Ubat rakyat untuk rumpai dengan cuka

Bukan rahsia bagi kebanyakan tukang kebun bahawa cuka dapat digunakan sebagai racun herba. Di samping itu, ia adalah produk ekologi sepenuhnya. Sebilangan orang menggunakannya sendiri atau digabungkan dengan komponen lain. Bahan semacam itu hanya meningkatkan kesan ubat tersebut rumpai tumbuh-tumbuhan. Dana berdasarkannya sangat bagus untuk tukang kebun yang berusaha untuk tidak menggunakan bahan kimia di kawasan mereka. Dalam artikel ini, kita akan melihat cara memasak kawalan rumpai dari cuka dengan tangan anda sendiri.

Ciri cuka

Cuka adalah bahan mesra alam yang mudah terurai. Racun herba kimia dapat bertahan lama di dalam tanah, yang memberi kesan negatif terhadap kualiti tanaman yang ditanam. Memanggil bahan tersebut sebagai racun herba tidak sepenuhnya betul, kerana ubat ini biasanya mempunyai komposisi kimia. Sebaliknya cuka adalah bahan semula jadi. Ia betul-betul selamat untuk digunakan, tetapi pada masa yang sama dapat melawan rumpai dengan sempurna.

Untuk berjaya menyingkirkan rumpai dari laman web anda, anda mesti menggunakan penyediaan yang telah disediakan dengan betul. Faktanya adalah bahawa ia sama-sama mempengaruhi rumput liar dan rumput serta tanaman lain. Anda tidak boleh menyemburkan kawasan itu secara kacau dengan mereka. Oleh itu, anda boleh membahayakan tanaman dan bunga yang ditanam.

Ramai orang merasa senang menyemburkan tanaman dari botol semburan biasa. Penyembur pam juga sesuai. Dengan cara ini, anda dapat mengusahakan kawasan berhampiran jalan raya, di kaki lima dan di tempat lain di mana anda tidak perlu risau akan tanaman lain.

Perhatian! Penting untuk menyemburkan kawasan tersebut dalam cuaca yang tenang agar racun herba tidak menimpa tanaman yang ditanam.

Di samping itu, kesan zat tersebut sedikit meningkat di bawah sinar matahari. Agar ejen hanya mempengaruhi tanaman yang tidak diingini, anda boleh menggunakan ubat dengan sikat terus ke rumpai itu sendiri. Di antara pelbagai jenis cuka, tukang kebun paling sering memilih sari apel. Gunakan produk dalam bentuk larutan berair dengan kadar asid 5%.

Untuk pemusnahan rumpai, penunjuk tersebut mungkin kecil. Untuk menghilangkan rumpai dari laman web, keasidan mestilah 18% atau lebih. Ingat, produk kawalan rumpai yang berkesan mesti mempunyai tahap keasidan yang tinggi. Banyak tukang kebun lebih suka menggunakan cuka putih, tetapi cuka yang ada akan ada.

Pilihan penyediaan

Seterusnya, kita akan melihat resipi kawalan rumpai yang paling biasa:

  1. Cuka sebagai ubat bebas. Bahan yang tidak dicairkan dengan tahap keasidan sekurang-kurangnya 18% sangat baik untuk menghilangkan rumpai di kawasan anda.
  2. Cuka dan sabun. Anda boleh menggunakan sabun cair dan pencuci pinggan. Untuk menyediakan produk, anda mesti menggabungkan 1 liter cuka dan 10 ml sabun cair. Sabun menjadikan penggunaan racun herba lebih mudah dan berkesan. Penyelesaian serupa digunakan bukan hanya untuk memerangi rumpai, tetapi juga untuk langkah pencegahan terhadap perosak.
  3. Campuran cuka, sabun dan garam. Untuk menyediakan racun herba seperti itu, campurkan 3 liter cuka, seperempat cawan garam dan 1 sudu sabun cair. Semua komponen dicampur dengan teliti dan disembur dengan rumpai.
  4. Cuka dengan asid sitrik. Racun herba ini terdiri daripada 1 liter cuka dan 1 sudu besar asid sitrik. Asid harus dicairkan sepenuhnya dalam cuka dan agen rawatan lalang boleh digunakan.
  5. Cuka dengan minyak pati.Untuk penyediaan racun herba, minyak pati oren dan cengkeh sesuai. Satu sudu minyak dicairkan dalam 1 liter cuka. Seterusnya, kami membuang tanaman yang tidak diingini dengan alat ini.

Cara Memohon Cuka Rumpai

Tong penyiram biasa atau botol penyembur plastik akan berfungsi untuk bahan-bahan ini. Sekiranya kawasan itu tidak terlalu tersumbat, anda boleh menggunakan berus. Setiap tanaman individu dilumurkan dengannya. Kaedah ini lebih berkesan, kerana bahan tersebut bertindak langsung pada rumpai. Semasa menyembur, ada kemungkinan besar kehilangan beberapa tanaman atau menyebarkan penyelesaiannya dengan tidak betul.

Penting! Penyelesaiannya digunakan pada batang, daun dan bunga. Jangan letakkan produk ke bahagian akar atau tanah.

Agar penggunaan bahan dapat benar-benar membantu menyingkirkan rumpai dan tidak membahayakan tanaman yang ditanam, anda harus mematuhi peraturan berikut:

  • ingat bahawa bahan seperti itu boleh mempengaruhi semua tanaman. Sapukan atau semburkan hanya pada tanaman yang hendak dikeluarkan;
  • semasa penyediaan persediaan, perhatikan perkadarannya dengan tepat;
  • ubat itu tidak boleh masuk ke dalam tanah. Dalam kehidupan seharian, ia sering digunakan sebagai pembasmi kuman. Ia benar-benar mampu membunuh pelbagai bakteria, kuman dan jamur. Tetapi, kualiti tanah dari bahan kuat seperti itu boleh menderita. Faktanya ialah tanah mengandungi bukan sahaja mikroorganisma dan bakteria yang buruk, tetapi juga bermanfaat.
  • anda juga perlu memantau kualiti dan komposisi sabun cair yang digunakan untuk menyediakan produk. Bahan seperti fosfat dan fenol tidak boleh diterima untuk digunakan. Selain itu, sabun tidak boleh mengandungi pemutih dan natrium hipoklorit. Bahan ini beracun dan boleh membahayakan alam sekitar.
Nasihat! Sekiranya anda ragu-ragu mengenai kualiti sabun cair, anda boleh menggunakan sabun cuci. Bahan pencuci dengan sifat antibakteria juga tidak sesuai.

Kegunaan lain

Setiap suri rumah sudah biasa dengan bahan ini. Menangani tanaman yang tidak diingini hanyalah satu bidang di mana ubat ini akan terbukti berguna. Sebelum produk pembersih kimia digunakan, cuka digunakan di hampir setiap rumah.

Telah disebutkan di atas bahawa ia adalah racun serangga yang sangat baik. Anda boleh menyingkirkan kebanyakan perosak di kawasan anda dengan cuka. Sebagai contoh, ia berperang dengan baik terhadap lipas, kutu busuk dan kutu. Ramai suri rumah menggunakannya untuk melawan kulat, yang sangat takut akan asid. Untuk penggunaan bahan untuk tujuan ini, cecair dengan keasidan sekurang-kurangnya 9% sesuai.

Sebilangan suri rumah menggunakannya ketika mereka membersihkan rumah mereka. Ia dapat digunakan untuk membersihkan permukaan dari pelbagai bahan cemar. Ia bukan sahaja membersihkan noda dengan sempurna, tetapi juga bertindak sebagai pembasmi kuman. Untuk mengelakkan bau cuka berdiri di udara, anda harus membersihkan permukaannya dengan bersih setelah membersihkannya.

Perhatian! Cuka menghilangkan bau dan minyak yang tidak menyenangkan.

Tetapi selalunya bahan ini digunakan dalam masakan. Ia adalah perasa yang indah. Ia sering ditambahkan pada acar sayur dan cendawan. Sukar untuk membayangkan pemeliharaan timun dan tomato tanpa ramuan ini.

Kesimpulannya

Seperti yang anda lihat, cuka adalah ubat sejagat di rumah dan di dapur, dan di kebun sayur atau kebun. Baru-baru ini, banyak tukang kebun telah menggunakan kaedah rakyat untuk memerangi rumpai. Cuka kawalan rumpai memerangi hampir semua jenis tanaman rumpai. Ini adalah produk mesra alam yang tidak mengandungi bahan kimia. Tetapi tetap saja, dia mempunyai kekuatan yang luar biasa dan mampu menghilangkan tanaman yang paling menjengkelkan. Persiapan berdasarkannya sangat mudah untuk disiapkan dengan tangan anda sendiri dari kaedah improvisasi. Dengan pembantu seperti itu, kebun anda akan sentiasa bersih dan tidak tersumbat.Artikel ini telah menunjukkan cara menangani rumpai menggunakan kaedah tradisional yang terbukti.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan