Cara menghilangkan rasa kusam di pondok musim panas mereka

Mengantuk adalah salah satu tanaman yang paling kuat dan cepat merebak. Ini adalah masalah biasa bagi banyak tukang kebun, kerana hampir mustahil untuk mengatasinya sepenuhnya. Tumbuhan ini mempunyai akar yang kuat dan kuat yang membentuk banyak cabang. Oleh itu, berair tumbuh dengan cepat di seluruh laman web. Di samping itu, tanaman ini menghasilkan sejumlah besar biji. Mereka bercambah dengan cepat. Nampaknya ini adalah keadaan yang terdesak. Tetapi masih, anda boleh melawan kemurungan. Di bawah ini kita akan melihat bagaimana menghilangkan kusam di sebuah pondok musim panas. Petua ini akan membantu anda menjaga laman web anda dengan baik dan kemas.

Ciri-ciri penting

Sekiranya dalam memerangi orang lain rumpai adalah kebiasaan untuk menggali tanah, maka ini tidak akan berfungsi dengan putus asa. Tumbuhan ini tumbuh sedalam 40 cm dengan akarnya. Semasa menggali tanah, sistem akar dibahagikan kepada bahagian yang lebih kecil, yang pada gilirannya juga dapat tumbuh.

Perhatian! Benih impian tidak boleh berakhir di lubang kompos. Walaupun dalam keadaan seperti itu, bahan benih mengekalkan khasiatnya dan akan dapat tumbuh semula jika masuk ke tanah.

Sebaiknya bakar whitewash segera sebelum benih tumpah ke tanah. Sekiranya ini tidak mungkin, maka anda perlu mengumpulkan semua bunga dan akar dalam beg sampah hitam. Ia harus diikat dengan baik dan dibiarkan membusuk selama setahun. Dalam bentuk ini, benih tidak menimbulkan bahaya. Kaedah ini juga bagus untuk rumpai lain.

Bahan terbaik untuk memeranginya ialah:

  • tepung dolomit;
  • kapur;
  • sekeping kapur.

Hakikatnya tanah berasid sangat gemar lari. Oleh itu, agar tanaman berhenti aktif aktif, perlu mewujudkan keadaan yang berlawanan.

Melawan mati di tanah yang diabaikan

Mula-mula anda perlu menanggalkan lapisan atas rumput dan membalikkannya. Kemudian disiram dengan larutan kompos dan ditutup dengan kerajang. Seterusnya, anda perlu menunggu sehingga sod mereput. Pada masa ini, anda boleh melakukan penyiraman lain dengan larutan urea atau baja mineral lain. Proses ini akan berlangsung sekurang-kurangnya dua bulan.

Tetapi kebetulan tidak ada masa untuk ini dan anda perlu cepat menanam pelbagai tanaman. Dalam kes ini, anda harus beralih kepada agen khas yang disebut racun herba. Benar, kesenangan seperti itu mungkin tidak murah. Di samping itu, bahan kimia seperti itu merosakkan komposisi tanah, mengurangkan kesuburan. Agar penanaman tanah benar-benar berkesan, perlu dilakukan beberapa kali setiap musim.

Penting! Sebelum merawat laman web ini dengan racun herba, perlu memotong semua tumbuh-tumbuhan.

Penting juga untuk memantau penampilan bunga di semak. Sebaik sahaja payung mula muncul, anda harus segera memilihnya. Benih impian yang ringan cepat dibawa oleh angin, dan dapat menyebar ke seluruh kawasan dalam waktu yang singkat. Dalam foto di bawah ini anda dapat melihat seperti apa bunga mimpi itu.

Cara mengatasi glasiasi di kawasan tanpa ladang

Prosedur untuk menghilangkan kusam bermula pada musim gugur. Seperti kes sebelumnya, laman web ini mesti digali ke kedalaman bilah penyodok, membalikkan tanah. Kemudian tanah ditutup filem hitam dan ditinggalkan di negeri ini untuk musim sejuk. Sebagai bahan penutup anda boleh menggunakan bahan bumbung. Kaedah ini akan membantu menyingkirkan sebahagian besar rumpai.

Nasihat! Pada musim bunga, setelah mengeluarkan filem, perlu menggali tanah, selari memilih semua rimpang dengan rumput babi.

Pemusnahan impian di katil bunga dengan perennials

Perkara yang paling sukar melawan rumpai ia ada di katil bunga. Di samping itu, terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa pertama kali dan selamanya dan selamanya menghilangkan kusam tidak akan berfungsi. Sebilangan besar kaedah yang diketahui memerlukan masa yang sangat lama, mengambil tenaga dan merosakkan penampilan katil bunga.

Anda boleh melindungi kebun bunga dari tidur dengan plat logam biasa. Ia hanya digali ke tanah di sekitar tempat tidur bunga atau tanaman. Ini akan melindungi katil bunga dari pertumbuhan rimpang di bawah tanah. Tetapi, jika berair tumbuh sangat dekat dengan tempat tidur bunga, maka tanaman itu dapat menembusi dengan bantuan biji.

Sungkupan dapat membantu dalam memerangi pembilasan. Untuk melakukan ini, seluruh bahagian tanah rumpai harus dipotong, dan kemudian meletakkan jerami atau jerami di permukaan tanah. Selain itu, anda boleh menutup kawasan itu dengan bahan gelap. Selepas 7 hari, bahan penutup diganti dengan kadbod, dan lapisan tanah dituangkan di atasnya. Sekiranya bunga jatuh di bawah bahan penutup bersama dengan pembilasan, maka lubang harus dibuat di tempat pertumbuhannya. Oleh itu, rimpang perennial akan mendapat kelembapan yang diperlukan.

Perhatian! Bahan bumbung atau filem sesuai bukan kadbod.

Anda juga boleh memetik atau memotong semua daun dan batang rumpai setiap minggu. Dalam kes ini, sebahagian besar tanaman akan mati atau lemah. Ini adalah proses yang sangat memakan masa. Sekiranya tanaman dibiarkan tidak tersentuh selama beberapa minggu, mereka akan merebak kembali di tempat tidur bunga.

Beberapa tukang kebun juga menggunakan racun rumpai di tempat tidur mereka untuk membunuh willow. Hanya dalam kes ini, anda perlu berhati-hati, kerana anda boleh merosakkan bunga. Racun herba dalam kes ini digunakan secara topikal pada daun dan bahagian atas whitewash. Anda boleh menggunakan berus untuk ini.

Menghilangkan kerenah di kebun

Tidak kira seberapa primitifnya, kaedah yang paling berkesan adalah menanam kebun dengan ladang. Oleh itu, paling mudah untuk mengait rimpang rumpai dan mengeluarkannya. Tetapi, ingat bahawa salji boleh sampai ke tempat tidur dan di bawah tanah. Untuk melindungi kebun anda dari "tetamu" yang tidak diingini, anda perlu menggali slate di sekitar laman web ini hingga kedalaman sekitar 40 cm.

Banyak tukang kebun menggunakan kaedah rakyat berikut. Dia tidak suka plot di mana kentang ditanam. Sebabnya adalah bahawa rumpai ini tidak bertolak ansur dengan penanaman berterusan. Oleh itu, semakin kerap anda melakukan aktiviti penggilingan, semakin besar kemungkinan bahawa pada musim gugur, penggilingan akan hilang sepenuhnya dari kebun anda.

Penting! Kawasan kejiranan dengan artichoke Yerusalem tidak bertoleransi. Tumbuhan ini mampu bertahan dari banyak rumpai dari laman web anda.

Untuk kaedah seterusnya, anda harus menyiapkan filem hitam. Dia menutup laman web ini segera setelah menggali tanah pada musim bunga. Dalam bentuk ini, bumi harus berdiri sehingga penanaman anak benih atau benih. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk tidak mengeluarkan filem semasa penanaman. Untuk melakukan ini, perlu membuat lubang secara langsung di dalam filem, di mana anak benih akan ditanam. Ini mungkin kaedah yang paling berkesan. Di samping itu, praktikalnya tidak ada kekurangan. Berkat tempat perlindungan, tanah menjadi panas dengan sempurna, yang memberi kesan positif kepada anak benih. Dan tempat perlindungan juga akan berfungsi sebagai mulsa, berkat pertarungan itu akan berakhir bukan hanya dengan kekusutan, tetapi juga dengan rumpai lain. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa kulat dan patogen lain cepat membiak di persekitaran seperti itu. Tetapi masih, banyak tukang kebun berjuang untuk memerah dengan cara ini. Lebih baik mendapatkan hasil panen yang buruk sekali daripada setiap kali kerana kawasan kejiranan dengan rumpai seperti itu.

Kesimpulannya

Sekarang anda sudah tahu bagaimana untuk menghilangkan impian di kawasan anda. Rumpai seperti berair menghantui banyak tukang kebun dan tukang kebun. Dia merasa senang di ranjang bunga bersama dengan bunga abadi, di taman, di penanaman raspberry. Secara umum, hampir di mana-mana. Ramai yang menyingkirkan rumpai ini di negara atau kebun menggunakan pelbagai kaedah dan alat. Malangnya, tidak semua orang berjaya membasmi rintihan sepenuhnya.Namun demikian, usaha dan ketekunan pasti akan dihargai, dan akan ada lebih sedikit rumput liar.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan