Cuka + Garam + Pencuci Rumpai

Setiap tahun, tukang kebun melakukan pembersihan menyeluruh rumpai dari laman web anda. Tumbuhan ini dibezakan dengan kesederhanaan dan daya hidup mereka. Mereka tumbuh dengan cepat, menggantikan tanaman lain yang ditanam. Hasil sayur-sayuran dapat dijejaskan dengan ketara oleh rumpai tinggi. Di samping itu, penampilan dan kualiti buahnya sangat terjejas. Berapa banyak masalah yang ditimbulkan rumpai kepada semua tukang kebun tanpa kecuali. Dalam artikel ini, anda akan melihat bagaimana anda dapat menggunakan cuka pencuci dan racun rumpai secara berkesan.

Kepentingan Pengawalan Rumpai

Rumpai tidak hanya menenggelamkan tanaman yang ditanam di kebun, tetapi juga dapat menimbulkan reaksi alergi. Tumbuhan berbahaya seperti itu termasuk dandelion, ragweed, wormwood dan coltsfoot. Dengan hanya satu penyiangan, tidak mungkin menghadapi "musuh". Faktanya ialah sistem akar dan biji tanaman seperti ini mempunyai daya tahan fros yang tinggi. Oleh itu, dari tahun ke tahun, sebaik sahaja semakin panas di jalan, rumpai tumbuh semula.

Penting! Penyiangan dan pemotongan rumpai secara berkala membantu mengelakkan pembentukan benih.

Kelemahan langkah-langkah tersebut adalah menghabiskan banyak masa dan usaha. Memotong rumput di kebun anda boleh menyusahkan kerana boleh merosakkan sayur-sayuran anda. Penyiangan tangan adalah proses yang terlalu sukar, yang memberikan hasil jangka pendek. Sebilangan tukang kebun menggunakan bahan kimia ubat-ubatan. Tetapi harus diingat bahawa bahan berbahaya tersebut dapat bertahan lama di dalam tanah, lebih-lebih lagi, bahan tersebut tidak selamat untuk kesihatan manusia.

Ramai orang lupa bahawa ada kaedah rakyat yang sangat berkesan untuk mengawal rumpai. Sebagai contoh, anda boleh membuat racun herba semula jadi anda sendiri dari bahan berikut:

 • cuka;
 • sabun atau bahan pencuci;
 • garam.

Bahan-bahan ini benar-benar semula jadi dan pasti tidak membahayakan alam sekitar dan kesihatan. Kelemahan kaedah ini termasuk fakta bahawa cuka tidak selektif dan boleh memusnahkan bukan sahaja rumpai, tetapi juga tanaman yang ditanam. Tetapi, jika diterapkan dengan betul, perkara seperti ini tidak akan berlaku.

Penyediaan larutan cuka

Perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan sebelum digunakan adalah tahap keasidan cuka. Ini adalah asid asetik yang membakar tanaman yang tidak diingini. Bahan ini boleh digunakan sendiri atau digabungkan dengan bahan lain. Bahan-bahan ini menjadikan ubat lebih berkesan.

Cuka juga mempunyai kesan pada beberapa perosak. Contohnya, dia pandai memerangi semut, yang sering tinggal di kebun dan kebun. Jadi, resipi untuk racun herba semula jadi terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 1. Sediakan 1 liter cuka dan 10 ml sabun pencuci pinggan atau sabun cair.
 2. Campurkan kedua-dua komponen dengan teliti dan gunakan larutan semburan.

Ini adalah pilihan paling mudah, tetapi sangat berkesan untuk menyediakan penyelesaian. Anda boleh membuat campuran yang lebih pekat tanpa menambahkan produk sabun. Untuk ini, anda memerlukan:

 • liter cuka;
 • satu sudu besar jus lemon.

Penyelesaian ini mempunyai kandungan asid yang tinggi, kerana ia memberi kesan yang sangat baik pada tanaman yang tidak diingini. Tetapi ini bukan hadnya. Ubat seterusnya dapat melawan bahkan tanaman yang paling menjengkelkan. Perlu dicampurkan dalam satu bekas:

 1. 1 liter cuka.
 2. 6 sudu besar jus lemon.
 3. 4 sudu pencuci pinggan atau sabun.
 4. 6 sudu besar alkohol gosok.

Untuk mengawal rumpai kecil, cairkan campuran pada separuh dengan air.Anda juga boleh membuat racun herba yang hebat menggunakan sabun dan garam biasa. Untuk ini kami mengambil:

 • cuka - 1.5 l;
 • garam - 30 gram;
 • sabun cair - 1 sudu teh.

Anda juga boleh menambah minyak pati pada cuka. Untuk tujuan ini, minyak oren atau cengkih sesuai. Hanya satu sudu minyak pati dilarutkan dalam sebotol cuka. Pukul campuran dengan baik sehingga minyak tidak melayang di permukaan.

Penggunaan penyelesaian yang betul

Dalam keadaan tidak harus seluruh kawasan disembur dengan larutan cuka. Dalam kes ini, anda boleh menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki pada tanaman yang ditanam. Ke rawatan rumpai berkesan dan betul, perlu mengikuti peraturan berikut dengan ketat:

 1. Untuk katil taman, anda harus membeli jet spray khas. Penyemburan dalam kes ini boleh membahayakan sayur-sayuran. Sekiranya terdapat sedikit rumpai, anda boleh menggunakan berus. Jenis aplikasi ini adalah yang paling selamat untuk tanaman dan tanah.
 2. Sekiranya anda perlu merawat kawasan di mana hanya ada rumpai, anda boleh menggunakan penyiram biasa atau semburan. Dengan cara ini, rumpai dikeluarkan dari tepi jalan dan jalan kebun.
 3. Cuka adalah bahan yang sangat kuat yang dapat memusnahkan bukan sahaja tanaman, tetapi juga mikroorganisma dan bakteria bermanfaat di dalam tanah. Oleh itu, anda tidak boleh membiarkan produk masuk ke tanah. Hanya daun, bunga dan batang rumpai sahaja yang harus dirawat. Sabun dengan kesan antibakteria mempunyai kesan yang serupa. Pertimbangkan ini semasa memilih komponen untuk penyelesaiannya.
 4. Rumpai tinggi harus dipotong sebelum disembur. Penyelesaiannya digunakan pada bahagian bawah tanaman yang tinggal.
 5. Mesin pencuci pinggan mempunyai peranan penting dalam racun herba yang disediakan. Ia mendorong lekatan larutan ke kilang dengan baik. Semasa memilihnya, anda mesti mengambil kira komposisi. Ia mesti bebas daripada fosfat dan fenol. Ini adalah bahan toksik yang boleh membahayakan alam sekitar. Ini termasuk peluntur dan natrium hipoklorit.
 6. Daripada sabun cair, anda boleh menggunakan sabun cuci. Ia mempunyai komposisi yang lebih semula jadi.
 7. Cuaca cerah sangat penting agar prosedur itu berkesan. Panas inilah yang mengaktifkan agen dan membantu bertindak terhadap rumpai. Sebelum menggunakan racun herba, periksa ramalan cuaca selama 3 hari ke depan. Masa ini sudah cukup untuk ubat itu berfungsi. Pada hari penggunaan ubat, tidak boleh ada angin, ia dapat menyebarkan zat ke seluruh kawasan.
 8. Perlu dilakukan pemprosesan tanaman sebelum mekar. Jangan biarkan benih memasuki tanah.
 9. Rumpai yang telah kering selepas rawatan harus dikeluarkan dari tempat atau dibakar. Prosedurnya boleh diulang jika pucuk muda muncul.
 10. Lindungi tangan dan mata anda semasa prosedur. Untuk ini, tukang kebun menggunakan sarung tangan dan gelas rumah tangga.

Kesimpulannya

Sekarang anda sudah tahu bagaimana kaedah improvisasi biasa dapat menolong anda dalam memerangi rumpai. Banyak tukang kebun telah berhenti menggunakan bahan kimia. Anda mungkin juga memikirkan pertanyaan: "Alat apa yang harus saya gunakan di laman web saya?" Bahan kimia mempunyai kesan buruk terhadap kualiti tanah dan juga boleh membahayakan kesihatan. Persediaan berasaskan cuka benar-benar selamat dan mesra alam. Komponen yang paling murah dan sederhana sesuai untuk penyediaannya. Contohnya, seperti sabun, garam dan asid sitrik. Apabila digunakan dengan betul, mereka akan membantu mengatasi tumbuh-tumbuhan yang tidak diingini tanpa membahayakan tanaman.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan