Jelatang: gambar dan keterangan tanaman, jenis, fakta menarik

Jelatang adalah rumpai biasa yang terdapat di hampir semua wilayah di Rusia dan negara-negara jiran. Berbeda dengan sifat berguna (diuretik, ekspektoran, koleretik dan banyak lagi), digunakan dalam perubatan, memasak, kosmetologi, pertanian dan juga sihir.

Penerangan botani jelatang

Jelatang adalah salah satu tanaman berbunga yang paling biasa. Ia dijumpai di zon iklim sederhana di hemisfera utara dan selatan. Nama kilang itu adalah lat. Urtica berasal dari perkataan "uro" yang bermaksud "bakar".

Seperti apa jelatang?

Jelatang adalah tanaman tegak dengan satu pucuk tengah dan banyak cabang sisi

Budaya ini termasuk rumput tumbuh sederhana atau tinggi: panjang batang utamanya adalah 60 hingga 200 cm. Daunnya hijau kaya, tepinya bergerigi, bergerigi, dapat dibedah. Lebarnya lebih besar daripada panjangnya: 6-12 cm dan 5-7 cm, masing-masing. Parameter ini bergantung pada spesies tertentu. Stipules berpasangan, jarang berlaku.

Daun, pucuk tengah dan lateral ditutup dengan rambut yang menyengat di mana ia menyengat manusia dan haiwan walaupun pada sentuhan sedikit pun. Akar jelatang menjalar, bercabang dan sangat panjang. Mereka dikembangkan dengan baik, sehingga mereka dapat memenuhi tanaman dengan air walaupun pada waktu kering.

Jelatang (gambar) adalah tumbuhan yang cukup tinggi dengan pucuk tengah nipis, dari mana beberapa daun tangkai daun berlepas.

Keluarga apa jelatang itu?

Nettle adalah genus dari keluarga dengan nama yang sama Nettle (Urticaceae). Ia berlaku dalam jangka masa satu tahun dan jangka panjang. Merujuk kepada tumbuhan liar (rumpai). Walau bagaimanapun, ia cukup menuntut komposisi tanah, oleh itu ia tidak terdapat di mana-mana.

Bila dan bagaimana jelatang mekar

Mekar jelatang bermula pada pertengahan Jun dan berlangsung hingga September atau awal Oktober (bergantung pada jenis tanaman dan keadaan iklim). Jelatang yang mekar tidak kelihatan sangat mengagumkan, kerana bunganya kecil. Warnanya bergantung pada jenis tanaman - perbungaan berwarna putih, merah jambu, ungu muda dan biru.

Perbungaan palsu. Jelatang boleh menjadi monoecious dan dioecious. Ovari dibentuk dengan 1 ovula, jenis buahnya adalah kacang rata (berwarna kelabu dengan warna kuning).

Jelatang adalah tumbuhan beracun atau tidak

Semua jenis jelatang mempunyai rambut yang menutupi daun dan batangnya dengan padat

Campuran asid formik, histamin dan kolin yang terdapat di permukaan cerucuk mempunyai kesan "terbakar". Pada masa yang sama, varieti Eropah dan Rusia tidak beracun. Walau bagaimanapun, rumput boleh terbakar secara meluas jika anda jatuh ke semak jelatang. Ini membawa kepada kemunculan reaksi alergi, disertai dengan gejala berikut:

 • pembakaran, ketidakselesaan;
 • bengkak lidah, laring, muka;
 • gatal-gatal yang teruk;
 • kemerahan;
 • lepuh;
 • ruam.

Dalam kes ini, orang tersebut perlu diberi antihistamin (contohnya, "Suprastin"), untuk memastikan minum dan rehat yang banyak.Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, rawatan perubatan kecemasan harus dipanggil.

Terdapat jenis jelatang yang benar-benar beracun. Ini adalah Laportea Raksasa (tumbuh di Australia) dan Laportea Pembakaran (Filipina, Indonesia). Ini adalah tumbuhan yang sangat berbahaya. Sekiranya terdapat luka bakar besar-besaran, mereka dapat membunuh, jadi mangsa perlu segera dimasukkan ke hospital.

Penting! Sentuhan kanak-kanak dengan tanaman sangat berbahaya, oleh itu belukar di negara ini harus dihapuskan.

Di mana jelatang tumbuh

Jelatang lebih suka zon iklim sederhana. Ia paling sering dijumpai di tanah yang ringan dan subur, di kawasan yang teduh dan lembap. Ia tumbuh di sebelah kebun sayur, dekat dachas, di bandar (berhampiran rumah), di tanah gurun dan jalan raya. Tidak membentuk tebal (terlalu luas), tetapi kepadatan stoknya sangat tinggi. Belukar lebat inilah yang menimbulkan bahaya terbesar.

Di Rusia, jelatang dijumpai di mana-mana sahaja (kecuali wilayah Jauh Utara):

 • di lorong tengah;
 • di Kaukasus Utara;
 • di Ural;
 • di Siberia Barat.

Jenis yang paling biasa adalah jelatang yang menyengat. Ia tidak dijumpai di Siberia Timur dan di wilayah Timur Jauh. Walau bagaimanapun, jelatang berdaun sempit boleh didapati di sini, spesies berkaitan yang serupa dengan banyak ciri botani.

Di luar Rusia, pelbagai jenis tanaman ini terdapat di banyak negara:

 • Asia Tengah;
 • Mongolia;
 • China;
 • Mediterranean;
 • Transcaucasia;
 • Eropah Selatan;
 • India;
 • Amerika Utara;
 • Asia Tenggara;
 • Australia dan New Zealand.

Apabila jelatang tumbuh

Untuk tujuan masakan, jelatang muda sangat menarik perhatian, daunnya masih lembut dan lentur. Mereka mula muncul dari akhir bulan Mac hingga pertengahan Mei (bergantung pada wilayahnya). Daunnya mempunyai warna hijau yang kaya, kecil, berair dan menyenangkan rasanya. Mereka digunakan segar dan direbus.

Daun jelatang muda digunakan untuk makanan.

Jenis jelatang

Anda boleh mendapatkan keterangan lebih daripada 50 spesies jelatang - semua tumbuhan ini tergolong dalam satu genus Urtica. Daripada jumlah tersebut, 2 jenis adalah yang paling biasa di Rusia - dioecious dan menyengat, varieti lain kurang biasa, misalnya, jelatang berdaun sempit.

Pembakaran

Spesies Urtica Urens terdapat di mana-mana, kecuali wilayah-wilayah di Timur Jauh, Siberia Timur dan Timur Jauh. Kilang ini tahunan, monoecious, rendah (hingga 35 cm), oleh itu ia juga disebut jelatang kecil.

Untuk tujuan perubatan dan kuliner, daun dan pucuk muda digunakan.

Dioecious

Jangkauan spesies ini (Urtica dioica) sepenuhnya bertepatan dengan tempat penyebaran jelatang yang menyengat. Batangnya memanjang dan berongga di dalam, ditutup sepenuhnya dengan rambut yang menyengat. Jelatang yang menyengat (gambar) mekar dengan perbungaan putih kecil, dikumpulkan dalam spikelet. Ciri khasnya ialah daun berbentuk pisau pembedah sepanjang 8–16 cm, selebar 2 hingga 8 cm.

Jelatang yang menyengat adalah tanaman yang tinggi dan berketinggian, mencapai 60 hingga 200 cm

Daun sempit

Urtica angustifolia terdapat di Siberia Timur dan Timur Jauh. Ia tumbuh di hutan campuran, di sebelah batu, di tanah gurun, tidak jauh dari bangunan kediaman. Jelatang ini (bergambar) kelihatan agak berbeza daripada keganasan. Tanaman ini mempunyai daun longsor, berbentuk pisau pembedah selebar 1-2 cm, panjang 5-15 cm, yang namanya diberi nama.

Jelatang berdaun sempit tersebar luas di hutan campuran Siberia Timur

Berdaun rata

Urtica plathyphylla Wedd adalah tumbuhan bersaiz sederhana dengan ketinggian 50 hingga 150 cm dengan daun yang sempit (4-10 cm) dan agak panjang (5-20 cm). Ia berasal dari jenis Asia Timur - ia terdapat di Timur Jauh, termasuk Sakhalin dan Kepulauan Kuril, serta di Jepun dan China.

Jelatang berdaun rata adalah tanaman pendek dengan daun hijau terang dan batang sempit berwarna coklat

Rami

Pelbagai jenis cannabina Urtica ini tumbuh di mana-mana tempat di Rusia, kecuali wilayah-wilayah di Utara Jauh. Ia sering dijumpai di Mongolia, China dan negara-negara Asia Tengah. Rumput tinggi - 150-240 cm.Daunnya dibedah kuat, bergerigi, petiolat, panjangnya 15 cm.

Pelbagai jenis ganja terdapat di padang pasir dan tempat-tempat yang lemah.

Kievskaya

Urtica kioviensis diwakili oleh rumput rendah (tinggi dari 80 hingga 120 cm) dengan batang penginapan. Lebih suka tanah yang lembap dan bergelombang, sering tumbuh di tepian badan air. Di Rusia, ia dijumpai di wilayah-wilayah Wilayah Bumi Hitam. Ia tumbuh di mana-mana di Ukraine, berkat namanya, di negara-negara zon iklim sederhana di Eropah Barat dan Timur.

Ciri khas dari varietas Kiev adalah daun hijau muda dengan daun bergerigi

Berdaun insang

Jenis Urtica geleopsifolia yang kurang biasa adalah ramuan bersaiz sederhana (40-100 cm) dengan batang bulat dan daun berbentuk pisau pembedah. Ini berbeza kerana bahagian atas pelat memanjang, dan tepinya mempunyai bentuk bergerigi tajam.

Banyak rambut jelatang berdaun Gill tidak mengeluarkan bahan "menyengat", oleh itu, setelah bersentuhan dengannya, tidak ada sensasi yang menyakitkan

Garang

Spesies ini (Urtica ferox) juga disebut pohon jelatang atau ongaonga. Dalam keadaan semula jadi, ia hanya terdapat di New Zealand (endemik). Ia mencapai ketinggian 4-5 m. Tumbuhan ini menyebabkan luka bakar yang sangat menyakitkan dan beracun. Dalam literatur, ada data tentang kematian satu orang, serta beberapa binatang peliharaan, termasuk kuda dan anjing, yang menderita luka bakar. Orang asli New Zealand, Maori, menggunakan bahagian ongaong untuk makanan.

Luka bakar jelatang sangat menyakitkan dan boleh mengakibatkan kematian.

Ciri khas dari pelbagai jenis jelatang

Jenis jelatang yang berbeza berbeza dalam ketinggian, bentuk dan ukuran daun, serta kemampuannya untuk menyebabkan luka bakar:

 1. Pembakaran adalah rumput terpendek yang tumbuh hingga 35 cm.
 2. Dioecious - bergantung pada keadaan iklim, tingginya 60-100 dan bahkan 150-200 cm. Daunnya berbentuk pisau pembedah, sempit.
 3. Daun sempit - plat daunnya memanjang, lebarnya hanya 1-2 cm, lebih jarang 4-5 cm, dan panjangnya hingga 15 cm.
 4. Daun rata juga dibezakan dengan daun sempit (lebar rata-rata 5-7 cm, panjang 10-20 cm).
 5. Rami mempunyai ciri-ciri lempeng daun yang sangat dibedah, pucuk pusatnya lebih tinggi daripada keuskupan: hingga 240 cm. Tidak memerlukan komposisi tanah, ia dijumpai walaupun di tanah terbengkalai.
 6. Kievskaya dibezakan dengan batang penginapan dan plat daun hijau muda.
 7. Daun insang - variasi lain yang tidak berukuran (40-70 cm, lebih jarang hingga 100 cm). Ia berbeza kerana praktikalnya tidak menyengat.
 8. Ganas adalah tumbuhan yang beracun dan mematikan. Ia bukan rumput, tetapi pohon yang mencapai ketinggian 5 m. Ia tidak berlaku di wilayah Rusia.

Apa jelatang yang paling berguna

Jelatang muda (dikumpulkan dari akhir bulan Mac hingga pertengahan Mei) dari jenis yang paling biasa biasanya digunakan untuk makanan:

 • dioecious;
 • pembakaran;
 • berdaun sempit;
 • Kiev.

Dedaunan boleh dituai di kemudian hari. Ia direbus dalam sup (tidak lagi sesuai untuk salad), dikeringkan dan digiling untuk dibumbui atau teh jelatang (untuk tujuan perubatan).

Jelatang muda (Mei) juga dianggap paling berguna. Komposisi kimia lebih kurang sama:

 • asid askorbik (vitamin C);
 • vitamin B dan K;
 • fitonutida;
 • karotena;
 • tanin;
 • glikosida;
 • gusi;
 • kolin;
 • kanji;
 • protein;
 • histamin;
 • sebatian fenolik;
 • besi;
 • mangan;
 • titanium;
 • nikel;
 • boron;
 • tembaga.

Untuk tujuan perubatan, daun jelatang paling kerap digunakan.

Tumbuhan ini mempunyai kesan kompleks pada tubuh:

 • meningkatkan pembekuan darah;
 • menguatkan sistem imun;
 • meningkatkan selera makan;
 • meremajakan sel;
 • melegakan kesakitan pada otot dan sendi;
 • membersihkan dari toksin terkumpul;
 • menormalkan fungsi sistem saraf;
 • membersihkan saluran darah;
 • menurunkan kadar glukosa darah.

Oleh itu, daun jelatang (terutama dioecious dan menyengat) digunakan dalam perubatan rakyat dan rasmi. Akar tanaman ini juga digunakan untuk tujuan perubatan.

Penting! Dalam beberapa kes, kilang tidak boleh digunakan.

Ia dikontraindikasikan pada kehamilan dan menyusui, masalah dengan pembekuan darah, penyakit ginjal kronik, dan masalah jantung. Sekiranya anda mengalami simptom luar, anda harus segera berhenti mengambil dan berjumpa doktor.

Apa jelatang yang disenaraikan dalam Buku Merah

Banyak spesies tumbuh seperti rumpai. Jelatang Kiev termasuk dalam Buku Merah wilayah Voronezh dan Lipetsk (status 3 - "jarang"). Varieti selebihnya terdapat dalam jumlah yang cukup, jadi mereka tidak memerlukan perlindungan.

Di mana jelatang digunakan?

Di Rusia, 2 jenis paling kerap digunakan - pembakaran dan keganasan, kerana ia adalah yang paling biasa. Mereka digunakan untuk tujuan yang berbeza:

 1. Memasak - untuk menyediakan kursus pertama, salad, pai, sos. Juga, daun tanaman itu asin dan acar. Bahan mentah kering dimasukkan ke dalam teh.
 2. Perubatan - sebagai diuretik, vitamin, antiseptik, homeopati, koleretik, ekspektoran.
 3. Kosmetologi - untuk memperbaiki rambut (termasuk keguguran rambut) dan meremajakan kulit wajah.
 4. Pertanian - makanan untuk ternakan, penyemburan tanaman untuk kawalan perosak (kutu daun, cendawan tepung).
 5. Industri tekstil: untuk mendapatkan kain cheviot semula jadi yang tahan lama (serupa dengan sifat wol).

Gaun jelatang mempunyai kilauan yang menarik

Sifat ajaib tumbuhan

Orang yang berbeza mempunyai legenda mengenai sifat ajaib jelatang. Itu digunakan dalam berbagai ritual, misalnya:

 1. Dibawa dengan keberanian mereka.
 2. Mereka meletakkannya di kasut orang yang "disihir" sehingga kekuatan yang tidak murni tidak dapat membawanya ke dunia mereka.
 3. Penyapu dibuat dari batang dan daun, dengan mana mereka menyapu lantai untuk melindungi tempat tinggal dari roh-roh jahat.
 4. Untuk tujuan yang sama, permaidani ditenun dari pucuk dan diletakkan di depan pintu masuk.
 5. Roh-roh jahat dihalau oleh pengasapan rumah.
 6. Gadis-gadis mencuci rambut mereka dengan suntikan dari daun untuk menarik perhatian seks yang lebih kuat.

Jelatang digunakan sebagai azimat. Daun yang dipetik diletakkan di dalam beg yang terbuat dari kain semula jadi dan dibawanya untuk melindungi dari penceroboh. Juga, tanaman ini digunakan dalam mantra cinta.

Fakta menarik mengenai jelatang

Di Rusia dan negara-negara lain, jelatang telah digunakan sejak sekian lama. Dan bukan hanya untuk tujuan perubatan dan masakan, tetapi juga untuk tujuan lain. Oleh itu, pelbagai ungkapan telah disatukan mengenai tanaman tersebut, misalnya: "boleh didapati dengan yang lain - apa yang harus duduk di jelatang"; "Jelatang biji jahat - jangan mengeluarkan bir dari itu."

Jelatang digunakan untuk menjahit layar dan karung yang kuat, yang disebut "wrens". Menariknya, di Jepun, perisai bahkan dibuat dari batang tanaman yang kuat, dan tali busur untuk busur dibuat dari serat tanaman.

Kesimpulannya

Jelatang dihargai kerana kemampuannya, rasa yang baik, dan sifat bermanfaat. Tumbuhan ini terdapat di mana-mana sahaja. Lebih baik mengumpulkannya di tempat yang bersih, jauh dari jalan. Sekiranya ini tidak mungkin, bahan mentah kering selalu boleh dibeli di farmasi dengan harga yang berpatutan.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan