Kawalan Rumpai Rumput

Rumput hijau yang indah adalah ciri khas plot peribadi, dan betapa menjengkelkannya apabila menjengkelkan rumpai tumbuh di rumput hijau dan merosakkan keseluruhan rupa pemandangan. Anda boleh mengawal rumpai di rumput anda secara mekanikal atau menggunakan bahan kimia yang disebut racun herba. ia racun rumpai di rumput dicirikan oleh kecekapan tinggi, kemudahan penggunaan dan beberapa kelebihan lain. Maklumat mengenai jenis racun herba yang ada dan cara menggunakannya dengan betul boleh didapati dalam artikel di atas.

Apakah racun herba

Bagi banyak orang yang jauh dari pertanian, kata "racun herba" sama sekali tidak dapat difahami, dan ubat itu sendiri tidak sering digunakan dalam kehidupan seharian. Perkataan ini diterjemahkan dari bahasa Latin sebagai "untuk membunuh rumput." Bahan adalah bahan kimia yang memusnahkan rumpai... Ia dapat digunakan untuk melindungi lereng sayur dan rumput dari tumbuh-tumbuhan yang tidak diingini. Pada skala industri, racun herba digunakan untuk merawat ladang pertanian, landasan kereta api dan jalan raya, dan kawasan yang berdekatan dengan perusahaan.

Menurut prinsip pengaruh terhadap tumbuh-tumbuhan, racun herba dibahagikan:

 • Racun herba terpilih atau spektrum selektif... Mereka mampu memusnahkan semua jenis tanaman dengan sifat tertentu, seperti rumput lebar.
 • Racun herba spektrum berterusan memusnahkan semua tumbuh-tumbuhan di kawasan yang dirawat.

Pengawalan rumpai rumput boleh dilakukan dengan dua racun rumpai ini. Cara penggunaannya dan prinsip tindakannya berbeza, jadi anda perlu mengetahui dan memahami bagaimana menangani rumpai di rumput akan menjadi satu atau satu lagi bahan kimia.

Penting! Semut yang bekerja dalam proses aktiviti vitalnya mengeluarkan asid, yang merupakan herbisida selektif semula jadi dan memusnahkan semua kehijauan kecuali pokok-pokok genus Duroya.

Kawalan rumpai jarak jauh

Penanaman rumput yang betul dengan pra-rawatan dan penyediaan tanah yang betul akan membolehkan anda mendapatkan rumput hijau yang indah dan tidak memikirkan cara membuang rumpai pada peringkat awal pemeliharaan tanaman. Adalah perlu untuk menyiapkan tanah terlebih dahulu, kira-kira 3-4 bulan sebelum penanaman rumput yang diharapkan dapat disemai. Untuk rawatan awal ini, racun herba berterusan digunakan.

Teknologi kerja adalah seperti berikut:

 • pada mulanya anda perlu menandakan plot peribadi, menentukan tempat rumput;
 • setelah menandakan, rumput masa depan banyak disiram dengan bahan kimia berterusan. Kira-kira seminggu selepas rawatan, tumbuh-tumbuhan yang ada akan mulai kering, dan setelah seminggu lagi, kawasan ini perlu digali, rumpai dan akar yang tersisa di dalam tanah perlu dikeluarkan;
 • tanah yang longgar diketatkan sedikit dan dibiarkan dalam keadaan ini selama sebulan, di mana rumpai yang tinggal di dalam tanah harus muncul;
 • setelah percambahan tanaman gulma yang baru, tanah disiram lagi dengan racun rumpai yang berterusan dan setelah seminggu sisa-sisa kering tumbuh-tumbuhan dikeluarkan;
 • bahan kimia tersebut bertindak pada tanaman selama sebulan. Hanya selepas waktu ini anda boleh mula menabur rumput, yang akan tumbuh tanpa "jiran" yang lemah.

Dianjurkan untuk memproses rumput sebelum menyemai rumput menggunakan teknologi di atas pada awal musim bunga atau musim gugur, mulai bulan September.Merawat rumput pada musim luruh membolehkan anda membersihkan tanah dengan pasti dari rumpai sebelum munculnya salji, dan dengan kedatangan musim bunga, tanam benih rumput ke dalam tanah tanpa sisa kimia.

Penting! Sebilangan racun herba sebahagiannya mengekalkan aktiviti mereka walaupun 2 bulan setelah digunakan, memusnahkan tumbuh-tumbuhan rumput.

Penjagaan rumput hijau

Dengan menabur rumput di tanah yang sudah siap dan dibersihkan, anda boleh mendapatkan rumput yang berkualiti tinggi dan rata, namun anda boleh menjaga kecantikan dan kesihatannya hanya jika anda mengikuti peraturan penjagaan tertentu:

 1. Memotong rumput adalah suatu keharusan. Ia membolehkan anda memperbaiki penanaman rumput dan memotong rumput. Rumput tahunan, dengan memotong rumput secara berkala, tidak mempunyai masa untuk membentuk bunga dan menyemai benih, yang bermaksud bahawa tahun depan tidak akan ada "jiran yang berbahaya" di laman web ini. Dianjurkan untuk memotong rumput muda untuk pertama kalinya setelah ketinggian daunnya melebihi 7 cm. Selepas itu, acara tersebut harus dilakukan secara berkala 2 minggu sekali.
 2. Menggunakan rake di rumput akan mengenal pasti dan menghilangkan rumpai kerinting berukuran kurang dari tahap memotong. Rumpai seperti itu boleh, misalnya, berikat atau kutu kayu... Untuk memerangi memanjat dan memanjat rumput, pemilik ladang belakang menyisir rumput bukan hanya setelah bekerja dengan perapi untuk mengumpulkan sisa-sisa tumbuh-tumbuhan, tetapi juga setelah memotong rumput dengan mesin pemotong rumput.
 3. Sebilangan besar perennial mempunyai sistem akar yang mendalam dan sangat maju dan tidak mustahil untuk melawannya dengan memotong dan menyikat rumput. Oleh itu, sangat sukar untuk mengeluarkan dandelion, thistles atau pisang dari halaman. Anda boleh melawan musuh-musuh ini secara mekanikal dengan membuang akar tanaman secara manual. Untuk ini, anda boleh menggunakan taman khas peralatan penyingkiran rumpai... Ia akan menghilangkan tumbuh-tumbuhan yang tidak diingini dengan sedikit kerosakan pada rumput. Pengendalian mekanikal hanya baik jika jumlah rumpai kecil.
 4. Lumut sering mempengaruhi kawasan rumput di bawah naungan pokok atau di kawasan rendah. Cuaca lembap juga dapat memprovokasi perkembangan mereka. Penyebaran lumut harus dikendalikan dengan mengudarakan tanah. Ia dapat dilakukan dengan menusuk rumput dengan padang rumput. Mengehadkan dan menyuburkan tanah juga akan membantu mencegah penyebaran lumut di halaman anda.
 5. Dengan sebilangan besar rumpai, disyorkan untuk merawat rumput dengan racun herba terpilih. Rawatan kimia memerlukan sedikit masa dan akan menunjukkan kecekapan tinggi dalam kawalan rumpai. Nama dan gambar racun herba terpilih dan berterusan dapat dilihat di bawah.

Dari masa ke masa, jumlah rumpai di rumput akan terus meningkat. Ini disebabkan oleh fakta bahawa terdapat sebilangan besar biji di tanah, yang berusaha untuk bercambah dan menaungi rumput hijau. Oleh itu, pada tahun pertama menanam rumput, anda hanya boleh melakukan kaedah pemusnahan rumpai secara mekanikal, tetapi lama-kelamaan akan menjadi lebih sukar untuk menanganinya. Kurangnya langkah-langkah untuk pemusnahan rumpai akan menyebabkan pemindahan tanaman yang ditanam sepenuhnya. Itulah sebabnya, dari masa ke masa, penggunaan racun herba terpilih menjadi semakin relevan.

Penting! Rumpai di halaman rumput dapat dihancurkan dengan racun herba ke arahnya, tanpa menyemburkan bahan kimia ke seluruh kawasan, tetapi dengan menyuntik bahan tersebut di bawah akar tanaman.

Racun rumpai yang berterusan

Seperti yang sudah jelas, racun herba dengan tindakan berterusan memusnahkan semua tumbuh-tumbuhan di halaman, yang bermaksud bahawa mereka hanya dapat digunakan selama penyediaan tanah untuk menyemai benih rumput atau untuk memusnahkan penanaman lama. Yang paling berkesan dan selamat, dari sudut ekologi, racun herba tindakan berterusan adalah:

Puting beliung

Bahan kimia ini adalah larutan glifosat berair.Ubat ini dihasilkan dalam ampul dengan jumlah 5 hingga 1000 ml. Gunakan bahan untuk menyemburkan tanaman dengan larutan yang disediakan berdasarkan air. Bergantung pada nama sebenarnya, ubat "Tornado" dicairkan mengikut arahan.

Setelah menggunakan racun herba Tornado, semua tumbuh-tumbuhan di halaman akan musnah dalam 3 minggu. Ubat itu sendiri akan kekal di dalam tanah selama 2 bulan.

Racun herba Tornado dapat digunakan pada suhu dan cuaca udara. Sedikit terkena daun tanaman, ia menembusi jauh ke dalam akar, secara beransur-ansur memusnahkannya. Dengan bantuan racun herba Tornado, anda dapat menyingkirkan bukan sahaja rumpai, tetapi juga pokok renek dan pohon tinggi. Bahan kimia ini digunakan dalam industri pertanian, kerana ketiadaan toksisitas memungkinkan untuk menyemai tanaman sayur-sayuran seawal tahun berikutnya setelah memproses ladang. Sekiranya perlu, racun herba Tornado dapat disimpan selama 5 tahun. Analog "Tornado" adalah ubat "Glysol", "Urogan", "Agrokiller" dan beberapa yang lain.

Penting! Glyphosate pada tahun 2015 diakui sebagai "kemungkinan karsinogen", jadi ia tidak boleh digunakan untuk membersihkan tanah untuk penanaman budaya.

Diquat

Racun herba ini berdasarkan bahan dengan nama yang sama - diquat. Ini aman untuk lingkungan dan manusia, dan dapat digunakan untuk memotong rumput secara berterusan untuk menyemai tanaman yang ditanam. Bahan kimia ini digunakan untuk menyemburkan tanaman pada suhu + 15- + 250C. Bertindak pada tanaman sebaik sahaja bersentuhan dengan daun atau tanah hijau. Anda dapat melihat hasil pemprosesan dalam 4-7 hari. Suhu dan kelembapan udara boleh mempengaruhi masa pengeringan rumput.

Penyingkiran rumpai dari rumput dilakukan dengan penyemburan dengan larutan herbisida berair. Setelah di daun rumput, diquat disintesis menjadi hidrogen peroksida, yang merosakkan sel tumbuhan dan mengeringkannya. Bahan kimia terurai dengan cepat dan tidak membahayakan serangga atau mikroflora tanah.

Racun herba yang berterusan boleh digunakan sebelum menyemai rumput di rumput atau untuk menghilangkan semua tumbuh-tumbuhan rumput di halaman. Sekiranya diputuskan untuk mengembangkan tanah di laman rumput untuk penanaman tanaman yang ditanam berikutnya, maka lebih baik menggunakan sediaan yang kurang toksik yang tidak akan merosakkan kualiti sayur-sayuran dan beri yang ditanam. "Dikvat" untuk tujuan tersebut adalah pilihan terbaik, namun keburukannya mungkin kecekapan yang agak rendah dalam memerangi rumpai.

Gambaran keseluruhan beberapa racun herba berkesan tindakan berterusan dan selektif dapat dilihat pada video:

Racun herba terpilih

Bagaimana cara membunuh rumpai di rumput tanpa merosakkan rumput hijau yang halus? Inilah persoalan yang banyak dibingungkan oleh pemilik tanah. Dan jawapannya hanya dapat satu: anda perlu menggunakan racun herba terpilih. Di antara bahan kimia ini, ubat berikut sangat berkesan:

Lontel 300

Bahan aktif ubat adalah clopyralid, hormon yang menyekat pertumbuhan rumpai dan memusnahkannya. Ubat ini sangat berkesan terhadap rumpai tahunan dan tahunan, termasuk dandelion, sedge, pisang.

Anda perlu menggunakan racun herba setelah memotong rumput pada awal pagi atau setelah matahari terbenam. Bahan tersebut disapukan dengan menyemburkan ke bahagian udara tumbuhan. Bahan tersebut cepat diserap, dan anda dapat melihat hasilnya pada rumpai yang dirawat setelah 2 minggu.

Deimos

Merawat rumput dari rumpai dengan "Deimos" membolehkan anda membuang tanaman berdaun lebar yang dibenci. Spektrum tindakan ubat ini membolehkan anda membasmi seramai kira-kira 100 jenis rumpai. Rumpai seperti kutu kayu, semanggi, dandelion dan lain-lain tidak dapat menahannya.

Bahan aktif ubat adalah garam dimetilamina, yang selamat untuk tumbuhan dan manusia. Setelah dilarutkan dalam air, bahan kimia tersebut digunakan untuk menyemburkan rumput. Selepas 2 minggu, rumpai akan mengering dan tidak lagi merosakkan rumput hijau. Mereka boleh dikeluarkan secara mekanikal tanpa banyak kesukaran.

Penggodam

Racun herba ini agak baru, tetapi telah mendapat populariti meluas kerana keberkesanannya yang tinggi terhadap banyak rumpai. Bahan aktif bahan kimia menembusi bilah daun tumbuhan dan menyekat pertumbuhannya. Hasil daripada kesan ini, dalam seminggu rumput liar menjadi kuning dan kering, sementara rumput rumput tetap sihat.

Racun herba yang disenaraikan untuk rumput terhadap rumpai tindakan selektif dicirikan oleh kecekapan tinggi dan keselamatan persekitaran. Mereka boleh digunakan untuk merawat rumput, termasuk taman permainan, taman, halaman belakang. Keselamatan mereka disahkan oleh fakta bahawa mereka dapat digunakan bukan hanya untuk menghilangkan rumpai dari halaman rumput, tetapi juga dari lereng dengan tanaman sayur-sayuran dan buah beri.

Anda dapat melihat proses merawat rumput dengan racun herba terpilih dalam video:

Penting! Racun herba adalah bahan berbahaya dan bekerja dengannya mesti dilakukan dengan menggunakan alat pelindung diri.

Kesimpulannya

Kawalan rumpai di rumput menggunakan racun herba adalah cara yang berkesan dan agak mudah untuk menjaga tumbuh-tumbuhan. Racun herba digunakan sejak tanah disiapkan untuk menyemai benih rumput sehingga rumput musnah sepenuhnya. Untuk pemusnahan herba yang berterusan perlu digunakan racun herba "Tornado", "Dikvat" dan beberapa analognya. Bahan kimia ini akan mengatasi semua tumbuh-tumbuhan di halaman dengan cepat. Pada tahun pertama penanaman rumput, rumpai tunggal terdapat di permukaan hijau. Mereka boleh dimusnahkan secara mekanikal atau melalui suntikan racun herba di bawah akar tanaman. Sekiranya penyebaran rumpai secara besar-besaran, disarankan menggunakan racun herba selektif, yang akan memusnahkan rumpai, tetapi tidak akan merosakkan penutup tanah hijau. Pilihan khusus bagaimana merawat rumput dari rumpai bergantung pada kemampuan kewangan dan pilihan pemilik tanah.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan