Cara menghilangkan jelatang secara kekal di laman web ini

Jelatang di tanah yang ditanam dikelaskan sebagai rumpai yang agresif. Ia tumbuh dengan pesat, menempati kawasan yang luas. Tumbuhan berguna yang berdekatan menderita persekitaran seperti itu, mengalami kekurangan kelembapan dan pemakanan. Tanaman jelatang yang tinggi menaungi penanaman dan menjadi pembawa jangkitan kulat. Menghilangkan jelatang bukanlah tugas yang mudah, tetapi cukup dapat diselesaikan jika acara itu diadakan dengan betul dan tepat pada masanya.

Ciri kawalan rumpai

Sistem akar rumpai campuran. Batang tebal pusatnya sedalam 20–25 cm. Ia menghasilkan banyak keratan sisi hingga 40 cm. Pada musim bunga, pucuk akar tumbuh dari setiap tunas vegetatif. Sehingga akhir musim panas, tanaman penuh tumbuh dari pucuk, akarnya juga tumbuh 30-40 cm sejak musim bunga.

Dedaunan budaya perubatan ditutupi dengan daun kecil yang menyebabkan luka bakar pada kulit kerana kepekatan asid formik yang tinggi

Rumah hijau yang ditumbuhi jelatang (gambar) sukar untuk membersihkan rumpai. Dinding rumah hijau bukan penghalang untuk menanam akar. Dalam kes yang sering terjadi, pada musim gugur, jelatang itu berada di luar rumah hijau, dan pada musim bunga ia sudah muncul di dalam. Sekiranya anda tidak memerangi rumpai tepat pada masanya, maka menyingkirkannya di masa depan akan menjadi masalah.

Jelatang tersebar di seluruh Rusia kecuali di Utara Jauh. Kilang ini dicirikan oleh ketahanan fros yang tinggi. Tumbuh pertama muncul pada suhu + 3-5 0C, mereka tidak takut penunjuk minus, mereka tumbuh dengan cepat.

Kesukaran pengawalan rumpai terletak pada pertumbuhan bahagian bawah tanah yang pesat, sementara jelatang pulih pulihnya dalam 2 musim, walaupun serpihan kecil akar tetap ada di tanah. Masalahnya diburukkan lagi dengan kemampuan untuk membiak secara generatif. Benih masak pada akhir musim panas dan dibawa jauh oleh angin. Bahan hibernasi dengan tenang dan bercambah pada musim bunga.

Penting! Adalah perlu untuk menyingkirkan rumpai seawal mungkin (pada awal bulan Mei) agar mereka tidak mempunyai masa untuk mekar.

Jelatang dikelaskan sebagai tumbuhan perubatan. Ini adalah asas makanan yang baik untuk haiwan, batang dan daun muda digunakan dalam memasak. Meninggalkan sebilangan semak untuk tujuan peribadi di kebun tidak akan berfungsi; setelah beberapa tahun, jelatang akan berada di lokasi. Anda harus membuat banyak usaha untuk menyingkirkannya.

Rumput rumpai tumbuh di tanah yang subur dan ringan, lebih mengutamakan yang ditanam. Di pondok musim panas, adalah rumpai agresif yang, menyebarkan, akan menggantikan tanaman yang ditanam. Semasa berbunga, debunga menyebabkan alergi pada seseorang, jika terkena kulit, anda boleh terbakar.

Proses akar yang tinggal di tanah setelah penyingkiran tanaman ibu dengan cepat membentuk tunas

Cara menyingkirkan jelatang di kawasan tersebut

Keadaan utama adalah untuk mengelakkan pertumbuhannya. Anda boleh membawa jelatang di laman web dengan beberapa cara:

 1. Tanam tanaman berdekatan yang mempunyai kesan menyedihkan pada rumpai.
 2. Gunakan bahan kimia.
 3. Rumpai, gali bersama akarnya.

Terdapat beberapa resipi popular untuk mengawal rumpai. Pilihannya bergantung pada wilayah yang diduduki dan tahap taburan penduduk.

Cara membuang jelatang dari kebun dengan bahan kimia

Sebagai tambahan kepada penampilan yang tidak terawat, bahagian tanah di atas tidak banyak mendatangkan bahaya pada plot kebun. Untuk menyelesaikan masalah tersebut, anda bukan sahaja perlu membuang batang dan daunnya. Aktiviti utama ditujukan ke sistem akar. Mencabut atau memotong tanaman induk adalah untuk meningkatkan penampilan estetik wilayah dan tidak lebih, pucuk akar akan memberi pertumbuhan baru. Untuk mengeluarkan jelatang dari kebun secara kekal, anda boleh menggunakan bahan kimia kontak. Tidak digalakkan menggunakan produk tanah di tanah yang digunakan untuk menanam tanaman sayur-sayuran. Masa penguraian sebatian toksik racun herba adalah 1.5-2 tahun.

Oleh itu, disyorkan untuk merawat bahagian udara dengan persiapan kontak. Mereka tidak berbahaya untuk tanah dan berkesan terhadap rumpai yang tidak berkala, termasuk jelatang. Mekanisme pemprosesan adalah seperti berikut:

 • selepas menyembur, bahan tersebut memasuki sistem vaskular tumbuhan;
 • bersama-sama dengan jus yang merebak ke semua bahagian, menyekat fotosintesis fenilalanin di daun;
 • secara asasnya menghalang pengeluaran asid amino;
 • belukar bertukar menjadi kuning;
 • tekanan dalaman menurun;
 • rumpai mati.

Glyphos adalah salah satu bahan kimia yang paling popular dan paling selamat dalam kawalan rumpai

Beberapa racun herba terhadap jelatang sering digunakan di pondok musim panas dan ladang kecil:

 • "Tornado";
 • "Rodeo";
 • Forsat;
 • "Taufan".
Penting! Bahan aktif dana ini adalah glyphosate, oleh itu, semasa membeli ubat, perhatikan kehadirannya dalam komposisi.

Cara membuang jelatang dengan cara orang

Kaedah tradisional pengendalian rumpai berkesan untuk jangka masa yang singkat; mereka tidak akan dapat menghilangkan jelatang di kebun secara kekal dengan bantuan mereka. Tompok akar yang kecil dan utuh akan meneruskan tumbuh-tumbuhan dan masalahnya akan kembali. Berikut adalah beberapa petua mengenai cara menghilangkan rumpai:

 1. Pada awal musim bunga, tempat penumpukan rumpai utama dibakar dengan suntikan.
 2. Sediakan ubat untuk jelatang dari 250 g garam dan 8 liter air, tuangkan pertumbuhan yang berlebihan pada awal musim dan tutup dengan mulsa.
 3. Anda boleh mencurahkan air mendidih ke kawasan dengan tanaman rumpai.

Populasi akan berkurang dengan ketara, tetapi tidak mungkin menyingkirkan jelatang sepenuhnya, pada mulanya pucuk tunggal akan muncul, maka masalahnya akan kembali sepenuhnya.

Tumbuhan apa yang boleh digunakan untuk menyumbat jelatang

Di ladang, jelatang adalah fenomena yang jarang berlaku, ia hanya dapat dijumpai di sepanjang kawasan, tetapi dalam kes ini, bahaya dari kecil. Untuk menyingkirkan rumpai di ladang yang dirawat, racun herba digunakan, rotasi tanaman diperhatikan. Tidak akan ada jelatang di ladang yang ditanam dengan rapeseed. Juga, tanaman pelbagai tumbuh-tumbuhan, yang menyumbat rumpai.

Kawasan halaman belakang yang diperuntukkan untuk kebun kecil, jadi ukuran ini tidak relevan. Anda boleh menyingkirkan jelatang di pondok musim panas anda dengan menanam lobak atau artichoke Yerusalem - mereka lebih berguna di ladang. Mereka akan menggantikan jelatang sepenuhnya, tetapi anda harus bersedia agar anak benih ini akan menimbulkan masalah seterusnya. Persoalannya adalah bagaimana menyingkirkan pengganti yang semakin meningkat.

Cara memusnahkan jelatang di laman web menggunakan kaedah mekanikal

Kaedah mekanikal akan membantu menyingkirkan rumpai, jika dilakukan dengan betul:

 1. Merumput atau memotong bahagian atas tanah mempunyai kesan sementara: jelatang akan meneruskan pertumbuhannya. Sekiranya anda selalu menjalankan prosedur pada awal musim, maka lama kelamaan jumlah tanaman di laman web ini akan berkurang dengan ketara.
 2. Dianjurkan untuk mengerat tanah yang dibajak apabila sebahagian akar yang dipotong dibalik oleh bajak bersama-sama dengan tanah ke permukaan. Sekiranya ia tidak dikumpulkan dan dibuang, jelatang akan tumbuh tidak hanya di satu tempat, tetapi di seluruh kebun.
 3. Cara terbaik untuk menyingkirkan rumpai adalah dengan menggali tanaman bersama akarnya. Ukur dari tengah 20 cm dan gali lingkaran jelatang hingga kedalaman 20-25 cm. Longgarkan semak, cucuk dengan sekop dan angkat.

Jisim hijau dapat dibuang atau dicincang, diisi dengan air, dibiarkan diperam dan digunakan sebagai pembalut atas

Kesalahan biasa

Kesalahan utama dalam memerangi semak herba diperhatikan semasa rawatan kimia. Sekiranya prosedur itu dilakukan dengan tidak betul, anda boleh menyingkirkan bukan sahaja jelatang, tetapi juga tanaman yang ditanam. Jangan menyemburkan rumpai di angin, kerana ia akan menyebarkan racun herba ke tanaman berdekatan. Lebih baik menggunakan pistol penyembur dengan alat penyemprot yang boleh disesuaikan sebagai peralatan untuk pekerjaan tersebut. Sekiranya ini tidak mungkin, tutup tanaman berdekatan dengan kerajang.

Langkah pencegahan

Untuk menghilangkan jelatang, setelah tunas muncul, daerah ini disiangi beberapa kali setiap musim. Cangkul diperdalam sejauh tanah memungkinkan, tanaman dikeluarkan dengan tangan bersama dengan akarnya. Setelah mengeluarkan bahagian atas tanah, tempat ini dapat ditutup dengan bahan filem hitam, batu tulis atau bumbung. Untuk musim sejuk, laman web ini dicurahkan dengan garam dan ditutup dengan lapisan habuk papan mentah.

Kesimpulannya

Terdapat beberapa cara untuk menyingkirkan jelatang di laman web ini: dengan menggali rumput liar, memproses dengan racun herba, ubat-ubatan rakyat. Untuk mengelakkan musim tumbuh kembali, pekerjaan harus ditujukan untuk membuang keseluruhan sistem akar. Penyiangan permukaan atau pemotongan akan memberi hasil sementara, rumpai tahun depan bukan sahaja akan tumbuh di tempat lama, tetapi juga akan menempati kawasan yang luas.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan