Cara berkongsi kombucha di rumah: video, foto

Tidak semua suri rumah tahu bagaimana membahagikan kombucha. Tubuh mempunyai ciri yang luar biasa. Dalam proses pertumbuhan, ia mengambil bentuk pinggan di mana ia berada, dan secara beransur-ansur memenuhi seluruh ruang. Apabila ruang menjadi jarang, ia mesti dibahagi.

Ciri pembiakan kombucha

Untuk memulakan pembiakan, anda boleh mengambil sepotong dari rakan, membeli scion, atau menanamnya sendiri. Kaedah terakhir adalah yang paling memakan masa, tetapi pada masa yang sama lebih mudah.

Sebagai permulaan, ambil balang kaca besar dengan isipadu 3 liter. Tuangkan 500 ml teh kekuatan sederhana. Tuangkan 50 g gula dan campurkan.

Bekas dikeluarkan di tempat yang gelap. Tidak perlu menyembunyikan benda kerja di dalam almari. Anda boleh meninggalkannya di dalam bilik, tetapi agar cahaya matahari langsung tidak jatuh ke dalam balang. Anda tidak perlu tutup dengan penutup. Cukup ditutup dengan kain kasa sehingga terdapat aliran udara segar yang berterusan, dan serpihan tidak masuk ke dalam teh.

Suhu penting untuk penyebaran kombucha. Ia mesti berada dalam + 20 ° ... + 25 ° С. Sekiranya penunjuk turun di bawah + 17 ° С, maka badan akan berhenti berkembang dan mungkin tidak tumbuh sama sekali.

Selepas sekurang-kurangnya seminggu, busa ringan terbentuk di permukaan. Ini adalah permulaan pembentukan medusomycete. Ia akan tumbuh selama kira-kira tiga bulan. Anda dapat memahami bahawa dia telah bertambah kuat dari segi saiz. Ketebalan badan sekurang-kurangnya 1 mm. Pada masa yang sama, masam, tetapi pada masa yang sama, aroma yang menyenangkan akan mula terpancar dari bekas.

Untuk mempercepat pertumbuhan, anda boleh mencurahkan larutan cuka ke dalam teh. Jumlahnya mestilah 1/10 dari jumlah keseluruhan infusi.

Apabila badan tumbuh dengan besar, ia mesti dibahagikan. Kemudian pindahkan ke bekas yang berasingan dengan penyelesaian yang telah disediakan sebelumnya. Cara memisahkan kombucha dengan betul dapat dilihat dalam video di akhir.

Medusomycetes hanya boleh tumbuh dalam keadaan yang betul

Mengapa anda perlu berkongsi kombucha

Pembahagian medusomycete adalah proses yang diperlukan kerana terdapat dua sebab:

  1. Mereka berkongsi ubur-ubur teh untuk pembiakan jika ada keinginan untuk berkongsi produk yang berguna atau menjual untuk pendapatan tambahan.
  2. Tubuh tumbuh dengan saiz yang hampir tidak boleh dimasukkan ke dalam bekas. Akibatnya, sukar untuk mencuci dan merawatnya dengan sewajarnya. Oleh itu, ia mesti dibahagi dan dipindahkan ke bank yang berbeza.

Cara membahagi kombucha ditunjukkan dalam foto.

Bahagian yang dipisahkan diletakkan dalam teh segar

Bilakah Membahagi Kombucha

Memisahkan kombucha adalah proses yang mudah, tetapi ia mesti dilakukan dengan betul. Selalunya ini tidak dapat dilakukan, kerana tubuh tidak akan mempunyai masa untuk menambah berat badan dan memenuhi sepenuhnya infusi dengan nutrien yang diperlukan.

Lapisan dipisahkan dari medusomycete dewasa apabila lebarnya sekurang-kurangnya 8 cm. Plat muda yang nipis tidak disentuh, kerana tidak akan dapat bertahan dari proses traumatik dan akan mati.

Ubur-ubur teh yang telah lama tumbuh, yang telah membentuk banyak lapisan dengan celah, mesti dipisahkan.

Nasihat! Ubur-ubur diletakkan di dalam bekas dengan sisi gelap.

Anda boleh membahagikan organisma secara berlapis

Cara menyebarkan kombucha di rumah

Membahagi kombucha di rumah tidak sukar jika anda memahami prinsip prosedur.

Medusomycete boleh membiak dengan kelahiran semula. Sekiranya tidak dibawa keluar dari bekas untuk masa yang lama, ia tenggelam ke bahagian bawah. Pada ketika ini, lapisan nipis dikeluarkan dari tepi atas. Ini adalah budaya yang dilahirkan semula. Selebihnya dibuang kerana menghasilkan sebilangan besar asid asetik.

Untuk mendapatkan infus baru, filem yang dikeluarkan dihantar ke daun teh manis segar.

Cara memisahkan lapisan kombucha

Apabila medusomycete mencapai ketebalan lebih dari 9 cm, ia dapat dibahagikan kepada beberapa bahagian. Prosedur ini dilakukan dengan sangat berhati-hati, kerana mudah merosakkan tubuh orang dewasa.

Pisahkan satu pinggan atau beberapa. Jumlahnya bergantung pada ketebalan badan. Pilihan yang sangat baik adalah filem telus yang sering terbentuk di permukaan medusomycete. Ia dikeluarkan dengan teliti dan diletakkan di dalam bekas baru dengan teh manis. Cara membahagi kombucha dapat dilihat dengan jelas dalam video.

Hanya organisma yang padat yang boleh dibahagi

Cara menyebarkan kombucha dalam kepingan

Untuk pembiakan, perlu mengupas sekeping kombucha dan mengambilnya dengan sedikit infusi di mana ia berada.

Kemudian letakkan di dalam bekas kaca yang disterilkan dengan teh manis. Jauhkan dari cahaya matahari di bawah kain kasa. Berkeras selama dua minggu.

Perlu membahagikan badan dengan sangat berhati-hati untuk mengelakkan kecederaan.

Nasihat! Badan teh baru menghasilkan minuman yang lebih halus dan enak.

Cara membiakkan kombucha dengan betul dari minuman siap pakai

Organisme yang matang dapat dibiakkan dengan membahagikan kombucha dengan betul. Untuk melakukan ini, anda perlu mengupas sebahagian ubur-ubur dan memindahkannya ke balang dengan larutan yang disediakan terlebih dahulu. Untuk ini, 100 g teh hitam tanpa bahan tambahan dicurahkan ke dalam 1 liter air mendidih. Tuang 60 g gula. Larutkan sepenuhnya.

Penyelesaiannya disalurkan melalui kain tipis sehingga tidak ada daun teh dan kristal yang tersisa, kerana ia menyebabkan luka bakar. Sejukkan sepenuhnya dan tuangkan ke dalam balang. Selepas itu, ubur-ubur diletakkan.

Nasihat! Selalu ada dua bekas. Yang pertama adalah untuk minuman, dan yang kedua adalah untuk pertumbuhan badan.

Para saintis telah membiakkan ubur-ubur teh dengan berat sekitar 100 kg

Cara memindahkan kombucha ke dalam balang lain

Setelah membahagikan kombucha untuk pembiakan, anda perlu memindahkannya ke dalam bekas lain. Untuk ini, balang disterilkan. Tuangkan sedikit infus lama, kemudian masukkan minuman manis baru.

Mayat dibasuh dengan air rebus dan ditempatkan di tempat kediaman baru. Kemudian tutup leher dengan kain kasa yang bersih. Berkeras selama dua minggu. Selepas itu, minuman itu siap diminum.

Balang mesti dibersihkan terlebih dahulu dan disterilkan

Bolehkah Kombucha dipotong diameter, sekitar tepinya, atau separuh

Agar tidak menimbulkan bahaya, perlu memisahkan kombucha dengan betul. Medusomycete dewasa tidak boleh dipotong menjadi dua bahagian, berdiameter, sepanjang tepi, atau dipotong kecil. Pembahagian dilakukan hanya dengan stratifikasi. Proses sedemikian biasanya berlaku secara semula jadi, anda hanya perlu mencari celah di seluruh permukaan badan.

Medusomycetes tidak boleh dipotong dengan cara apa pun

Apa yang perlu dilakukan dengan kombucha yang dipisahkan

Ubur-ubur yang dipisahkan diletakkan di dalam bekas baru dengan larutan segar dan dijaga dengan teliti. Jangan letakkan dalam jumlah besar cecair. Sebagai permulaan, cukup 500 ml sahaja. Ia meningkat secara beransur-ansur.

Sekiranya rasa minuman telah berubah, maka anda perlu meluruskan kombucha, memisahkan 2-3 bahagian bawah dan membuang. Oleh itu, kvass akan menjadi lebih menyenangkan.

Infus dikeringkan secara berkala dan badan dicurahkan dengan daun teh segar. Pada musim panas, cecair diganti setiap 3-4 hari, dan pada musim sejuk cukup sekali setiap 5-6 hari. Sekiranya anda terlepas masa ini, filem coklat akan muncul pada bahan tersebut, yang akan menghalang masuknya oksigen. Kesannya, badan boleh jatuh sakit dan mati.

Medusomycetes dicuci setiap tiga minggu. Untuk melakukan ini, gunakan air tulen, yang mesti berada pada suhu bilik.

Simpan badan juga pada suhu bilik

Kesimpulannya

Adalah perlu untuk membahagikan kombucha dengan betul. Oleh kerana ia adalah organisma hidup yang terdiri daripada bakteria dan kulat. Penting untuk diingat bahawa anda tidak boleh menggunakan gunting atau pisau untuk mengurangkan ukurannya. Ini akan menyebabkan penyakit medusomycete dan, mungkin, kematiannya.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan