Cara mengeringkan pinggul mawar di rumah

Anda boleh mengeringkan pinggul mawar di rumah baik di bawah sinar matahari dan di pengering, ketuhar dan alat pengering udara. Lebih baik tidak membilas bahan mentah, tetapi hanya mengatasinya dan memasukkannya ke dalam satu lapisan. Pengeringan dilakukan selama beberapa jam, hari atau minggu (bergantung pada kaedah yang dipilih). Produk siap disimpan di tempat yang gelap, kering dan sejuk.

Adakah mungkin untuk mengeringkan pinggul mawar

Agar pinggul mawar mengekalkan semua zat bermanfaat, misalnya, vitamin C, yang diperlukan untuk menguatkan sistem imun, lebih baik mengeringkannya. Tidak seperti memasak, kaedah ini melibatkan pemprosesan jangka panjang produk di persekitaran udara pada suhu tidak lebih dari 60-70 ° C. Oleh itu, sebahagian besar vitamin dan komponen lain dikekalkan. Berdasarkan bahan mentah yang diperoleh, anda boleh menyediakan teh dan minuman sihat yang lain.

Kelopak bunga kering

Mengeringkan kelopak adalah pilihan. Mereka hanya boleh ditaburkan dengan gula (jumlahnya 2 kali lebih banyak) dan asid sitrik (satu sendok teh setiap gelas perbungaan). Dalam keadaan seperti itu, kelopak dengan cepat memberikan jus, setelah itu digiling ke jisim homogen dan diletakkan di dalam balang yang disterilkan. Campuran digunakan dalam teh. Ubat ini berkesan untuk rawatan penyakit pernafasan (bronkitis, tonsilitis).

Adakah mungkin untuk mengeringkan pinggul mawar di bawah sinar matahari

Mengeringkan buah-buahan di bawah sinar matahari dianggap kaedah yang paling betul dari segi menjaga nutrien. Untuk melakukan ini, buah beri disusun, yang rosak dikeluarkan. Buah-buahan yang baik disebarkan di atas loyang atau papan kayu di bawah sinar matahari (di luar rumah atau di ambang tingkap).

Pada masa yang sama, anda perlu memantau cuaca: jika hujan diharapkan, palet dipindahkan ke rumah. Kaedahnya tidak sukar, tetapi memerlukan banyak masa. Bergantung pada keadaan bahan mentah dan keadaan cuaca, pengeringan memakan masa hingga tiga minggu. Untuk mempercepat proses, buah dapat dipotong separuh dan dikupas dari biji.

Adakah mungkin untuk mengeringkan pinggul mawar di dalam ketuhar gelombang mikro

Secara teorinya, anda boleh mengeringkan pinggul mawar di dalam ketuhar gelombang mikro, terutamanya jika anda melakukannya dengan "tergesa-gesa". Tetapi pilihan ini bukanlah pilihan yang paling tepat. Masih mustahil untuk mengeringkan buah beri sepenuhnya, selain itu, mereka akan kehilangan sebahagian besar nutrien.

Cara menyediakan pinggul mawar untuk pengeringan

Sangat mudah untuk menyediakan pinggul mawar untuk pengeringan:

 1. Urutkan beri pada permukaan rata.
 2. Keluarkan buah-buahan yang busuk, rosak, berkerut.
 3. Sekiranya anda mempunyai masa dan peluang, anda boleh memotong buahnya menjadi dua dan mengupasnya. Kemudian pengeringan akan lebih cepat.
 4. Susun di atas loyang atau palet dalam satu lapisan dan hantar hingga kering.

Pada malam pengeringan, cukup untuk mengurut pinggul mawar (tidak perlu mencuci)

Penting! Penyediaan harus dimulakan sebaik sahaja pengumpulan. Buah yang dipetik cepat merosot, jadi anda tidak boleh menangguhkan prosesnya sehingga kemudian.

Adakah saya perlu mencuci, membersihkan bunga mawar sebelum dikeringkan

Terdapat kesalahpahaman umum bahawa pinggul mawar mesti dicuci sebelum dikeringkan.Sebenarnya, ini sangat mustahil dilakukan, kerana kelembapan berlebihan akan kekal pada buah beri, dan sukar untuk membuangnya. Kemudian pengeringan tidak akan berfungsi - buah akan sedikit wap: bahan mentah seperti itu tidak sesuai untuk penuaian. Juga tidak perlu membersihkan buah beri dari sepal, jika tidak permukaannya akan rosak dan jus akan mula memberi. Ini bukan sahaja mengganggu pengeringan, tetapi juga menyebabkan kehilangan nutrien.

Perhatian! Sekiranya buahnya sangat kotor (pengumpulan dalam hujan), mereka mesti dibilas di bawah air yang mengalir.

Selepas itu, mereka dikeringkan di udara terbuka atau di bilik kering selama 2-3 jam. Mencelupkan tuala tidak diingini, kerana buah dan sepal boleh rosak.

Pada suhu berapa pinggul mawar dikeringkan

Untuk mengeringkan bunga mawar di rumah dengan betul, anda perlu menyesuaikan suhunya. Julat optimum adalah dari 50 hingga 60 darjah Celsius. Lebih-lebih lagi, pada awalnya disyorkan untuk memanaskan pengering hingga 45-50 darjah, dan dari jam ketiga pemprosesan, secara bertahap meningkatkannya hingga +60 ° C

Dalam kes ini, pintu atau penutup bekas pengeringan sedikit terbuka sehingga kelembapan berlebihan dapat masuk ke udara dengan bebas. Lembaran penaik atau dulang dikeringkan secara berkala sehingga beri berubah kedudukan. Tetapi anda tidak perlu menyentuh buah dengan tangan atau objek dapur - dalam keadaan kukus, buah tersebut mudah rosak.

Pada suhu berapa kering pinggul mawar di pengering elektrik

Dalam pengering elektrik, bahan mentah mawar liar dikeringkan pada suhu 50 hingga 60 (jarang hingga 70) darjah. Tempoh keseluruhan proses adalah dari 7 hingga 20 jam. Sebilangan besar peralatan dilengkapi dengan pemasa, jadi waktu dan suhu ditetapkan terlebih dahulu. Tetapi tidak hadir jauh dari yang disyorkan atas alasan keselamatan. Bahan mentah mesti dipantau secara berkala dengan mengubah suhu:

 • 2 jam pertama memanaskan pengering maksimum (+ 65-70 ° C);
 • kemudian kurangkan hingga +50 ° C;
 • 2 jam sebelum dimatikan, naikkan hingga +60 ° C dan biarkan hingga akhir.

Pengeringan dalam pengering elektrik mengambil masa 6 hingga 20 jam

Perhatian! Sekiranya keseluruhan teknologi pengeringan (penyediaan, waktu, suhu) dilakukan dengan betul, maka buah beri tidak akan berubah warna, tetapi hanya berkedut. Ini adalah kriteria utama kesediaan produk. Buah-buahan akan menjadi sedikit telus, anda dapat melihat biji di dalamnya.

Berapa lama pinggul mawar kering

Jumlah masa pemprosesan dalam pengering atau ketuhar adalah dari 1 jam hingga tiga minggu. Masa bergantung kepada beberapa faktor:

 1. Kaedah pengeringan. Prosesnya berlaku paling cepat di kapal terbang, paling lambat di udara terbuka.
 2. Keadaan cuaca (jika pengeringan berlaku di luar) - lebih cepat panas.
 3. Keadaan buah. Potong separuh dan kupas, keringkan 1.5-2 kali lebih cepat daripada keseluruhan.
 4. Penyediaan bahan mentah - jika pada mulanya anda membilas buah beri dengan air, masa akan meningkat 1-2 jam.
 5. Saiz. Semakin besar buahnya, semakin perlahan kering. Walaupun faktor ini tidak begitu ketara.

Cara mengeringkan pinggul mawar di rumah

Anda boleh mengeringkan pinggul mawar di rumah dengan ketuhar, pengering elektrik, dan panggangan udara. Pengeringan semula jadi di udara terbuka di bawah cahaya matahari juga dibenarkan.

Cara mengeringkan pinggul mawar dengan betul di rumah

Di rumah, semua kaedah pengeringan ada, dari semula jadi (tahan di ambang tingkap selama beberapa minggu) hingga moden:

 • di dalam ketuhar;
 • di pengering;
 • dalam kapal terbang.

Buah beri disiapkan pada hari penuaian, selepas itu mereka segera memulakan prosedur, yang berlangsung dari 7 hingga 20 jam (kadang-kadang lebih banyak). Setelah selesai, bahan mentah kehilangan ¾ jisimnya: dari 1 kg buah segar, 250 g buah kering dapat disiapkan. Beri kering dimasukkan ke dalam balang dan disimpan di tempat yang gelap dan sejuk (anda boleh di dalam peti sejuk atau di ceruk).

Cara mengeringkan kelopak, bunga rosehip untuk teh

Di rumah, anda boleh mengeringkan bukan sahaja pinggul mawar, tetapi juga kelopak, bunga, yang sesuai untuk membuat teh yang lazat dan sihat. Pada malam proses, anda tidak perlu melakukan apa-apa dengan mereka (mereka terutamanya tidak mengesyorkan mencuci). Pengeringan bunga rosehip paling kerap berlaku di bawah sinar matahari.Mereka diletakkan di lapisan yang rata dan disimpan di luar rumah selama beberapa hari.

Sekiranya cuaca tidak mengizinkan, prosedur dilakukan di rumah, di tempat yang kering dan hangat (sejauh mungkin dari bilik mandi dan dapur). Bahan mentah yang dihasilkan disimpan dalam beg kain semula jadi dalam keadaan kelembapan sederhana.

Anda boleh mengeringkan pinggul mawar di luar atau di dalam rumah dengan kelembapan sederhana.

Cara mengeringkan akar rosehip

Untuk bahan kerja, akar kecil dipilih (diameter sehingga 1.5 cm). Mereka juga dikeringkan di dalam ketuhar atau pengering. Tetapi pada masa yang sama, suhu mestilah dalam lingkungan 45-50 ° C (tidak boleh lebih tinggi). Akarnya dibentangkan dalam satu lapisan, suhunya berkurang secara beransur-ansur ketika memasak, sementara pintu juga tetap terbuka. Tempoh keseluruhan prosedur adalah dari 8 hingga 10 jam.

Cara mengeringkan pinggul mawar di pengering elektrik

Lebih mudah mengeringkan buah rosehip dalam pengering elektrik, yang hanya dirancang untuk proses sedemikian. Arahannya mudah:

 1. Sediakan, urutkan bahan mentah, hanya tinggal beri penuh.
 2. Panaskan pengering hingga 60 ° C.
 3. Letakkan buah-buahan di dalam palet dalam lapisan yang sama rata.
 4. Tahan selama 2 jam pertama pada suhu maksimum (hingga 70 ° C), buka pintu sedikit.
 5. Pada jam-jam berikutnya, kurangkan hingga 50 darjah, goncangkan palet secara berkala.
 6. Naikkan lagi hingga 60 ° C 2 jam sebelum kesediaan.
 7. Kesediaan ditentukan oleh penampilan (beri berkerut, berwarna tembaga, sebahagiannya telus).
 8. Letakkan palet di atas meja atau biarkan di pengering dengan pintu terbuka sepenuhnya. Sejukkan hingga suhu bilik.
 9. Masukkan ke dalam balang dan simpan di tempat yang sejuk dan gelap dengan tahap kelembapan yang rendah untuk disimpan.
Perhatian! Terdapat skema lain: pertama, pengering dipanaskan hingga 45-50 ° C, bahan mentah dimasukkan dan disimpan selama 7-8 jam. Selepas 3-4 jam, buka pintu dan naikkan suhu secara beransur-ansur hingga 60 ° C, dan satu jam sebelum akhir - hingga maksimum (+ 70 ° C). Selepas 8-10 jam, matikan dan biarkan sejuk pada suhu bilik.

Cara mengeringkan pinggul mawar di dalam ketuhar gelombang mikro

Ramai penduduk musim panas percaya bahawa di rumah, pinggul mawar dapat dikeringkan dengan cepat di dalam ketuhar gelombang mikro. Sesungguhnya, pelbagai produk diproses dalam ketuhar seperti itu. Tetapi untuk buah beri ini, pastinya tidak sesuai, jika hanya kerana pertolongannya, tidak mustahil untuk mewujudkan kenaikan suhu yang lancar.

Sebagai hasil pemprosesan, buah-buahan akan kering hanya di bahagian luar, dan di dalamnya buah akan busuk. Titik negatif lain - pulpa kehilangan bahan berguna kerana pemanasan "agresif".

Tidak digalakkan menggunakan ketuhar gelombang mikro untuk menuai pinggul mawar untuk musim sejuk

Cara mengeringkan pinggul mawar dengan alat pengering udara

Anda juga boleh mengeringkan pinggul mawar di alat pengering udara untuk musim sejuk. Untuk ini, mesh dengan mesh halus digunakan. Beri diletakkan di atasnya dalam satu lapisan. Dulang tahan panas diletakkan di antara penutup dan alas, yang akan menghilangkan kelembapan. Tetapkan pemasa selama 40 minit dan keringkan pada kelajuan tinggi pada suhu + 60 ° C. Biasanya masa ini sudah cukup, tetapi jika tidak mungkin untuk membuatnya siap, bahan mentah diproses tambahan selama 15-20 minit.

Ketuhar konveksi adalah kaedah pengeringan terpantas

Kesimpulannya

Mengeringkan pinggul mawar di rumah adalah yang paling mudah dengan alat pengering udara, tetapi lebih selamat - di bawah sinar matahari atau di pengering elektrik. Berkat pemanasan yang lancar dan berpanjangan pada suhu rendah, buah-buahan mengekalkan maksimum bahan berguna, dan juga tidak kehilangan rasa dan aromanya.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan