Cara menyingkirkan wheatgrass di laman web selama-lamanya

Mungkin tukang kebun tidak mempunyai musuh yang lebih tidak menyenangkan daripada rumpai... Mereka mampu mengimbangi orang yang paling tenang dan berpengalaman. Nampaknya saya menyapu tempat tidur kebun di laman web ini dan selama beberapa hari anda dengan tenang dapat mengagumi hasil usaha anda, tetapi sekarang hujan telah berlalu, saya terganggu selama seminggu, lihatlah, ada lagi hutan rumput, dan dari tanaman yang ditanam, seperti yang mereka katakan, hanya ada tanduk, ya kaki. Rumput wheatgrass adalah wakil paling terang dari penjahat ini dengan cara menyamar. Selama bertahun-tahun sekarang, kaedah apa yang belum diciptakan untuk memeranginya, tetapi dia masih hidup dan sihat dan menguasai semakin banyak wilayah baru.

Sebenarnya, wheatgrass hanyalah tanaman, jadi, tentu saja, anda dapat mengatasinya, anda hanya perlu memilih strategi tertentu dan mengikutinya dengan tegas. Artikel ini dikhaskan untuk bagaimana menyingkirkan rumput gandum yang menjalar.

Potret wajah dan profil penuh

Sebelum memikirkan cara mengatasi rumput gandum, anda perlu mengenali tanaman ini dengan lebih baik, kerana, walaupun terdapat kekurangan yang jelas bagi tukang kebun, ia juga mempunyai kelebihan. Wheatgrass menyediakan rumput hijau dan nutrien hijau yang sangat baik untuk ternakan dan unggas. Tumbuhan ini mempunyai khasiat perubatan, kerana kucing dan anjing sering memakannya ketika mereka tidak sihat. Oleh itu, sebelum anda memusnahkan rumput gandum di kawasan anda sepenuhnya dan tidak dapat dibatalkan, fikirkanlah, mungkin tanaman itu masih boleh berguna untuk anda.

Komen! Rumput gandum benar-benar dapat membantu penyakit paru-paru, hati, perut dan usus. Dan jus wheatgrass segar digunakan untuk masalah kulit.

Jadi, bagaimana rupa rumput gandum yang menjalar? Dan ia kelihatan seperti rumput yang paling biasa dari keluarga bijirin. Ini adalah tanaman abadi, yang mesti diambil kira ketika memulakan perjuangan menentangnya. Tarikan utama wheatgrass adalah rimpang, yang mampu bercabang dan merangkak (dengan itu nama khusus) pada jarak jauh. Dalam satah mendatar, rimpang satu tumbuhan cukup mampu meliputi kawasan seluas tiga meter persegi. Tetapi kedalaman rumput gandum jarang menembusi di bawah 15-20 cm.

Wheatgrass, foto yang dapat anda lihat di bawah, mampu berkembang biak dengan segmen biji dan rimpang, dan berjaya sehingga segmen sentimeter pun cukup untuk tanaman melepaskan batang dengan daun.

Orang-orang memanggil wheatgrass wheatgrass dan gigi anjing untuk kemampuan menusuk (menusuk) tanaman tanaman yang ditanam, serta rai dan penghuni untuk kesamaan dengan tanaman bijirin yang ditanam (gandum, rai).

Wheatgrass boleh mencapai ketinggian 1.5 meter. Dalam foto jarak dekat, anda dapat melihat bahawa daunnya kadang-kadang berwarna biru kebiruan.

Oleh kerana tanaman ini termasuk dalam keluarga bijirin, bunganya kelihatan seperti lonjakan tegak.

Wheatgrass adalah tanaman yang sangat tahan lasak.

Perhatian! Ia tumbuh di mana-mana tanah dan terasa baik walaupun di pondok musim panas dengan tanah berasid.

Tumbuhan ini mudah menahan kekeringan dan fros, dan benihnya mula bercambah pada suhu + 2 ° С- + 3 ° С. Sudah tentu, semua sifat ini bersama-sama membentuk kemunculan perosak kebun dan kebun sayur-sayuran yang berbahaya.

Menghancurkan pukulan dengan kimia

Sekiranya anda memikirkan masalah bagaimana mengeluarkan rumput gandum dari kebun, maka menggunakan racun herba akan membantu anda dalam apa jua keadaan.Racun herba, iaitu, persediaan kimia yang memusnahkan tanaman, telah lama diketahui, tetapi hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah muncul produk yang dianggap selamat. Mereka dibahagikan kepada:

 • racun herba berterusan, yang lebih baik untuk merawat kawasan yang luas tanpa menanam tanaman yang ditanam;
 • racun herba terpilihyang sesuai untuk rumput atau katil dengan sayur-sayuran yang sudah ditanam.

Di antara ubat-ubatan yang paling aktif digunakan oleh tukang kebun, perkara berikut harus disebutkan:

Apabila bahan aktif dari sediaan tersebut menyentuh bahagian hijau tanaman, ia cepat menyebar ke seluruh badan, menembusi ke akar, sintesis bahan terganggu dan rumput gandum mati. Kelemahan ubat ini adalah bahawa ia tidak mempengaruhi benih dan percambahannya, oleh itu, setelah satu kali rawatan, tanaman baru sering merangkak keluar dari tanah dan cepat merebut kembali wilayahnya.

Oleh itu kesimpulannya: rawatan dengan racun herba harus dilakukan sekurang-kurangnya dua kali.

Adalah dipercayai bahawa jangka hayat komponen berbahaya selepas terkena racun herba adalah 2-4 minggu. Iaitu, setelah tempoh ini, kebun dapat disemai dengan tanaman yang diperlukan atau anak benih dapat ditanam. Oleh itu, masuk akal untuk menjalankan prosedur pemprosesan sama ada pada awal musim bunga atau pada musim luruh selepas penuaian. Tukang kebun yang telah menggunakan kaedah ini merasa sangat berkesan dalam membunuh rumput gandum di kebun. Tetapi persoalan mengenai racun herba yang tidak berbahaya sepenuhnya masih terbuka.

Nasihat! Untuk melindungi tanaman yang anda tanam, cubalah untuk tidak menggunakan sediaan ini lebih kerap daripada tiga tahun sekali di tempat yang sama.

Kaedah pertanian organik

Pertanian organik dan kaedahnya semakin popular di kalangan penduduk musim panas dan pekebun. Dan bukan tanpa sebab, kerana ia memungkinkan, tanpa mengganggu keseimbangan semula jadi, cukup realistik untuk mengatasi masalah yang tidak selalu sampai dengan bahan kimia. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan kimia, tetapi tidak tahu bagaimana menyingkirkan rumpai yang disebut wheatgrass dengan cara yang berbeza, maka pertanian organik akan membantu anda.

EM - ubat

Baru-baru ini, saintis telah mengembangkan ubat baru yang merupakan kumpulan mikroorganisma tertentu. Semasa memproses tisu tumbuhan yang sihat dalam kepekatan kecil (seperti dalam hal homeopati), mereka tidak hanya dapat meningkatkan perkembangan tanaman, tetapi juga melindungi mereka dari penyakit. Sebaliknya, jika kepekatannya meningkat sebanyak 10 kali dan tisu tumbuhan yang rosak dirawat dengannya, maka mikroorganisma, setelah berada di bahagian segar, memulakan mekanisme penapaian, akar kehilangan daya hidup dan tanaman mati. Dengan mekanisme inilah anda dapat menyingkirkan rumput gandum di kebun.

Yang paling terkenal adalah ubat EM berikut:

 • Cahaya;
 • Baikal EM-1;
 • Sirap EM;
 • Tamir;
 • Kebangkitan semula;
 • Gumazate EM adalah sejagat.

Skema memerangi rumput gandum menggunakan persiapan EM adalah seperti berikut: pada musim gugur, setelah penuaian, perlu memangkas semua tanaman yang tidak diperlukan, termasuk rumput gandum yang merayap di permukaan tanah. Pada hari yang sama, tumpahkan seluruh kawasan serong dengan mana-mana persiapan EM pada kepekatan 10 kali lebih tinggi daripada yang biasa.

Penting! Rawatan mesti dilakukan dalam masa 12 jam setelah memotong tanaman, supaya penyediaannya jatuh pada bahagian yang segar, jika tidak, kesannya dapat dikurangkan.

Akibat tambahan dari rawatan seperti itu ialah mikroorganisma akan merangsang percambahan biji gandum, yang, setelah mulai tumbuh, akan cepat jatuh di bawah embun beku pertama. Sekiranya anda mengulangi operasi yang sama pada awal musim bunga selepas pucuk berikutnya muncul, maka anda akhirnya dapat memusnahkan tanaman rumput gandum yang tidak mati pada musim gugur.

Sungkupan tanah

Untuk menyingkirkan rumput gandum, anda hanya perlu menutupi kawasan di mana ia menetap dengan bahan gelap: filem, bahan bumbung, bahan bukan tenunan atau hanya kadbod. Kaedah ini tidak akan mengecewakan anda jika anda meletakkan tempat perlindungan pada awal musim bunga dan menyimpannya sehingga awal musim sejuk. Satu-satunya masalah adalah dengan cara ini mereka memerangi rumput gandum hanya di kawasan kecil. Untuk kawasan yang luas, sukar untuk mencari bahan gelap untuk melindungi tanaman.

Tetapi di kawasan kecil sukar untuk disetujui dengan idea bahawa tanah ini akan dimatikan dari peredaran sepanjang musim panas. Oleh itu, kaedah ini paling sesuai untuk pemusnahan rumput gandum di lorong-lorong tempat tidur tanaman.

Siderata - penyelamat

Siderata adalah tanaman yang, apabila disemai dan dipotong sebelum berbunga, memperbaiki keadaan tanah. Sebilangan besar dari mereka, terutama tanaman dari keluarga kekacang, dapat memperkayakan tanah dengan nutrien, sementara yang lain membantu memerangi rumpai dengan mengasingkannya.

Banyak tukang kebun menyelamatkan diri dari pencerobohan rumput gandum dengan menyemai kawasan di mana ia mula tumbuh terutamanya secara aktif, dengan oat atau rai. Operasi ini dapat dilakukan pada musim bunga dan musim luruh setelah penuaian. Sebelumnya, bumi mesti diusahakan atau digali sekurang-kurangnya setengah sekop, bahkan tanpa memilih rimpang gandum.

Perhatian! Kaedah ini sesuai walaupun untuk sebidang tanah yang luas.

Kemudian taburkan rai atau gandum dengan pita yang berjarak 15 cm. Setelah kira-kira 5-6 minggu, apabila tanaman mencapai 15 cm, mereka perlu dipotong, ditanam kembali dan, jika keadaan cuaca mengizinkan, tempat ini ditaburkan lagi dengan rai atau gandum. Sekiranya anda mengulangi prosedur ini sebanyak kira-kira tiga kali, maka rumput gandum akan musnah di laman web anda selama-lamanya.

Menariknya, wheatgrass juga tidak menyukai beberapa tanaman yang ditanam, seperti kacang polong, jagung, kacang, dan bunga matahari. Sekiranya benih tanaman ini ditanam dengan padat di ladang yang dibajak, maka ketika mereka tumbuh, mereka akan dapat mencekik sistem akarnya dan rumput gandum yang menjalar akan dihapuskan.

Teknik agroteknik

Kaedah menangani rumpai ini mungkin diketahui oleh semua tukang kebun, namun ia berkesan di kawasan kecil dengan ketekunan, kesabaran dan kerja keras tertentu.

 • Menggali dengan pemilihan akar rumput gandum dengan teliti. Ia mesti dilakukan dengan bantuan babi, kerana sekop hanya akan memotong rimpang tanaman, dan hampir mustahil untuk memilihnya sepenuhnya. Porkfork biasanya melakukan tugas yang sangat baik dengan tugas ini.
 • Pemangkasan berterusan tanaman rumput gandum muda di permukaan tanah. Kaedah memerangi rumput gandum ini sebenarnya dikira berdasarkan fakta bahawa lambat laun tidak akan ada akar yang dapat bertahan dan tanpa membekalkan mereka makanan dari bahagian tanaman di atas tanah, mereka akan mati.
 • Pengisaran akar tanaman secara berkala dengan penanam. Semasa menggunakan kaedah ini, penting untuk mengeluarkan anak benih rumput gandum dari tanah pada waktunya, sebelum akarnya mempunyai masa untuk membentuk lapisan kuat baru.
 • Anehnya kedengarannya, tetapi anda boleh mengabaikan rumput gandum di kebun untuk melawannya. Dalam kes ini, kadbod dibentangkan tepat di atas tanaman, berbagai serpihan tanaman diletakkan di atas, yang ditutup dengan lapisan tanah yang subur. Tepi tempat tidur kebun improvisasi boleh ditutup dengan batu atau batu bata dan mana-mana tanaman kebun boleh ditanam di sana. Rumput gandum tidak dapat bertahan di bawah struktur sedemikian.

Komen! Jangan lupa bahawa walaupun kawalan rumpai anda telah berjaya berakhir, dan rumput gandum telah hilang dari laman web anda, ia mungkin merangkak kembali dari jiran anda.

Dulu, seluruh kampung biasanya bertempur dengan rumput gandum, dan sekarang, mengingat banyaknya lokasi yang ditinggalkan, kita harus mengambil langkah-langkah untuk melindungi perbatasan dari penceroboh. Perkara ini mudah dilakukan jika anda tidak mempunyai kawasan yang sangat luas, menggali tanah dari sisi jiran hingga kedalaman 25-30 cm jalur batu tulis atau plastik apa pun untuk melindungi daripada rimpang tanaman.

Kaedah tradisional

Dari segi memerangi rumput gandum, semua kaedah adalah baik, dan anda mungkin berminat dengan beberapa cara rakyat untuk menyingkirkan rumpai ini.

 • Soda - Dengan menggunakan larutan soda penaik yang kuat untuk menyiram semak gandum, anda dapat dengan mudah menyingkirkan tanaman yang menjengkelkan.
 • Garam adalah ubat rakyat termurah untuk wheatgrass. Sekiranya anda menaburkannya pada tanaman dari atas, maka setelah menyiram atau hujan, ia akan diserap ke dalam tanah dan membatasi pertumbuhan rumput gandum dengan ketara.
 • Asid sitrik - jika 3 sudu besar bahan itu dilarutkan dalam 1 liter air panas dan disembur dengan larutan wheatgrass yang dihasilkan, maka dia harus sadar untuk waktu yang lama.
 • Cuka - untuk menyemburkan rumput gandum, lebih baik mengambil cuka 15-20%, tetapi 9% juga sesuai untuk memusnahkan bahagian tanah tanaman. Sayangnya, sukar untuk memusnahkan sistem akar rumput gandum dengan cuka, ubatnya baik hanya untuk rumpai tahunan.
 • Etil alkohol - mungkin sukar untuk mendapatkan ubat ini di negara ini, namun, jika anda mencairkannya dengan nisbah 1:10 dan mengusahakan tanah, maka ini menjamin pemusnahan rumput gandum untuk keseluruhan musim kebun berikutnya.
 • Air mendidih atau sapu - kedua-duanya berkesan terutamanya di bahagian tanah gandum. Beberapa saat selepas rawatan, ia dapat pulih dari rimpang semula.

Seperti yang anda lihat, wheatgrass cukup terkawal, dan pilihan dana cukup luas. Anda hanya perlu ingat bahawa semuanya memerlukan ukuran.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan