Cara menentukan keasidan tanah dengan gambar rumpai

Memerhatikan di laman web ini rumpai, kebanyakan tukang kebun berusaha untuk menyingkirkannya dengan segera. Tetapi tuan yang bijak akan mendapat keuntungan dari segalanya. Terutama jika laman web ini baru dan anda tidak mengetahui komposisi atau keasidan tanahnya. Dalam kes ini, rumpai akan membantu. Tentukan keasidan tanah dengan rumpai cukup realistik dan anggaran. Ternyata setiap rumpai lebih suka tanah "nya".

Di tanah berasid, beberapa tumbuh-tumbuhan berfungsi dengan baik, di tanah beralkali, yang lain. Oleh itu, dengan memerhatikan pelbagai rumpai di laman web ini, anda boleh melakukan tanpa kaedah khas untuk menentukan keasidannya.

Penting untuk diperhatikan bahawa dengan bantuan rumpai, kesuburan, kelembapan, paras air bawah tanah, komposisi mineral dan kepadatan tanah ditentukan. Rumpai biasa yang tumbuh di laman web ini ternyata menjadi tanaman yang sangat berguna untuk penduduk musim panas yang berpengalaman. Ini berfungsi sebagai petunjuk banyak parameter tanah anda.

Ramai penduduk musim panas tidak memberi perhatian sewajarnya untuk menentukan sifat dan kualiti kualiti tanah. Secara amnya, jarang datang ke makmal. Tetapi tidak mungkin menuai hasil yang baik tanpa mengambil kira petunjuk penting. Sesungguhnya, kesihatan dan kesejahteraan tanaman yang ditanam secara langsung bergantung kepada keseimbangan asid-asas tanah.

Mengapa penduduk musim panas biasa perlu mengetahui kaedah untuk menentukan keasidan tanah? Adalah perlu untuk mengetahui penunjuk pH, ini menunjukkan tingkah laku nutrien individu di dalam tanah. Pada nilai tertentu, mereka hanya disimpan atau diubah menjadi bentuk yang tidak dicerna untuk tanaman yang ditanam.

Perhatian! Tanah dengan keasidan tinggi mempunyai kandungan mangan dan aluminium yang tinggi. Perkembangan tanaman yang betul dalam kes ini sangat sukar.

Metabolisme protein dan karbohidrat mereka terganggu, yang menyebabkan tanaman menjadi layu dan kehilangan sebahagian besar tanaman. Oleh itu, anda harus mengambil langkah-langkah untuk alkalinisasi, tetapi pada masa yang sama anda perlu dapat menangani tanah dengan betul. Jika tidak, akan ada lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Semasa menggunakan baja mineral ke tanah berasid (mereka juga berasid), anda akan mendapat kesan jangka pendek. Dan kemudian tanaman akan mengalami penindasan yang lebih besar lagi. Tetapi bahan organik untuk tanah berasid lebih berguna daripada pengapuran. Mengetahui tahap keasidan tanah, anda dapat mengira dos baja mineral dengan tepat.

Tidak mustahil untuk menggunakan kaedah moden untuk meneliti tanah pinggir bandar. Ramai penduduk musim panas tahu bagaimana menentukan keasidan tanah oleh rumpai. Untuk melakukan ini, perhatikan lebih dekat tanaman yang tumbuh dengan baik di tapak tanpa campur tangan manusia.

Herba juga dipengaruhi oleh ciri-ciri lain dari tanah, kesuburan, kelembapan, komposisi mineral. Selain itu, di laman web yang sama di zon yang berbeza, keasidan tanah dapat berbeza dengan ketara.

Jenis rumpai untuk menentukan keasidan tanah

Selalunya, penduduk musim panas berminat dengan kemampuan menentukan tanah berasid. Di tanah berasid banyak tumbuh-tumbuhan dengan buruk. Oleh itu, tidak perlu menunggu hasil panen yang baik atau berbunga yang subur.

Sekiranya terdapat tanah berasid di laman web ini, bagaimana cara menentukan dengan rumpai, foto-foto yang boleh didapati di buku rujukan apa pun? Rumpai apa yang akan memberitahu anda bahawa laman web anda mempunyai tanah dengan keasidan yang tinggi? Mari kita mulakan dengan nama dan gambar ramuan yang paling biasa.

Di tanah yang sangat berasid, pusar ladang tumbuh,

crowberry, blueberry,

erika, asam kemerah-merahan, mengeluarkan sawi putih, padang rumput mariannik.

Sphagnum Baltik tumbuh di tanah dengan indeks keasidan purata,

dataran tinggi oxalis, pudina,

lingonberry, rosemary liar,

telinga beruang, oxalis.

Tanah berasid yang lemah dapat dikenali dengan adanya sedge (berbulu dan awal),

anjing jantan naik, oak dan buttercup angin,

hutan perhutanan, bellflower berdaun jelatang dan berdaun lebar, rumput gandum menjalar,

ibu dan ibu tiri,

semanggi manis.

Tanah berasid digemari oleh sorrel, tricolor violet, ekor kuda,

pisang,

tanah tinggi kasar. Kita harus sedar bahawa rumpai yang tumbuh secara berasingan atau sangat jarang dianggap tidak menjadi petunjuk. Hanya keunggulan tumbuh-tumbuhan ini di laman web yang dapat disebut sebagai isyarat mengenai tahap keasidan bumi.

Tanah beralkali penuh dengan bindweed dan poppies.

Petunjuk berguna

Banyak tanaman sangat mudah disesuaikan dengan nilai pH yang berubah-ubah. Oleh itu, dalam sumber yang berlainan anda dapat mencari maklumat yang bertentangan langsung dengan rumpai penunjuk. Selain itu, sangat jarang tanaman dapat mematuhi satu jenis tanah sepenuhnya. Tetapi jika anda sama sekali tidak mengambil kira "selera" nya, maka anda juga boleh memusnahkan tanaman yang berguna. Kenapa? Di tanah dengan tahap keasidan yang meningkat, pemakanan nitrogen terganggu dan tanaman tidak menerima jumlah magnesium, kalsium dan fosfor yang mencukupi. Tetapi ia mengandungi sebatian toksik. Faktor lain yang merugikan bagi spesies yang dibudidayakan ialah perkembangan mikroorganisma patogen yang pesat dalam persekitaran berasid.

Cara mengurangkan tahap keasidan tanah di laman web tanpa kesan negatif

Nonaktifkannya dengan bahan semula jadi. Tanah terdeoksidasi dengan kapur, tepung dolomit, kapur, tepung kapur. Abu kayu berfungsi dengan baik. Tindakannya lebih ringan, tetapi tidak kurang berkesan.

Penting! Satu tindakan tidak dapat mengubah komposisi asid tanah dalam jangka masa yang lama.

Oleh itu, penyahtoksidan dilakukan setiap tahun dan secara berkala. Sebaik sahaja anda melihat masalah dengan pertumbuhan dan perkembangan tanaman, segera periksa tahap keasidan.

Semuanya pergi ke tukang kebun yang berpengalaman untuk membantu. Oleh itu, perhatikan tanaman di kawasan anda. Mereka boleh memberitahu anda banyak.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan