Pakis yang boleh dimakan: gambar, jenis

Pakis dianggap sebagai salah satu tumbuhan herba tertua. Secara keseluruhan, terdapat lebih daripada 10,000 spesies tanaman pakis terestrial dan akuatik di dunia. Di wilayah bekas USSR, terdapat sekitar 100 jenis di antaranya, di antaranya terdapat juga pakis yang dapat dimakan. Walaupun sebilangan besar sifat berguna, tanaman ini sangat sedikit digunakan di dunia moden.

Adakah pakis boleh dimakan

Fern adalah budaya abadi herba, salah satu wakil paling terang dari keluarga Osmund. Secara luaran, ia kelihatan seperti batang hijau dengan daun yang dibedah. Tanah air kilang ini adalah Timur Jauh, China Utara, Korea. Selalunya, pakis boleh dijumpai di hutan Asia Tengah, Rusia dan Ukraine, Mexico dan Asia. Tetapi mereka juga tumbuh di padang pasir dan paya.

Beberapa spesies pakis beracun, tetapi ada juga spesimen yang boleh dimakan di antaranya. Secara amnya, tanaman yang sesuai untuk makanan sedikit lebih kecil daripada tanaman yang tidak boleh dimakan. Pakis yang dimakan benar-benar herba, dengan warna hijau terang, sementara yang beracun mempunyai dedaunan hijau gelap dengan titik merah.

Perhatian! Tidak digalakkan memakan pakis secara mentah. Makan tunas mentah tidak akan menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa, tetapi ada kemungkinan keracunan ringan.

Spesies pakis yang boleh dimakan

Pakis yang sesuai untuk penggunaan manusia merangkumi jenis berikut:

  1. Orlyak biasa (Pteridium aquilinum). Ciri khas dari varietas ini adalah bahawa daun tanaman terletak bersendirian (pada jarak sekitar 1 m antara satu sama lain), tanpa membentuk semak. Mereka dihubungkan di bawah tanah oleh akar umum yang panjang. Bracken tumbuh di Siberia, Timur Jauh, Ural, dan di wilayah Moscow.
  2. Burung unta biasa (Matteuccia struthiopteris). Ia berbeza dengan pakis lain dalam bentuk semak - daunnya terletak di bahagian atas akar (menyerupai mentol) secara bulat. Varieti ini tersebar luas di Rusia tengah, di Altai, di Wilayah Krasnoyarsk dan Trans-Baikal, di Kawasan Tyumen dan Irkutsk.
  3. Asia Osmunda (Osmunda asiatica). Ciri khas spesies ini adalah batang pendek lurus, yang berada di penutup daun dan tangkai daun yang gugur. Ini adalah jenis pakis yang boleh dimakan yang paling biasa di Wilayah Primorsky.

Di manakah pakis yang boleh dimakan tumbuh?

Pakis yang boleh dimakan seperti Orlyak biasa, lebih suka lekukan rendah di bahagian Eropah di Rusia. Anda boleh menemuinya di wilayah Moscow, dan di Siberia, dan di Timur Jauh dan Ural. Selalunya, tumbuh di hutan konifer ringan (pinus), di kawasan pembukaan dan pinggiran hutan lebat (birch) dan hutan campuran. Selalunya, balok, pelindung cahaya, bening dan kawasan yang terbakar ditumbuhi sepenuhnya. Pakis hidup dengan cepat di tanah pertanian dan padang rumput yang terbengkalai.

Osmunda asiatica dan Burung Unta sering dijumpai di kandang konifer gelap, sementara Eagle secara praktikal tidak tumbuh di sana. Osmunda tumbuh secara besar-besaran di dataran banjir yang lebat dan hutan lebat konifer yang luas di Wilayah Primorsky, Sakhalin dan Kamchatka. Burung unta itu biasa terjadi di wilayah Eropah di Rusia, di Kaukasus Utara dan Altai, di wilayah Amur, wilayah Irkutsk dan Tyumen. Habitatnya adalah dataran banjir hutan, tempat lembap di dasar jurang dan tebing takungan hutan.

Bulan apa anda dapat mengumpulkan pakis

Pengumpulan pakis yang boleh dimakan bermula terutamanya pada awal Mei, ketika pucuk muda muncul di kawasan yang dihangatkan oleh sinar matahari. Mereka disebut rakhises, pada awalnya tidak banyak dari mereka. Tumbuh yang keluar dari tanah memiliki bentuk yang bengkok dan terlihat seperti siput. Rachises dituangkan dengan jus dan naik dengan cepat. Secara beransur-ansur, batang muda meluruskan, keriting terbuka, daun muncul di mahkota. Ini berlaku dalam kira-kira 5-6 hari.

Nasihat! Pakis tumbuh dengan cepat, jadi penting untuk tidak melewatkan tempoh ini. Setiap hari, jumlah rachises tidak hanya akan berkurang, tetapi rasa mereka juga akan menurun, akibatnya mereka menjadi tidak sesuai untuk dimakan.

Semasa pertumbuhan, pakis yang boleh dimakan melalui 5 peringkat berturut-turut:

  1. Kemunculan anak benih. Pucuknya dipintal seperti cengkerang siput.
  2. Membesar. Petiole memanjang, bahagian atasnya naik di atas tanah.
  3. Menghilangkan lenturan. Pucuk ditarik ke atas dan sejajar. Bahagian atasnya masih sedikit bulat.
  4. Schilze. Petiole lurus sepenuhnya, tidak ada pembulatan.
  5. Tee. Daunnya terbentang.

Masa terbaik untuk mengumpulkan dan menuai pakis yang boleh dimakan adalah ketika mereka berada di tahap 3-5. Pada masa inilah steknya berair mungkin. Kemudian, mereka akan menjadi berserabut dan sukar.

Pengumpulan dan penuaian petiole secara besar-besaran sudah dapat dimulakan pada pertengahan Mei. Adalah penting bahawa bahagian utama petioles muda adalah 3-4 peringkat. Jika tidak, anda secara tidak sengaja dapat menginjak tunas yang belum muncul, yang akan membahayakan penuaian masa depan.

Cara mengumpulkan pakis untuk makanan

Rachises muda yang tidak ditiup dengan panjang tangkai tidak lebih dari 20-30 cm dituai untuk makanan. Pucuknya tidak dipotong dengan pisau, tetapi hanya dipatahkan pada jarak 5 cm dari tanah. Semua petioles mesti mempunyai warna dan ukuran yang sama. Sekiranya terdapat perbezaan luaran yang ketara, semua rachise yang disiapkan mesti disusun dan dikelompokkan.

Selepas pengumpulan, semua pucuk harus dikumpulkan dalam tandan, dilicinkan di bahagian atas dan dibalut dari bawah (tidak ketat). Hujung petiole diselaraskan dengan memotong. Anda juga boleh memangkasnya sedikit sebelum makan. Bungkusan yang dituai dapat dibentangkan di bawah mahkota pokok. Jangan menumpuknya di timbunan, kerana ia boleh merosot akibat terlalu panas. Anda boleh taburkan bungkusan sedikit dengan air sejuk. Dianjurkan untuk mengangkut rachises yang dituai secepat mungkin, kerana pakis yang boleh dimakan tidak tertakluk kepada penyimpanan jangka panjang.

Pakis, seperti cendawan, menyerap pelbagai bahan toksik dari tanah. Dengan terkumpul di pucuk, mereka dapat mempengaruhi tubuh secara negatif, oleh karena itu, pengumpulan harus dilakukan di tempat yang bersih dari segi ekologi yang terletak jauh dari tempat pembuangan sampah, jalan raya dan perusahaan perindustrian. Petioles berusia enam hari dianggap paling selamat. Kemudian, kepekatan toksin dan bahan berbahaya lain di dalamnya meningkat dengan ketara.

Perhatian! Petunjuk utama keselamatan pakis yang boleh dimakan bukanlah kerapuhan pada pucuk, tetapi pertumbuhannya. Pada siang hari, tumbuh-tumbuhan tumbuh rata-rata 6 cm, oleh itu, pada usia lima hari, panjangnya tidak boleh lebih dari 25-30 cm.

Kesimpulannya

Pakis yang boleh dimakan adalah tanaman yang sangat sihat, rasanya apabila disiapkan dengan betul, akan mengejutkan dan menggembirakan gourmet yang paling sedap. Rasanya secara langsung bergantung pada seberapa baik tunas dituai. Tertakluk kepada semua peraturan dan saranan, pengumpulan pakis yang dapat dimakan tidak akan menimbulkan masalah dan kerumitan.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan