Kawalan Rumpai - Taufan

Rumpai mengganggu orang bukan sahaja di kebun dan kebun. Seringkali tanaman berduri yang lemah memenuhi halaman, dan perapi pun tidak dapat mengatasinya. Kadang-kadang menjadi penting untuk membebaskan kawasan perindustrian dari tumbuh-tumbuhan yang subur apabila mengganggu jalan masuk kenderaan dan pelaksanaan operasi pemuatan dan pemunggahan. Dalam semua kes ini, bukannya memotong kawasan, lebih baik menggunakan racun herba berterusan yang berkesan. Salah satu ubat ini disebut Hurricane Forte dan ia adalah tentangnya yang akan dijelaskan secara terperinci dalam artikel ini.

Penerangan mengenai ubat

Hurricane Forte dihasilkan oleh syarikat Switzerland Syngenta. Ini sahaja mengatakan banyak tentang kualitinya.

Ubat ini adalah salah satu racun herba sistemik yang paling berkesan untuk tindakan berterusan. Racun herba adalah agen khas untuk kawalan rumpai... Sistemisme dalam kes ini bermaksud keunikan tindakannya terhadap tanaman. Bahan aktif aktif, apabila bersentuhan dengan mana-mana bahagian tanaman yang tumbuh, menyebar melalui semua tisu hingga ke titik pertumbuhan rumpai. Akibatnya ialah kematian bahagian udara dan sistem akar rumpai yang dirawat.

Tindakan berterusan, seperti yang anda duga, bererti kehancuran semua perwakilan kerajaan tumbuhan yang menjumpainya dalam perjalanan. Secara semula jadi, ini juga berlaku untuk tanaman yang ditanam. Malah pokok renek dan pokok dipengaruhi oleh Taufan Forte - dalam kes ini, hanya kepekatan larutan yang disediakan untuk kerja yang meningkat.

Berdasarkan ciri-cirinya, ruang lingkup penggunaan ubat ini untuk pengawalan rumpai sangat luas: ia digunakan secara aktif dalam pengembangan tanah pertanian baru, di kebun dan kebun anggur, di ladang dan kemudahan industri, serta di plot pribadi. Tidak ada tumbuhan yang tahan terhadap racun herba ini. Di kebun persendirian, ia digunakan terutamanya untuk membersihkan halaman, membunuh rumpai di sepanjang pagar dan di lorong dan lorong. Ia sering digunakan untuk pembangunan kawasan perawan yang baru diabaikan.

Secara luaran ia adalah cecair berwarna kuning-coklat. Ia boleh disimpan pada julat suhu yang cukup luas: dari -20 ° C hingga + 40 ° C tanpa kehilangan sifat racunnya.

Komen! Produk tidak berbau dan tidak berbuih apabila dicairkan dan digunakan.

Komposisi dan prinsip tindakan

Rumpai kawalan rumpai adalah kepekatan garam kalium asid glifosat dalam bentuk larutan berair. Ia sangat larut dalam air dan, jika dibandingkan dengan banyak analog dalam bentuk garam natrium dari bahan aktif yang sama, mempunyai kesan yang lebih cepat terhadap tumbuh-tumbuhan. Di samping itu, komposisi sediaan diperkaya dengan surfaktan. Apabila disembur pada daun rumpai, mereka melembapkannya, mencuci lapisan lilin pelindung, dan membiarkan bahan aktif mudah masuk ke dalam.

Memiliki kesan sistemik, ubat tersebut tidak mempengaruhi daun secara langsung. Apabila bahan aktif sampai ke akar, ia menyekat tindak balas biokimia yang bertanggungjawab untuk metabolisme tenaga. Selepas 2-3 hari, puncak dan titik pertumbuhan utama mula berubah menjadi kuning. Pada masa yang sama, daun bawah dewasa masih boleh mengekalkan warna hijau mereka. Dalam masa 7-9 hari, rumpai tahunan mati akibat terkena ubat, tanaman tahunan memerlukan jangka masa 10-15 hari, dan lebihan pokok dan semak biasanya kering dalam 1-2 bulan.Oleh kerana terdapat semua kematian, termasuk organ-organ bawah tanah tumbuhan, mereka tidak lagi dapat tumbuh semula.

Perhatian! Harus diingat bahawa tindakan Taufan Forte tidak berlaku untuk benih rumpai.

Dan kerana yang terakhir dapat bertahan di tanah selama bertahun-tahun, setelah beberapa saat masih mungkin untuk menumbuhkan kembali laman web ini.

Anda juga perlu memahami bahawa ubat ini berfungsi paling baik pada bahagian hijau, aktif menanam tumbuhan. Sekiranya tanaman itu sudah cukup tua, lembap atau separa kering, maka bahan aktif tidak akan dapat menyebar di dalamnya.

Arahan penggunaan Hurricane Forte dari rumpai menyatakan bahawa racun herba benar-benar tidak aktif di dalam tanah dan terurai dengan cepat menjadi bahan selamat: air, karbon dioksida, amonia dan sebatian fosforus anorganik. Maksudnya, sudah dua minggu setelah memprosesnya ke dalam tanah, Anda dapat menanam atau menyemai tanaman yang ditanam untuk digunakan dalam makanan.

Cara menggunakan Hurricane Forte

Hurricane Forte digunakan dengan menyemburkan rumpai vegetatif dengan penyembur apa pun. Untuk menyediakan penyelesaian kerja, anda mesti terlebih dahulu mengisi kira-kira separuh bekas penyembur dengan air bersih. Kemudian, di dalam tangki, perlu mencairkan jumlah ubat yang diperlukan, kacau dengan teliti, tambahkan air sehingga jumlah yang diperlukan diperoleh dan campurkan lagi. Sebelum menyembur, disarankan untuk menggoncangkan bekas dengan larutan sekali lagi sehingga larutan itu benar-benar homogen semasa pemprosesan.

Sekiranya anda bercadang untuk menggunakan Hurricane Forte dalam campuran dengan ubat lain, maka ini adalah yang pertama untuk mencairkannya di dalam air. Dan hanya setelah memastikan ia dibubarkan sepenuhnya, anda boleh menambahkan komponen lain.

Penting! Penyelesaian kerja mesti digunakan dalam masa 24 jam dari saat penyediaan. Setelah penyimpanan lebih jauh, ia kehilangan semua sifatnya.

Untuk memusnahkan rumpai tahunan, perlu menggunakan larutan kerja 0,2-0,3%, iaitu 20-30 ml ubat ditambahkan ke dalam baldi air sepuluh liter. Jumlah larutan yang dicairkan ini cukup untuk memproses 300-400 sq. luas kawasan, bergantung kepada kepadatan pertumbuhan tanaman. Untuk rumpai abadi, kepekatannya harus ditingkatkan hingga 0.4-0.5%. Untuk memusnahkan pokok dan pokok renek, kepekatan larutan siap sekurang-kurangnya 0.6-0.8%. Satu liter penyelesaian berfungsi cukup untuk satu semak. Untuk pokok, penggunaannya sudah boleh sekitar 2-3 liter setiap pokok.

Ciri-ciri ubat

Semasa bekerja dengan ubat Hurricane Forte, ciri-ciri berikut mesti diambil kira untuk mendapatkan hasil yang berkesan.

 • Rawatan dengan ubat harus dilakukan dalam cuaca hangat, tenang dan kering. Tidak masuk akal untuk menggunakan Hurricane Forte jika ramalan cuaca menjanjikan hujan dalam 6-8 jam ke depan.
 • Juga tidak diinginkan embun turun dalam masa 4-6 jam selepas berlakunya Taufan. Itulah sebabnya disyorkan untuk menjalankan pemprosesan pada waktu pagi.
 • Semasa menggunakan Hurricane Forte, penting untuk mempertimbangkan fasa pertumbuhan rumpai. Untuk tanaman tahunan, momen ketika mencapai ketinggian 5-10 cm atau melepaskan 2-4 daun pertama adalah optimum untuk diproses. Dianjurkan untuk memproses tanaman abadi pada fasa berbunga (untuk rumpai berdaun lebar) atau ketika mencapai ketinggian 10-20 cm.
 • Untuk menyediakan penyelesaian kerja, penting untuk menggunakan air yang disaring dan lebih baik. Sekiranya hanya air yang tercemar, kesannya dapat berkurang beberapa kali, oleh itu, tidak wajar menjalankan rawatan dengan racun. Lebih baik menggunakan kaedah lain.
 • Penggunaan ubat ini juga tidak diingini dalam keadaan cuaca yang tidak menguntungkan - bermulanya fros, kemarau, atau, sebaliknya, dengan genangan tanah.
 • Adalah tidak diinginkan untuk menggabungkan penggunaan Hurricane Forte dengan kaedah mekanik penanaman tanah, kerana sebagai akibatnya, kerosakan pada sistem akar berlaku, dan ubat tidak dapat diserap.Anda juga tidak boleh melonggarkan tanah dalam seminggu setelah menggunakan ubat.

Keberkesanan Hurricane Forte telah terbukti dengan banyak contoh penggunaannya. Hanya perlu memerhatikan semua syarat penggunaannya dengan teliti.

Komen (1)
 1. Sekiranya pada masa ini kita membunuh rumpai oleh taufan di bawah pokok buah, adakah kerosakan pada pokok epal, plum, currant, dll?

  06/26/2019 pada 06:06
  Boris
Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan