Cendawan putih: bagaimana kering untuk musim sejuk, cara menyimpan

Sekerat cendawan boletus adalah impian mana-mana pemetik cendawan, bukan apa-apa sehingga mereka dipanggil raja di antara buah-buahan hutan. Spesies ini bukan sahaja cantik dan enak, tetapi juga sangat sihat. Terdapat banyak cara untuk mengeringkan cendawan porcini di rumah.

Menyiapkan cendawan porcini untuk pengeringan

Tidak seperti spesies lamela, seperti russula, volushki dan cendawan susu, boletus dan perwakilan mulia lain tidak mencuci sebelum dikeringkan. Mereka dapat dengan cepat menyerap sejumlah besar kelembapan, terutama pada lapisan tubular di bahagian bawah penutup. Ini akan menjadikan proses perolehan selanjutnya sangat sukar.

Adakah cendawan porcini dicuci sebelum dikeringkan

Sebelum mengeringkan cendawan porcini, mereka mesti dibersihkan dari kotoran. Sudah tentu mustahil untuk mencuci, oleh itu, badan buah dibersihkan dengan hati-hati dengan pisau, bahagian bawahnya dikeluarkan, jika tidak dipotong, tetapi terkoyak sepenuhnya, mereka diperiksa untuk mengalami kecacatan. Kemudian boletus dilap dengan kain katun yang sedikit lembap, membersihkannya dari tanah, pasir, jarum, lumut dan daun kering. Anda tidak perlu merendam kain terlalu banyak.

Nasihat! Daripada kain, anda boleh mengambil span pencuci pinggan yang kemas dan mengelap bahan mentah dengan bahagian getah busa.

Cara memotong cendawan porcini untuk pengeringan

Contohnya saiz kecil kadang-kadang dikeringkan keseluruhan, yang besar dihancurkan dengan beberapa cara:

 • potong kepingan nipis di sepanjang serat, iaitu dari atas ke bawah;
 • potong penutup ke pinggan, dan kaki menjadi bulatan setebal 2 cm;
 • badan buah dipotong dalam bentuk mi atau jalur nipis, sehingga cendawan porcini dapat dikeringkan dengan cepat.

Cara mengeringkan cendawan porcini di rumah

Terdapat beberapa cara untuk mengeringkan cendawan porcini di rumah. Anda perlu mengambil masa 5-7 hari untuk menuai boletus kering dengan cara tradisional, tetapi jika anda menggunakan alat moden, waktunya akan dikurangkan menjadi beberapa jam.

Cara mengeringkan cendawan porcini di dalam ketuhar

Mengeringkan cendawan porcini dalam ketuhar elektrik adalah mudah, terutamanya jika dilengkapi dengan pemasa. Untuk melakukan ini, produk potong diletakkan dalam satu lapisan pada grid logam atau loyang yang ditutup dengan kertas perkamen. Untuk pengeringan yang lebih sekata dan lebih baik, potongan boletus tidak boleh saling bersentuhan.

Komen! Tudung kecil cendawan porcini, yang dikeringkan utuh, perlu diletakkan dengan lapisan spongy ke bawah.

Dulang pembakar atau rak diletakkan di dalam ketuhar yang dipanaskan hingga 50 ° C, pintu dibiarkan terbuka untuk peredaran udara yang lebih baik. Sekiranya cendawan porcini dikeringkan dengan betul, mereka tidak melepaskan titisan cecair melalui liang, tetapi perlahan-lahan layu. Embun di permukaan buah menunjukkan bahawa ia terlalu panas. Sekiranya ini dikesan, suhu di dalam ketuhar akan berkurang secara beransur-ansur.

Selepas satu setengah jam pengeringan, ketuhar dipanaskan hingga 70-80 ° C. Pada suhu ini, produk dikeringkan selama dua jam. Langkah terakhir ialah pengeringan pada suhu 55 ° C. Tempohnya bergantung pada ukuran kepingan dan tahap ketepuan kelembapan pulpa. Prosesnya boleh berlangsung dari 6-8 jam hingga sehari. Untuk mendapatkan cendawan porcini kering berkualiti tinggi di dalam ketuhar, dalam prosesnya mereka perlu dibalik secara berkala, dan loyang (parut) mesti diganti.

Anda boleh mengeringkan cendawan porcini di rumah menggunakan dapur gas dengan oven.Prosesnya serupa dengan memanipulasi kompor elektrik, bagaimanapun, pengudaraan berterusan harus dilakukan di dapur, kerana produk pembakaran gas rumah tangga, ditambah dengan bau cendawan, dapat menyebabkan sakit kepala, mual atau pening. Tudung mesti berfungsi dengan kapasiti penuh, dan bolong atau tingkap mesti terbuka.

Amaran! Semasa pengeringan, anda perlu menghadkan akses ke dapur untuk anak-anak kecil.

Cara mengeringkan cendawan porcini dalam pengering

Pada masa ini terdapat banyak syarikat yang menghasilkan pengering khas. Mereka juga boleh digunakan untuk menyediakan produk di rumah seperti:

 • buah beri;
 • buah;
 • sayur-sayuran;
 • herba.

Kelebihan utama pengering adalah autonomi. Nyonya rumah tidak perlu membuang masa untuk membuat bekalan untuk musim sejuk, sudah cukup untuk mengatur mod yang diinginkan pada peranti dan menunggu sehingga akhir pemprosesan. Peranti moden mesra alam, bertahan lama, jarang rosak dan menghabiskan sedikit elektrik. Sekiranya anda mempelajari arahan yang dilampirkan, tidak akan ada kesukaran untuk menggunakan pengering untuk cendawan porcini.

Nasihat! Spesimen cincang keseluruhan dan halus mesti dikeringkan secara berasingan.

Sebagai tambahan kepada peralatan jenis perolakan klasik, di mana jamur boletus dikeringkan di bawah tindakan peredaran udara yang dipanaskan, pilihan alternatif juga digunakan. Salah satu alat yang popular adalah pengering gas, yang merupakan palet empat kaki atau struktur mesh yang dipasang di atas dapur. Kaedah ini tidak sempurna, jarang digunakan.

Pengering dengan kayu boleh dianggap sebagai pilihan yang menjimatkan dan praktikal. Ia tidak menghabiskan elektrik dan mengeringkan cendawan porcini dengan membakar kayu. Ia adalah alat mekanikal semata-mata tanpa elektronik. Dalam prosesnya, perlu menambahkan kayu bakar secara berkala dan memantau intensiti nyalaan. Kaedahnya bagus untuk jumlah besar, boletus hingga 60 kg boleh dikeringkan setiap hari. Pengering kompor seperti kayu sering digunakan pada skala industri dan di kebun rumah.

Setiap tahun semakin banyak suri rumah lebih suka pengering inframerah. Di bawah pengaruh sinar ini, kelembapan dari badan buah secara aktif menguap, dan tisu padat tetap utuh. Produk mengekalkan sehingga 80% bahan berguna, rasanya hampir tidak hilang, sementara semua mikroorganisma patogen dimusnahkan. Pengering inframerah berfungsi pada suhu 50 ° C, kepingannya diproses dengan lebih baik dan tidak menjadi keras.

Cara mengeringkan cendawan porcini pada tali

Salah satu kaedah pengeringan rumah tertua adalah penggunaan benang. Produk ini dililit pada benang sintetik, tali pancing atau jarum rajutan halus sehingga kepingan yang berdekatan tidak saling bersentuhan. Garland cendawan diletakkan di kawasan yang hangat dan berventilasi baik, misalnya:

 • di atas dapur;
 • di loteng rumah persendirian;
 • di luar rumah dalam cuaca panas dan kering.

Untuk melindungi barang-barang rumah tangga dari lalat dan serangga lain, mereka ditutup dengan lapisan kain kasa. Tempoh pengeringan semula jadi di rumah adalah 5-7 hari.

Komen! Tupai mengumpulkan buah hutan dan mengikatnya di dahan pokok untuk memakannya pada musim sejuk.

Cara mengeringkan cendawan porcini dalam ketuhar gelombang mikro

Ketuhar gelombang mikro sering digunakan untuk mengeringkan hasil hutan di rumah. Dengan kaedah ini, sejumlah besar kelembapan pasti akan dilepaskan dari badan buah. Potongan dengan ukuran yang sama diedarkan secara merata pada piring kaca dan diinkubasi selama kira-kira 20 minit pada kekuatan 100-200 W dan suhu 180 ° C. Jus cendawan dikeringkan secara berkala. Seterusnya, biarkan sejuk dengan membuka pintu gelombang mikro. Kitaran diulang 3-4 kali sehingga siap.

Mengeringkan cendawan porcini di rumah menggunakan microwave adalah salah satu cara terpantas dan ini adalah kelebihan utamanya. Kelemahannya adalah keperluan pemantauan berterusan terhadap alat dan buah-buahan.

Kenapa cendawan porcini kering pahit

Ia sangat menjengkelkan apabila, setelah banyak usaha selama proses pengeringan, cendawan porcini mulai terasa pahit semasa memasak. Ini boleh berlaku kerana beberapa sebab:

 1. Di antara boletus yang sebenar, semasa pengumpulan, yang palsu ditangkap. Dalam kebanyakan kes, pemetik cendawan mengelirukan spesies putih dengan kulat hempedu (Tylopilus felleus). Perbezaan utamanya adalah warna merah jambu lapisan tubular di bahagian bawah penutup, pulpa merah jambu yang cepat berubah pada potongan dan rasa pahit yang jelas walaupun dengan sentuhan ringan dengan lidah. Dalam literatur yang sangat khusus mengenai mikologi, terdapat maklumat yang bertentangan mengenai kebolehtelapan spesies ini. Dalam beberapa sumber, ia digambarkan sebagai tidak dimakan kerana rasanya yang spesifik. Pada yang lain, ia dicirikan sebagai melepaskan toksin dan merugikan hati. Sekiranya bahan mentah cendawan sangat pahit, lebih baik membuangnya, seperti keseluruhan cendawan porcini kering, kesihatan lebih mahal.
 2. Pengumpulan dan penyediaannya dilakukan bersama dengan spesies lain yang mempunyai rasa pahit. Ini adalah tukang susu, nilai, biola, cendawan susu. Koki berpengalaman mengesyorkan menyediakan cendawan porcini secara berasingan daripada yang lain agar tidak kehilangan aroma uniknya.
 3. Kepahitan dapat dirasakan apabila produk rosak kerana keadaan penyimpanan yang tidak betul. Produk buatan sendiri yang kering tidak boleh berada di dalam ruangan yang lembap dan sejuk, kerana ia dapat menjadi cepat berjamur.

Cara menyimpan cendawan porcini kering

Keselamatan boletus kering secara langsung bergantung pada bekas yang dipilih. Untuk simpanan di rumah, bekas seramik atau kaca dengan penutup yang ketat paling kerap digunakan. Bank dicuci terlebih dahulu, disterilkan dan dikeringkan. Kelemahan utama kaedah ini adalah kemungkinan acuan atau kerosakan jika boletus tidak cukup kering.

Sekiranya anda menyimpan cendawan porcini dalam beg kain atau beg kertas, cetakan tidak akan bermula. Namun, ada kemungkinan perosak masuk.

Jangka hayat cendawan porcini kering dapat ditingkatkan dengan menggunakan bekas vakum. Ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk menyimpan boletus di rumah. Bekas dengan pam vakum adalah keseronokan yang mahal, tetapi tidak akan berlebihan untuk pemetik cendawan yang gemar dan suri rumah yang bersemangat.

Penting! Sebaiknya periksa boletus kering secara berkala untuk mengetahui adanya acuan.

Selain bekas yang sesuai, anda perlu memilih tempat yang sesuai. Bilik tempat bolet kering disimpan mesti memenuhi kriteria berikut:

 • pengudaraan yang baik;
 • kelembapan rendah;
 • kekurangan cahaya matahari.

Di rumah persendirian, cendawan porcini boleh disimpan di loteng atau pantri yang hangat. Di sebuah pangsapuri, salah satu kabinet dapur sesuai, terletak berhampiran dengan dapur atau di sebelah pemanas. Sekiranya atas sebab tertentu produk itu lembap, ia boleh dikeringkan semula menggunakan salah satu kaedah yang dinyatakan di atas.

Berapa banyak cendawan porcini kering yang disimpan

Cendawan porcini kering dapat mengekalkan nilai dan rasa pemakanan sepanjang tahun. Setelah mencipta keadaan yang tepat, boletus kering dapat dimakan selama tiga tahun.

Nasihat! Potongan kering boleh digiling dalam mortar atau penggiling kopi dan digunakan sebagai bumbu cendawan wangi.

Kesimpulannya

Berkat teknologi moden, pengeringan cendawan porcini di rumah menjadi mudah. Pengeringan adalah kaedah penyimpanan tertua untuk penggunaan masa depan, di mana jumlah protein maksimum disimpan dalam boletus.

Ulasan cendawan porcini kering

Ilinskaya Inna Andreevna, 38 tahun, Moscow
Saya sendiri mengeringkan cendawan porcini di pengering elektrik dan saya tidak tahu kesedihan. Semasa kecil, saya melihat bagaimana nenek mereka mengeringkan, menggantungnya di benang di belakang dapur. Sekiranya mereka mengumpulkan banyak boletus, mereka dikeringkan di dapur Rusia di atas loyang yang ditutup dengan jerami. Sup yang paling sedap dan kaya dibuat dari cendawan porcini kering.
Zakharova Inessa Pavlovna, 54 tahun, s. Parfenevo, wilayah Kostroma
Terdapat hutan yang begitu banyak di wilayah Kostroma sehingga tidak pernah ada tahun ketika kita memilih cendawan porcini.Sebelumnya, di kampung mereka kering di dalam kompor, tetapi dalam keadaan sebuah apartmen, keselamatan saya adalah tungku. Potong ke dalam kepingan nipis dan letakkan di atas lembaran penaik yang ditutup dengan kerajang. Dalam prosesnya, anda mesti sering campur tangan, jika tidak cendawan porcini akan melekat tanpa harapan. Baru-baru ini saya cuba menggunakan kepingan silikon untuk membakar - Saya juga menyukainya. Sekiranya beberapa keping tidak kering pada waktu malam, saya membawanya ke tingkap, dan kemudian di kain atau beg kertas dan ke tempat yang gelap dan kering.
Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan