Cara mengeringkan cendawan di rumah

Mengeringkan cendawan di rumah tidak sukar, tetapi prosesnya mempunyai nuansa tersendiri yang perlu diambil kira. Untuk mendapatkan cendawan kering wangi, anda harus menyediakannya dengan berhati-hati, memilih teknologi pengeringan dan kaedah penyimpanan yang betul.

Adakah mungkin untuk mengeringkan cendawan cendawan

Flywheels adalah cendawan yang boleh dimakan berbentuk tubular. Mereka dibezakan dengan penampilan yang kuat, sangat mirip dengan boletus. Mereka berhutang dengan fakta bahawa mereka tumbuh terutamanya pada lumut. Cendawan sangat kaya dengan vitamin dan mineral, tetapi pulpa cepat mengoksidasi dan menjadi gelap. Ini disebabkan oleh kesalahpahaman umum bahawa cendawan ini tidak sesuai untuk pengeringan. Ini tidak benar. Mereka kering dengan sempurna, dan cendawan kering tidak kehilangan kualiti dan rasanya yang berguna. Spesies seperti cendawan Polandia, lumut hijau dan minyak kuning-coklat dianggap sangat sesuai untuk pengeringan.

Cara mengeringkan cendawan cendawan

Proses perolehan dimulakan dengan pemilihan. Roda roda yang paling kuat, tahan lasak dan tidak rosak sesuai untuk pengeringan. Spesimen cacing dan terlalu masak mesti dikeluarkan, kerana ia tidak akan kering, tetapi akan busuk.

Penting! Adalah perlu untuk memulakan proses memproses roda gila secepat mungkin, kerana ia merosakkan dengan cepat.

Ciri pembezaan utama penyediaan roda roda untuk pengeringan ialah tidak dicuci. Sebabnya ialah mereka menyerap kelembapan dengan sangat kuat. Kerana ini, mereka akan kering dalam jangka masa yang lama, atau merosot. Cendawan dibersihkan dengan kain kering lembut dari kotoran, rumput dan serpihan yang melekat. Selanjutnya, kawasan yang gelap dan rosak dipotong dari cendawan. Sebaiknya gunakan pisau keluli tahan karat untuk ini, yang menghalang proses pengoksidaan dan semakin gelap pulpa.

Dalam pengering elektrik

Pengering elektrik adalah pilihan terbaik untuk menuai cendawan. Mengeringkan roda gila di pengering lebih mudah dan lebih berkesan berkat reka bentuk khas yang tidak memerlukan pemantauan berterusan terhadap proses dan kehadirannya. Pengering menyediakan keadaan perolakan dan suhu yang optimum, yang menjadikan pengeringan berkualiti tinggi yang seragam. Cendawan dipotong menjadi pinggan (jika spesimennya bersaiz sederhana, maka dapat menjadi 4 bahagian) dan merata pada setiap lapisan pengering elektrik. Ia perlu dikeringkan pada suhu 55-60 darjah, masa pengeringan adalah 3-5 jam, bergantung pada jumlah dan ketebalan plat yang dihiris.

Dalam pengering elektrik, cendawan perlu dikeringkan selama 3-5 jam, waktunya bergantung pada ketebalan dan bilangan pinggan cendawan

Dalam ketuhar gas atau elektrik

Sekiranya tidak ada pengering elektrik, anda boleh menggunakan ketuhar gas atau elektrik. Untuk ini, cendawan juga dipotong menjadi pinggan tidak lebih tebal dari 5 mm. Tutup permukaan loyang dengan kertas perkamen. Potongan diletakkan di atasnya dan dikirim ke oven yang dipanaskan hingga 45 darjah. Pintu tetap terbuka semasa pengeringan. Cendawan diperiksa dan dicampur secara berkala. Apabila mereka berhenti melekat pada kertas, suhu meningkat hingga 70 darjah. Cara terbaik untuk mengeringkan cendawan di dalam ketuhar elektrik atau gas adalah membahagikan proses menjadi dua hari untuk tujuan penyiaran. Ini diperlukan untuk mengelakkan pengeringan dan pembakaran cendawan yang berlebihan.

Biarkan pintu terbuka semasa pengeringan untuk mengelakkan cendawan terbakar dan terlalu kering.

Dalam ketuhar gelombang mikro

Mengeringkan roda gila untuk musim sejuk di dalam ketuhar gelombang mikro mempunyai ciri tersendiri. Ia terdiri daripada beberapa kitaran berulang. Potongan yang dipotong diletakkan di atas piring kaca dan dihantar ke gelombang mikro selama 20 minit dengan kekuatan 120-180 W. Setelah mematikan dari piring, perlu mengalirkan cecair yang dilepaskan dan merebak semula di atas pinggan. Langkah-langkah ini mesti dilakukan beberapa kali sehingga kepingan kering sepenuhnya. Kaedah ini agak sukar dilakukan. Ini disebabkan oleh sebilangan kecil cendawan yang dapat disebarkan di atas pinggan, tetapi jika tidak ada kaedah alternatif, ia dapat digunakan.

Cendawan mesti dibiarkan dalam ketuhar gelombang mikro selama 20 minit.

Di utas

Anda boleh mengeringkan cendawan menggunakan benang biasa. Ini adalah salah satu kaedah pengeringan tradisional yang tidak membawa banyak kerumitan dan kesukaran. Untuk melakukan ini, cendawan dipotong menjadi kepingan besar, dan yang kecil dikeringkan keseluruhan. Satu ciri kilang lumut adalah bahawa kaki mudah dipisahkan dari topi, dan merangkai keseluruhannya boleh menjadi masalah. Oleh itu, lebih baik mengeringkan kaki dan penutup secara berasingan. Benang yang padat dengan jarum besar ditarik melalui roda roda yang disediakan. Bungkusan yang dihasilkan digantung di bilik yang berventilasi baik dan hangat. Dalam keadaan ini, cendawan dikeringkan hingga lembut.

Keringkan cendawan di kawasan yang hangat dan berventilasi baik.

Di luar rumah

Algoritma tindakan serupa dengan pengeringan pada utas. Plat yang dipotong diletakkan di atas pelbagai dulang, parut, kadbod tebal. Lebih baik memilih tempat pengeringan yang terlindung dari sinar matahari dan hujan langsung. Sekiranya pengeringan dilakukan di luar, maka anda harus menjaga perlindungan dari serangga - tutup dulang dengan kain kasa yang membolehkan udara melewati dengan baik. Flywheels dicampur secara berkala sehingga tidak melekat di permukaan, dan biarkan kering sepenuhnya.

Roda roda mesti dikacau secara berkala agar tidak melekat pada permukaan dulang, parut dan kadbod.

Penting! Tidak perlu menggunakan permukaan logam untuk pengeringan - ia menyumbang kepada penghitaman cendawan.

Cara menentukan kesediaan cendawan kering

Tahap kesediaan ditentukan secara visual. Potongan itu mesti kelihatan kering tetapi tetap elastik. Anda boleh menentukan kesediaan dengan membengkokkan satu pinggan - ia mesti tetap kenyal, tetapi tidak pecah. Keadaan pokok lumut ini menunjukkan pengeringan badan buah yang berkualiti tinggi.

Perhatian! Penting untuk tidak mengeringkan cendawan, jika tidak, strukturnya akan hilang, mula runtuh, dan rasa mereka akan berubah menjadi lebih teruk.

Menentukan kesediaan cendawan yang betul adalah perkara penting dalam proses pengeringan. Cendawan yang belum dikeringkan tidak akan disimpan - ia akan reput dan menjadi berkulat. Cendawan yang terlalu kering hancur dan menjadi tidak sesuai untuk memasak banyak hidangan. Mereka boleh digiling menjadi serbuk dengan pengisar atau penggiling kopi dan digunakan sebagai bahan tambahan perasa.

Peraturan penyimpanan

Cendawan kering sangat mudah rosak jika disimpan dengan tidak betul. Cendawan menyerap kelembapan dan bau dengan baik, yang menjadikannya tidak dapat digunakan. Selepas pengeringan, mereka harus disimpan di dalam balang kaca, kotak kadbod atau beg kain. Keperluan utama adalah bahawa bilik di mana cendawan disimpan mesti diventilasi dengan baik dengan kelembapan tidak lebih dari 70%. Cendawan kering berlangsung sekurang-kurangnya satu tahun dalam keadaan yang betul.

Simpan badan buah kering dalam bekas kaca, kotak dan beg kain.

Apa yang boleh dibuat dari cendawan kering

Cendawan kering boleh digunakan untuk menyiapkan pelbagai jenis hidangan lazat - dari sup aromatik hingga sos sedap. Hidangan seperti itu, selain rasa yang enak, akan bermanfaat kerana kandungan sejumlah besar vitamin dan mineral. Sebelum memasak, mereka direndam selama beberapa jam dan kemudian dibasuh.Flywheels adalah tambahan yang bagus untuk hidangan daging, pengisian yang ideal untuk penkek, pai, ladu dan zraz. Borsch, rebusan wangi, hodgepodge - ini adalah senarai kecil hidangan dengan cendawan kering.

Kesimpulannya

Mengeringkan cendawan adalah cara penuaian yang paling disukai untuk musim sejuk. Kelebihannya yang tidak dapat dipertikaikan ialah cendawan tidak kehilangan kualiti dan nilai pemakanan yang bermanfaat. Cendawan kering lebih baik diserap oleh organisma daripada acar dan asin, dan jumlah hidangan yang boleh disediakan hanya dibatasi oleh khayalan.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan