Kapan dan bagaimana mengumpulkan pinggul mawar dengan betul untuk pengeringan pada musim sejuk

Mengumpulkan pinggul mawar untuk pengeringan diperlukan dari pertengahan September hingga separuh pertama bulan Oktober. Pada masa ini, buah beri matang sepenuhnya, kaya akan warna dan mengandungi jumlah nutrien maksimum. Tidak mungkin ragu-ragu dengan koleksi, kerana frosts pertama memberi kesan buruk terhadap komposisi dan rasa. Buah yang terlalu banyak kehilangan vitamin C dan tidak dapat disimpan dalam jangka masa yang lama.

Apa jenis pinggul mawar yang boleh dikumpulkan

Untuk penuaian, anda perlu memilih buah yang memenuhi beberapa kriteria sekaligus:

 1. Biji rosehip harus dipetik ketika mereka masak sepenuhnya, iaitu akan memperoleh warna oren atau merah muda yang kaya (bergantung pada ragamnya).
 2. Penting untuk menentukan waktunya dengan tepat, kerana pinggul mawar yang belum matang dan tidak matang tidak sesuai untuk koleksi.
 3. Buah-buahan harus tegas untuk disentuh, tidak dilembutkan atau dimanjakan.
 4. Untuk pengeringan, lebih baik hanya mengumpulkan pinggul mawar bersaiz besar dan sederhana: yang kecil lebih sedap rasanya, dan tidak banyak bahan berguna di dalamnya.
 5. Untuk pengumpulan, hanya varieti yang terkenal dan digambarkan yang harus dipilih.
 6. Elakkan semak tumbuh berhampiran jalan raya atau kawasan perindustrian. Ia juga tidak semestinya memetik buah-buahan di bandar. Untuk melakukan ini, mereka secara khusus pergi ke kawasan luar bandar, ke pinggir hutan, ke dataran banjir sungai.

Adakah mungkin untuk mengumpulkan pinggul mawar selepas fros

Terdapat "legenda" rakyat bahawa mawar liar dapat dituai setelah fros. Tetapi disebabkan penurunan suhu, banyak bahan berguna musnah. Beri kehilangan rasa, mereka mula merasa pahit. Di samping itu, mereka mungkin merosot sedikit, dan sebagai hasilnya, hasil produk jadi akan menurun.

Adakah mungkin untuk mengumpulkan pinggul mawar hijau yang belum masak

Buah-buahan yang tidak masak, kehijauan atau tidak terlalu terang juga tidak boleh dipetik. Tidak seperti buah beri yang masak, mereka tidak kaya dengan komposisi vitamin. Rasa dan aroma bunga mawar seperti itu tidak begitu cerah.

Adakah mungkin untuk mengumpulkan buah-buahan yang terlalu masak

Anda juga boleh mengambil beri berlebihan (lembut). Mereka mempunyai lebih sedikit vitamin C, tetapi lebih banyak gula. Oleh itu, buah-buahan seperti ini terasa lebih enak. Mereka sering digunakan untuk membuat jem atau minuman buah.

Perhatian! Pinggul mawar yang terlalu matang memerlukan masa lebih lama untuk kering dan boleh menjadi teruk dengan cepat. Oleh itu, lebih baik menggunakannya terlebih dahulu atau segera hantar ke tempat kosong (jem, kompot dan lain-lain).

Untuk pengeringan, disarankan untuk menggunakan buah beri sahaja, tetapi tidak terlalu masak dan tidak terkena fros.

Pada bulan berapa dan kapan anda dapat mengumpulkan pinggul mawar untuk pengeringan untuk musim sejuk

Biasanya, penuaian buah beri bermula pada akhir musim. Tarikh khusus untuk mengumpulkan pinggul mawar bergantung pada beberapa faktor:

 • keadaan iklim di rantau ini;
 • cuaca pada tahun semasa;
 • jenis tanaman;
 • bahagian tanaman yang akan dituai (buah, daun, akar, bunga).

Bila hendak memilih pinggul mawar

Kilang ini mekar pada akhir Mei - separuh pertama bulan Jun.Pada masa inilah bunga harus dituai. Mereka diambil segar, tidak layu. Penting untuk tepat pada masanya sebelum kelopak mulai jatuh.

Bilakah anda boleh memilih pinggul mawar?

Pematangan beri bermula dari akhir Ogos (dekad ketiga) hingga pertengahan September (15-20 hari). Oleh itu, tempoh pengumpulan yang optimum adalah dari hari terakhir bulan September hingga pertengahan Oktober. Buah-buahan mengekalkan konsistensi, warna dan nutrien terbaik mereka pada masa ini. Sering kali anda harus cepat menggunakan koleksi kerana bermulanya frost, yang boleh datang walaupun pada bulan September.

Bila hendak mengumpulkan daun rosehip untuk teh

Daun disyorkan untuk dipetik semasa berbunga (dari akhir Mei hingga pertengahan Jun). Pada masa ini, mereka mengumpulkan nutrien dalam jumlah maksimum dan tidak merosot. Mereka memilih cuaca kering untuk penuaian, dan mereka keluar pada waktu petang atau petang, sehingga embun pagi mempunyai waktu untuk kering sepenuhnya. Penuaian selepas hujan tidak digalakkan. Bahan mentah basah memerlukan masa yang lama untuk mengering dan boleh menjadi berkulat semasa penyimpanan.

Bila hendak menuai akar rosehip

Akar rosehip perlu dituai untuk musim sejuk 2 kali setahun:

 1. Pada awal musim bunga, sebelum awal Mei, ketika semak belum mulai memberi bunga.
 2. Pada pertengahan musim luruh, semasa menuai (September - Oktober).

Pada saat-saat ini, rimpang cukup kuat, kerana tanamannya belum mekar, atau sudah berhenti beri dan berhenti tumbuh pada malam musim sejuk.

Bila hendak mengumpul pinggul mawar untuk pengeringan di pinggir bandar

Di rantau Moscow, koleksi bermula pada separuh kedua bulan September, dan berakhir pada bulan Oktober. Ini adalah musim panas India yang berlangsung 1-2 minggu. Sebaiknya luangkan masa pada masa ini - buah beri akan masak dan akan kering dengan sempurna. Semasa merancang hari pengumpulan anda, disarankan untuk fokus pada ramalan cuaca

Di rantau Moscow, pinggul mawar dipetik dari pertengahan September hingga separuh pertama Oktober.

Bila hendak mengumpul pinggul mawar di Ural

Di Ural, buah-buahan dituai sebelum bermulanya fros: lebih baik tepat pada waktunya pada awal bulan musim luruh pertama. Sekiranya ramalan cuaca tidak baik, prosedurnya bermula pada akhir bulan Ogos.

Bila hendak mengumpul pinggul mawar di Rusia tengah

Waktu pengumpulan pinggul mawar di wilayah Rusia tengah adalah sama seperti di wilayah Moscow: dari pertengahan September hingga separuh pertama bulan Oktober. Dalam tempoh yang sama, buah beri dituai di Wilayah Bumi Hitam dan kawasan lain di Wilayah Tengah Rusia.

Bila hendak mengumpul pinggul mawar di Siberia

Di Siberia, mawar liar dikoyak untuk pengeringan dari akhir bulan Ogos hingga separuh pertama bulan September. Pada masa ini, musim panas belum surut, embun beku dan hujan yang berpanjangan tidak mungkin. Sekiranya ditangguhkan ke masa yang akan datang, buah beri mungkin mengalami suhu sejuk.

Cara mengumpul pinggul mawar dengan betul dan pantas

Pengumpulan dilakukan pada hari yang baik dan terang. Sebaiknya jangan lakukan ini pada waktu pagi, sehingga tidak ada embun pada buah-buahan. Seharusnya tidak ada hujan sehari sebelumnya - adalah optimum jika buah dan bunga kering sepenuhnya. Anda perlu bekerja dengan bahan mentah dengan berhati-hati agar tetap utuh.

Cara memilih pinggul mawar

Anda boleh memilih pinggul mawar untuk pengeringan:

 • dengan tangan (lebih baik memakai sarung tangan);
 • gunting.

Teknologinya sama - bunga diambil bersama bahagian peduncle (tidak terlalu besar, 2 cm). Semasa pengumpulan, pastikan perbungaan mengekalkan keutuhannya, dan kelopak tidak terbang. Mereka diletakkan di dalam bekas dalam beberapa lapisan, dan tidak semestinya menekan. Bunga mesti dijaga tetap jika boleh. Kemudian mereka membawanya pulang, meletakkannya dalam satu lapisan dan mengeringkannya di bilik yang hangat atau di udara terbuka. Bergantung pada keadaan cuaca, keseluruhan proses akan memakan masa 3-7 hari.

Bunga boleh disediakan dengan cara lain, menaburkannya dengan gula. 400 g gula dan 1 sudu teh asid sitrik diambil dalam segelas kelopak, dicampur. Masukkan campuran ke dalam balang yang disterilkan dan tutup penutupnya. Daripada asam, anda boleh menggunakan jus lemon yang baru diperah. Produk siap mempunyai rasa yang menyenangkan dan aroma mawar yang menarik.Ia digunakan untuk membuat teh dan merawat sakit tekak dan bronkitis.

Bunga mawar perlu dituai dari akhir Mei hingga pertengahan Jun

Cara mengumpul pinggul mawar

Arahan untuk mengumpulkan pinggul mawar adalah mudah:

 1. Pilih cabang, bengkokkan sedikit ke arah anda.
 2. Keluarkan buah sehingga tangkai dan cawan tetap ada di atasnya.
 3. Letakkan tanaman di dalam bekas.
 4. Di rumah, urutkan beri dan hantar untuk pengeringan atau untuk persediaan (tidak perlu mencuci).

Anda boleh bekerja dengan semak berduri hanya dengan sarung tangan agar tidak terluka

Ini adalah kaedah penuaian tradisional dengan tangan kosong. Untuk mempercepat proses, anda boleh menggunakan alat berikut:

 • Botol PET;
 • cangkul;
 • baldi, kerang;
 • gunting berkebun.

Untuk mempercepat proses, anda perlu mengumpulkan pinggul mawar untuk pengeringan menggunakan botol plastik 1.5 liter (dari bawah soda). 2 potongan dibuat di dalamnya: dari sisi bawah dan leher. Lebih-lebih lagi, yang terakhir harus sempit - supaya hanya jari yang bebas, dan bukan telapak tangan.

Botol diletakkan di tangan dari sisi bawah dan buahnya diambil (tangan kedua menyokong cabang)

Sebaik sahaja segenggam dikumpulkan, mereka dicurahkan ke dalam bekas. Botol mempunyai dua fungsi:

 • melindungi tangan dari duri;
 • tidak membenarkan anda kehilangan sebiji buah beri.

Anda juga boleh mengumpul pinggul mawar dengan cangkul. Ia dengan cepat dijalankan di sepanjang cawangan, setelah itu semua buah beri jatuh ke dalam bekas. Walau bagaimanapun, pucuknya boleh bergoyang dan bahkan mencederakan kulit, jadi anda harus terus memegangnya.

Ia juga sesuai untuk menuai hasil panen menggunakan penyapu dengan baldi terbina dalam. Sisi dengan gigi dibawa ke sepanjang dahan, buah-buahan jatuh ke dalam bekas, selepas itu mereka dapat dipindahkan dengan cepat ke bekas utama.

Kaedah memilih cepat - dengan gunting kebun

Baldi diletakkan di bawah cawangan, dan buahnya dipotong dengan bilah. Anda perlu bekerja dengan berhati-hati untuk memelihara tangkai dan tidak memotongnya bersama dengan dahan, yang kemudian harus dikeluarkan secara manual.

Kesimpulannya

Mengumpulkan pinggul mawar untuk pengeringan disyorkan pada bulan September dan Oktober. Tempoh ini sesuai untuk wilayah Moscow, zon tengah, wilayah Chernozem, dan juga untuk wilayah selatan. Bagi Ural dan Siberia, mereka mula menuai pada pertengahan - separuh kedua bulan September. Kita mesti berusaha tepat pada waktunya sebelum frosts pertama dan hujan lebat. Dalam kes yang melampau, beri mentah juga boleh diambil (jika tidak berlebihan). Dalam kes ini, mereka dibaringkan dalam satu lapisan dan dibiarkan berbaring selama beberapa jam di ruang kering. Selepas itu, mereka segera menuju ke persiapan (dalam pengering elektrik, ketuhar atau alat pengering udara).

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan