Dari mana kombucha berasal: bagaimana ia muncul, di mana ia tumbuh di alam semula jadi

Kombucha (zooglea) muncul sebagai hasil interaksi ragi dan bakteria. Medusomycete, seperti yang disebut, digunakan dalam ubat alternatif. Dengan bantuannya, minuman masam-manis yang menyerupai kvass diperolehi. Anda boleh mendapatkan kombucha dari rakan, di Eropah ia dijual di farmasi. Anda boleh mengetahui tentang asal usul, sifat dan jenis yang berguna dengan membaca bahan yang dibentangkan di bawah.

Apa itu "Kombucha"

Zooglea adalah simbiosis unik bakteria cuka dan jamur ragi. Koloni besar ini membentuk struktur berlapis yang mampu mengambil bentuk kapal di mana ia tinggal: bulat, persegi, atau yang lain.

Dari bahagian bawah, benang tergantung, serupa dengan ubur-ubur. Ini adalah zon tumbuh yang tumbuh dalam keadaan yang baik.

Perhatian! Bahagian atas berkilat, padat, berlapis, menyerupai topi cendawan dalam struktur.

Lebih baik menanam ubur-ubur dalam balang tiga liter.

Dari mana kombucha berasal?

Untuk memahami dari mana kombucha berasal, anda perlu membiasakan diri dengan sejarah. Sebutan pertama mengenai zoogley bermula pada sekitar 220 SM. Sumber-sumber Cina Dinasti Jin menyebutkan minuman yang memberi tenaga dan menyucikan badan.

Sejarah kombucha memberitahu bahawa minuman itu datang ke negara-negara Eropah pada awal abad ke-20 dari Timur Jauh. Dari Rusia, dia pergi ke Jerman, dan kemudian berakhir di Eropah. Perang Dunia Kedua menyebabkan populariti minuman cendawan merosot. Keadaan kewangan yang sukar, kekurangan makanan mempengaruhi penyebaran medusomycete. Ramai orang membuangnya.

Di mana kombucha tumbuh di alam semula jadi?

Zooglea adalah misteri alam, yang masih cuba diselesaikan oleh para saintis. Asal kombucha tidak diketahui dengan pasti.

Salah satu versi mengatakan bahawa jika kombucha tidak dapat hidup di air biasa, itu bermaksud bahawa ia muncul di takungan yang dipenuhi dengan ganggang khas, yang memberikan sifat tertentu pada air.

Menurut versi lain, medusomycete terbentuk di dalam air di mana buah-buahan mengambang, kerana bukan hanya teh, tetapi juga gula diperlukan untuk pertumbuhannya. Versi ini lebih masuk akal; contoh petani Mexico boleh menjadi pengesahannya. Mereka tumbuh zoogley di takungan buatan yang dipenuhi dengan buah ara cincang.

Asal kombucha tidak selalu dikaitkan dengan teh, dipercayai bahawa ia boleh muncul dalam jus beri atau anggur yang difermentasi.

Varieti

Terdapat 3 jenis:

  • Teh Cina;
  • Susu Tibet;
  • Nasi laut India.

Kesemuanya adalah hasil bersama ragi dan bakteria asetik. Terdapat versi bahawa ini adalah cendawan yang sama dan tumbuh dalam cecair yang berbeza, tetapi kemudian terbukti bahawa asal dan komposisi mereka berbeza.

Penting! Dalam proses fermentasi, cairan tepu dengan asetik dan asid lain dengan sifat perubatan.

Bagaimana kombucha terbentuk

Untuk mendapatkan spesimen muda, lapisan atas orang dewasa dipisahkan dengan teliti. Filem ini diletakkan di dalam bekas kaca dengan air bersih, dan pada masa ini minuman teh disediakan di mana medusomycete akan tumbuh.

Apabila teh manis, tetapi tidak terlalu kuat menyejuk ke suhu bilik, ia dituangkan ke dalam balang tiga liter dan filem zooglea muda diletakkan.

Setiap 2 hari, infus teh yang lemah ditambahkan ke dalam bekas, kandungan gula kira-kira 10%. Setelah 21 hari, ketebalan apendiks muda akan 10-12 mm, setelah diperiksa lebih dekat, anda dapat melihat strukturnya berlapis-lapis, dan benang gantung muncul dari bawah. Selepas seminggu lagi, infus siap digunakan.

Orang ramai menyedari bahawa kombucha muncul dalam jus buah. Sekiranya anda tidak dapat membelinya atau mengambilnya dari rakan, anda boleh menumbuhkannya sendiri dari bahan sisa. Anda akan memerlukan termos dari pelbagai saiz dan bunga mawar. Bekas dan buahnya dibasuh dengan sempurna, dituangkan dengan air mendidih. Rosehip dituangkan dengan air rebus dan dibiarkan dalam termos tertutup rapat selama 60 hari. Untuk 0.5 liter air, 20 buah diperlukan. Selepas 2 bulan, termos dibuka, kombucha akan tumbuh di dalamnya, diameternya sepadan dengan bekas.

Zooglea muda belum bersedia untuk membuat minuman teh. Ia kelihatan telus dan tidak terlalu padat. Ia dibasuh dengan air rebusan sejuk, kemudian dimasukkan ke dalam balang tiga liter dan dituangkan dengan minuman teh yang telah disiapkan dan disejukkan. Teh mesti kuat, manis, tetapi tanpa daun teh. Pertama, anda tidak memerlukan lebih dari 0.5 liter daun teh, kerana medusomycete tumbuh, jumlah cecair meningkat.

Di mana saya boleh mendapatkan Kombucha

Mereka mengambil kombucha dari rakan yang membiakkannya. Medusomycetes boleh ditanam secara bebas atau dibeli secara dalam talian. Untuk mengelakkan zooglea mati, penting untuk menjaganya dengan betul.

Nasihat penjagaan

Agar minuman tidak terlalu berasid, memberi manfaat kepada tubuh, dan tidak membahayakan, perlu mematuhi beberapa peraturan:

  1. Cendawan harus selalu berada di dalam cairan, kerana tanpanya, ia akan kering dan boleh hilang.
  2. Udara mesti masuk ke dalam bekas dengan minuman teh, jika tidak cendawan akan tercekik. Tidak digalakkan menutup penutup dengan ketat. Untuk mengelakkan serangga memasuki bekas, lehernya ditutup dengan kain kasa yang dilipat di beberapa lapisan dan diikat dengan tali elastik.
  3. Tempat menyimpan balang dengan komposisi ubat mestilah hangat dan gelap. Cahaya matahari langsung tidak boleh diterima.
  4. Suhu tinggi menyebabkan kematian organisma teh. Oleh itu, mustahil untuk mengisi cendawan dengan cecair panas. Penyelesaian yang disediakan hendaklah disejukkan pada suhu bilik, hanya selepas itu ia dimasukkan ke dalam balang.
  5. Agar tidak melanggar integriti cendawan, perlu memantau kualiti minuman teh yang disiapkan: tidak boleh mengandungi biji-bijian gula dan daun teh.
  6. Kulat memerlukan pencucian berkala. Selepas 3-4 hari, keluarkan dari bekas dan basuh dalam air rebusan sejuk.

Penjagaan yang betul dan pemisahan filem muda yang tepat pada masanya membolehkan anda menikmati minuman yang enak dan sihat sepanjang tahun.

Kesimpulannya

Kombucha adalah kekayaan bakteria cuka dan ragi. Kesatuan ini lahir dengan adanya dua komponen: daun teh dan gula. Anda boleh membelinya dari rakan atau melalui kedai dalam talian. Sifat yang berguna dan rasa yang menyenangkan menjadikan minuman dari zoogley menjadi popular.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan