kubis Beijing. Di kebun, mereka menyemai kelim, bayam, air dan melonggarkan tanah.
 2. 5-6-7 nombor terlibat dalam menyemai baja hijau, asparagus, menggali dan melonggarkan tanah.
 3. Pada 8-9, tukang kebun terlibat dalam penyiraman, mencucuk pucuk dari tanaman yang belum matang.Anak benih timun, kembang kol, hijau ditransplantasikan di bawah tempat perlindungan.
 4. Pada tarikh 13 kalendar, disyorkan berpakaian atas, penyediaan tempat tidur, menyemai siderate.
 5. 15-16-17 bilangan tukang kebun terlibat dalam penanaman tanah, penyingkiran rumpai. Anda boleh menyemai baja hijau.
 6. Pada 18-19, kompos diletakkan, tempat tidur disediakan, pembajaan organik digunakan. Menurut kalendar, anda boleh mula mendarat batun di bawah penutup.
 7. Pada 20-21, adalah optimum untuk melakukan penggalian tebing yang mendalam, melonggarkan tanah. Menyiram tanaman tidak boleh diterima, jika tidak, perosak akan membiak dengan cepat. Menurut kalendar, mencubit tanaman dianjurkan untuk mengekang pertumbuhan, rawatan dari penyakit.
 8. Pada 22-23, tukang kebun menanam bawang abadi, hijau akar di bawah tempat perlindungan, melonggarkan tanah, meletakkan kompos.
 9. Pada 25-26, semua kerja berkaitan dengan penanaman tanah dan pengendalian perosak.
 10. Pada 30, tukang kebun menyediakan tempat tidur untuk bawang putih. Anda boleh menanam hijau atau lada panas ke dalam pot bunga untuk tumbuh di ambang jendela pada musim sejuk.

Sebilangan kerja persiapan untuk musim akan datang tidak perlu dilakukan dengan ketat mengikut kalendar. Contohnya, anda boleh menguruskan tempat tidur dan taman, anda boleh memproses tanah apabila cuaca mengizinkan dan ada masa lapang.

Kalendar Tukang Kebun untuk September 2019

Dengan permulaan bulan September, tukang kebun mempunyai banyak perkara yang serupa. Sudah tiba masanya untuk penjagaan tanaman, penuaian, pemuliharaan. September adalah baik untuk menanam anak benih dari semak berry.

September adalah baik untuk menanam gooseberry, raspberi, blackberry, currant

Apa dan bagaimana boleh disebarkan pada bulan September

Dengan bermulanya hari pertama musim luruh, kalendar lunar tukang kebun untuk bulan September 2019 sudah hampir tiba. Ada banyak kerja yang perlu diselesaikan. Bagi tukang kebun, hari September adalah optimum untuk membiakkan tanaman buah dan beri.

Raspberi yang ditanam pada bulan September akan mempunyai masa untuk berakar sebelum musim sejuk.

Mengikut kalendar, hari-hari berikutnya akan disukai oleh tukang kebun:

 1. Pada 1-2 September, tukang kebun menyediakan lubang penanaman, menyebarkan tanaman dengan keratan. Hari yang baik untuk menanam pokok beri dan pokok renek hiasan, pokok, cabang kering pemangkasan, misai strawberi.
 2. Pada angka 3-4, tukang kebun menanam anak benih dari semak berry, anggur, memotong rumput, tetapi tidak digalakkan menanam tanaman dewasa dan memotong dahan mengikut kalendar.
 3. 5-6 September adalah baik untuk menanam keratan. Anda boleh menanam buckthorn laut, honeysuckle, pinggul mawar. Tukang kebun terlibat dalam penyingkiran tanaman yang terlalu banyak, merawat kebun dari perosak.
 4. Pada 8-9 kalendar, disyorkan untuk menanam pokok kontena. Di kebun, pemangkasan kebersihan dilakukan, dan perosak dirawat. Tukang kebun menanam kismis dan gooseberry.
 5. Tiada pendaratan dilakukan pada 10-11 September. Tanaman tidak membiak dan tumbuh dengan buruk. Anda boleh melakukan penghapusan pertumbuhan berlebihan, memangkas misai strawberi.
 6. 13 September diadakan di bawah tanda zodiak subur. Hari yang bagus untuk menanam tanaman hortikultur, menanam semua pokok beri, pokok-pokok.
 7. Pada 15-16-17, menurut kalendar, tukang kebun memotong dahan kering, tunas, misai strawberi, dan merawat kebun dari perosak.
 8. 18-19 September adalah hari subur mengikut kalendar. Tukang kebun terlibat dalam penanaman dan pembahagian pokok renek dan pokok.
 9. Pada 20-21, mereka merawat batang pokok, menghilangkan pertumbuhan yang berlebihan, memotong rumput.
 10. Pada 22-23-24 September, menurut kalender, semak berry, buckthorn laut ditanam, mereka terlibat dalam pemangkasan kebersihan.
 11. Pada 25-26, rumput dipotong, pucuk dikeluarkan.
 12. Pada 30 September, tukang kebun menanam semak beri, pokok kontena, berlapis untuk penyebaran tanaman hortikultur.

Tanaman yang diperbanyak mengikut kalendar lunar tukang kebun untuk bulan September 2019 akan mempunyai masa untuk berakar sebelum musim sejuk, dan pada musim bunga mereka akan cepat tumbuh.

Hari yang menggembirakan untuk menanam dan menanam tanaman buah dan beri

Sekiranya anda memilih hari yang paling sesuai mengikut kalendar, maka penanaman dan pemindahan boleh dilakukan dengan sebaiknya pada 5, 6, 13, 18, 19, 20, 23, 24, 30. Bulan akan memberi kesan yang baik pada tanah. Tanaman buah dan beri akan cepat berakar, bertahan musim sejuk yang sejuk, bangun pada awal musim bunga dan tumbuh.

Petua untuk menjaga tanaman buah dan beri

Dengan bermulanya musim luruh, tugas utama tukang kebun adalah pemangkasan kebersihan. Keluarkan semua dahan kering, tumbuh dan rosak yang tidak betul, pertumbuhan muda yang berlebihan. Laman web ini dibersihkan. Semua dahan yang dipotong dan daun yang gugur dibakar atau digunakan untuk meletakkan katil yang hangat, timbunan kompos.

Dari bulan September, kompos siap pakai dapat dimasukkan ke dalam tanah dan timbunan kompos baru dapat diletakkan untuk musim berikutnya.

Untuk menyelamatkan kulit kayu dari selaran matahari dan kerosakan perosak, tukang kebun merawat bahagian bawah batang pokok dengan pembicara kapur. Penting untuk menjalankan pemberian makanan musim luruh. Sebelum musim sejuk, tanaman hortikultura perlu mendapat kekuatan, menanam buah.

Penuaian dan penyimpanan

Menurut kalendar lunar tukang kebun pada bulan September, dari angka pertama, mereka mula menuai ramuan perubatan. Tempoh ini bermanfaat untuk penyediaan minuman keras, anggur.

Beri raspberi akhir sangat sesuai untuk jem

Dari tarikh 5, suri rumah mula menyimpan jus, memasak jem, mengawet, dan pada 13 dan 20 September, menurut kalendar, ia dianggap hari yang baik untuk pengeringan dan pembekuan hasil panen. Adalah optimum untuk melakukan kencing epal pada 23hb.

Tanda bulan September untuk tukang kebun

Tidak dinafikan, kalendar lunar tukang kebun untuk bulan September adalah penolong yang baik. Namun, mustahil untuk berdebat dengan tanda-tanda rakyat.

Tuai panen untuk hujan, dan apabila terdapat sedikit buah beri, musim luruh akan kering

Terdapat banyak tanda di mana tukang kebun lama meramalkan cuaca, panen, dan fenomena alam. Yang paling menarik ialah:

 • Guruh September menjelang musim luruh yang hangat;
 • jalak yang belum terbang menggambarkan musim luruh yang kering dan berpanjangan;
 • dandelion yang mekar, angsa yang tidak terbang ke selatan membuktikan musim luruh yang hangat;
 • Cuaca September yang kering dan hangat menunjukkan kedatangan musim sejuk yang lewat;
 • jika lebah mencetak dulang dengan ketat, segera jangkakan kedatangan cuaca sejuk dan musim sejuk.

Tukang kebun menilai kedatangan awal musim bunga mengikut cuaca. Sekiranya bulan September sejuk, salji akan mencair lebih awal.

Hari rehat pada bulan September

Dengan bermulanya musim luruh, tukang kebun, dan juga tukang kebun, bekerja tanpa lelah. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menolak yang lain. Nombor yang digemari untuk perjalanan: 1-2, 5-6, 8-11, 16-17, 19, 24, 27, 29.

Bagi kebanyakan penduduk musim panas, percutian terbaik dianggap sebagai aktiviti semula jadi.

Permulaan musim luruh ditandai dengan majlis perkahwinan, perayaan dan jamuan. Untuk acara seperti itu, angka dianggap baik: 1-2, 5-6, 8-13, 16-17, 19-27, 29.

Kesimpulannya

Kalendar tukang kebun untuk bulan September 2019 hanyalah cadangan. Dalam setiap kes individu, anda perlu dapat membuat keputusan yang tepat secara bebas mengenai pelaksanaan kerja pertanian.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan