Jari babi: foto

Setiap tukang kebun dan tukang kebun setiap tahun melakukan pertarungan yang diperhebat rumpai... Tumbuhan yang menjengkelkan ini merebak dengan cepat ke seluruh kawasan. Kita hanya boleh berehat sedikit, kerana mereka segera menutup seluruh kebun sayur dengan "permaidani" tebal. Mereka mengambil kekuatan dari tanah, dan juga menanam tanaman yang ditanam. Salah satu rumpai ini adalah babi jari. Dia biasa dengan hampir semua tukang kebun. Perlu mengetahui jenis rumput apa dan bagaimana menghilangkan "tetamu" yang tidak diingini.

Ciri-ciri babi

Selalunya, babi terdapat di Crimea, Caucasus, wilayah Volga Selatan, dan juga di beberapa negara Asia Tengah. Suka iklim panas kering. Kilang ini mula mekar pada bulan Jun dan berakhir pada akhir musim luruh. Ia boleh membiak dengan biji dan sistem akar. Selepas menumpahkan, biji babi jarang bercambah. Sebilangan besar pembiakan tanaman berlaku disebabkan oleh rimpang.

Perhatian! Kira-kira 2000 biji boleh terbentuk pada satu tanaman.

Akar babi tebal, mempunyai sisik yang besar. Mereka terletak secara mendatar atau dengan cerun ke permukaan tanah. Akarnya memiliki kemampuan untuk membentuk tunas menaik, yang kemudian tumbuh ke luar untuk membentuk daun hijau. Pucuk seperti itu dapat dengan cepat menyebar ke tanah, berakar dan membentuk batang muda yang baru. Kemudian hujung pucuk mengebumikan kembali ke tanah. Kerana kemampuan ini, tanaman itu diberi nama babi. Proses ini dapat diteruskan untuk waktu yang sangat lama, memberi lebih banyak tunas baru.

Adalah mustahil untuk mengatakan dengan tepat jenis sistem akar babi. Ia boleh berubah dari simpodial ke monopodial. Juga, akar tanaman berada di atas dan bawah tanah pada masa yang sama. Ciri ini membantu rumpai tumbuh dengan cepat, merebut lebih banyak wilayah. Babi tidak bersahaja dengan komposisi tanah, dan boleh tumbuh di mana-mana tanah. Foto menunjukkan dengan jelas berapa babi dapat tumbuh.

Di tanah yang tidak diusahakan, tanaman itu merebak berkat bulu mata yang menjalar. Babi dapat menggantikan tumbuh-tumbuhan lain dari lokasi. Di tanah yang longgar dan dirawat dengan baik, babi membiak terutamanya oleh rimpang bawah tanah. Perjuangan menentang tanaman ini terhambat oleh pertumbuhan rimpang yang cepat, yang merosakkan tanaman lain. Juga, akar yang kuat sangat menyulitkan proses penanaman tanah.

Penting! Di tanah yang ditanam, babi masuk ke dalam tanah sebanyak 22 cm, dan di tanah yang tidak dirawat hanya 18 cm.

Babi batang bercabang di pangkal tanaman. Mereka boleh tumbuh hingga 30 cm. Terdapat juga tumbuh-tumbuhan setinggi 50 cm. Daunnya berbentuk tombak, runcing. Mereka agak kaku dan kasar, dengan rambut yang jarang. Warna daun berwarna hijau dengan warna kelabu gelap atau kebiruan. Ranting babi berbentuk lonjakan membentuk perbungaan, dikumpulkan di bahagian atas tanaman. Panjang setiap cabang adalah sekitar 6-7 cm. Satu perbungaan boleh terdiri dari 3 hingga 8 cabang tersebut.

Setiap spikelet babi mempunyai bentuk bujur. Mereka terletak di satu sisi cabang perbungaan dalam 2 baris. Spikelet berbunga satu atau dua sel dengan sisik membran. Buahnya berada di sisik bunga, bersama-sama dengan buah yang jatuh ketika matang. Kutu babi mempunyai bentuk ovoid yang panjang. Buah segitiga rata panjangnya kira-kira 3 mm dan lebar sekurang-kurangnya 1 mm. Timbangan bunga matang berwarna kuning jerami, tetapi juga hijau dengan warna ungu.

Langkah kawalan babi

Banyak tukang kebun bingung bagaimana membuang babi.Petua berikut akan membantu menjadikan kawalan tanaman berkesan dan cukup cepat. Semasa menyemai atau menanam pelbagai tanaman, anda harus mengambil kira tahap serangan tapak babi. Kawasan di mana tanaman cukup kecil dapat disemai dengan selamat dengan kapas. Di beberapa kawasan, tempat-tempat seperti itu disisihkan untuk menanam tanaman industri dan tanaman padi. Tetapi ladang dan kebun, di mana babi jari sangat meluas, sesuai untuk menanam tanaman bijirin.

Untuk memusnahkan rumpai, pembunuhan tanah pada musim luruh harus dilakukan. Dalam kes ini, penanaman mesti dilakukan lebih awal, segera setelah tanaman dituai. Tanah dibajak hingga ke tahap percambahan akar (sekitar 22 cm), meletakkan lapisan di pinggir sehingga tanah dapat kering dengan baik. Kemudian semua akar tanaman disisir. Anda juga boleh melakukan penanaman pokok dengan menggunakan bajak khas.

Perhatian! Mengupas tidak hanya membantu menghilangkan rumpai yang mengganggu, tetapi juga meningkatkan kesuburan tanah.

Sebulan selepas mengupas, perlu dilakukan pembajakan tanah dengan menyisir akar tanaman. Tahun depan, tanah mesti disimpan di bawah wap hitam. Ini bermaksud bahawa ladang tidak boleh ditanam dengan apa-apa sepanjang musim. Prosedur kawalan babi berikut dilakukan dalam urutan berikut:

  • pada musim bunga, rimpang tumbuhan disisir menggunakan penanam musim bunga;
  • pada awal bulan Mei, tanah dibajak lagi hingga ke tahap percambahan sistem akar, setelah itu sisa-sisa akar segera disisir;
  • Sepanjang musim panas, kira-kira 4 pembunuhan tanah hingga kedalaman sekitar 10 cm harus dilakukan, menyisir akar tanaman.

Pada musim bunga tahun depan, perlu membajak tanah itu semula dan menyisir sisa rizom babi yang terakhir. Selepas semua prosedur ini, anda boleh mula menyemai tanaman yang ditanam. Anda mungkin perlu mengorek tanah beberapa kali, tetapi sangat berbaloi.

Penting! Sebelum menyemai kapas pada musim bunga, tanah dibajak hingga kedalaman sekitar 7-8 cm, dan dengan pertanian yang diairi, kedalamannya meningkat menjadi 18 cm.

Membajak tanah dengan alat omac atau cakera dapat menyebabkan penyebaran babi yang lebih luas, jadi alat ini tidak digunakan di kawasan yang tercemar. Di wilayah Asia Tengah, di mana babi tumbuh dalam jumlah besar, seringkali perlu dilakukan pembajak tanah berulang kali untuk hasil yang lebih baik.

Kesimpulannya

Sekarang anda tahu pasti bahawa anda perlu segera menyingkirkan babi, sehingga rumpai menjadi tanaman utama di kebun. Artikel tersebut menerangkan secara terperinci kaedah berkesan bagaimana memusnahkan babi.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan