Membunuh rumpai dengan cuka dan garam

Rumpai kelilingi kita di mana sahaja. Tukang kebun menyedari betapa sukarnya menangani mereka. Tetapi anda tidak boleh meninggalkan laman web ini tanpa pengawasan. Tanaman seperti ini tumbuh dengan cepat sehingga mereka dapat menenggelamkan semua tanaman lain sepenuhnya. Ia memerlukan banyak masa untuk memproses laman web secara manual. Lebih-lebih lagi, prosedur sedemikian hanya memberi kesan jangka pendek. Rumpai dalam yang lama akan tumbuh semula dan tanpa henti. Oleh itu, tukang kebun mula mencari alat yang dapat mengatasi kehancuran rumpai dengan sempurna, tetapi pada masa yang sama selamat untuk kesihatan dan alam sekitar.

Pengalaman selama bertahun-tahun menunjukkan bahawa cuka biasa adalah ubat yang baik. Bahan lain ditambahkan ke dalamnya, yang hanya meningkatkan kesan racun herba semula jadi ini. Di bawah ini kita akan melihat cara menggunakan cuka dan garam terhadap rumpai, dan dalam seberapa banyak ramuan untuk mencampurkan ramuan.

Cuka sebagai pembunuh rumpai

Cuka adalah pembunuh rumpai yang serba boleh. Ia berperang dengan baik walaupun dengan tanaman yang paling sukar. Di samping itu, ia benar-benar selamat untuk manusia dan haiwan. Dana berdasarkannya membantu menghilangkan bukan sahaja tumbuh-tumbuhan yang tidak diingini, tetapi juga beberapa perosak. Telah diperhatikan bahawa semut segera hilang dari kawasan di mana cuka digunakan. Untuk melakukan ini, anda perlu mencampurkan cuka dengan tahap keasidan 40% dengan air biasa dalam kadar yang sama. Kemudian habitat perosak disembur dengan campuran ini.

Perhatian! Cuka boleh membunuh bukan sahaja rumpai, tetapi juga tanaman yang anda tanam.

Di tempat tidur dengan tanaman yang ditanam, ubat itu harus digunakan dengan lebih berhati-hati. Tetapi kebanyakan tukang kebun telah menyesuaikan diri dengan ini dan menggunakan kaedah aplikasi yang memungkinkan mereka tidak membahayakan tanaman kebun. Seterusnya, dalam artikel kita akan melihat bagaimana menggunakan alat dengan betul.

Resipi racun herba

Pengawalan rumpai dengan cuka harus mengikut arahan yang jelas. Sangat penting untuk mengikuti perkadaran semasa penyediaan. Selalunya, larutan cuka 40% berair digunakan. Ia dicampurkan dengan air dalam bahagian yang sama, dan kemudian kawasan yang tercemar disembur. Campuran ini berfungsi dengan baik dengan mana-mana rumpai.

Anda boleh menggunakan cuka dengan tahap keasidan yang lebih rendah. Contohnya, resipi berikut adalah untuk 6% zat. Untuk menyediakan racun herba, gabungkan:

  • 1 liter air;
  • Cawan 2.5 cawan.

Campuran ini boleh digunakan untuk merawat kawasan seluas kira-kira seratus meter persegi. Dalam kes ini, perlu menyemburkan produk dengan berhati-hati agar tidak memakan sayur-sayuran dan tanaman lain.

Resipi berikut disediakan dengan cara ini:

  1. Cuka dan jus lemon dicampurkan dalam nisbah 3: 1.
  2. Penyelesaian siap pakai digunakan untuk menyemburkan rumpai dengan botol semburan.

Penyelesaian yang paling berkesan

Sekiranya tidak ada ubat lain yang dapat mengawal rumpai di kawasan anda, penyelesaian yang lebih kaustik harus disediakan. Ia dibuat dengan cuka dan garam. Campuran seperti itu akan membersihkan rumpai dari kawasan berhampiran jalan, pagar dan tempat lain di mana tanaman yang ditanam tidak tumbuh. Kaedah ini malah membantu menyingkirkan rumpai abadi, yang biasanya tumbuh berulang-ulang di tempat mereka.

Jadi, untuk menyiapkan pembunuh rumpai, anda perlu mempersiapkan:

  • liter air;
  • 5 sudu cuka;
  • 2 sudu besar garam meja.

Air mesti direbus.Kemudian bahan-bahan yang tinggal ditambahkan ke dalamnya, dicampurkan dan rumpai disiram dengan campuran yang telah siap.

Perhatian! Malah garam sahaja adalah pembunuh rumpai yang sangat baik. Ia dapat ditaburkan dengan lorong di tempat tidur. Ini bukan sahaja akan membunuh rumpai, tetapi juga mencegahnya daripada bercambah di masa depan.

Herba racun sabun

Sebagai tambahan kepada garam dan cuka, anda boleh menambahkan sabun cair atau mesin basuh pinggan ke komposisi terhadap tumbuh-tumbuhan yang tidak diingini. Penyediaan sedemikian mesti disembur dengan teliti di atas rumpai dengan botol penyembur. Dalam kes ini, lebih baik menutup tanaman yang ditanam dengan kertas tebal atau bahan lain.

Untuk menyediakan penyelesaian yang anda perlukan:

  • 1 liter cuka meja;
  • 150 gram garam dapur;
  • 1 sudu besar sabun cair.

Semua garam yang disiapkan dicurahkan ke dalam botol kosong. Kemudian dituangkan dengan cuka dan sabun ditambah. Sekarang kandungan botol harus digoncang dengan baik dan dituangkan ke tanaman yang tidak diingini. Untuk kecekapan yang lebih tinggi, gunakan cuka dengan keasidan sekurang-kurangnya 15%.

Pemakaian ubat

Penyelesaian cuka adalah bahan yang luar biasa kuat yang memusnahkan semua tanaman di jalannya. Oleh itu, perlu menggunakan ubat dengan betul agar tidak merosakkan tanaman yang ditanam. Ini benar terutamanya untuk penggunaan racun herba di tempat tidur.

Penting! Gunakan bahan hanya dalam cuaca yang sesuai.

Matahari boleh menjadikan ubat lebih kuat. Selama 3 hari selepas penyemburan, suhu udara sekurang-kurangnya + 20 ° C. Matahari membantu racun herba dengan cepat mengambil daun dan membakarnya. Cuaca tidak hanya hangat, tetapi juga tenang. Keadaan sedemikian akan menyumbang kepada penyebaran produk ke semua tanaman di sekitarnya.

Pengawalan rumpai dengan larutan cuka dilakukan dengan pistol penyembur. Oleh itu, cecair tidak akan masuk ke tanaman yang ditanam. Dan untuk memastikan keselamatan 100%, anda boleh menutupi tempat tidur dengan kertas yang tidak diperlukan.

Kawasan tersebut harus ditangani dengan sangat berhati-hati. Ubat itu tidak boleh bersentuhan dengan tanah. Sekiranya bahan itu disembur dengan banyak, maka laman web ini tidak dapat ditanam selama beberapa tahun ke depan. Cuka dapat membunuh semua mikroorganisma yang bermanfaat, jadi tanah perlu berehat sebentar.

Perhatian! Paling selamat menggunakan cuka untuk menghilangkan rumpai di lorong pejalan kaki, berhampiran pagar atau tepi jalan.

Penggunaan sediaan semula jadi seperti itu membolehkan anda membuang rumpai dalam masa yang singkat. Sekiranya anda menggunakan larutan pada waktu pagi, maka pada waktu petang tanaman akan menjadi lesu dan tidak bermaya. Tidak lama lagi mereka akan kering sama sekali. Mereka kemudian dapat dikumpulkan dan dikeluarkan dari laman web. Semua kelebihan kaedah ini juga boleh dikaitkan dengan penjimatan. Racun herba kimia jauh lebih mahal. Penyediaan sedemikian cepat bertindak pada rumpai dan sangat mudah disediakan.

Ingat bahawa kawalan rumpai bermula sebelum benih terbentuk pada tanaman. Ulasan dari tukang kebun yang berpengalaman menunjukkan bahawa penyemburan rumpai di kebun harus dilakukan pada awal musim bunga, ketika baru mulai muncul.

Penting! Cuka tidak hanya membakar bahagian atas tanaman. Ia dapat meresap ke dalam batang dan masuk terus ke sistem akar. Oleh itu, penyediaannya membunuh sepenuhnya tumbuh-tumbuhan yang tidak diingini.

Kesimpulannya

Banyak tukang kebun berpendapat bahawa merawat rumpai dengan ubat-ubatan rakyat adalah kaedah terbaik untuk membuang semua tanaman yang menjengkelkan. Terdapat banyak racun herba kimia yang ada sekarang. Walau bagaimanapun, semuanya boleh membahayakan kesihatan manusia dengan serius. Di samping itu, bahan seperti itu terkumpul di dalam tanah dan merosakkan komposisinya. Artikel ini menerangkan banyak resipi racun herba yang mesra alam yang memusnahkan hampir semua jenis rumpai yang diketahui. Dengan menggunakannya, anda tidak membahayakan diri dan keluarga anda. Di samping itu, penyediaan dan penggunaan produk tidak memerlukan banyak usaha dan masa.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan