Cara mengeringkan boletus di rumah

Mengetahui cara mengeringkan boletus boletus, anda dapat mengekalkan sifat berguna mereka dalam jangka masa yang lama. Setelah dikeringkan, produk tersebut tidak kehilangan aroma dan rasa yang unik. Terdapat beberapa cara untuk menyediakannya untuk musim sejuk. Setiap daripada mereka memerlukan perhatian khusus.

Adakah mungkin untuk mengeringkan boletus

Boletus adalah cendawan yang boleh dimakan yang mempunyai topi merah terang dan kaki chunky. Ia juga dikenali sebagai rambut merah. Diameter penutup boletus boleh mencapai 20 mm. Ciri khas strukturnya ialah bahagian tepi yang ditekan ke kaki. Tidak seperti jenis badan berbuah yang lain, permukaannya sama sekali tidak melekit. Redhead tumbuh di hutan bercampur atau gugur. Ia dituai antara bulan Jun dan September. Produk ini mempunyai nilai pemakanan yang tinggi dan rasa yang menyenangkan.

Kaedah pengeringan sering digunakan untuk menyiapkan cendawan untuk musim sejuk. Selalunya, produk dibawa ke keadaan yang diinginkan dengan cara semula jadi. Kadang-kadang ketuhar atau pengering digunakan. Secara keseluruhan, diperlukan tiga hingga tujuh jam untuk kering. Agar udara menguap secara merata, cendawan disusun dengan cara tertentu. Penyediaan produk untuk pengeringan juga penting.

Kaedah penuaian boletus ini mempunyai banyak kelebihan. Yang utama adalah pemeliharaan rasa dan aroma khas. Di samping itu, produk ini dikurangkan dengan ketara, menjadikannya lebih mudah disimpan dalam jangka masa yang lama.

Pengeringan beberapa jenis cendawan sekaligus dilakukan di antara pemetik cendawan. Tetapi dalam kes ini, perlu mengambil kira badan buah mana yang digabungkan antara satu sama lain. Boletus dan boletus boleh dikeringkan bersama tanpa rasa takut. Mereka membuat pelbagai jenis, sesuai untuk membuat sup yang enak.

Cara mengeringkan boletus di rumah dengan betul

Boletus kering, foto yang dipaparkan di bawah, dianggap sebagai produk sejagat. Banyak jenis hidangan disediakan berdasarkannya. Digunakan untuk menggoreng, ditambah ke lauk, sos atau sup. Boletus kering sesuai dengan daging dan sayur-sayuran. Mereka sama sekali tidak kalah dengan cendawan porcini mengikut citarasa mereka. Sebelum memasak, disarankan untuk merendam boletus kering dalam susu.

Aspen boletus mengandungi hingga 90% air

Proses pengeringan bintik merah dilakukan dalam beberapa peringkat. Produk ini disiapkan terlebih dahulu dengan membilas dan membersihkan. Ia perlu untuk menyingkirkan buah-buahan cacing. Sebaiknya keringkan hanya rambut merah muda, kerana yang tua menyerap semua bahan berbahaya. Semasa mengumpul, elakkan kawasan berhampiran jalan raya dan kawasan perindustrian. Bahagian bawah kaki yang bersentuhan dengan tanah mesti dipotong. Langkah seterusnya adalah mengisar badan buah ke dalam kepingan kecil. Semakin kecil ukurannya, semakin mudah proses pengeringan. Pastikan semua kepingan mempunyai ukuran yang sama. Ini akan membolehkan mereka kering sekata.

Perhatian! Anda tidak perlu merendam rambut merah sebelum kering. Ini akan melambatkan proses penyejatan.

Cara mengeringkan boletus di dalam ketuhar

Untuk mengeringkan boletus boletus untuk musim sejuk, anda boleh menggunakan oven. Dalam kes ini, lebih baik tidak menggunakan cendawan keseluruhan.Pilihan yang paling sesuai adalah mengisar cendawan sehingga menjadi mi. Untuk ini, badan berbuah terbahagi kepada dua bahagian. Kemudian masing-masing dipotong menjadi jalur membujur. Proses pengeringan dilakukan mengikut algoritma berikut:

 1. Tutup loyang dengan bungkusan. Cendawan diletakkan di atasnya dalam satu lapisan nipis, memastikan bahawa kepingan tidak terlalu menyentuh satu sama lain.
 2. Panaskan ketuhar hingga 55 ° C. Lembaran penaik diletakkan di dalam, sambil membiarkan pintu oven terbuka.
 3. Selepas kepingan cendawan lebih kecil, suhu dinaikkan hingga 70 ° C.
 4. Lembaran penaik dikeluarkan secara berkala dari oven untuk mencampurkan produk.
 5. Kesediaan lengkap rambut merah dibuktikan dengan ketiadaan kelembapan ketika menekan badan buah. Dalam kes ini, pengeringan dihentikan.

Secara keseluruhan, cendawan dikeringkan di dalam ketuhar selama 3-4 jam

Cara mengeringkan boletus di pengering elektrik

Pengering khas akan membantu mengeringkan cendawan boletus dengan betul. Ini adalah alat di mana sayur-sayuran, beri, buah-buahan atau cendawan disebarkan secara berlapis-lapis. Boletus Aspen diletakkan di dalamnya, sebelum ini dipotong menjadi plat nipis. Tahap prosedur:

 1. Plat redheads diletakkan di atas dulang pengering elektrik. Sebaiknya gunakan tidak lebih dari 2-3 keping. Dalam kes ini, cendawan akan cepat kering.
 2. Peranti diprogramkan pada suhu 60 ° C.
 3. Sekiranya pengeringan dilakukan pada pengering konvensional, penyaring logam di mana badan buah terletak mesti diubah secara berkala.
 4. Waktu pengeringan boleh berbeza dari dua hingga enam jam.

Semakin halus cendawan aspen dipotong, lebih baik ia akan diasimilasi oleh badan dalam bentuk yang sudah siap.

Nasihat! Daripada pengering elektrik, anda boleh menggunakan alat pengering udara untuk mengeringkan cendawan.

Menuai cendawan dalam ketuhar gelombang mikro

Penggunaan microwave untuk mengeringkan boletus tidak popular. Ini disebabkan oleh saiz peranti yang kecil. Kelebihannya termasuk masa memasak yang pendek. Pilihan ini sesuai untuk kes-kes apabila perlu mengeringkan sebilangan kecil badan buah.

Proses pengeringan:

 1. Cendawan pra-potong diletakkan di atas grid di dalam microwave. Palet mesti diletakkan di bawah.
 2. Peranti dihidupkan 100 W selama 20 minit.
 3. Selepas akhir setiap kitaran, anda mesti membuka pintu untuk menghilangkan kelembapan berlebihan. Biarkan selama sekurang-kurangnya 10 minit.
 4. Cecair itu mesti dikeluarkan dari palet.

Sebelum pengeringan, cendawan mesti dibersihkan dari kotoran.

Cara mengudara boletus kering

Pilihan termudah dan paling biasa untuk mengeringkan cendawan adalah meletakkannya di luar. Tidak diperlukan peralatan tambahan untuk ini. Kelebihan kaedah ini termasuk risiko pembentukan acuan yang rendah kerana akses kepada oksigen dan kekurangan kelembapan. Di samping itu, tidak perlu sentiasa memantau proses pengeringan.

Mengeringkan pada benang

Untuk menuai rambut merah dalam keadaan digantung, anda memerlukan benang yang panjang dan kuat. Ia diikat ke jarum tajam. Waktu pengeringan bergantung pada penempatan cendawan dan ukurannya. Rata-rata, ia berkisar antara dua hingga tujuh hari.

Langkah pengeringan:

 1. Boletus boletus dibasuh dengan sempurna dan dipotong menjadi kepingan kecil. Anda boleh membiarkannya utuh, tetapi dalam kes ini lebih baik menggunakan buah-buahan kecil.
 2. Cendawan diikat pada benang dengan jarum. Adalah perlu untuk memastikan bahawa mereka tidak saling bersentuhan. Hujung benang mesti dipasang antara satu sama lain.
 3. Kalung cendawan digantung di bilik berventilasi atau di luar rumah. Untuk melindunginya dari serangga, cendawan ditutup dengan kain kasa steril di atasnya.
 4. Pada waktu malam, buah-buahan mesti dibawa masuk ke dalam bilik.

Rata-rata, di udara terbuka, badan berbuah dikeringkan selama dua hari.

Mengeringkan boletus di atas kertas

Resipi boletus kering di atas kertas dipraktikkan tidak kurang daripada yang sebelumnya. Ia paling relevan untuk musim panas.Ini disebabkan oleh keperluan cahaya matahari dan udara segar. Pengeringan dilakukan mengikut algoritma berikut:

 1. Boletus, dicuci dan dibersihkan dari serpihan hutan, diletakkan di atas kain atau kertas semula jadi yang lembut.
 2. Redheads diletakkan tepat di bawah sinar matahari. Masa pengeringan optimum adalah dua hari. Boletus diambil di dalam rumah pada waktu malam. Lakukan perkara yang sama dalam cuaca hujan.
 3. Redheads mesti diserahkan setiap dua jam. Setelah pengeringan lengkap, mereka dikeluarkan di dalam bekas untuk disimpan.

Kaldu yang dibuat berdasarkan cendawan kering dianggap lebih kalori daripada daging

Cara menjaga boletus kering untuk musim sejuk

Anda boleh belajar cara mengeringkan boletus di rumah dengan betul dari video yang disiarkan pada akhir artikel. Proses ini tidak sukar. Perhatian mesti diberikan bukan hanya kepadanya, tetapi juga untuk menjaga cendawan untuk musim sejuk. Syarat utama penyimpanan jangka panjang adalah ketiadaan kelembapan, kerana acuan dianggap sebagai musuh produk yang dahsyat. Pemeliharaan terbaik dijamin dengan beg yang diperbuat daripada kain semula jadi dan balang kaca. Kadang-kadang, selepas pengeringan, produk disimpan dalam beg vakum atau bekas plastik. Cendawan kering hanya boleh disimpan di dalam peti sejuk dalam masa yang singkat. Ini disebabkan oleh tahap kelembapan yang tinggi di dalamnya.

Beberapa pemetik cendawan memilih untuk menggulung cendawan ke dalam balang penutup logam setelah pengeringan menggunakan kaedah pemeliharaan standard. Kelebihan utama adalah risiko berkurangnya pembentukan acuan. Adalah sangat penting untuk memastikan produk kering sepenuhnya semasa penuaian. Sekiranya cendawan dituai untuk musim sejuk dengan betul, ia mengekalkan kualiti berguna sehingga tiga tahun. Jika tidak, boletus akan merosot sejurus selepas pengeringan.

Kemunculan larva dan bau asing dalam produk menunjukkan perlunya pembuangannya. Sekiranya, kerana pengeringan yang teruk, boletus mulai hancur, mereka dapat dihancurkan menjadi serbuk. Untuk melakukan ini, gunakan penggiling kopi atau pengisar. Dalam bentuk ini, rambut merah ditambahkan ke pelbagai hidangan untuk mendapatkan aroma khas dan sifat rasa yang jelas. Semasa menyimpan rambut merah yang tergantung dari tali, jangan letakkan di dekat bawang, bawang putih dan produk berbau lain. Rak belakang kabinet dan loteng digunakan sebagai ruang simpanan.

Penting! Boletus boleh dikeringkan untuk musim sejuk bersama dengan cendawan jenis lain.

Kesimpulannya

Pengeringan boletus adalah sekejap. Cukup untuk mengikuti cadangan pakar dan hanya menggunakan bahan mentah berkualiti tinggi. Peranan utama dalam proses ini dimainkan oleh suhu pengeringan dan pendekatan untuk menyimpan produk siap.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan