Bolehkah kombucha disimpan di dalam peti sejuk: syarat dan peraturan penyimpanan

Simpan kombucha dengan betul jika anda memerlukan rehat. Bagaimanapun, zat agar-agar yang aneh kelihatan hidup, ia adalah simbiosis dua mikroorganisma - bakteria asid asetik dan ragi. Apabila ditambahkan ke larutan nutrien dari teh dan gula yang lemah, ia mengubah cecair menjadi minuman ringan yang disebut kombucha.

Penyerapan lazat dengan banyak khasiat perubatan sangat menyenangkan pada musim panas. Pada musim sejuk, kebanyakan orang lebih suka minuman panas. Di samping itu, anda tidak boleh selalu menggunakan kombucha - mereka berehat setiap 2-3 bulan. Dan orang cenderung untuk pergi bercuti dan tetamu. Terdapat banyak sebab untuk penangguhan pengeluaran kombucha, dan masalah menyimpan kombucha untuk waktu yang lama menjadi mendesak.

Dengan ketiadaan pemilik yang berpanjangan, persoalan keselamatan kombucha menjadi mendesak.

Cara menyimpan kombucha di rumah

Biasanya, infus disediakan dalam balang tiga liter, menuangkan larutan nutrien 2 liter. Jumlah minuman yang sama diperoleh di pintu keluar. Oleh kerana prosesnya berterusan, setiap 5-10 hari, 2 liter kombucha muncul di rumah.

Bagi beberapa keluarga, jumlah ini tidak mencukupi, dan mereka menegaskan beberapa bekas kombucha sekaligus.

Sebilangan orang secara khusus tidak minum infus ubur-ubur dengan segera. Mereka membotolkan minuman, menutupnya, dan membiarkannya "masak" di tempat yang gelap dan sejuk, seperti anggur. Bakteria ragi terus berfungsi, dan tahap alkohol meningkat di kombucha.

Di sini adalah penting untuk memastikan bahawa kombucha tidak fermentasi, jika tidak, ia akan berubah menjadi cuka. Adalah baik untuk memikirkan cara menutup bekas, kerana karbon dioksida yang dihasilkan mampu merobek penutup yang tidak sesuai. Biasanya, dengan infusi tambahan pada suhu bilik, ia terhad kepada 5 hari.

Mereka tidak meninggalkan kombucha ke dalam balang dengan kombucha, kerana asid yang dihasilkan dapat merosakkan tubuh medusomycete (nama saintifik symbiont). Sukar untuk menentukan saat larutan nutrien berubah menjadi berbahaya bagi koloni mikroorganisma. Oleh itu, infus ditapis dan dituangkan ke dalam botol.

Nasihat! Penapaian boleh dihentikan dengan merebus minuman. Pada masa yang sama, sifat bermanfaat tidak hilang.

Cara menyimpan kombucha siap pakai

Kombucha siap pakai tidak tahan lama pada suhu bilik. Walaupun anda mendidihnya. Tetapi anda boleh memasukkan kombucha ke dalam peti sejuk. Dalam kes ini, semua proses dalam minuman diperlahankan, tetapi tidak berhenti sama sekali. Sifat bermanfaat tetap sama, tetapi kandungan asid dan alkohol meningkat sedikit.

Komen! Ramai orang berpendapat bahawa infus lebih sedap setelah disimpan di dalam peti sejuk.

Adakah mungkin menyimpan kombucha siap pakai di dalam peti sejuk beku

Sekiranya terdapat ubur-ubur di rumah, tidak masuk akal untuk menyimpan minuman siap di dalam peti sejuk. Tetapi jika anda benar-benar memerlukannya, anda boleh.

Kerana bakteria ragi dan cuka menjadikan persekitaran agresif untuk banyak bahan, lebih baik menyimpan kombucha di dalam peti sejuk dalam gelas.Untuk melakukan ini, minuman itu dituangkan ke dalam bekas, misalnya, balang liter, tanpa mengisinya ke tepi (cecair mengembang ketika beku), buka di dalam dulang. Penjagaan yang biasa akan membantu untuk tidak membuang infus.

Penting! Kombucha harus diletakkan terus di ruang suhu terendah. Pembekuan secara beransur-ansur akan merosakkan minuman, prosesnya harus berjalan secepat mungkin.

Lebih mudah menutup kombuchu dalam keadaan kilang daripada di rumah.

Berapa banyak minuman kombucha yang disimpan

Infusi Kombucha boleh disimpan di rumah pada suhu bilik selama 5 hari. Di bilik yang sejuk, pada suhu 18 ° C dan ke bawah, tempohnya sedikit meningkat. Tetapi ada bahaya bahawa minuman itu akan berubah menjadi cuka. Oleh itu, lebih baik tidak menyimpannya di dalam bilik atau di dapur lebih dari seminggu.

Sekiranya sebotol kombucha tertutup rapat, ia akan bertahan 3-5 bulan di dalam peti sejuk. Kami bercakap mengenai bekas yang tidak tahan - penutup nilon, walaupun terpasang dengan kuat pada leher, tidak sesuai. Ia akan meletup, dan peti sejuk mesti dicuci dengan cepat dan bersih - infus berbahaya untuk gasket getah dan bahagian plastik.

Kombucha kombucha boleh disimpan sehingga sebulan tanpa kedap kedap udara. Sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk, leher diikat dengan beberapa lapisan kain kasa bersih.

Cara menyimpan kombucha apabila tidak menggunakannya

Tubuh ubur-ubur dapat disimpan dengan pelbagai cara. Itu semua bergantung pada berapa banyak dia seharusnya tidak aktif.

Cara menyimpan kombucha di dalam peti sejuk

Semasa bercuti, anda boleh menyimpan kombucha secara langsung dalam larutan nutrien dengan meletakkan balang di dalam peti sejuk. Tindakan mikroorganisma akan menjadi perlahan, dan medusomycete akan berdiri dengan selamat dari 20 hingga 30 hari.

Apabila kembali, ia mesti dibawa keluar dari peti sejuk, dibiarkan memanaskan hingga suhu bilik dengan cara semula jadi. Kemudian medusomycete dibasuh, diisi dengan larutan nutrien baru dan diletakkan di tempat biasa.

Penting! Cecair di mana symbiont dihantar untuk penyimpanan mestilah segar, dengan sedikit gula.

Cara memelihara kombucha semasa ketiadaan yang lama

Sekiranya pemiliknya pergi lama, kaedah di atas tidak akan berfungsi. Kombucha boleh disimpan di dalam peti sejuk yang direndam dalam larutan selama tidak lebih dari sebulan, kemudian dan balang itu dibasuh, dan jika perlu, masukkan kembali.

Walau apa pun, campur tangan manusia sangat diperlukan. Membiarkan bekas dengan ubur-ubur pada suhu bilik tanpa pengawasan untuk waktu yang lama adalah tidak perlu. Pemilik yang kembali, kemungkinan besar, akan melihat sesuatu yang kering di bahagian bawah tin, ditutup dengan spora lembut, yang, jika ditangani dengan ceroboh, tersebar ke semua arah.

Kombucha boleh disimpan untuk waktu yang lama tanpa campur tangan:

  • di dalam peti sejuk;
  • mengeringkan badan ubur-ubur.

Dalam bentuk ini, kombucha boleh berada di dalam peti sejuk sehingga enam bulan.

Cara menjaga kombucha hingga musim panas depan

Ubur-ubur muda dan matang, yang terdiri daripada beberapa pinggan, berfungsi dengan cara yang berbeza. Harta ini harus digunakan sekiranya penyimpanan jangka panjang diperlukan. Dianjurkan untuk mengeluarkan satu atau dua pinggan atas, kacau sedikit larutan nutrien biasa sehingga melayang ke permukaan. Dan hanya bersiap untuk simpanan.

Penting! Selama ini, permukaan yang luka akibat pembelahan akan sembuh. Tetapi papillae yang terletak di bahagian bawah badan medusomycete tidak akan mempunyai masa untuk tumbuh, mereka yang bekerja pada peringkat akhir penyediaan kombucha.

Cara menyimpan kombucha dalam larutan dengan betul

Dalam penyelesaian pembuatan bir yang lemah, anda dapat menyelamatkan Kombucha pada musim sejuk dengan meletakkan balang di tempat yang sejuk dan gelap. Kemudian infus mesti dikeringkan 2 minggu sekali, dibilas dengan ubur-ubur dan bekasnya.

Anda boleh menyimpan kombucha di dalam peti sejuk tanpa prosedur kebersihan dan mengganti larutan dua kali lebih lama - hingga sebulan.

Cara mengeringkan kombucha

Terdapat cara di mana symbiont tidak perlu dijaga sama sekali. Ia boleh dikeringkan.Untuk melakukan ini, ubur-ubur dicuci, dicelupkan ke dalam serbet kapas bersih (yang biasa akan melekat pada permukaan yang lembap, dan linennya terlalu kasar). Kemudian letakkan di atas pinggan bersih.

Sebaliknya, ia diletakkan di dalam periuk atau mangkuk yang dalam, ditutup dengan kain kasa. Ini dilakukan untuk melindungi permukaan symbiont dari serpihan dan midges, tanpa menyekat akses oksigen. Hidangan dengan tepi yang tinggi akan membolehkan anda tidak meletakkan kain kasa secara langsung pada badan ubur-ubur.

Adalah perlu untuk memastikan bahawa cendawan kering sama rata dan tidak tumbuh berkulat. Untuk melakukan ini, dari semasa ke semasa, putar ke sisi lain, dan lap sisa kelembapan dari pinggan.

Medusomycete akan berubah menjadi plat kering nipis. Ia dimasukkan dengan kemas ke dalam beg dan disimpan di dalam laci sayur dari peti sejuk atau kabinet dapur. Simpan selama setahun atau lebih.

Sekiranya perlu, ubur-ubur diletakkan dalam larutan nutrien dalam jumlah kecil, letakkan di tempat biasa. Kombucha siap pakai dikeringkan, walaupun rasanya enak untuk seseorang. Bahagian kedua boleh digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan.

Adakah mungkin untuk membekukan kombucha

Badan beku ubur-ubur boleh disimpan selama 3 hingga 5 bulan. Kombucha dikeluarkan dari larutan nutrien, dibasuh, dan kelembapan berlebihan dikeluarkan dengan kain bersih yang lembut. Masukkan ke dalam beg dan simpan di bahagian suhu terendah dalam peti sejuk beku.

Kemudian ia boleh dipindahkan ke dulang lain. Adalah perlu untuk membekukan kombucha dengan cepat, kerana kristal ais kecil terbentuk di dalam dan di permukaan, yang tidak melanggar strukturnya. Yang perlahan mendorong pembentukan kepingan besar yang boleh merosakkan badan medusomycete.

Apabila tiba masanya, kek beku diletakkan dalam larutan nutrien suhu bilik dalam jumlah kecil. Di sana, kombucha akan mencair dan mula berfungsi. Kumpulan kombucha pertama dicurahkan. Yang kedua siap digunakan.

Bahagian pertama kombucha yang diperoleh setelah penyimpanan jangka panjang medusomycete mesti dicurahkan

Bagaimana untuk tidak menyimpan kombucha

Agar medusomycete dapat bertahan semasa penyimpanan, dan seterusnya cepat bekerja, usaha khusus tidak akan diperlukan. Tetapi pemilik berjaya melakukan kesalahan yang sama. Yang paling biasa apabila disimpan dalam larutan adalah:

  1. Tinggalkan kombucha di tempat biasa, lupakan saja.
  2. Buat larutan pekat untuk disimpan di dalam balang.
  3. Jangan bilas secara berkala.
  4. Sekat akses udara.
  5. Kombucha yang sudah siap tidak mudah digosok. Proses penapaian akan berterusan walaupun di dalam peti sejuk, hanya dengan perlahan. Cepat atau lambat, penutupnya akan hilang dan minuman akan tumpah.

Semasa pengeringan dan pembekuan, anda tidak boleh:

  1. Hantar kombucha untuk penyimpanan tanpa membilas terlebih dahulu.
  2. Sejukkan ubur-ubur sedikit demi sedikit. Ini adalah bagaimana sebilangan besar ais terbentuk yang boleh merosakkan badan symbiont.
  3. Terlupa membalikkan cendawan ketika mengeringkan.

Kesimpulannya

Simpan kombucha jika anda memerlukan rehat, mungkin dengan pelbagai cara. Mereka ringan dan berkesan, anda hanya perlu memilih yang betul dan melakukannya dengan betul. Maka medusomycete tidak akan menderita, dan apabila pemiliknya menginginkannya, ia akan cepat pulih dan mula bekerja.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan