Merumput kentang dengan traktor di belakang

Ramai yang sudah menghargai faedah bekerja dengan penanam motor. Ini adalah teknik serba boleh yang tidak dapat diganti untuk pengemasan. Dengan pertolongannya, anda dapat melakukan robot dalam jumlah besar di laman web anda. Mesin penanak dengan cepat dan cekap menyiapkan tanah dan mengatasi tugas-tugas lain. Sebagai contoh, banyak tukang kebun menyiangi kentang dengan traktor berjalan kaki. Juga, mereka dapat menumpuk semak dengan mudah dan cepat. Untuk ini, terdapat banyak lampiran dan peranti. Dalam artikel ini kita akan melihat bagaimana kentang disiangi dengan traktor di belakang.

Kelebihan bekerja dengan traktor berjalan kaki

Tukang kebun telah lama menyesuaikan diri dengan traktor di belakang dan hampir semua prosedur untuk menanam kentang dilakukan oleh mereka. Sebagai contoh, traktor yang berjalan di belakang melakukan tugas yang sangat baik dengan tugas-tugas berikut:

  • membajak tanah;
  • menanam kentang;
  • merumput rumpai;
  • mengisar semak kentang;
  • menuai.

Dan ini hanya karya yang berkaitan langsung dengan kentang. Di samping itu, pemilik penanam motor dapat memotong rumput dengan mereka dan melakukan manipulasi lain. Selanjutnya, dalam artikel itu kita akan mempertimbangkan alat khas untuk menyiangi kentang.

Kaki penyiangan kentang

Selalunya, penyiangan kentang dilakukan dengan menggunakan cakar khas. Ini adalah salah satu alat paling mudah, tetapi sangat berkesan. Mereka mudah dipasang dan disimpan. Kaki mengusahakan tanah dengan lembut tanpa menyentuh sistem akar tanaman sayur-sayuran. Perkara utama dalam perniagaan ini adalah menetapkan kedalaman dengan betul. Untuk tanah yang lebih longgar, kedalaman kira-kira 4 cm sesuai, dan untuk tanah yang diinjak-injak dan padat, anda perlu memasang alat ini sedalam 7 cm.

Penting! Adalah perlu untuk memasang cakar dengan kuat dengan pengikat khas.

Lebar antara tines diatur sesuai dengan lebar alur. Dalam kes ini, satu kaki mesti terletak sedikit di belakang. Ini akan memastikan ruang antara kaki bebas daripada tersumbat. Terdapat beberapa jenis kaki:

  • lancet;
  • sepihak;
  • dua belah.

Merumput dengan traktor berjalan menggunakan pemotong penyiangan

Peranti seterusnya tidak kurang popular. Pemotong rata adalah alat khas untuk pengolahan tanah dan penyingkiran rumpai dari tanah atas. Dengan bantuannya, anda boleh menyiapkan laman web untuk menanam atau memproses lorong. Terdapat pemotong rata dengan gendang khas untuk menjatuhkan rumpai dan yang sederhana dengan pisau biasa.

Semasa menyiangi kentang dengan traktor di belakang, roda mesti berada di alur. Semasa pergerakan penanam, pisau secara beransur-ansur memotong semua rumpai dari jarak baris, dan drum membuangnya kembali. Ia juga sangat penting untuk mempertimbangkan usia rumpai. Walaupun mereka belum berakar dan diperkuat, akan lebih mudah untuk menghapusnya. Tetapi tanaman dewasa dan kuat tidak akan menghasilkan semua orang. adaptasi.

Penting! Kaedah yang sama dapat digunakan untuk menyiangi kentang bukan sahaja, tetapi juga tanaman lain.

Landak kentang

Landak adalah lampiran khas yang terdiri daripada cincin dengan ukuran yang berbeza. Mereka diletakkan dalam bentuk kerucut. Terdapat paku atau gigi pada cincin, yang membajak tanah. Landak harus dipasang pada penanam dengan sedikit cerun. Sangat senang apabila peranti ini diperbuat daripada cincin. Kadang-kadang terdapat landak buatan sendiri yang diperbuat daripada cakera keluli. Dalam kes ini, tanah, bersama dengan rumpai, terkumpul di antara mereka, sementara lubang di gelang memungkinkan sampah jatuh ke tanah.

Pada dasarnya, landak adalah versi yang lebih kecil dari rotary harrows yang lebih besar. Peranti ini berfungsi berdasarkan prinsip yang sama. Landak terjun sedikit ke dalam tanah dan berpusing, sehingga melonggarkan tanah dan mengeluarkan rumpai dari itu.

Merumput harrow

Sebilangan besar tukang kebun mendakwa bahawa penyiangan terbaik dari baris kentang dengan traktor berjalan menggunakan struktur berengsel khas. Ia terdiri dari bingkai dan mesh dengan gigi tajam. Jenis harrow ini boleh dipanggil menyeret. Setiap sel di grid panjangnya kira-kira 20 cm. Sel yang paling biasa adalah segi empat tepat, heksagon dan segi empat sama. Sumsum menyapu lalang dengan sempurna dari rumput liar dan sedikit melonggarkan permukaan atasnya.

Perhatian! Apabila gigi terhuyung-huyung, menyapu kebun dengan traktor berjalan kaki akan lebih berkesan.

Kesimpulannya

Sekarang anda tahu dengan tepat bagaimana anda boleh menggunakan penanam untuk merumput kentang. Lampiran serbaguna ini membolehkan anda melaksanakan sejumlah besar pekerjaan di laman web anda. Ia boleh digunakan untuk merumput dan meringkuk kentang dan sayur-sayuran lain. Pemprosesan laman web sedemikian memerlukan sedikit masa dan menjimatkan tenaga. Sesiapa yang pernah mencuba menggunakan penanam motor tidak lagi mahu kembali ke cangkul biasa. Dalam video di bawah ini, anda dapat melihat bagaimana kentang disiangi dengan traktor berjalan kaki dengan landak.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan