Rawatan rumpai Pekerja yang sangat baik: ulasan

Menentang rumpai memerlukan banyak tenaga. Tidak menghairankan bahawa banyak tukang kebun lebih suka persediaan khas untuk tanaman yang menjengkelkan ini. Oleh itu, anda dapat dengan cepat dan berkesan menyingkirkan rumpai tumbuh-tumbuhan. Untuk tujuan ini, "Cemerlang" melakukan pekerjaan yang sangat baik. Ia digunakan untuk memusnahkan rumpai bijirin, yang sering membuang penanaman kentang, bit, tomato dan tanaman sayur-sayuran lain. Dalam artikel ini kita akan melihat bagaimana menerapkan Kawalan Rumpai Cemerlang.

Ciri-ciri "Cemerlang"

"Cemerlang" adalah ubat Jepun. Bahan aktif utama adalah chizalofop-P-epila - 51.6 g / l. Ia adalah racun herba yang sangat berkesan untuk melawan rumpai tahunan dan tahunan. Ia digunakan di kawasan dengan kentang, tanaman kacang soya, bit gula, kapas dan bunga matahari. Bahan tersebut dapat diserap dengan cepat oleh rumpai, terkumpul di sistem akar dan simpul. Kemudian tisu meristematik rimpang musnah sepenuhnya. Racun herba tersebut boleh digunakan semula terus ke akar tanaman untuk mengelakkan pertumbuhan semula. Bahan ini menunjukkan kecekapan tinggi, dalam masa seminggu bijirin mulai mati.

Perhatian! Tindakan ubat di tanah berlangsung selama 1 bulan.

"Pelajar cemerlang" memerangi jenis rumpai berikut:

  • oat liar;
  • bulu roma;
  • millet ayam;
  • babi;
  • rumput gandum yang menjalar.

Arahan penggunaan

Kaedah penggunaannya mungkin berbeza bergantung pada tanaman yang diusahakan. Untuk memusnahkan rumpai tahunan (oat liar, rumput bulu dan millet ayam) pada penanaman tomato, wortel, bit dan bawang, cairkan penyediaannya dalam 200-600 ml air. Ini merujuk kepada pakej standard "Cemerlang" untuk 2 ml. Pada masa prosedur, rumpai tidak boleh melebihi 2-6 daun. Tetapi untuk tanaman tahunan, seperti rumput gandum yang menjalar, anda memerlukan penyelesaian yang lebih pekat. Dalam kes ini, 2 ml ubat dicairkan dalam sedikit air - dari 130 ml hingga 200 ml. Dalam kes ini, ketinggian tanaman mestilah sekurang-kurangnya 10 cm.

Penggunaan ubat di tempat tidur kentang berbeza. Dalam kes ini, isipadu air untuk larutan tidak bergantung pada jenis rumpai. Satu paket "Cemerlang" (2 ml) dicairkan dengan air dalam jumlah 100 hingga 300 ml. Walaupun begitu, perlu untuk mempertimbangkan tahap pertumbuhan rumpai tertentu. Penyemprotan rumpai abadi harus dilakukan dengan pertumbuhan 10 hingga 15 cm, dan perawatan tanaman tahunan dilakukan pada fasa 2-4 daun.

Kebaikan

"Hebat" untuk rumpai di tempat tidur telah mengumpulkan ulasan yang sangat baik dari banyak tukang kebun. Mereka memperhatikan kelebihan ubat ini:

  1. Selektiviti dalam tindakan. "Cemerlang" Melawan hanya rumpai bijirin tahunan dan tahunan.
  2. Bertindak dengan cepat di organ tumbuhan. Mempunyai aktiviti sistemik yang tinggi.
  3. Hasil penyemburan dengan racun herba dikekalkan sepanjang musim tanam.
  4. Tumbuhan mula mati dalam masa 5 hari.

Keselamatan

Ubat ini mempunyai ketoksikan sederhana terhadap darah panas dan cacing. Tidak menjejaskan kulit manusia, tetapi boleh merengsakan selaput lendir mata. Keracunan dengan bahan boleh berlaku hanya setelah penyedutan sejumlah besar ubat melalui penyedutan. Bahan utama, quizalofop-P-ethyl, tergolong dalam kelas bahaya ketiga. Ini bermaksud bahawa ia adalah ubat yang cukup berbahaya bagi manusia dan organisma hidup lain. Apabila digunakan dengan betul, ia tidak akan membahayakan cacing atau lebah.

Perhatian! Bahan ini berbahaya untuk tanaman bijirin.Ia juga tidak boleh digunakan di rumput.

Kesimpulannya

Ubat ini telah menjadikan dirinya sebagai agen yang berkesan dalam memerangi rumpai bijirin. Ia cepat bertindak pada rumpai dan mengekalkan hasilnya untuk jangka masa panjang. Sebelum digunakan, anda harus membaca arahan penggunaan untuk mengelakkan keracunan dan overdosis ubat.

Testimoni

Oksana Petrovna, 38 tahun, Voronezh
Digunakan "Sangat baik" di tempat tidur dengan tomato dan wortel. Ubat ini berjaya. Masalah utama di laman web saya selalu ialah wheatgrass. Sekarang saya sudah lupa apa itu.
Margarita Pavlovna, 47, Samara
Ubat yang sangat baik untuk rumpai. Selama bertahun-tahun saya bertarung dengan rumput gandum dan babi. Adalah baik bahawa rakan sekerja menasihati saya untuk mencuba "Cemerlang". Sekarang lebih mudah untuk menjaga kebun. Saya tidak menyedari kesan pada kulit. Namun, anda harus berpakaian dengan baik dan melindungi selaput lendir semasa menyembur. Walau bagaimanapun, bahan kimia berbahaya.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan