Seberapa cepat ketumbar (ketumbar) naik setelah disemai

Cilantro adalah salah satu tanaman yang bahkan penanam sayur yang tidak berpengalaman dapat menangani penanaman. Tumbuhan ini dicirikan oleh proses penanaman dan perawatan yang mudah. Namun, sebelum menangani masalah penanaman tanaman ini, anda harus menentukan seberapa cepat ketumbar naik setelah disemai.

Berapa hari biji ketumbar tumbuh

Cilantro berbeza dalam jangka masa yang pendek di mana pucuk pertama muncul. Proses pertumbuhan tanaman bergantung kepada pelbagai faktor, salah satunya adalah keadaan awal benih.

Sebagai peraturan, jika bahan penanaman telah menjalani persiapan awal sebelum menanam, maka tunas pertama dapat muncul dalam 5-20 hari. Sekiranya biji belum diproses, maka masa munculnya tunas dapat meningkat menjadi 20-30 hari.

Seperti apa ketumbar ketumbar

Adalah agak sukar untuk membezakan ketumbar dari tanaman herba lain pada peringkat awal. Sebagai peraturan, ketumbar tumbuh serupa dengan kebanyakan sayur-sayuran yang dimiliki keluarga Umbrella. Walau bagaimanapun, para pakar membezakan ciri-ciri yang mana ketumbar dapat dikenali secara luaran. Cilantro naik dalam bentuk gelung kecil, mirip dengan mata jarum jahit. Selepas 2-3 hari, pucuk meluruskan dan mencapai panjang 2-3 cm. Pada peringkat ini, anak benih mula membentuk daun yang kelihatan seperti pasli.

Oleh kerana strukturnya serupa dengan pasli, ketumbar mendapat nama kedua - pasli Cina

Seminggu setelah tunas pertama tumbuh, masing-masing tanaman muda mempunyai daun yang menyerupai lobus dengan tepi yang bergerigi. Pada tahap kematangan ini, ketumbar menjadi mudah dibezakan dari pasli dan ramuan lain.

Apa yang menentukan percambahan biji ketumbar (ketumbar)

Dengan percambahan biji benih, penanam sayur bermaksud jumlah anak benih dari jumlah keseluruhan bahan penanaman. Pengilang sering mengira kriteria ini sendiri dan menunjukkannya pada bungkusan. Menurut peratusan statistik, kadar percambahan ideal adalah 90% daripada jumlah keseluruhan. Walau bagaimanapun, dalam praktiknya, jumlah tunas jauh lebih sedikit daripada yang dinyatakan.

Sebagai peraturan, faktor berikut mempengaruhi percambahan:

  • kualiti benih;
  • suhu dan keadaan cahaya;
  • tanah;
  • kedalaman lubang;
  • menyiram;
  • memproses sebelum menanam;

Untuk meningkatkan peratusan percambahan semaksimum mungkin, penting untuk mematuhi semua kriteria yang mempengaruhi pertumbuhan ketumbar. Semakin banyak faktor memenuhi syarat, semakin baik hasil tanaman yang ditanam.

Kualiti benih

Bagi sebilangan besar anggota keluarga Payung, di mana ketumbar tergolong, kualiti dan kesegaran biji adalah kriteria penting yang mempengaruhi percambahan. Ciri ini juga wujud dalam pasli, dill, wortel dan tanaman lain. Semakin segar bijinya, semakin banyak mereka akan tumbuh. Untuk memastikan peratusan percambahan maksimum, penting untuk menggunakan bahan penanaman semasa menyemai, yang berumur tidak lebih dari dua tahun.

Suhu dan keadaan cahaya

Telah diketahui bahawa kebanyakan tanaman yang ditanam memerlukan suhu dan keadaan cahaya. Cilantro tidak terkecuali dalam kes ini.Untuk budaya ini, suhu optimum dianggap hampir 25 ° C. Tempoh cahaya yang khas untuk ketumbar adalah dalam 10-12 jam.

Penting! Tumbuh ketumbar muda sensitif terhadap keadaan buruk.

Sekiranya keperluan asas suhu dan keadaan cahaya tidak dipatuhi atau jika terdapat penyimpangan yang signifikan daripadanya, tanaman mungkin tidak muncul dalam jangka masa yang diinginkan atau mati.

Kedalaman menyemai

Kedalaman penanaman yang berlebihan boleh menyebabkan ketumbar yang tumbuh lambat atau kematian tunas secara keseluruhan. Untuk mengelakkan akibat penanaman yang tidak betul, penting untuk merendam benih pada jarak optimum dari permukaan. Biasanya, bahan penanaman diletakkan pada kedalaman 1.5 hingga 2 cm dan ditutup dengan tanah.

Tanah

Cilantro sangat menuntut dalam pemilihan tanah, tetapi komposisinya tidak menunjukkan adanya campuran yang kompleks. Untuk mewujudkan persekitaran yang baik untuk pertumbuhan ketumbar, perlu menjadikan tanah kebun biasa sebagai dasar dan menambahkan humus, gambut dan abu dalam jumlah yang sama.

Berkat penambahan humus dan gambut, tanah untuk menanam ketumbar tepu dengan nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan pesat

Memproses sebelum menanam

Biji ketumbar disediakan empat hari sebelum menanam. Agar ketumbar naik secepat mungkin, ia mesti dibilas terlebih dahulu di bawah air dingin. Ini dilakukan untuk membersihkan minyak pati yang terkandung dalam lapisan biji, yang boleh mempengaruhi kadar pertumbuhan.

Apa yang perlu dilakukan untuk membuat ketumbar meningkat dengan cepat

Pertumbuhan ketumbar yang pesat adalah syarat kepatuhan terhadap semua peraturan teknologi pertanian tanaman. Cukup mudah untuk mempercepat proses pemilihan benih yang sesuai untuk penanaman. Untuk melakukan ini, letakkan dalam larutan garam selama dua jam. Lama kelamaan, biji kosong atau manja akan tetap berada di permukaan air, yang tidak akan tumbuh.

Penyediaan benih sebelum menanam

Untuk mempercepat proses penanaman, perlu meletakkan biji di dalam air selama 1-2 jam sebelum menanam. Suhu cecair hendaklah hampir dengan suhu bilik. Pilihan merendam biji selama dua hari juga boleh diterima. Dalam kes ini, air di mana benih akan berbaring mesti diganti setiap 12 jam.

Prosedur ini tidak diperlukan untuk benih tanaman ini, tetapi akan mempercepat pematangan ketumbar.

Teknologi pendaratan yang betul

Pada mulanya, sebelum menanam, perlu menyiapkan tempat tidur dan alur di mana benih akan diletakkan. Kedalaman biji ketumbar tidak boleh melebihi 2 cm, kerana ini mengancam untuk memperlambat tanaman tumbuh.

Jarak antara alur harus 40-50 cm, sehingga ketika benih bercambah, masing-masing mendapat jumlah cahaya yang diperlukan. Selang 10 cm harus dijaga di antara biji benih. Oleh itu, tanaman akan mempunyai kawasan yang cukup untuk percambahan.

Membuat kesan rumah hijau

Penciptaan kesan rumah hijau adalah perlu jika ketumbar ditanam di rumah, dan bukan di kawasan terbuka. Untuk ini, bekas dengan biji yang ditanam mesti ditutup dengan kaca atau filem pelekat.

Iklim mikro yang dibuat di dalam bekas memungkinkan untuk mempercepat proses percambahan pucuk dan mempunyai kesan yang baik terhadap pematangan tanaman.

Penggunaan perangsang pertumbuhan

Untuk percambahan cepat, banyak penanam sayur menggunakan perangsang pertumbuhan. Bahan tambahan kimia digunakan pada tahap rendaman biji. Semakin lama benih di dalam air dengan perangsang, semakin besar kesan agen tersebut terhadap proses pertumbuhannya.

Penting! Tidak boleh terbawa dengan rendaman biji untuk mengejar ketumbar jangka pendek. Proses pemendapan benih di dalam air tidak boleh melebihi dua hari.

Sebagai tambahan kepada perangsang versi kimia, juga mungkin menggunakan bahan tambahan semula jadi untuk pertumbuhan yang dipercepat. Untuk melakukan ini, ketika merendam ketumbar, ganti air dengan jus lidah buaya.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya ketumbar belum meningkat

Cilantro ditanam beberapa kali setiap musim, jadi jika anda gagal menanam, jangan putus asa. Sekiranya biji ketumbar belum tumbuh, anda harus menukar bahan penanaman atau menukar tempat penanaman.

Yang paling baik untuk pertumbuhan ketumbar adalah tanah selepas bawang dan bawang putih.

Kesimpulannya

Untuk mengetahui dengan pasti berapa lama selepas menanam daun ketumbar, perlu mengambil kira banyak faktor. Proses pertumbuhan tanaman ini dapat dipercepat jika anda mengetahui selok-belok penjagaan dan penanaman.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan